- ΚΕΔΕ - https://kede.gr -

Δήμος Αθηναίων: 2 Απριλίου η καταληκτική ημερομηνία προκαταβολής τέλους κοινόχρηστου χώρου

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αθηναίων γνωστοποιεί ότι, η 2/4/2024, είναι η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της προκαταβολής 20% επί της οφειλής για το τέλος κοινόχρηστου χώρου και συγκεκριμένα τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων, που αναλογεί στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για το έτος 2024.

Τα παραπάνω ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 5043/23 και την Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου αριθμού 1669/23.

Χαλκίδα: Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος

Συγγραφέας: Φρόσω Ζαγορίτου Στις Σε Μη κατηγοριοποιημένο | Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

Φωτιά σε όργανα παιδικής χαράς στη Χαλκίδα, έβαλαν άγνωστοι όπως ενημερώνει ο Δήμος: «Για πολλοστή φορά βανδαλίζονται παιδικές χαρές του Δήμου Χαλκιδέων, από ασυνείδητους δράστες, οι οποίοι προκαλούν φθορές, ένα φαινόμενο που έχει πλέον λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτή τη φορά, έβαλαν φωτιά σε όργανα της παιδικής χαράς στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής στη Χαλκίδα», σημειώνοντας ότι από χθες Πέμπτη παραμένει κλειστή προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές.

Ο Δήμος τονίζει επιπλέον ότι, έχει προβεί όλες τις φορές σε μήνυση κατ’ αγνώστων, το οποίο θα πράξει για ακόμη μια φορά κι έχει απευθυνθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας, προκειμένου να διερευνηθεί το φαινόμενο και να βρεθούν οι υπαίτιοι.

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές, ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των παιδιών», υπογραμμίζει, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να συμβάλλουν στη διατήρηση των παιδικών χαρών που βρίσκονται στις γειτονιές τους.

 

Δήμος Κοζάνης: Κάνουμε «κλικ» στον τόπο μας!

Συγγραφέας: Ουρανία Σούλτη Στις Σε Μη κατηγοριοποιημένο | Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

Ο Δήμος Κοζάνης απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε όλες και όλους που θέλουν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ηλεκτρονικής στήλης «Η Φωτογραφία της Ημέρας», η οποία μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Κοζάνης, προβάλλει καθημερινά τις ομορφιές του τόπου.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση mme@cityofkozani.gov.gr, δική τους φωτογραφία της επιλογής τους, σε υψηλή ανάλυση, έχοντας ως θεματική αξιοθέατα, τοπόσημα, τρόπο ζωής και δρώμενα, από όλο το εύρος του Δήμου Κοζάνης.

Επισημαίνεται ότι κάθε φωτογραφία θα πρέπει να έχει μια σύντομη μικρή επεξήγηση του περιεχομένου της, συνοδευόμενη πάντα από το όνομα του φωτογράφου.

Η συγκεκριμένη δράση του Δήμου Κοζάνης δεν αποτελεί κάποιο είδος διαγωνισμού αλλά μία εθελοντική συμμετοχική διαδικασία ανάδειξης του πλούσιου και ανεξάντλητου πολιτισμικού μας κεφαλαίου.

Ηράκλειο: Το Κοινωνικό Ιατρείο του νοσοκομείου του Ε.Ε.Σ. στην ενδοχώρα του Δήμου

Συγγραφέας: Φρόσω Ζαγορίτου Στις Σε Μη κατηγοριοποιημένο | Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

Το πρώτο Κοινωνικό Ιατρείο, πρόκειται να υλοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες στην ενδοχώρα του Δήμου Ηρακλείου, από κλιμάκιο του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού.

Με στόχο την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην ενδοχώρα του Δήμου, ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός συναντήθηκε με την επικεφαλής του Κοινωνικού Ιατρείου του Νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Πρόεδρο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βούλα Γεωργάκη το πρωί της Παρασκευής 29/3.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε την νευραλγική σημασία ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής μέσα από μορφές κοινωνικής δράσης και παρέμβασης ενώ αναφέρθηκε και στο υπάρχον δίκτυο κοινωνικών δομών του Δήμου αλλά και στην προοπτική ενίσχυσης και επέκτασης του. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και το πρώτο Κοινωνικό που θα υλοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι η δράση του Κοινωνικού Ιατρείου του ΕΕΣ μετρά ήδη 20 χρόνια ζωής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η επικεφαλής της δράσης Βούλα Γεωργάκη, συνοδευόμενη από τους υπεύθυνους του οργανωτικού κλιμακίου στην Κρήτη, Μανόλη Κούκια και Βασίλη Χαιρέτη, ενημέρωσε τον Δήμαρχο Ηρακλείου σχετικά με τη δράση του Κοινωνικού Ιατρείου.

Όπως εξήγησε, τα κοινωνικά ιατρεία προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς και η πρωτοβάθμια φροντίδα παρέχεται από κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικούτου νοσοκομείου εθελοντικά και αφιλοκερδώς. Με αυτό τον τρόπο, ασθενείς που δύσκολα μετακινούνται, έχουν την ευκαιρία να εξεταστούν από παθολόγο, καρδιολόγο αλλά και από δυσεύρετες ειδικότητες όπως αυτές του αγγειολόγου και του ηπατολόγου. Συνήθως, σε κάθε κλιμάκιο συμμετέχουν περίπου 10 διαφορετικές ειδικότητες με τον απαραίτητο φορητό ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Το σημείο υλοποίησης του πρώτου Κοινωνικού Ιατρείου στην ενδοχώρα του Δήμου Ηρακλείου καθώς και οι ακριβείς ημερομηνίες αναμένεται να ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

3ο This is Athens – City Festival: Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

Συγγραφέας: Ουρανία Σούλτη Στις Σε Μη κατηγοριοποιημένο | Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

2 ημέρες – πάνω από 250 εκδηλώσεις – 129 γειτονιές

1.5.2024 – 2.6.2024: Η Αθήνα γιορτάζει με συναυλίες, πάρτυ, περιηγήσεις, αθλητικές δράσεις και εκδηλώσεις εμπνευσμένες από την περίοδο του Πάσχα

Με το ανοιξιάτικο αστικό πικ-νικ, την Πρωτομαγιά, στο ιστορικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η πόλη «υποδέχεται» το 3ο This is Athens – City Festival, τη μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη. Για περισσότερο από έναν μήνα, από την 1η Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, το Φεστιβάλ με περισσότερες από 250 δράσεις θα επισκεφθεί όχι μόνο τα πολυσύχναστα, αλλά και τα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης, δίνοντας «παλμό» σε όλες τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων.

Σε δήλωσή του, εν όψει της έναρξης του Φεστιβάλ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), Ιωάννης Γεώργιζας, επισήμανε: «Το This is Athens – City Festival είναι αποτέλεσμα της στενής και πρωτοποριακής συνεργασίας της ΕΑΤΑ με επίσημους φορείς, αλλά και με ορισμένες από τις σημαντικότερες πολιτιστικές και δημιουργικές ομάδες της πόλης. Για περισσότερο από έναν μήνα, η Αθήνα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις δεκάδες ποιοτικές εκδηλώσεις του». 

 

Τι περιμένουμε να δούμε στο 3ο This is Athens – City Festival

Συναυλίες και street πάρτυ σε πάρκα, πλατείες και πεζόδρομους, περιηγήσεις σε λόφους, αθλητικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, πρωτότυπες γαστρονομικές εμπειρίες, δράσεις σε Μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, αλλά και εκδηλώσεις εμπνευσμένες από την περίοδο του Πάσχα, περιλαμβάνονται σε ένα πρωτότυπο, δυναμικό πρόγραμμα με επίκεντρο τη βιωσιμότητα.

Στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Athens Urban Picnic, στην Ακαδημία Πλάτωνος – 1/5: Το Athens Urban Picnic σηματοδοτεί την έναρξη του This is Athens City Festival. Γρασίδι, live μουσική, DJ sets από τους παραγωγούς των HiT 88.9, En Lefko 87.7 και RED 96.3, εκπαιδευτικά εργαστήρια, kite show, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και προβολές συνθέτουν μια ολοήμερη εκδήλωση στην «καρδιά» της άνοιξης.

-Family & the City, Δημοτική Αγορά Κυψέλης – 12/5: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, το This is Athens – City Festival διοργανώνει μία ολοήμερη γιορτή με δημιουργικές δράσεις και παιχνίδια για παιδιά και γονείς.

-Street Outdoors Party, Πλατεία Κουμουνδούρου – 12/5: Μία από τις ομορφότερες πλατείες της Αθήνας, η πλατεία Κουμουνδούρου, μετατρέπεται σε ένα μοναδικό, υπαίθριο club από την κορυφαία ομάδα των Street Outdoors.

-Παραμύθια στην Πλατεία Δρακοπούλου (Πατήσια) – 16/5: Παραμύθια για παιδιά από 6 έως… 106 χρονών. Η Γεωργία Χαϊκάλη, η Μαρίνα Δακανάλη και η Ιωάννα Ρήγα αποχαιρετούν την άνοιξη και καλωσορίζουν το καλοκαίρι με ιστορίες από διάφορα σημεία του κόσμου.

Piano City Festival, Πλατεία Αμερικής – 17/5: Το Piano City Athens συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά στο μεγάλο Φεστιβάλ της πόλης και «φέρνει» μαζί του περισσότερες από 100 συναυλίες. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ανερχόμενοι αστέρες, αλλά και μαθητές πιάνου βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.

-Spinning Sessions, Δημοτική Αγορά Κυψέλης – 17/5: Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης μετατρέπεται σε ένα μοναδικό spinning club με εντυπωσιακό φωτισμό, DJs, χορευτικά τραγούδια, ρυθμό, αλλά και έντονη άσκηση, ευεξία και θετική ενέργεια.

-Flare the Square: Skateboarding Contest, Πλατεία Κοτζιά – 18/5: Ένα τουρνουά skateboarding υψηλού επιπέδου, με τη συμμετοχή επαγγελματιών και ερασιτεχνών αθλητών. H πλατεία απέναντι από το Δημαρχείο της Αθήνας, θα μεταμορφωθεί σε “skate plaza”, προσφέροντας ένα εκπληκτικό θέαμα πλαισιωμένο από συναυλίες, dj sets, street food και χαρίζοντας πολύ κέφι.

-Πασαρέλα παραδοσιακών φορεσιών του Θεάτρου “Δόρα Στράτου”, Μνημείο των Αέρηδων στην Πλάκα – 19/5: Ο πεζόδρομος της Λυσίου στην Πλάκα θα μάς μεταφέρει στην αίγλη μιας άλλης εποχής, καθώς θα φιλοξενήσει παραδοσιακές  ενδυμασίες της μοναδικής συλλογής του Θεάτρου “Δόρα Στράτου”. Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από ελληνική παραδοσιακή μουσική.

-Το Πανηγύρι της Αθήνας, Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος – 19/5: Μουσική και τραγούδια από κάθε γωνιά της χώρας, σε ένα πανηγύρι με λαϊκούς οργανοπαίχτες που θα προσφέρει μια εμπειρία γεμάτη μουσική, χορό αλλά και την αυθεντική αίσθηση της παράδοσης.

-Το ταξίδι της καντάδας, από τα Επτάνησα… στην Αθήνα, ένας μουσικός περίπατος με καντάδες, στα στενά της Πλάκας – 23/5: Το μουσικό συγκρότημα των σύγχρονων τροβαδούρων, αδελφών Καραβιώτη θα παρουσιάσει το δρώμενο της καντάδας στα σοκάκια της Πλάκας παρέα με εμβληματικές καντάδες. Στο τέλος του μουσικού περιπάτου, το συγκρότημα θα καταλήξει στον χώρο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας για μια μικρή συναυλία.

-Πατινάδα με την Αγία Φανφάρα, από την Πλατεία Αττικής μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα – 24/5:  Με σήμα κατατεθέν τη ζωντάνια, το χιούμορ και τον ενθουσιασμό, οι εμφανίσεις της Αγίας Φανφάρας μιας πολυμελούς ορχήστρας χάλκινων πνευστών και κρουστών οργάνων χαρακτηρίζονται από πανηγυρική διάθεση, πολλά ντεσιμπέλ και τρελό κέφι. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει παραδοσιακούς σκοπούς και σύγχρονα τραγούδια από την Ελλάδα, την ευρύτερη Βαλκανική Χερσόνησο και την Ανατολική Μεσόγειο.

La Saramuya Fiesta, Πλατεία Αμερικής – 26/5: Η La Saramuya είναι ένα εντυπωσιακό χειροποίητο, πολύχρωμο ηχοσύστημα, σύμβολο της λατινοαμερικανικής διασκέδασης. Το This Is Athens – City Festival, φέρνει τη La Saramuya στην πλατεία Αμερικής, ‘’φορτωμένη’’ με ήχους salsa, cumbia, mambo, samba, soca, zouk, dembow, dancehall, champeta, soukous και τρομερή διάθεση για ένα υπέροχο, απογευματινό ξεφάντωμα.

-Κουκλοθέατρο: Εφημερία, Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Κολωνού – 27/5: Ένας νοσοκομειακός θάλαμος. Τέσσερα κρεβάτια. Τέσσερις κούκλες – ασθενείς. Οι κουκλοπαίκτριες ορατές, σε ρόλους γιατρών, νοσηλευτών, συνοδών σε μια πρωτοποριακή παράσταση κουκλοθέατρου για ενήλικες.

-Συναυλία με το Κουαρτέτο Γιασεμί & φίλοι – Φώτης Σιώτας, Νεφέλη Φασουλή, στην πλατεία Μητροπόλεως – 28/5: Ένα live στο οποίο συμμετέχουν τραγουδιστές και οργανοπαίκτες συνδυάζοντας την παραδοσιακή μελωδία με τη σύγχρονη αρμονία. Το Γιασεμί εστιάζει στις φωνητικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου και καλεί στη σκηνή τον Φώτη Σιώτα και τη Νεφέλη Φασουλή και άλλους καλλιτέχνες για μια μοναδική συναυλία μπροστά στη Μητρόπολη Αθηνών.

-Food & Wine Experience με ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη – 29/5: Μία ξενάγηση σε έναν από τους πιο εμβληματικούς χώρους πολιτισμού της Αθήνας που καταλήγει στη γεύση: Ένα εξαιρετικό μενού συνδυασμένο με επιλεγμένες ετικέτες κρασιών περιμένει τους συμμετέχοντες στο τέλος της αποκλειστικής ξενάγησης που θα γίνει σε μερικά από τα πιο σημαντικά εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Victoria Square Party, στην Πλατεία Βικτωρίας – 31/5: Το Reverb, ένας φορέας ανάδειξης της σύγχρονης εναλλακτικής κουλτούρας της πόλης, συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ με ένα ξέφρενο πάρτυ με μουσικές επιλογές γνωστών Djs, στην πλατεία Βικτωρίας.

Αττικό Άλσος Sunset Street Party, Τουρκοβούνια – 1/6: Το Αττικό Άλσος Sunset Street Party υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία, σε ένα άγνωστο «μπαλκόνι» του περιφερειακού Γαλατσίου, με θέα το ηλιοβασίλεμα. Η ομάδα “11 Athens”, μάς δίνει τη δυνατότητα να χορέψουμε με θέα το Αττικό ηλιοβασίλεμα.

-Athens All Star Party, πάρκινγκ Λυκαβηττός – 2/6: Οι μεγαλύτεροι promoters της Αθήνας ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους και δημιουργούν μια από τις κορυφαίες στιγμές του This is Athens City Festival 2024, στο πάρκινγκ του Λυκαβηττού. Λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους Street Outdoors, το Athens All Stars υπόσχεται να γράψει ιστορία, μετατρέποντας το αγαπημένο «μπαλκόνι» της Αθήνας σε μία απέραντη χορευτική πίστα.

 

Το συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, μπορείτε να το δείτε στην ηλεκτρονική σελίδα του This is Athens – City Festival:https://cityfestival.thisisathens. [1] org/

Σεμινάρια για τη διαχείριση και φροντίδα ζώων συντροφιάς στον Δήμο Κατερίνης

Συγγραφέας: Φρόσω Ζαγορίτου Στις Σε Μη κατηγοριοποιημένο | Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

Σειρά σεμιναρίων ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων, υλοποιεί ο Δήμος Κατερίνης και η Αντιδημαρχία Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη Zero Stray Academy.

Τα σεμινάρια ξεκίνησαν την Τρίτη 26/3 διαδικτυακά, συνεχίστηκαν την Τετάρτη 27/3 και την Πέμπτη 28/3 με δια ζώσης εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης και ολοκληρώνονται σήμερα, Παρασκευή 29/3, στον ίδιο χώρο.

Η σειρά αυτών των εκδηλώσεων κορυφώνονται την Κυριακή 7 Απριλίου υπό τον γενικό τίτλο «Γιορτή Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων», που καθιερώνει από φέτος ο Δήμος Κατερίνης σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας καθώς επίσης και με αρμόδιους φορείς και εθελοντικές ομάδες.

Το 1ο διήμερο του σεμιναρίου έγιναν μαθήματα παροχής πρώτων βοηθειών για τα ζώα και μαθήματα περισυλλογής γατιών και σκυλιών και επίδειξη από συγκεκριμένο εκπαιδευτή διασώστη για περισυλλογή κάποιων ζώων από την πόλη, τα οποία οδηγήθηκαν σε στείρωση.

Παραβρέθηκαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων για τα αδέσποτα, ο αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου, εκπρόσωποι από τη Βέροια, από τη Θεσσαλονίκη και από την Καβάλα,  εθελόντρια από την Κρήτη, οι δημοτικοί υπάλληλοι του τμήματος προστασία ζώων του Δήμου Κατερίνης, οι συμβεβλημένοι συνεργάτες περισυλλογής και φροντίδας του Καταφυγίου ζώων, οι πιστοποιημένοι εθελοντές του Δ. Κατερίνης αλλά και εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων «Άργος» και «Κιβωτός».

Όπως υπογραμμίζει ο Δήμος Κατερίνης, τα δια ζώσης σεμινάρια αποδεικνύονται, στην πράξη, ως εξαιρετικά χρήσιμα, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες να μάθουν, στη θεωρία και στην πράξη, και μέσα από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση που ακολουθεί, κάποια σημαντικά στοιχεία που είναι απολύτως αναγκαία για τη διαχείριση και φροντίδα ζώων συντροφιάς. Πρόκειται για έναν διαδραστικό τρόπο μάθησης για τους πιστοποιημένους εθελοντές, όπως δήλωσε  ο Αντιδήμαρχος, Θωμάς Αναστασιάδης.

«Στόχος πραγματοποίησης των σεμιναρίων είναι η ολοκλήρωση του κύκλου μαθημάτων που άρχισαν πριν από ενάμισι μήνα με διαδικτυακά σεμινάρια «ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα προκειμένου να συντάξουμε το επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο θα κατατεθεί σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο», σημείωσε .

Στο έργο Streets for Citizens ο Δήμος Ιωαννιτών

Συγγραφέας: Φρόσω Ζαγορίτου Στις Σε Μη κατηγοριοποιημένο | Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

Στο έργο με ακρωνύμιο Streets for Citizens του Προγράμματος Interreg Euro-MED, συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών.

Το έργο  που ξεκίνησε την 01/01/2024  θα  διαρκέσει 33 μήνες. Συμμετέχουν 10 εταίροι και συντονιστής είναι ο φορέας “The Public Service Company JS Ptui”.

Αντικείμενο του, είναι η υιοθέτηση πρακτικών «τακτικής πολεοδομίας», (tactical urbanism), μέσω καινοτόμων λύσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα στις πόλεις και τον μετριασμό των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα αστικά κέντρα.

Οι καλές πρακτικές «τακτικής πολεοδομίας» προβλέπεται να δοκιμασθούν μέσω πιλοτικών εφαρμογών κατόπιν διαδικασιών συμμετοχικού σχεδιασμού σε 7 Δήμους: Ptuij (Σλοβενία), Portalegre (Πορτογαλία), Center Sarajevo (Σερβία), IX Roma (Ιταλία), Λάτσιων (Κύπρος), Ιωαννιτών (Ελλάδα), Utebo (Ισπανία).

Στις 20 και 21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν στη Σαραγόσα της Ισπανίας, οι  εργασίες της εναρκτήριας συνάντησης, όπου από τον Δήμο Ιωαννιτών συμμετείχε η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος & Ενεργειακών Θεμάτων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας και Υπεύθυνη του Έργου,  Άννα Αθανασίου.

Το έργο χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 20% από εθνικούς πόρους, ενώ έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.495.745 €. Ο προϋπολογισμός για το Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται στο ποσό των 231.550 € εκ των οποίων το ποσό των 100.000 € αφορά στην πιλοτική εφαρμογή των επεμβάσεων στο αστικό περιβάλλον.

Μετεγκατάσταση καζίνο: Ραντεβού στο ΣτΕ, στις 3 Απριλίου έδωσαν δήμαρχοι, φορείς και επιτροπές πολιτών

Συγγραφέας: Ουρανία Σούλτη Στις Σε Μη κατηγοριοποιημένο | Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

Ραντεβού στο ΣτΕ που θα εκδικάσει στις 3 Απριλίου  τις προσφυγές κατά της μετεγκατάστασης του καζίνο έδωσαν οι δήμαρχοι, οι φορείς και οι επιτροπές πολιτών που συμμετείχαν στην επίκαιρη συζήτηση «Όχι καζίνο στη γειτονιά μας», που διοργάνωσε ο δήμος Χαλανδρίου, την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου, τονίζοντας την αμετάκλητη άρνηση τους στη μετεγκατάσταση του καζίνο της Πάρνηθας στο κτήμα Δηλαβέρη, στα όρια των δήμων Αμαρουσίου και Χαλανδρίου.

Στο κρίσιμο διακύβευμα της ηθικής νομιμοποίησης του τζόγου στάθηκε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές και κυκλοφοριακές συνέπειες της μετεγκατάστασης.

«Οι δήμοι του βόρειου τομέα δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα εκατοστό ελεύθερου χώρου, πόσο μάλλον 50 στρέμματα [..] Δεν πιστεύουμε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης με άξονα το τζόγο. Θεωρούμε επίσης ότι επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον και το κυκλοφοριακό, ενώ δημιουργούν ένα σκληρά ανταγωνιστικό πόλο εμπορικών δραστηριοτήτων απέναντι στην τοπική αγορά του Χαλανδρίου, που έχει ήδη υποστεί ήδη μεγάλη πίεση από τις υπερτοπικές δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Τίποτα από όλα αυτά βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί με το κόστος στη ζωή των ανθρώπων από τη νομιμοποίηση του τζόγου ως μια διέξοδο στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτό βέβαια θα κριθεί από το ΣτΕ στις 3 Απριλίου, θεωρώ όμως ότι είναι η σοβαρότερη συνέπεια, να λειτουργεί καζίνο σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τις γειτονιές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται η «καταστρατήγηση του πολεοδομικού κεκτημένου της περιοχής» με την εγκατάσταση «μιας υπερτοπικής λειτουργίας αυτού του τύπου μέσα στον οικιστικό ιστό, στο σταυροδρόμι δύο υπερτοπικών εξόδων» συνόψισε η Ρένα Κλαμπατσέα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ. Η κ. Κλαμπατσέα τόνισε μεταξύ άλλων: «Αν θέλω να ενισχύσω τη βιωσιμότητα μιας πόλης, δεν φέρνω μέσα σε περιοχή αμιγούς κατοικίας μια τέτοια υπερτοπική χρήση». «Οι πολεοδομικές συνέπειες θα είναι σοβαρές για ολόκληρο το βορρά του μητροπολιτικού μας κέντρου και δεν μπορούν να μπουν στη ζυγαριά με τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη, κυρίως γιατί μας στερούν ελεύθερους χώρους πρασίνου», συμπλήρωσε η κ. Κλαμπατσέα.
Η ψυχολόγος Θεανώ Καραμέτσου από το ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, μέλος του θεραπευτικού προσωπικού στο πρόγραμμα απεξάρτησης από νόμιμες εξαρτήσεις, αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες κοινωνικές συνέπειες της εξάρτησης από το τζόγο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης είναι πολύ δύσκολο να σπάσει και ότι «η ρίζα της εξάρτησης από το τζόγο πρέπει να αναζητηθεί στα χρόνια της εφηβείας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις εξαρτήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο νομικό οπλοστάσιο του Δήμου, ενόψει της εκδίκασης στο ΣτΕ της νέας προσφυγής αναφέρθηκε ο δικηγόρος Πολύδωρος Τακόπουλος. Παρουσίασε τα σοβαρά επιχειρήματα που συντείνουν στην αντισυνταγματικότητα και του νέου νόμου που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, αγνοώντας, ουσιαστικά, την προηγούμενη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4499/2017) με βάση το οποίο αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση του καζίνο. Εξήγησε γιατί παραμένει έωλο το επιχείρημα ότι η μετεγκατάσταση του καζίνο συνιστά θέμα δημοσίου συμφέροντος και εξέφρασε την προσδοκία ότι και αυτή τη φορά οι δικαστές του ΣτΕ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα αναγνωρίσουν το δίκαιο της προσφυγής του Δήμου Χαλανδρίου αλλά και των άλλων φορέων.

«Παρών» στον αγώνα και ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης, εκφράζοντας την πλήρη ταύτισή του με τις αιτιάσεις κατά της μετεγκατάστασης του καζίνο και προαναγγέλλοντας την παρουσία του στο ΣτΕ, κατά την εκδίκαση των προσφυγών, στις 3 Απριλίου. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Πρόκειται για ένα μοντέλο ανάπτυξης που είναι λάθος… δεν είναι ανάπτυξη αυτή που βασίζεται στα κέρδη που προέρχονται από την εξαθλίωση ανθρώπων […] Μια σοβαρή πολιτεία που ενδιαφέρεται να φροντίσει τους ανθρώπους της, δεν λειτουργεί με προεδρικά διατάγματα προφύλαξης, αλλά αφήνοντας το ΣτΕ να λειτουργήσει. Η εμμονή αυτή να επαναφέρουμε ένα νόμο που έχουμε καταργήσει δείχνει ξεκάθαρα ότι όλα αυτά γίνονται με βάση το ιδιωτικό συμφέρον».
Μίλησαν επίσης η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Χαλανδρίου» Λούλα Καρατζά και οι: Βασίλης Μπακάλης, πρόεδρος Συλλόγου Αγ. Νικολάου Αμαρουσίου, εκπρόσωπος Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της μεταφοράς του καζίνο, Κατερίνα Ψάλτη, δικηγόρος, Φωτεινή Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος του Ιωνικού Συνδέσμου, Σταμάτης Πάρχας εκπρόσωπος της Οικολογικής Συμμαχίας, Ρούλα Καϊμάκη εκπρόσωπος Συλλόγου Προστασίας Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου, Κώστας Αποστολίδης, δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης, Μαρία Μαρίνου κάτοικος Αγ. Παρασκευής.

Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου Χρήστος Κιάκος από την παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι», ο περιφερειακός σύμβουλος Β. Τομέα Γιώργος Μπαλάφας, ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου Λευτέρης Μαγιάκης και πλήθος εκπροσώπων από τοπικούς συλλόγους των όμορων δήμων και επιτροπές πολιτών.
Την εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Χαλανδρίου με το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης– Χαλανδρίου, τον Ιωνικό Σύνδεσμο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αργώ» Ηρακλείου Αττικής.

Συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο
Στη δημιουργία ψηφίσματος μέσω του change.org προχώρησε ο δήμος Χαλανδρίου, καλώντας του πολίτες από όλη την Αττική να στηρίξουν με την ψήφο τους τον αγώνα κατά της μετεγκατάστασης, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ στις 3 Απριλίου.

Οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν ΕΔΩ [2].