Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας

photo ds 12

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Ενωμένη η Αυτοδιοίκηση διαμορφώνει ευρεία κοινωνική συμμαχία για την προστασία των  συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δεινή θέση»

Κατόπιν σχετικής πρότασης του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη το ΔΣ της Ένωσης, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ανεύρεση  τρόπων στήριξης των πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εξαιτίας των οφειλών τους σε τράπεζες και στο Δημόσιο.

Διαβάστε περισσότερα: Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού με στόχο την προστασία...

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Συνέδριο για τη συμβολή της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στην κυκλική οικονομία

photo esda 2

Γ. Πατούλης: «Αναγκαία η στήριξη των Δήμων και των ΦΟΔΣΑ με τεχνικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, για την επιτάχυνση της ωρίμανσης και της υλοποίησης των έργων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων»

Τη συμβολή των Δήμων στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, μέσω σχετικών δράσεων με έμφαση στην ανακύκλωση, ανέπτυξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Διαβάστε περισσότερα: Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Συνέδριο για τη συμβολή της διαχείρισης των...

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στις 11:30 π.μ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου  στις 11:30  το πρωί στα γραφεία της Ένωσης (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8,  3ος όροφος).

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί το θέμα «συζήτηση και λήψη απόφασης για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από οφειλές σε Ο.Τ.Α., Εφορία και Τράπεζες».

Τιμητική εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα για το Νίκο Γκάλη, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στις 18:00, στο Κλειστό Γήπεδο του Αγίου Θωμά στο Μαρούσι, με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ

Παρουσία του Νίκου Γκάλη, Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του Δημήτρη Παπανικολάου στις 22 Δεκεμβρίου

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και με τη στενή συνεργασία του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα, Δημήτρη Παπανικολάου διοργανώνεται τιμητική εκδήλωση, φιλανθρωπικού χαρακτήρα για το Νίκο Γκάλη.

Διαβάστε περισσότερα: Τιμητική εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα για το Νίκο Γκάλη, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στις 18:00,...

«Έξυπνες» εφαρμογές και βέλτιστες πρακτικές των Δήμων στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα

photo papastergiou 1

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού αποτελεί προτεραιότητα η ανάδειξη και αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων και ευκαιριών των τοπικών κοινωνιών»

Σειρά βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζουν Δήμοι της χώρας με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, παρουσία του Προέδρου της Γ. Πατούλη και του Γ. Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Π. Κορκολή.

Διαβάστε περισσότερα: «Έξυπνες» εφαρμογές και βέλτιστες πρακτικές των Δήμων στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα

Συνάντηση Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με το Προεδρείο της «Ένωσης Φιλίας της Κίνας με Λαούς Ξένων Χωρών»

2

Γ. Πατούλης:  Μέσα από τις επαφές μας δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την έμπρακτη υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων και συνεργασιών οι οποίες θα συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση 

Θέματα συνεργασίας των δήμων Ελλάδας και Κίνας, καθώς και η σύναψη σχετικού Πρωτοκόλλου συνεργασίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με αντιπροσωπεία του Προεδρείου της Ένωσης Φιλίας της Κίνας με Λαούς  Ξένων Χωρών.

Διαβάστε περισσότερα: Συνάντηση Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με το Προεδρείο της «Ένωσης Φιλίας της Κίνας με Λαούς Ξένων...

H ΚΕΔΕ αναζητά τρόπους στήριξης των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στις 11.30 π.μ. με κεντρικό θέμα την προστασία της πρώτης κατοικίας

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Με τη συνδρομή  των νομικών μας υπηρεσιών, θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση»

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και ώρα 11.30 το πρωί, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης με κεντρικό θέμα, τους τρόπους στήριξης των πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εξαιτίας των οφειλών τους σε τράπεζες και στο Δημόσιο.

Ήδη ο κ. Πατούλης έδωσε εντολή στη νομική υπηρεσία της Ένωσης να διερευνήσει τρόπους, στα πλαίσια πάντοτε του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, στήριξης των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.  

Σε δηλώσεις του επισημαίνει τα εξής:

«Η διαχείριση του ζητήματος των κόκκινων δανείων πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, γιατί από την 1-1-2018 ο κίνδυνος χιλιάδες οφειλέτες να χάσουν τα σπίτια τους , είναι υπαρκτός.

Οι δήμοι θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως κάνουμε άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, τους συμπολίτες μας που έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Μέσα από τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες μας, στα πλαίσια πάντοτε του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε Δήμου.

Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ επικαιροποίησε στο Συνέδριό της πριν μερικές ημέρες στα Ιωάννινα, απόφαση που έχει λάβει από το Νοέμβριο του 2016 , με την οποία ζητά από την Κυβέρνηση την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία από κατάσχεση λόγω οφειλών μέχρι ενός ύψους, σε Δήμους ή Εφορία.

Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα και δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση από πλευράς Κεντρικής Εξουσίας.

Δεν  πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί ούτε ένα σπίτι συμπολίτη μας που βρέθηκε πραγματικά  στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του.

Οφείλουμε παράλληλα ως Κράτος να διαχωρίσουμε αυτούς που έχουν αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, από αυτούς που είναι συστηματικά κακοπληρωτές.

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες, αυτοί που έσπειραν ανέμους υποσχόμενοι "κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη", σύντομα θα κληθούν να θερίσουν τις θύελλες  από τις ψεύτικες προσδοκίες που δημιούργησαν.

Σε αυτή τη δύσκολη για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας συγκυρία, οφείλουμε όλοι να κάνουμε ότι μπορούμε, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς  καλλιέργεια νέων ψεύτικων προσδοκιών».

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Κυβερνήτη της πόλης Zhao Yang της Κίνας. Επίσκεψη στο Πρότυπο Λύκειο της πόλης

Γ. Πατούλης: «Με όχημα την Αυτοδιοίκηση, ενώνουμε τις τοπικές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία τους»

24958662 550032201997037 3781837429821873074 o25074851 550032178663706 9204683560435418864 o

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα, επισκέφθηκε το Πρότυπο Λύκειο της πόλης Zhao Yang, που είναι ο μεγαλύτερος Δήμος του Πεκίνου όπου συναντήθηκε με 900 μαθητές και τους μοίρασε αναμνηστικά δώρα.

Στο περιθώριο της επίσκεψης συζήτησε με τον διευθυντή του σχολείου για θέματα εκπαιδευτικής φύσεως, την προοπτική  αδελφοποίησης του σχολείου με τη σχολή Αναβρύτων στο Δήμο Αμαρουσίου αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με πολιτιστικές ανταλλαγές που μπορούν να γίνουν μεταξύ των σχολείων Ελλάδας και Κίνας.

Ακολούθως συναντήθηκε με τον Κυβερνήτη  W. How, στο δημαρχείο της πόλης Zhao Yang , ο οποίος του επεφύλαξε θερμή υποδοχή. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου M. Chunxue, ο Αν. Διευθυντής του Δήμου H. Wenjuan, o Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων T.Linkun, ο Διευθυντής της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης L.Xuejun και το μέλος του ΔΣ του Δήμου W.Xining.

Στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο ιατρικός τουρισμός με έμφαση στην ιατρική περίθαλψη ηλικιωμένων, η παιδεία μέσω αδελφοποιήσεων σχολείων αλλά και ανταλλαγής μαθητών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Παράλληλα συζητήθηκε η προοπτική διοργάνωσης έκθεσης για την προβολή της χώρας μας καθώς και η διοργάνωση επίσκεψης Ελλήνων στο ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου «η φωλιά του πουλιού».

24955684 550032385330352 4312379264195854847 o25188713 550031571997100 5672018161554588708 o

25074988 550032111997046 6928346134400041095 o

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με μέλη της Διοίκησης της Ένωσης Δήμων Κίνας

Γ. Πατούλης: «Η ΚΕΔΕ διευρύνει τις επαφές της σε όλο τον κόσμο, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ισχυρού αυτοδιοικητικού πυλώνα,  μέσα από τον οποίο θα προωθηθούν πολιτικές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών» 

IMG 8732 1pekino22

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα με αφορμή τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής  του Παγκόσμιου Συμβουλίου UCLG, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τη Διοίκηση της Ένωσης Δημάρχων Κίνας στα γραφεία της Ένωσης. Ειδικότερα συναντήθηκε με τον Γ. Γραμματέα της Ένωσης C.Hendge, τον Αν. Γ. Γραμματέα W.Changyan, τον Διευθυντή του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης L.Zhuoyang και τον Αν. Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων Z.Meng.

Κατά τη συζήτηση έγινε ευρεία αναφορά στους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που ενώνουν τον ελληνικό με τον κινεζικό λαό και επιβεβαιώθηκε η διάθεση δρομολόγησης ενός συμφώνου συνεργασίας των αυτοδιοικητικών ενώσεων των δύο χωρών, ως μία βάση περαιτέρω σύσφιξης των μεταξύ τους σχέσεων.

Ειδικότερα η συζήτηση εστιάστηκε στην  προοπτική αδελφοποίησης ελληνικών πόλεων με πόλεις της Κίνας, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στην προώθηση από κοινού επιχειρηματικών δράσεων.

Παράλληλα με δεδομένο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την κινεζική πλευρά ως προς τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών με στόχο την προβολή και την προστασία των ελληνικών αρχαιοτήτων και του ελληνικού πολιτισμού, συμφωνήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών όπως οι πολιτιστικές ανταλλαγές αλλά και οι επισκέψεις Ελλήνων μαθητών σε μνημεία του Κινεζικού πολιτισμού, με στόχο την ενίσχυση των πολιτιστικών προϊόντων των δύο χωρών.

Επιπρόσθετα στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα του ιατρικού τουρισμού και ιδιαίτερα οι τρόποι ενίσχυσης του συγκεκριμένου τομέα στη χώρα μας, ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στο τέλος της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δώρων κατά την οποία υπογραμμίστηκε η φιλία των δύο λαών και διατυπώθηκε η επιθυμία για πολύπλευρη συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνουμε για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης, συμμετείχαμε εδώ στην Κίνα σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό αυτοδιοικητικό συνέδριο παγκοσμίου βεληνεκούς και πραγματοποιούμε εποικοδομητικές επαφές με αυτοδιοικητικούς φορείς, με στόχο τη δρομολόγηση συνεργασιών.

Δεν μένουμε μόνο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αλλά θέλουμε να διευρύνουμε τις επαφές μας σε όλο τον κόσμο, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ισχυρού αυτοδιοικητικού πυλώνα,  μέσα από τον οποίο θα προωθηθούν πολιτικές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Σε αυτή τη φιλόξενη χώρα διαπιστώσαμε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που δένουν τους δύο λαούς αλλά και τα βαθιά αισθήματα αγάπης που τρέφει ο κινεζικός λαός για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Η συνεργασία μας θα διευρυνθεί σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο ιατρικός τουρισμός, το επιχειρείν, αλλά και η εκπαίδευση, με προτεραιότητα να χτίσουμε ένα πλέγμα σχέσεων με αμφίδρομες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήσαμε με την Διοίκηση την Ένωσης Δήμων Κίνας τη διοργάνωση συνεδρίων σε Ελλάδα και Κίνα, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις αυτής της συνεργασίας.

Με σεβασμό στη διαφορετικότητα, κοινωνική και πολιτισμική, των λαών, χτίζοντας υγιείς σχέσεις, συμβάλλουμε αμφότεροι στην ομόνοια και την ενοποίησή τους». 

IMG 8766IMG 8753

Οι στρατηγικές Ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού

patoulis skype

Οι στρατηγικές Ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού

Γ. Πατούλης: Στόχος μας είναι η ανάδειξη της Ελλάδας  σε κορυφαίο προορισμό ιατρικού τουρισμού  12 μήνες το χρόνο

Οι στρατηγικές Ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Ιατρικού Τουρισμού. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού χθες Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 και ήταν υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ.

Διαβάστε περισσότερα: Οι στρατηγικές Ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε...

Συλλυπητήρια δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για το θάνατο του Δημάρχου Τήνου Σ. Ορφανού

Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την πρόωρη απώλεια του Δημάρχου Τήνου Σ. Ορφανού.

Η αυτοδιοικητική οικογένεια αποχαιρετά έναν άξιο συνάδελφο, ο οποίος υπηρέτησε τα καθήκοντα του με αφοσίωση, υψηλό αίσθημα ευθύνης και αποτελεσματικότητα.

Σημαντικές ήταν και οι υπηρεσίες που προσέφερε στην τότε ΚΕΔΚΕ, ως μέλος της επιτροπής νησιωτικής πολιτικής.

Εκ μέρους όλης της αυτοδιοίκησης εκφράζω στην οικογένεια του, τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ

photo enpe

Γ. Πατούλης: «Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, έναν ισότιμο της Κεντρικής Διοίκησης πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας»

Την ανάγκη ενεργότερης συνεργασίας των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα: Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ

Την εξαίρεση των Δημοτικών Ραδιοσταθμών από τη διαδικασία δημοπράτησης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων ζητεί η ΚΕΔΕ με ψήφισμα που εγκρίθηκε στο ετήσιο τακτικό συνεδριό της

Γ. Πατούλης: Στηρίζουμε τα Δημοτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης καθώς αναδεικνύουν κρίσιμα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών

Συγκεκριμένες προτάσεις που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης κατέθεσε η ΚΕΔΕ σε σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε από την ολομέλεια του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ υποστηρίζει την  ανάγκη εξαίρεσης των Δημοτικών Ραδιοσταθμών από τη διαδικασία  δημοπράτησης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων και προτείνει σειρά ρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, «οι δημοτικές συχνότητες αξιοποιούνται για την ανάδειξη των τοπικών ζητημάτων και την γενικότερη προβολή των θέσεων της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Είναι ζωτικής σημασία η εξαίρεσή τους από τον διαγωνισμό, όπως άλλωστε έχει ήδη γίνει και στην περίπτωση της ΕΡΤ. Η ΚΕΔΕ θα συνεργαστεί με τις Ενώσεις και με τους εργαζόμενους στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες παθογένειες και τα προβλήματα που υπάρχουν».

Να σημειωθεί, όπως προκύπτει από την σχετική νομολογία, τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ, η σχετική ρύθμιση που προτείνεται δεν αντιβαίνει, το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σύμφωνα με το ψήφισμα η ΚΕΔΕ «στηρίζει την  απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών και Ραδιοφωνικών  και Τηλεοπτικών σταθμών, καθώς αποτελούν σημαντικούς πυλώνες  ενημέρωσης των δημοτών και των πολιτών γενικότερα. Αναδεικνύουν με νηφαλιότητα,  πλουραλισμό και αντικειμενικότητα, την πολιτιστική και κοινωνική δράση καθώς και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών». 

Να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με την  Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.ΜΜΕ.Ε, προχωρά στη θεσμοθέτηση μόνιμης Επιτροπής για τους δημοτικούς Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Η Επιτροπή θα στελεχωθεί και θα συμμετάσχει  επίσημα στα τακτικά συνέδρια της ΚΕΔΕ.

 Για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ η ΚΕΔΕ με το ψήφισμά της θεωρεί ότι:

  • Είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, που έχουν μορφή ΝΠΙΔ.
  • Να δοθεί η δυνατότητα μετατροπής σε  δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, όλων των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ που βρίσκονται υπό άλλο καθεστώς λειτουργίας.  Παράλληλα, να δοθεί η δυνατότητα για την ίδρυση νέων δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού με αντικείμενο την λειτουργία ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.
  • Απαιτείται συνέχιση των προσπαθειών εξορθολογισμού της λειτουργίας τους με το απαραίτητο προσωπικό των ειδικοτήτων που απαιτούνται και την επαρκή επιχορήγησή τους από τους δήμους.
  • Θα πρέπει να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού και από άλλες υπηρεσίες του δήμου, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, καθώς και η δυνατότητα εθελοντικής μετακίνησης προσωπικού μεταξύ των δημοτικών  Ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού.
  • Οι δημοτικές αρχές θα εξετάσουν την δυνατότητα που δίδεται με τον νόμο 4483 και προβλέπει την δυνατότητα «διαδημοτικοποίησης» των υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοτηλεόρασης, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων ΟΤΑ.

Τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων στο επίκεντρο παγκόσμιου συνεδρίου που διεξάγεται στην πόλη HANGZHOU με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη

Γ. Πατούλης: Οι δράσεις εξωστρέφειας της ΚΕΔΕ συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης και στην επίλυση τοπικών προβλημάτων που λαμβάνουν παγκόσμιες διαστάσεις

IMG 7759IMG 7809

Τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων, οι δυνατότητες επίλυσης τους καθώς και η ανταλλαγή και η συνεργασία μεταξύ των δημοτικών αρχών των πόλεων, βρίσκεται στο επίκεντρο του συνεδρίου «Smart City and Big Data» το οποίο διεξάγεται στην πόλη HANGZHOU της Κίνας.

Στο συνέδριο, το οποίο διεξάγεται παράλληλα με τη συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου του UCLG, συμμετέχει και αντιπροσωπεία της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.   

Το μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται πρώτο στον κατάλογο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις, ενώ ακολουθούν τα προβλήματα της στέγασης και η ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων για την αειφόρα ανάπτυξη.

Ζητήματα ασφάλειας και προστασίας από τρομοκρατικές επιθέσεις βρίσκονται επίσης ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Κοινό σημείο αναφοράς των συνέδρων η επίτευξη αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων από το κεντρικό στο τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τους συνέδρους, πόλεις που έχουν εξασφαλίσει την άσκηση των αρμοδιοτήτων με βάση την αρχή της εγγύτητας επιτυγχάνουν με χαμηλότερο κόστος, ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα, την επίλυση των προβλημάτων που τις απασχολούν. 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με συναδέλφους του αιρετούς από όλο τον κόσμο.

Ο Γ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με τον Πρόεδρο του  Παγκόσμιου Συμβουλίου UCLG και δήμαρχο Γιοχάνεσμπουργκ Parks Tau

IMG 7840

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και τις επαφές που είχε με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, είχε συζητήσεις με την αντιπροσωπεία των τούρκων αιρετών. Τις δύο πλευρές απασχόλησαν οι σχέσεις των δύο χωρών καθώς και οι δυνατότητες συνεργασίας των τοπικών αυτοδιοικήσεων σε κοινά προβλήματα, όπως το προσφυγικό, καθώς και θέματα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας. 

Με αφορμή τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση, ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «η παρουσία της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού, στο φόρουμ του UCLG καθώς και στο συνέδριο που οργανώνεται με τη συνεργασία του δήμου της πόλης HANGZHOU της Κίνας, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της εξωστρέφειας που έχουν αναπτυχθεί από την ΚΕΔΕ τα τελευταία χρόνια».

«Μέσα από τέτοιες ενέργειες σηματοδοτείται η παρουσία της ελληνικής αυτοδιοίκησης σε διεθνές επίπεδο και αναδεικνύεται η ωρίμανση του τρόπου που προσεγγίζει τα σύγχρονα προβλήματα που μας απασχολούν σε τοπικό επίπεδο και έχουν παγκόσμιες διαστάσεις».

«Η συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους παγκόσμια φόρουμ μας βοηθά  να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα μια σειρά από προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μας. Οι προοπτικές της τοπικής ανάπτυξης προκύπτουν μέσα από την ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό το επιβεβαιώνουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε στο εξωτερικό. Τα μητροπολιτικά κέντρα λειτουργούν μέσα από ένα συντονισμένο και οργανωμένο σύστημα θεσμοθετημένων διαδικασιών. Αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί και στη χώρα μας. Στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της Συνταγματικής αναθεώρησης, αστικά κέντρα όπως της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα πρέπει λειτουργήσουν μητροπολιτικά με προσδιορισμένες αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης».

Στην Ελληνική αντιπροσωπεία, εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη συμμετέχει το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης καθώς και το υπηρεσιακό στέλεχος Βιολέτα Τσιμίκου.

IMG 7851IMG 7848

Σειρά επαφών του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με αυτοδιοικητικούς και επιστημονικούς φορείς στη Σαγκάη

photo kina 3

Γ. Πατούλης: «Με όχημα την Αυτοδιοίκηση, θα εργαστούμε από κοινού για τη διεύρυνση των προοπτικών συνεργασίας των δύο χωρών για την ισχυροποίηση των τοπικών κοινωνιών»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Σαγκάη με αφορμή τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής  του Παγκόσμιου Συμβουλίου UCLG, πραγματοποίησε σειρά εποικοδομητικών επαφών με εκπροσώπους αυτοδιοικητικών και επιστημονικών φορέων.

Διαβάστε περισσότερα: Σειρά επαφών του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με αυτοδιοικητικούς και επιστημονικούς φορείς στη...

Ντροπιάζει την Αυτοδιοίκηση, ο συκοφάντης και λασπολόγος αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γ. Καραμέρος

Η υβριστική ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής Γ. Καραμέρος, σε βάρος του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, αποδεικνύει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο διορισμένος από την κα Δούρου «φιλιππινέζος» της, εξαιτίας της αδυναμίας του να απαντήσει επί της ουσίας σε όσα του καταλογίζονται για ανυπαρξία έργου, όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Αμαρουσίου.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι προφανές ότι έχει επιλέξει το λάθος δρόμο για να καλύψει την ανεπάρκειά της, τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Η κα Δούρου μηνύει τον εαυτό της για την τραγωδία της Μάντρας και ο κ. Καραμέρος επιλέγει το ψέμα, τη συκοφαντία και τη λάσπη.

Όση λάσπη όμως κι αν πετάξει στον ανεμιστήρα, δεν θα αποφύγει την αλήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι :

Διαβάστε περισσότερα: Ντροπιάζει την Αυτοδιοίκηση, ο συκοφάντης και λασπολόγος αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γ. Καραμέρος

Βράβευση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη από το ΣΕΓΑΣ στην επετειακή εκδήλωση για τα 120 χρόνια ΣΕΓΑΣ (1897-2017)

photo segas

Γ. Πατούλης: «Σας διαβεβαιώνω ότι από την πλευρά μας θα διατηρήσουμε και τα επόμενα χρόνια την καλή και συστηματική συνεργασία των δύο θεσμών» 

Στο πρόσωπο του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη τίμησε το θεσμό της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο ΣΕΓΑΣ, στο πλαίσιο της εορταστικής επετειακής του εκδήλωσης, για τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την ίδρυσή του.

Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου, ο κ. Πατούλης βραβεύθηκε για την αρωγή και την πολύτιμη συμπαράστασή του στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας όλα αυτά τα χρόνια.

Ο ΣΕΓΑΣ ήταν η πρώτη Αθλητική Ομοσπονδία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου 1897.

Διαβάστε περισσότερα: Βράβευση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη από το ΣΕΓΑΣ στην επετειακή εκδήλωση για τα 120 χρόνια...

Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Προτεραιότητα για την ΚΕΔΕ η προστασία αδέσποτων ζώων

Δε συνηγορούμε με ακραίες προτάσεις και ισχυρισμούς

Με αφορμή καταγγελίες που έγιναν μετά από τοποθετήσεις συγκεκριμένων αιρετών που κάνουν λόγο για θανάτωση αδέσποτων ζώων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι:

Σε καμία περίπτωση δεν συνηγορούμε με τέτοιου είδους ακραίες πρακτικές και ενέργειες. Πρόκειται για μεμονωμένους ισχυρισμούς τους οποίους δεν συμμεριζόμαστε.

Διαβάστε περισσότερα: Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Προτεραιότητα για την ΚΕΔΕ η προστασία αδέσποτων ζώων

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νησιωτικών Δήμων Β. Αιγαίου για το προσφυγικό, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

Γ. Πατούλης: «Ως εδώ με το προσφυγικό. Οι Δήμοι έκαναν το καθήκον τους, αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας. Ας κάνει και η κυβέρνηση το ίδιο»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι Δήμοι Σάμου, Λέσβου και Χίου στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (πλ. Κλαυθμώνος) για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, αύριο Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 13:00.

Διαβάστε περισσότερα: Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νησιωτικών Δήμων Β. Αιγαίου για το προσφυγικό, ο Πρόεδρος της...

Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού

Γ. Πατούλης: «Η συμβολή των εθελοντών στην κοινωνική ανάπτυξη και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, θα πρέπει να αποτιμάται δεόντως από την Πολιτεία»

 

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη (5 Δεκεμβρίου), ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Στη σημερινή δύσκολη εποχή της ιδιοτέλειας, οι έννοιες του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο, έχουν αναπτύξει μια ξεχωριστή δυναμική, η οποία ξεφεύγει από τις παραδοσιακές μορφές της φιλανθρωπίας.

Η ανθρωπιστική αλληλεγγύη, αποτελεί υποχρέωση όλων μας. Τα υψηλά ποσοστά της κοινωνικής συνοχής στα κοινωνικά πρότυπα που έχουμε ως κοινωνία, όπως είναι η οικογένεια, το σχολείο και η εκπαίδευση, αλλά και στην εφαρμογή και υλοποίηση συγκεκριμένων και στοχευμένων πολιτικών και δράσεων στήριξης του κοινωνικού κράτους, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον εθελοντισμό.


Ο εθελοντής διακρίνεται για την πίστη του, την πηγαία θέληση για προσφορά και ενεργεί με βάση την ανιδιοτέλεια. Η συμβολή των εθελοντών στην κοινωνική ανάπτυξη και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, με δεδομένη τη διάθεσή τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πέρα και πάνω από κάθε προσωπική επιδίωξη είναι πολύτιμη για αυτό και η δράση τους θα πρέπει να αποτιμάται δεόντως από την Πολιτεία.

Με δεδομένη τη σημαντική προσφορά των εθελοντών σε τομείς όπως είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η προστασία του περιβάλλοντος, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια και η πρόληψη όσον αφορά την υγεία, ο εθελοντισμός έχει καταστεί εταίρος του κράτους στην υλοποίηση της κοινωνικής του πολιτικής.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τη χαλάρωση των ηθικών αξιών, η πρόθυμη ανταπόκριση του εθελοντή αποδεικνύει ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας λαός με αυξημένη την αίσθηση της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης, που έστω κι αν εκδηλώνει αυτά τα συναισθήματα περιστασιακά και ασυντόνιστα, συχνά αποδεικνύει ότι δεν έχει χάσει την ανθρωπιά του».

Ψήφισμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ κατά της ένταξης των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση

Γ. Πατούλης: Κατηγορηματικό όχι από την Αυτοδιοίκηση στην καθιέρωση διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης

Την πλήρη αντίθεσή τους εκφράζουν, οι αιρετοί πρώτου βαθμού καθώς και οι εργαζόμενοι,  στην  προοπτική ένταξης των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να επιβαρυνθούν οικονομικά περίπου 40.000 οικογένειες, να κλείσουν 1.600 δημοτικές δομές και να μείνουν άνεργοι πάνω από 3.200 εργαζόμενοι

Διαβάστε περισσότερα: Ψήφισμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ κατά της ένταξης των παιδιών προσχολικής ηλικίας...

Δυναμικό παρόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στον Τηλεμαραθώνιο Αγάπης της UNICEF για τον εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα και στον κόσμο

Γ. Πατούλης: Η ΚΕΔΕ και ο ΙΣΑ υποστηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια της Unicef Εργαζόμαστε όλοι με στόχο να μη λείψει ο εμβολιασμός σε κανένα παιδί

 UNICEF PATOULISunicef 2

«Οι δήμοι όλης της χώρας συμμετέχουν συντονισμένα και δίνουν δυναμικό παρόν στην προσπάθεια της UNICEF για την εξασφάλιση των εμβολιασμών παιδιών ευπαθών κοινωνικών ομάδων στη χώρα μας».

Στη σχετική επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γ. Πατούλης με αφορμή την χθεσινή διοργάνωση από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF του «Τηλεμαραθώνιου Αγάπης».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Τηλεμαραθώνιο ο Γ. Πατούλης έκανε γνωστό ότι η ΚΕΔΕ και ο ΙΣΑ θα συμβάλουν οικονομικά στην προσπάθεια της  UNICEF.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι οι δήμοι, μέσω του δικτύου των κοινωνικών τους δομών και των δομών αλληλεγγύης που διαθέτουν, συμβάλλουν στην καταγραφή των αναγκών για εμβόλια, ώστε σε κανένα παιδί να μη λείψει ο εμβολιασμός.

Ειδικότερα ο Γ. Πατούλης επισημάνει: «Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι στην Ελλάδα δημιουργείται μια ισχυρή αλυσίδα αλληλεγγύης, στην οποία οι δήμοι αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους. Η UNICEF επιτελεί ένα σημαντικό έργο σε μια κρίσιμη περίοδο. Η αποστολή της είναι ακόμα πιο ουσιαστική, λόγω της αντιεμβολιαστικής τάσης που επικρατεί. Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τα αναγκαία εμβόλια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να χάσουν τις ζωές τους καθώς δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Αυτή η μεγάλη αλυσίδα αλληλεγγύης θα πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη για να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι για τη ζωή τους».

«Σε μια εποχή που αυξάνεται ο αριθμός των φτωχών και ανασφάλιστων οικογενειών, η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλει, με όλα τα μέσα που διαθέτει, στην αναχαίτιση της φτώχειας και στη διεύρυνση της ομπρέλας αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής».

Απόφαση του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ για προστασία της πρώτης κατοικίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων, από τους πλειστηριασμούς

synedrio photo

Γ. Πατούλης: Καλούμε την κυβέρνηση να επιδείξει τη δέουσα ευαισθησία απέναντι σε αυτές τις περιπτώσεις συμπολιτών μας και να τους επιτρέψει να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους αλλά και την εμπιστοσύνη τους στο Κράτος Δικαίου»

Νομοθετική παρέμβαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς ζητά η ΚΕΔΕ, με σχετική απόφαση που εγκρίθηκε ομόφωνα στο Ετήσιο Τακτικό της Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα το ΔΣ της Ένωσης, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Προέδρου της Γ. Πατούλη αποφάσισε την επικαιροποίηση της απόφασης που είχε λάβει το Νοέμβριο του 2016, να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη μικροοφειλετών προς το Δημόσιο και τους Δήμους.

Διαβάστε περισσότερα: Απόφαση του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ για προστασία της πρώτης κατοικίας ευπαθών...

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Καλούμε τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν στις τοπικές κοινωνίες τα ευρωπαϊκά κονδύλια που τους ανήκουν, για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και για να επιστρέψουν τα νησιά μας σε συνθήκες κανονικότητας»

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νησιωτικών Δήμων Β. Αιγαίου για το προσφυγικό ζήτημα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

photo prosfygiko 1photo prosfygiko 4

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν οι Δήμοι Σάμου, Λέσβου και Χίου έξω από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην πλατεία Κλαυθμώνος, ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες. 

Στη συγκέντρωση μετείχαν επίσης μέλη φορέων και συλλόγων των νησιών Β. Αιγαίου, που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, καθώς και πλήθος πολιτών.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα, υπογραμμίζοντας το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό  κόστος στις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

Ειδικότερα επισήμανε τα εξής:

«Η ΚΕΔΕ στηρίζει τη δίκαιη διαμαρτυρία των νησιωτικών Δήμων και των τοπικών κοινωνιών για το προσφυγικό ζήτημα. Τα νησιά μας έχουν μετατραπεί σε απέραντα hotspot. Οι Δήμαρχοι αλλά και οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους. Δεν μπορεί να συνεχίζουν να πληρώνουν την απουσία συγκροτημένης εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό ζήτημα. Οι Δήμοι από την πρώτη στιγμή μαζί με τους πολίτες, κάναμε το καθήκον μας σηκώνοντας το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης και αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας. Καλούμε τον Πρωθυπουργό αλλά και όλους τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους, δίνοντας άμεση λύση στο πρόβλημα. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσα στις τοπικές κοινωνίες και στους Δήμους που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων, τα χρήματα που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του ζητήματος, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς μεσάζοντες.

Τα νησιά μας δοκιμάζονται καθημερινά, η κοινωνική συνοχή έχει διαταραχθεί, ο τουρισμός έχει υποστεί καίρια χτυπήματα και ο εγκλωβισμός των προσφύγων-μεταναστών δεν έχει περιοριστεί χρονικά. Παράλληλα δεν είναι δυνατόν να δοθούν στους πρόσφυγες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, κοινωνικής μέριμνας και ασφάλειας που να αντιστοιχούν σε ανθρώπους που έχουν διακινδυνεύσει την ίδια τους τη ζωή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενωμένη, συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης του ζητήματος και θα συνεχίσει τον αγώνα της μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στα νησιά μας». 

Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι Σάμου, Λέσβου και Χίου, Μ. Αγγελόπουλος, Σ. Γαληνός και Μ. Βουρνούς αντίστοιχα οι οποίοι βρίσκονται σε στενή συνεργασία και συνεννόηση για ενέργειες σε ζητήματα μείζονος σημασίας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έκαναν λόγο για « μη διαχειρίσιμη κατάσταση» και ζήτησαν από την κυβέρνηση έναν «οδικό χάρτη διεξόδου από την κρίση».

Ακολούθως οι Δήμαρχοι έγιναν δεκτοί από τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και του επέδωσαν τα ψηφίσματα των αντίστοιχων δημοτικών τους συμβουλίων, με τα αιτήματά τους.

photo prosfygiko 3

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα με τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για μία ριζική μεταρρύθμιση με ισχυρούς Δήμους, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που ολοκληρώθηκε στα Ιωάννινα

photo synedrio 1 photo synedrio 3

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε  το ψήφισμα με τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για μία ριζική μεταρρύθμιση με ισχυρούς Δήμους, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που ολοκληρώθηκε στα Ιωάννινα

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Η Αυτοδιοίκηση προχωρά συντεταγμένα και βάζει κόκκινες γραμμές, απαιτώντας τη μεγάλη αλλαγή»

Οι θέσεις της ΚΕΔΕ για την αλλαγή του Καλλικράτη, τα οικονομικά των Δήμων, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το προσωπικό των Δήμων, τη θητεία και την καταστατική θέση των αιρετών

 

Με μεγάλη πλειοψηφία, σε κλίμα συναίνεσης και σύνθεσης, υπερψηφίστηκαν οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις και προτάσεις  της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για τη μεταρρύθμιση στο κλείσιμο του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες του στα Ιωάννινα.

Διαβάστε περισσότερα: Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα με τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’...

Η ΚΕΔΕ στηρίζει τις προσπάθειες του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών

Γ. Πατούλης: Οφείλουμε όλοι να σκύψουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πάνω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία

ekdilosi pallas 1ekdilosi pallas 2

Στην ειδική εκδήλωση στο Παλλάς η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία βρέθηκε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Η παράσταση ήταν υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου). Μέρος των εσόδων δόθηκε στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών.

Στην εκδήλωση η οποία δόθηκε προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάστηκαν έργα του συνθέτη, εμπνευσμένα από την Κρήτη και την ελληνική θάλασσα. Κεντρικός τίτλος της συναυλίας ήταν «Αλέξης Ζορμπάς».

Με αφορμή τη σχετική παράσταση η οποία δόθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε ότι «η ΚΕΔΕ στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών. Οφείλουμε όλοι να σκύψουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πάνω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία. Η κυβέρνηση οφείλει να διαθέσει μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 συγκεκριμένα κονδύλια στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου οι Δήμοι με τις κατάλληλες υποδομές να διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτίρια. Δεν είναι πολίτες Β’ κατηγορίας».

Η ΚΕΔΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των ατόμων με αναπηρία. Θα συνεργαστούμε και από κοινού θα διεκδικήσουμε μία καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες».

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει πως έχει τη βούληση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των ατόμων με κινητική αναπηρία και να διευκολύνει την καθημερινότητά τους.

Πρέπει όμως να της δοθούν και οι σχετικές αρμοδιότητες προκειμένου οι τοπικές αρχές να αποφασίζουν για τον τόπο τους, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Η γνώμη των αιρετών και τα εκλογικά συστήματα της Ευρώπης στην ατζέντα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Γ. Πατούλης: «Για εμάς η γνώμη των αιρετών έχει αξία. Μέσα από την αμφίδρομη επικοινωνία με τα στελέχη μας  προκύπτουν γόνιμα συμπεράσματα για τη διαμόρφωση των θέσεων μας με στόχο μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση. – Χρήσιμο εργαλείο για τη ΚΕΔΕ η μελέτη για τις βέλτιστες πρακτικές των ευρωπαϊκών εκλογικών συστημάτων που εφαρμόζονται στην Αυτοδιοίκηση»

proedros1erotimatologio 1

Η παρουσίαση του ερωτηματολογίου σε αιρετούς σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, καθώς και η μελέτη του ΙΤΑ για τα εκλογικά  συστήματα που εφαρμόζονται στην Αυτοδιοίκηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής δεύτερης ημέρας διεξαγωγής του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Στους 2.087 έφτασαν οι συμμετέχοντες στο ερωτηματολόγιο που απεύθυνε η ΚΕΔΕ σε αιρετούς, στελέχη της Αυτοδιοίκησης αλλά και απλούς πολίτες, με αντικείμενο όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε περισσότερα: Η γνώμη των αιρετών και τα εκλογικά συστήματα της Ευρώπης στην ατζέντα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Καινοτόμο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε 145 ενορίες, από την ΚΕΔΕ, τον ΙΣΑ και το Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

kede apostoli 1

Γ. Πατούλης: Προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η διασφάλιση όχι μόνο της υγείας αλλά και της αξιοπρέπειας  των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη

Καινοτόμο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού πρόκειται να πραγματοποιήσουν, η ΚΕΔΕ,  ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε 145 ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών .

Το πρόγραμμα προβλέπει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, για ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες.  Θα υλοποιηθεί με τη συνδρομή των εθελοντών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και σε συνεργασία με τον Όμιλο Βιοϊατρική. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’.

Διαβάστε περισσότερα: Καινοτόμο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε 145 ενορίες, από...