Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Συνάντηση Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη

Οικονομικά θέματα που απασχολούν τους δήμους στο επίκεντρο της συζήτησης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι μετά την έκδοση της ΚΥΑ του ΥΠΟΙΚ, με την οποία προσδιορίζεται η έννοια της χωριστής επιχειρησιακής ενότητας΄, για την εφαρμογή του ν.4412/2016, περί ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, καθώς και η χρηματοδότηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.

 

Ειδικότερα, ο Γ. Πατούλης ζήτησε να υπάρξει πρωτοβουλία από το Υπουργείο Οικονομικών για τροποποίηση της ανωτέρω ΚΥΑ  (75555/289/6.7.17), έτσι ώστε να διατηρηθούν σε ισχύ οι ειδικές διατάξεις της παρ. 14 του άρθ.6 του ν.4071/13, περί δυνατότητας ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων ανά δημοτική ενότητα, κάτι που επιβάλλεται για την εύρυθμη λειτουργία  των Καλλικρατικών δήμων.

«Αυτό περιορίζει δραματικά τη δυνατότητα των δήμων που έχουν προκύψει από συνενώσεις να υλοποιήσουν μια σειρά από έργα, ενώ βρίσκονται στον αέρα και οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί για έργων που υλοποιούνται στην παρούσα φάση», σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός αφού άκουσε το πρόβλημα επισήμανε ότι θα προχωρήσει σε σχετική συνεννόηση και με τον συναρμόδιο συνάδελφό του Υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση της ΚΥΑ.  

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ έθεσε και το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών για την έγκριση των ποσών που προέρχονται από το πακέτο των 325 εκατ. ευρώ για τη κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων.

Ο Γ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι, πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και για το λόγο αυτό θα ζητήσει να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επιταχυνθεί η έγκριση των ποσών.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Γ. Χουλιαράκη, εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη ήταν ο Γ. Μουράτογλου, Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ και ο Δ. Τσιαντής μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα.

 

Κατηγορία: