- ΚΕΔΕ - https://kede.gr -

Σε εξέλιξη έλεγχοι στην Ηλεία μετά τη διπλή σεισμική δόνηση

«Κλιμάκια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και μηχανικών της αντιπεριφέρειας Ηλείας έχουν ξεκινήσει ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν τυχόν προβλήματα από την διπλή σεισμική δόνηση», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

Επίσης, είπε ότι «ακόμα δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα, ενώ πήραμε την απόφαση για την προληπτική εκκένωση δημοσίων κτιρίων, όπου υπάρχει συγκέντρωση πολιτών, όπως το κτίριο της περιφερειακής ενότητας στον Πύργο και το κτίριο των δικαστηρίων».

Ακόμη, ανέφερε ότι «οι μαθητές των σχολείων αμέσως μετά τον σεισμό συγκεντρώθηκαν στα προαύλια και έχει ήδη δοθεί προφορική εντολή, ώστε να μην λειτουργήσουν σήμερα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τυχόν ζημιές από τους σεισμούς, ενώ μηχανικοί του δήμου έχουν μεταβεί στα σχολεία, προκειμένου να ελέγξουν τα κτίρια».

Ζάκυνθος: Σε συναγερμό οι φορείς του νησιού -Μικροζημιές στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια

Μικροζημιές προκλήθηκαν στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από το σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στο χώρο, υπήρχαν τεχνίτες εργάτες, οι οποίοι, εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Στη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από το σεισμό.

Οι μαθητές βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων, ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου με τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καποδίστρια για το θέμα.

Τέλος, κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες με την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Συγγραφέας: Ουρανία Σούλτη Στις Σε Μη κατηγοριοποιημένο | Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

Το  «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποφάσισαν να συνεργαστούν με σκοπό την υλοποίηση  των αναγκαίων έργων αποκατάστασης των ζημιών, ιδίως σε παραλίμνιους και ορεινούς δήμους μέλη του Δικτύου,  που αποδείχθηκαν από τους πιο ευάλωτους στις καταστροφικές επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων των τελευταίων ετών, καθώς και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση και την ανθεκτικότητα ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκίνησε με την πρώτη συνάντηση εργασίας του προέδρου του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», Ανδρέα Στεργίου, δημάρχου δήμου Αργιθέας με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα.

Κατά τη συνάντηση  παρουσιάστηκε από τον κ. Στεργίου  η πορεία του Δικτύου κατά την δωδεκαετή λειτουργία του εστιάζοντας στις σημαντικές δράσεις και προγράμματα πράσινης μετάβασης και κλιματικής ανθεκτικότητας σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο για λογαριασμό των δήμων μελών του.

Το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την τελική διαμόρφωση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Θεσσαλίας, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να διασφαλίζονται απολύτως τόσο σε άμεση προτεραιότητα, όσο και σε μακροπρόθεσμη βάση τα αναγκαία έργα, δράσεις, προγράμματα και επενδύσεις  προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων, διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος και προώθησης της αποδοτικότητας των πόρων.

Η συνεργασία του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» και της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα συνεχιστεί, ώστε το τελικό περιεχόμενο του νέου ΠεΣΠΚΑ Θεσσαλίας, να είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις προβλέψεις και κατευθύνσεις του  Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, της  Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της αντίστοιχης Εθνικής Νομοθεσίας. Όπως επίσης με τους κανόνες της Κυκλικής Οικονομίας και Πράσινης Μετάβασης, σύμφωνα με τον στόχο σταδιακής μείωσης των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), κατά 55% μέχρι το 2030, 80% μέχρι το 2040 και της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Ελασσόνα: Δωρεάν πρόγραμμα επιμόρφωσης “Αγροδιατροφική Κληρονομιά & Επιχειρηματικότητα”

Συγγραφέας: Φρόσω Ζαγορίτου Στις Σε Μη κατηγοριοποιημένο | Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

Ένα νέο, καινοτόμο πρόγραμμα εξειδικευμένης επιμόρφωσης με τίτλο «Αγροδιατροφική Κληρονομιά και Επιχειρηματικότητα με 5 κατευθύνσεις (γάλα, κρέας, κρασί, μέλι, αρωματικά φυτά)», υλοποιεί ο Δήμος Ελασσόνας, συνεχίζοντας και φέτος τη συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν αίτηση – δήλωση συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα πανεπιστημιακής κατάρτισης, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την τοπική οικονομία και την ενδυνάμωση της τοπικής κοινότητας με νέα, διευρυμένη και στοχευμένη εξειδικευμένη επιμόρφωση. Η συνεργασία με το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ως στόχο να προωθήσει την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την επαγγελματική ένταξη, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την πλούσια ελληνική πολιτιστική και αγροδιατροφική κληρονομιά και το τοπικό παραγόμενο προϊόν.

Σε συνέχεια της περσινής επιτυχημένης υλοποίησης των προγραμμάτων «Γαλακτοκομία- Τυροκομία» και «Αγροδιατροφική Κληρονομιά και Επιχειρηματικότητα» δίνεται και φέτος η ευκαιρία στους κατοίκους του Δήμου Ελασσόνας να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε δωρεάν, υψηλής ποιότητας, πανεπιστημιακή επιμόρφωση από έγκριτους πανεπιστημιακούς καθηγητές και συνεργάτες.

Συντονίστρια του προγράμματος είναι η Δρ Ελένη Μαλισσιόβα, Κτηνίατρος, MSc-MSc-PhD, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν συνολικά πενήντα (50) άτομα, δέκα (10) άτομα ανά κατεύθυνση, ηλικίας 18-60 ετών και η επιλογή θα γίνει σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας και αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση. Οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δήμου Ελασσόνας www.dimoselassonas.gr [1] Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρέχει πιστοποίηση εξειδικευμένης επιμόρφωσης με ακαδημαϊκές μονάδες ECTS.

Η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων ενδιαφέροντος διαρκεί από τις 28/03/2024 έως τις 15/04/2024.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΙΤΛΟΣ: «ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ 5 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ (ΓΑΛΑ, ΚΡΕΑΣ, ΚΡΑΣΙ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ)»

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Πενήντα (50) ώρες ανά κατεύθυνση σε διάστημα 2 μηνών.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Μέσω του προγράμματος αναμένεται να αποκτηθούν βασικές και προηγμένες δεξιότητες, σε όλες τις βασικές (θεωρητικές & πρακτικές) γνώσεις για την επιχειρηματική αξιοποίηση της αγροδιατροφικής κληρονομιάς στα επιμέρους αντικείμενα του προγράμματος και συγκεκριμένα στο γάλα, κρέας, κρασί, μέλι και αρωματικά φυτά. Περιλαμβάνονται μελέτες περίπτωσης, πρακτικές ανάπτυξης επιχειρηματικών σχεδίων, ικανοτήτων των στελεχών στον αγροδιατροφικό τομέα, σύγχρονων γνώσεων και δεξιοτήτων για τη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και αξιοποίησης ευκαιριών επιχειρηματικότητας, ενίσχυσης του προφίλ του ανθρώπινου δυναμικού του αγροδιατροφικού τομέα.

ΤΡΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Εξ αποστάσεως (μέσω της πλατφόρμας MS Teams και E-class) και δια ζώσης.

ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: Απογεύματα και Σαββατοκύριακα.

Το έντυπο δήλωσης ενδιαφέροντος είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Ελασσόνας www.dimoselassonas.gr [1] > Ενημέρωση > Κέντρο Διά Βίου Μάθησης και μπορεί να συμπληρωθεί και να αποσταλεί μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο e-mail του ΚΔΒΜ του Δήμου Ελασσόνας diaviou@dimoselassonas.gr [2] ή να κατατεθεί στο Γραφείο Πρωτοκόλλου, Δημαρχείο Ελασσόνας, 6ης Οκτωβρίου 57, εργάσιμες ημέρες και ώρες. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2493493615.

 

Δήμος Ρεθύμνης: Έρευνα συμπεριφοράς κινητικότητας στην ύπαιθρο

Συγγραφέας: Ουρανία Σούλτη Στις Σε Μη κατηγοριοποιημένο | Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

Έρευνα για τη συμπεριφορά κινητικότητας σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές πραγματοποιεί ο δήμος Ρεθύμνης, θέτοντας στη διάθεση των δημοτών σχετικό ερωτηματολόγιο. Στόχος της δράσης είναι η προώθηση βιώσιμων μετακινήσεων κυρίως σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές και ιδιαίτερα σε περιοχές όπου ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «SMARTA- NET», στην οποία ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει ως πόλη-φάρος (Lighthouse City).

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Βιώσιμης Κινητικότητας και στο Μακροπρόθεσμο Όραμα για τις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές και στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού δικτύου τοπικών αρχών – δήμων, επαρχιών και περιφερειών που θα ανταλλάσουν εμπειρίες, καλές πρακτικές και θα συνεργάζονται προκειμένου να συμπεριληφθούν στο σύγχρονο κυκλοφοριακό σχεδιασμό, λύσεις για τη βελτίωση των μετακινήσεων των κατοίκων των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών.

Με αυτό το πνεύμα λοιπόν, ο δήμος Ρεθύμνης καλεί τις πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια επέκτασης των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας στην ύπαιθρο, απαντώντας στο ερωτηματολόγιο που είναι προσβάσιμο μέσω του συνδέσμου: https://qualtricsxmqmn4sbtxy.qualtrics.com/…/SV…  [3]ή κάνοντας σάρωση του QR code. Η διαδικασία είναι απλή, οι ερωτήσεις είναι κατανοητές και ο χρόνος που απαιτείται για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι λίγος.

Επιμορφωτική συνάντηση του προσωπικού των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Πειραιά

Συγγραφέας: Φρόσω Ζαγορίτου Στις Σε Μη κατηγοριοποιημένο | Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

Επιμορφωτική συνάντηση για το προσωπικό των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Πειραιά με θέμα: «Συμβουλευτικές παρεμβάσεις στη προσχολική ηλικία»,  πραγματοποιήθηκε χθες, στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Την συνάντηση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά, η Διεύθυνση  των Βρεφονηπιακών Σταθμών και το 1ο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. (Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και  Συμβουλευτικής Υποστήριξης) Πειραιά.

Η διεπιστημονική ομάδα του 1ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Πειραιά ενημέρωσε το προσωπικό των Βρεφονηπιακών Σταθμών, μεταξύ άλλων, για τις προϋποθέσεις εντοπισμού της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς ενός παιδιού και τα σημεία που μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία προς ιατρική παραπομπή, για τις τεχνικές αντιμετώπισης προκλήσεων εντός της τάξης, καθώς και με ποιο τρόπο ανακοινώνονται στους γονείς  οι  δυσκολίες του παιδιού.

Μετά την ενημέρωση, ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ παιδαγωγών και ειδικών  του 1ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.

«Σκοπός της επιμορφωτικής συνάντησης ήταν να γνωρίζουμε τα σημάδια εντοπισμού της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς των παιδιών και τα σημεία ανησυχίας, καθώς και τον τρόπο ενημέρωσης και πληροφόρησης των γονέων,  προκειμένου να παραπέμψουμε ένα παιδί στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Στηρίζουμε δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την αποτελεσματικότερη στήριξη των γονέων και των παιδιών προσχολικής ηλικίας που κινούνται στην κατεύθυνση της επιστημονικής ενημέρωσης, της επιμόρφωσης και της συμβουλευτικής υποστήριξης του προσωπικού των Βρεφονηπιακών Σταθμών του δήμου μας και  ευελπιστούμε σε μελλοντικές συνεργασίες», τόνισε μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Βρεφονηπιακών Σταθμών Χαραλαμπία  Ζηλάκου.

 

Τριετές πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων για δωρεάν άθληση στον Πανελλήνιο

Συγγραφέας: Ουρανία Σούλτη Στις Σε Μη κατηγοριοποιημένο | Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

Χάρης Δούκας: «Στόχος μας είναι η άθληση να αποτελέσει κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης»

Ο πιο ιστορικός σύλλογος της πρωτεύουσας θα φιλοξενεί για τα επόμενα τρία χρόνια εκατοντάδες δημότες της Αθήνας. Με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων ξεκινά συνεργασία με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, ώστε από την 1η Απριλίου οι κάτοικοι να έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται δωρεάν στις εγκαταστάσεις του στο Πεδίον του ‘Αρεως.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δέκα διαφορετικά προγράμματα, που αφορούν γυμναστική για άτομα τρίτης ηλικίας, γυμναστική για δημότες, εκμάθηση κολύμβησης, Yoga, Pilates, πολεμικές τέχνες για ενήλικες, πινγκ πονγκ, χορό και άσκηση, Runners-Τρέξιμο και Τάι Τσι. Όλα τα προγράμματα θα πραγματοποιούνται από Δευτέρα μέχρι Σάββατο κατά τις πρωινές ώρες και απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες δημότες της Αθήνας.

Οι αιτήσεις μπορούν να γίνονται στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων (https://eservices.cityofathens.gr/) και οι εγγραφές στα γραφεία του Πανελλήνιου Γ.Σ. στην Κυψέλη, Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 08.00 έως τις 15.00.

Με τη χρήση των κωδικών taxisnet, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν γρήγορα και εύκολα να υποβάλουν την αίτηση τους. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν το ραντεβού τους μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του δήμου (rantevou.cityofathens.gr). Η είσοδος στον Πανελλήνιο θα γίνεται με την ατομική κάρτα μέλους, την οποία όλοι οι συμμετέχοντες θα παραλαμβάνουν κατά την πρώτη τους επίσκεψη στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

 

«Για εμάς η “άθληση για όλους” αποτελεί δέσμευση. Στα προγράμματα του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή κάθε δημότης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και πρόσθεσε: «Τα οφέλη του αθλητισμού είναι πολλαπλά. Έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιότητα της ζωής μας, γι’ αυτό και στόχος μας είναι η άθληση να αποτελέσει κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης».

Από τη δική του μεριά, ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού Γιώργος Γιάνναρος επισήμανε: «Συνεχίζουμε την επιτυχημένη συνεργασία με τον Πανελλήνιο με ορίζοντα τριετίας αυτή τη φορά. Από τη Δευτέρα 1 Απριλίου, το ανταποδοτικό πρόγραμμα για τους δημότες μας, τους προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να εξασκηθούν σ’ ένα εύρος δέκα δραστηριοτήτων, από τρέξιμο μέχρι πολεμικές τέχνες».

Δύο σεισμικές δονήσεις ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στην Αττική

Συγγραφέας: Ουρανία Σούλτη Στις Σε Μη κατηγοριοποιημένο | Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

Δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν πριν από λίγο ανοιχτά στις Στροφάδες. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο πρώτος σεισμός ήταν 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο δεύτερος 5,7 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Όπως ανακοινώθηκε από τους τέσσερις φορείς συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε σε απόσταση 239 χλμ. ΔΝΔ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. Ανατολικά των Στροφάδων.

 

Περιφέρεια Αττικής: 640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών

Συγγραφέας: Φρόσω Ζαγορίτου Στις Σε Μη κατηγοριοποιημένο | Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

Την ενίσχυση των ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων με στοχευμένες δράσεις, ύψους 640 εκατ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2027, προανήγγειλε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η ευαισθησία ενός κράτους αντικατοπτρίζεται στις πολιτικές του», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνοντας χαιρετισμό στο 1ο ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Επισήμανε ότι η οικονομική κρίση και η πανδημία άφησαν αρνητικό αποτύπωμα στο εισοδηματικό και βιοτικό επίπεδο των πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας είναι η άμβλυνση αυτών των συνεπειών μέσω της στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Ανέφερε ότι από το σύνολο της οικονομικής βοήθειας, τα 410 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2021-2027, τα 200 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) και τα 30 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε ειδική μνεία στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ 2021-2027, το οποίο απευθύνεται σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στα νοικοκυριά που βιώνουν ακραία φτώχεια, αναφέροντας ότι ειδική πρόνοια πρόκειται να ληφθεί για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και τις οικογένειες τους, ανέργους, γυναίκες, ωφελούμενους άνω των 65 ετών, άτομα με αναπηρία, πολίτες τρίτων χωρών, άστεγους και Ρομά».

Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, στον κοινωνικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση μιας σειράς δράσεων και παρεμβάσεων από ίδιους πόρους για κοινωνικές δομές προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, δομές για γυναίκες – θύματα βίας και τα παιδιά τους, για αυτόνομη διαβίωση, για τη σίτιση και τη διαμονή αστέγων, για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, εκπαίδευσης, αποθεραπείας – αποκατάστασης και ψυχολογικής υποστήριξης ΑμεΑ, υπηρεσίες για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη περιθωριοποιημένων ατόμων και ομάδων και δράσεις για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε, επίσης, στους 167 πιστοποιημένους φορείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.

«Οι δράσεις αυτές δημιουργούν ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας στις ευάλωτες ομάδες της Περιφέρειας μας. Ενισχύουν την Κοινωνική Συνοχή. Δεν αρκούν όμως. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Νέες πρωτοβουλίες, νέες δράσεις ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, της βελτίωσης των κοινωνικών δεικτών. Για μια ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους. Γιατί, όπως πολύ σωστά αναφέρει στην ταυτότητά του ο ΟΠΕΚΑ “Ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη”», κατέληξε ο περιφερειάρχης Αττικής.