platforma diorthosis tm akiniton pros ota s covid 19 kede s1 Πρόσβαση Δήμων Ψηφιακή Πλατφόρμα Καταγραφής Αναγκών ΟΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Δεν θα αφήσουμε να χαθεί η ευκαιρία να αλλάξουμε τους Δήμους μας.

unnamed 060820 

Τηλεδιάσκεψη Εκτελεστικής Επιτροπής και Προέδρων Επιτροπών της ΚΕΔΕ, για την διαμόρφωση των προτάσεων της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού, που θα αφορούν έργα και παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. 

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι Πρόεδροι των Επιτροπών και υπηρεσιακά στελέχη της ΚΕΔΕ.


Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η οργάνωση και ο καταμερισμός των εργασιών που πρέπει να πραγματοποιηθούν ως τα μέσα Αυγούστου, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού όσον αφορά τα έργα και τις παρεμβάσεις που θα προταθούν στην Κυβέρνηση, για να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.


Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συμμετέχει στις Επιτροπές που έχουν συσταθεί με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου, που θα θέτει ως στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, ύψους 32 δις ευρώ, που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Το εθνικό αυτό σχέδιο θα στηριχθεί στις προτάσεις της Έκθεσης Πισσαρίδη, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπισθούν.


Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζει έμπρακτα το σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση στο άμεσο μέλλον, όσον αφορά την εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιακής διακυβέρνησης, την προσέλκυση νέων επενδύσεων με κινητοποίηση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».


Η εμπιστοσύνη αυτή αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση, την οποία οφείλει να εκμεταλλευθεί . Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν άμεσα ομάδες εργασίας στις οποίες θα συμμετέχουν το Προεδρείο της ΚΕΔΕ, οι Πρόεδροι και αυτοδιοικητικά στελέχη των Επιτροπών καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΚΕΔΕ, με βάση τους πέντε θεματικούς άξονες που έχουν κατηγοριοποιηθεί ήδη από την Κυβέρνηση, ώστε να
διαμορφωθούν και να κατατεθούν έγκαιρα οι προτάσεις, που θα αφορούν ώριμα έργα, που θα είναι έτοιμα να υποβληθούν προς έγκριση ως τις αρχές του 2021 και να
συμβασιοποιηθούν ως το 2022.


Οι προτάσεις θα αφορούν πέντε θεματικούς άξονες
1. την ψηφιοποίηση της οικονομίας
2. την πράσινη ανάπτυξη
3. τις υποδομές
4. την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή
5. την απλοποίηση των διαδικασιών και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.


Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τέθηκαν τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα έργα που θα προταθούν (να συμβάλλουν, ανάμεσα στα άλλα, στην μακροχρόνια ανάπτυξη της χώρας, στην προσέλκυση επενδύσεων και στη μεταρρύθμιση του κράτους, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοïού, να προωθούν την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση της οικονομίας, καθώς και το όφελος που θα προκύψει να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το κόστος που απαιτείται να καταβληθεί). 
Από όσους συμμετείχαν στη τηλεδιάσκεψη επισημάνθηκε ότι η πρόκληση είναι μεγάλη και το έργο που καλούνται να επιτελέσουν σε λίγες ημέρες οι Επιτροπές και τα στελέχη της ΚΕΔΕ είναι και δύσκολο και σύνθετο. Όμως εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι όλοι θα ανταποκριθούν με συνέπεια κι ευθύνη και σε αυτή την περίπτωση, αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η ΚΕΔΕ και η Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού, στη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

 

 

Δ. Παπαστεργίου , Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Ελλάδα, χωρίς ισχυρούς και οικονομικά βιώσιμους Δήμους.

Χρειάζεται συνεργασία Κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης, για να μην δημιουργούν οι Δήμοι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις

Η Αυτοδιοίκηση όλα τα προηγούμενα χρόνια, σήκωσε δυσανάλογα μεγάλο βάρος της εθνικής προσπάθειας για την επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων, όταν μάλιστα το υπόλοιπο Κράτος εξακολουθούσε να παράγει ελλείμματα. Στους κρατικούς προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών, αποτυπώνεται ξεκάθαρα κι αδιαμφισβήτητα ότι οι Δήμοι καλούνταν να εμφανίζουν τεράστια για το οικονομικό τους μέγεθος πλεονάσματα, παρά το γεγονός πως όλοι γνώριζαν ότι λειτουργούν στα όριά τους. Είναι αδιαμφισβήτητο επίσης ότι έχει επιτευχθεί νοικοκύρεμα στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, και πλέον οι Δήμοι λειτουργούν με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξυγίανση και τον οικονομικό εξορθολογισμό των Δήμων, πέραν των άλλων και την επίλυση του προβλήματος με τους παρακρατηθέντα, τους πόρους δηλαδή που ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση και διαχρονικά παρακρατούνται.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε πολύ θετικό βήμα την επιχορήγηση από την Κυβέρνηση προς όλους τους Δήμους της χώρας, οριζόντια σε πρώτη φάση, ποσού 75 εκατομμυρίων ευρώ, για την άμεση αποπληρωμή δαπανών που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κι αναμένουμε την πληρωμή της δεύτερης δόσης μέσα στον Αύγουστο, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε έναντι τρίτων, για τον ίδιο σκοπό.

Όμως φαίνεται ότι η κρίση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Οι Δήμοι θα κληθούν και πάλι να σηκώσουν το οικονομικό και διαχειριστικό κόστος της διαχείρισης της κρίσης και ταυτόχρονα δεν θα μπορούν να εισπράξουν τα έσοδα που έχουν προγραμματίσει. Η κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων για το 2021 θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια «νέα γενιά» ληξιπρόθεσμων οφειλών και να μπούμε πάλι σε έναν φαύλο κύκλο χρεών. Αυτό δεν είναι κινδυνολογία, αλλά υπαρκτό πρόβλημα.

Πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών, σε επίσημη εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, υπολογίζει επίσημα ότι το 2021 το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του ενοποιημένου προϋπολογισμού της αυτοδιοίκησης θα είναι ελλειμματικό κατά 143 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, με απλά λόγια, το 2021 τα έσοδα των Δήμων και των Περιφερειών της Χώρας θα είναι λιγότερα από τα έξοδά τους κατά 143 εκατομμύρια. Άποψη της ΚΕΔΕ είναι μάλιστα πως το ποσό αυτό αποτελεί απλώς μία λογιστική καταγραφή, αφού κατά τα φαινόμενα, το πραγματικό άνοιγμα λόγω του covid19, με τα σημερινά δεδομένα και την στέρηση εσόδων, θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

H ρύθμιση που προώθησε το Υπουργείο Εσωτερικών και ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη τροπολογία για άλλες εποχές και οικονομικές ισορροπίες, όχι όμως για τις ακραίες συνθήκες τις οποίες καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε.

Μια ρύθμιση που προωθήθηκε χωρίς να έχει ενημερωθεί νωρίτερα η ΚΕΔΕ για το περιεχόμενό της, προκειμένου να μας δοθεί η ευκαιρία να υποβάλλουμε και τις δικές μας προτάσεις, που δεν αφορούν μόνον την απαραίτητη δημιουργία και λειτουργία εποπτικών μηχανισμών, αλλά και το πως δεν θα αναγκάζονται οι Δήμοι να δημιουργούν ληξιπρόθεσμα χρέη και υποχρεώσεις. Με ποιον τρόπο δηλαδή θα διασφαλιστεί η οικονομική ευρωστία των Δήμων, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους όχι μόνον απέναντι στους προμηθευτές τους, αλλά και στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών.

Η ΚΕΔΕ ασφαλώς και συμφωνεί πως οι Δήμοι δεν πρέπει να δημιουργούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους και παράλληλα είναι θετική στη θεσμοθέτηση μηχανισμών που θα αποτρέπουν τη δημιουργία τους.

Γνωρίζοντας όλοι ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη και το επόμενο διάστημα,  για την αυτοδιοίκηση και για την οικονομία της χώρας μας γενικότερα, προτεραιότητα μας πρέπει να είναι πως θα διασφαλίσουμε ότι :

 • οι Δήμοι της χώρας δεν θα καταρρεύσουν.
 • δεν θα εμφανίσουν το 2021 δημοσιονομικό έλλειμμα εκατομμυρίων ευρώ, όπως προβλέπει το ΓΛΚ.
 • θα καταφέρουν να ανταποκριθούν με συνέπεια κι ευθύνη στις ανάγκες των πολιτών.
 • θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, για να ενισχυθεί η τοπική ανάπτυξη κι απασχόληση.

Για να βρούμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις του μέλλοντος, απαιτείται διάλογος και συνεννόηση. Η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη να συμμετάσχει με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις στο διάλογο αυτό, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Ελλάδα, χωρίς ισχυρούς και οικονομικά βιώσιμους Δήμους

Είναι απαραίτητη η συνεργασία Κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης, όχι μόνον για να μην δημιουργούν οι Δήμοι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις , αλλά για να υπάρξει μια ουσιαστική αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, προς όφελος όλων μας.

Δημήτρης Παπαστεργίου: Σοβαρότητα και αποφασιστικότητα απέναντι σε όσους αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας

IMG 3636

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στο Προεδρικό Μέγαρο στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, παραβρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 24 Ιουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, καλεσμένος της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, μαζί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου, στην εκδήλωση για την επέτειο των 46 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφερόμενος στην επέτειο, τόνισε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρωτοπορία της εθνικής προσπάθειας για την Ελλάδα της ανάπτυξης και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συγκυρία της πανδημίας και της  ανάγκης της σύμπνοιας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση του ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος και όσων αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

IMG 5014

 IMG 5159

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του κ. Παπαστεργίου:

Η φετινή επέτειος της συμπλήρωσης 46 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, συμπίπτει χρονικά με μια ιδιαίτερη συγκυρία.

Συμπίπτει με μια περίοδο όπου από τη μια καλούμαστε να διαχειριστούμε και να ξεπεράσουμε ενωμένοι τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης σε ένταση και διάρκεια υγειονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρωπότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, την απασχόληση, το περιβάλλον και την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Κι από την άλλη, να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, σε ένα ιδιαίτερα ταραγμένο κι ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, αυτούς που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας. 

Ο σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς, η εμπιστοσύνη στην επιστημονική γνώση, η απόρριψη του λαϊκισμού και η έμπρακτη αλληλεγγύη σε αυτούς που έχουν ανάγκη από προστασία, είναι οι ισχυρές βάσεις πάνω στις οποίες θα στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια, ώστε να βγούμε από την κρίση αυτή ως χώρα και ως κοινωνία, ακόμη πιο δυνατοί.

Η Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της και η ΚΕΔΕ, όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, θα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας για να δημιουργήσουμε ξανά την Ελλάδα της ανάπτυξης και της αειφορίας, της γνώσης και της καινοτομίας, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Την Ελλάδα που το Κράτος και οι θεσμοί της, θα σέβονται και θα νοιάζονται για την ευημερία των ανθρώπων της. 

IMG 5447

IMG 5306

Δήλωση Προέδρου ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου : Η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Με αφορμή κάποιες αναφορές σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα, περί δήθεν διαφωνίας μεταξύ της σημερινής Διοίκησης της ΚΕΔΕ και του Περιφερειάρχη Αττικής , Αντιπροέδρου της ΕΝ.Π.Ε. και πρώην Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, όσον αφορά το ρόλο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω από πλευράς πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ότι δεν υφίσταται καμία διαφωνία και καμία κόντρα με κανέναν.

Η θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. ήταν και είναι ξεκάθαρη.

Οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την αποκομιδή των απορριμμάτων, το κόστος της οποίας πληρώνουν οι δημότες και γι’ αυτό πρέπει και οι δήμοι να είναι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη για τη διαχείρισή τους.

Η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Η θέση αυτή διατυπώθηκε δημόσια και από τον Γιώργο Πατούλη τον Ιούλιο του 2016, όταν ήταν Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, όπου  σωστά τότε υποστήριζε ότι δεν ήταν αποδεκτό να είναι Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Αττικής η τότε Περιφερειάρχης κα Δούρου, όταν σε όλους τους ΦΟΣΔΑ που είχαν συσταθεί στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, Πρόεδρος ήταν ένας από τους Δημάρχους της κάθε Περιφέρειας.

Στη βάση αυτή, που για την ΚΕΔΕ αποτελεί «κόκκινη γραμμή», είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε τόσο με το Κεντρικό Κράτος όσο και με τις Περιφέρειες, προκειμένου η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της.

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Ανάγκη αλλά και στόχος, μέχρι τα μέσα Αυγούστου να καταβληθεί στους Δήμους η δεύτερη δόση της έκτακτης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού

OPP 6989

Συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι της Πέμπτης, 23 Ιουλίου, στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Στόχος ως τα μέσα Αυγούστου η β’ δόση της έκτακτης χρηματοδότησης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσε το σώμα για την επικοινωνία που υπήρξε με το Υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος του Υπουργείου είναι, μόλις ολοκληρωθεί η τυπική κατάθεση των οικονομικών στοιχείων  και πάντως μέχρι τις 10 - 15 Αυγούστου,  να δοθεί στους Δήμους της χώρας και η δεύτερη δόση της οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, όπως είχε άλλωστε είχε ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από όσους Δήμους δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα τυπικά στοιχεία στο «παρατηρητήριο», να το πράξουν άμεσα ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των Δήμων κι όχι των Περιφερειών

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και τα μέλη του ΔΣ εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τις θέσεις μελών της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας,  που διατυπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, ως προς την αρμοδιότητα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων  και τον ρόλο των Περιφερειών στη δημιουργία και λειτουργία Διαβαθμικών Συνδέσμων. Επισημάνθηκε ότι ο Β’ βαθμός δεν έχει ρόλο στη διαχείριση απορριμμάτων, κάτι που αποτελεί διαχρονικά αρμοδιότητα των Δήμων.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εθνική προσπάθεια να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο θα είναι πολύ κρίσιμος και στρατηγικής σημασίας και δεν περιορίζεται απλά στην αποκομιδή. Αντίθετα έχει και ρόλο και λόγο τόσο στη διαμόρφωση του εθνικού και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των απορριμμάτων, όσο και στην κατασκευή και λειτουργία των νέων μονάδων επεξεργασίας σε όλη τη χώρα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Προς την κατεύθυνση αυτή γίνεται τους τελευταίους μήνες μια σημαντική προσπάθεια από την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, που αποδίδει αποτελέσματα.

 Νέες συμβάσεις για προσωπικό έκτακτων αναγκών

Μετά από επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ  ΚΕΔΕ και Υπουργείου Εσωτερικών, εκδόθηκε εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία,  μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου όπου λήγει το εξάμηνο των εκτάκτων μέτρων λόγω κορωνοϊού, οι Δήμοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε νέες συμβάσεις γα έκτακτο προσωπικό διάρκειας έως 4 μηνών.

Όσοι Δήμοι εξακολουθούν να  έχουν αυξημένες ανάγκες, μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούν το ίδιο προσωπικό, προχωρώντας στη σύναψη νέων συμβάσεων. 

Παράταση της αναστολής πληρωμής δόσεων των δανείων Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις ανάμεσα στο Υπ. Εσωτερικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την ΚΕΔΕ για την περαιτέρω διευκόλυνση των Δήμων, τα οικονομικά των οποίων έχουν πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει την επέκταση της τρίμηνης αναστολής πληρωμής των τοκοχρεολυσίων των Δήμων στο ΤΠΔ, για άλλους τρεις μήνες. Παράλληλα ζητά την αναπροσαρμογή των επιτοκίων δανεισμού των παλιών δανείων σύμφωνα με τα νέα, μειωμένα επιτόκια της αγοράς, όπως επίσης και την αποπληρωμή των δόσεων για τους 3+3 μήνες της αναστολής, στο τέλος του δανείου. Σε επικοινωνία με τον Υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο αλλά και τον πρόεδρο του Ταμείου κ. Δ. Σταμάτη, διαφάνηκε η θετική πρόθεση για άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων.

Ληξιπρόθεσμα

Στην αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με την τελευταία γενιά ληξιπροθέσμων προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Συγκεκριμένα αποσαφήνισε ότι τα 200 εκ. με τα οποία θα καλυφθούν ληξιπρόθεσμες οφειλών των Δήμων, δεν προέρχονται από τους ΚΑΠ αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως με τα νέα δεδομένα, όπου το 40% του ποσού που θα δοθεί σε Δήμους δεν θα αναζητηθεί, ενώ 60% θα επιστραφεί μέσω των ΚΑΠ του κάθε δικαιούχου Δήμου, αποκαθίσταται έως ένα βαθμό και το περί δικαίου αίσθημα για ένα πλήθος δήμων που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους όλο αυτό το διάστημα.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, που πρότεινε το ποσό των 200 εκ. να δοθεί δίκαια και αναλογικά σε όλους τους Δήμους, με δεδομένο ότι οι απώλειες που καταγράφονται λόγω του κορωνοϊού, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε: «Το βασικό πρόβλημα δεν είναι τα ληξιπρόθεσμα αλλά τα παρακρατηθέντα, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση περνά. Πρέπει να δούμε πώς θα έχουμε πρόσβαση σε δικά μας χρήματα που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν παρακρατηθεί».

Επέκταση αναστολής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης

Η ΚΕΔΕ με επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, θα ζητήσει την επέκταση της ψηφισθείσας διάταξης για την εξαίρεση από την υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και σε άλλους Δήμους, καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν κατάλληλες υποδομές.

Οι Δήμοι για τους οποίους θα ζητηθεί η εξαίρεση, είναι οι Παλαιού Φαλήρου, Φυλής και Ευόσμου, ενώ προβληματισμός εκφράστηκε και από αιρετούς του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Παράλληλα θα ζητηθεί η παράταση του χρόνου των voucher για τους ίδιους Δήμους.

Επόμενο ΔΣ και Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη με την αρωγή της ΔΕΘ

Στις 4 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε να γίνει το επόμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και των εγκαινίων του περιπτέρου της εκεί. Λίγες εβδομάδες μετά, και συγκεκριμένα στο διάστημα 1 - 3 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, θα διεξαχθεί το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, παράλληλα με την έκθεση τεχνολογίας  Beyond.
Το συνέδριο θα γίνει στο Βελλίδειο, όπου με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τον κορωνοϊό, μπορούν να φιλοξενηθούν 800 Δήμαρχοι και Σύνεδροι, ενώ στους άλλους χώρους της ΔΕΘ θα γίνουν οι παράλληλες εκδηλώσεις. Το συνέδριο θα είναι διαδραστικό μέσω ειδικής πλατφόρμας ερωτήσεων/απαντήσεων και προώθησης θεμάτων για διάλογο, ενώ θα γίνει προσπάθεια να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρήση χαρτιού και πλαστικού.

OPP 7001

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ στην Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης»

Συνεδριάζει το ΔΣ της ΚΕΔΕ την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020 στις 12:00 στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Στη συνεδρίαση θα παραβρεθούν οι πρόεδροι των ΠΕΔ.

Η συνεδρίαση γίνεται για μία ακόμη φορά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων γιατί πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας για την τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και υγιεινής.

Τη συνεδρίαση θα μπορούν να παρακολουθήσουν, όσοι το επιθυμούν, μέσω της ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ, και στο κανάλι της Ένωσης στο youtube.

Ακολουθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

 

 1. Επικύρωση πρακτικών.
 2. Ενημέρωση Προέδρου.
 3. Έγκριση αποφάσεων Εκτελεστικής Επιτροπής που συνεδρίασε στις 15/7/2020.
 4. Θέσεις – Παρατηρήσεις – Προτάσεις ΚΕΔΕ για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Εισηγητής:    κ. Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

 1. Πρόταση τροποποίησης της διάταξης του άρθρου 52 του Ν. 2696/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σχετικά με μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Εισηγητής:    κ. Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

 1. Έγκριση σύναψης Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), για τον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων σε θέματα διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου και συνοδών φαινομένων.

Εισηγητής:    κ. Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

 1. Επίλυση του προβλήματος των αυτοδιαχειριζόμενων βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Χαλκιδέων.

Εισηγητής:    κ. Λ. Κυρίζογλου, Α΄ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ

 1. Χορήγηση σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου σε περίπτωση μετάταξης ή απόσπασης δημοτικών υπαλλήλων.

Εισηγητής:    κ. Λ. Κυρίζογλου, Α΄ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ

 1. Σύσταση θέσεων ειδικών συνεργατών για την επικουρία Πρόεδρων ΦΟΔΣΑ.

Εισηγητής:    κ. Λ. Κυρίζογλου, Α΄ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ

 1. Επέκταση αναστολής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Εισηγητής:    κ. Δ. Κάρναβος, Β΄ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ

 1. Καταρχήν συζήτηση για τις θέσεις της ΚΕΔΕ για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου.

Εισηγητές- κ. Δ. Καφαντάρης, Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ

- κ. Γ. Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών

 1. Προτάσεις για την τροποποίηση του Ν. 4412/2016.

Εισηγητήςκ. Γ. Ιωακειμίδης, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ

 1. Υπολογισμός χρόνου υπηρεσίας δημοσίου υπαλλήλου, που διανύθηκε σε αιρετή ή μετακλητή θέση.

 Εισηγητής:   κ. Δ. Καφαντάρης, Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ

 1. Απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων στους Δήμους από τις επιχειρήσεις λόγω covid-19.

Εισηγητής:    κ. Α. Ευθυμίου, Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου

 1. Προστασία Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού από περιπτώσεις δέσμευσης δημοτικών πόρων από αναγκαστικές εκτελέσεις.

Εισηγητής:    κ. Γ. Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών

 1. Ασφάλιση σχολικών φυλάκων.

Εισηγητής:    κ. Γ. Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών

 1. Απώλεια της επαγγελματικής ιδιότητας του αγρότη όταν κατέχει θέση αιρετού.

Εισηγητής:    κ. Δ. Τζιαχρήστας, Πρόεδρος Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης

 1. Έγκριση μεταβίβασης αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, για θέματα που αφορούν λειτουργικές δαπάνες προϋπολογισμού έως 10.000,00 € πλέον Φ.Π.Α.

Εισηγητής:    κ. Δ. Καφαντάρης, Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ

 1. Πρόταση νομοθετικής διάταξης για την μεταβίβαση των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων – μονάδων – οικοπέδων στους Δήμους.

Εισηγητής:    κ. Ι. Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ

 1. Έγκριση σκοπιμότητας για την κάλυψη θέσης ειδικού μετακλητού συνεργάτη του Προέδρου, βάσει των διατάξεων του άρθρου 31 του Ν. 3274/2004.

Εισηγητής:    κ. Ι. Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ

 1. Έγκριση σκοπιμότητας και διάθεση πίστωσης για τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ και ΠΕΤΑ Α.Ε., αντίστοιχα, για την Επιστημονική και Διοικητική Υποστήριξη των Επιτροπών Πολιτικής της ΚΕΔΕ.

Εισηγητής:    κ. Ι. Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ

 1. Ορισμός εκπροσώπων της ΚΕΔΕ στην Γενική Συνέλευση της εταιρείας ΠΕΤΑ Α.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, στην Αθήνα.

Εισηγητής:    κ. Ι. Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ

 1. Αίτημα συνδιοργάνωσης με το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας 2020.

Εισηγήτρια:     κα Δ. Λουκάκη, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια ΚΕΔΕ

 1. Αίτημα συνδιοργάνωσης του Olympia Forum I, που διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα «Πατρίς».

Εισηγήτρια:     κα Δ. Λουκάκη, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια ΚΕΔΕ

 1. Χορήγηση αιγίδας και χορηγίας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας στον Δήμο Αρταίων.

Εισηγήτρια:     κα Δ. Λουκάκη, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια ΚΕΔΕ

 1. Ορισμός εκπροσώπων.
 2. Έγκριση Αποφάσεων Προέδρου.
 3. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

Μνημόνιο συνεργασίας ΚΕΔΕ- ΙCC (Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας)

IMG 4548

Δημήτρης Παπαστεργίου: Είναι ώρα για συνεργασίες και επιχειρηματικές – αναπτυξιακές ευκαιρίες για τους Δήμους

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στη Σπάρτη η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης ο Πρόεδρος του ICC και Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας υποδέχτηκε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Γ.Γ. Δημήτρη Καφαντάρη και τόνισε στην ανάγκη συμπόρευσης των δύο δυναμικών φορέων με στόχο την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων, της γνώσης και της επίκαιρης θέσης τους.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην δυναμική που έχουν οι συνεργασίες τόσο μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια, όσο και με την Κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό κόσμο με κοινό στόχο την ανάπτυξη στις πόλεις ώστε οι νέοι άνθρωποι να επιστρέφουν ή και να μην αναγκάζονται να αφήνουν τις εστίες τους.

IMG 4549

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου:

«Η Σπάρτη με τίμησε όταν τέλειωσα το Πανεπιστήμιο και είχα φτιάξει ένα software για ραδιοφωνικούς σταθμούς και εδώ στη Σπάρτη το αγόρασαν.

Θυμάμαι τη γνωριμία μας με τον Δήμαρχο, Πέτρο Δούκα. Ήταν στα βραβεία επιχειρηματικότητας ΕΡΜΗΣ και καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι. Πετυχημένος υπουργός και μου εκμυστηρεύτηκε ότι σκέφτεται να κατέβει στις εκλογές για Δήμαρχος. Μέσα μου παραξενεύτηκα αλλά τελικά η αγάπη για τον τόπο μετράει περισσότερο. Είναι πολύ σημαντικό ότι καμία τοπική κοινωνία δεν θα πήγαινε μπροστά αν δεν είχαμε Δημοτικά Συμβούλια που δεν θέλουν τη συνεργασία. Είναι σημαντικό οι εκλογές να κλείνουν τον κύκλο τους το βράδυ των αποτελεσμάτων και μετά όλοι μαζί να κοιτάζουμε μπροστά για τις κοινωνίες μας.

Και για μένα η ΚΕΔΕ ήταν μια πρόκληση για να σηματοδοτήσουμε μια νέα εποχή στην Αυτοδιοίκηση. Όλα αυτά τα χρόνια, αρκετοί από εμάς είχαμε απλώς περιοριστεί στο να ζητάμε χρήματα. Και μπρός στη δεδομένη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας της κρίσης δεν κάναμε τίποτα. Λέγαμε «θέλω να το κάνω αλλά…»
Σημασία έχει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα χρήματα που διαθέτουμε και φυσικά να διεκδικούμε πόρους και αρμοδιότητες. Σημασία έχει να συνεργαστούμε. Δεν νιώθω ότι κάνω συνδικαλισμό στην ΚΕΔΕ. Είμαστε δίπλα στην εκάστοτε Κυβέρνηση με τις προστάσεις μας ακόμη και με τις διαφωνίες όταν προκύπτουν αλλά σημασία έχει να κοιτάμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

Η Αυτοδιοίκηση λόγω της κρίσης νιώθω ότι είχε μπει σε μια περιδίνηση και εσωστρέφεια. Κινήθηκε στο πώς θα αλλάξουμε λάμπες και θα κλείσουμε λακκούβες. Προφανώς και αυτά είναι υποχρέωσή μας να τα κάνουμε. Αυτό όμως είναι το μίνιμουμ της δουλειάς μας και δεν είναι κάτι για να το «πουλάμε» στους δημότες λες και τους λέμε «σου άλλαξα τα φώτα».

Δουλειά μας είναι να οργανώσουμε τις υπηρεσίες μας ώστε τα προβλήματα να λύνονται αυτόματα. Πρέπει να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και να κάνουμε συνεργασίες. Πρέπει να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα. Τι να κάνω την πόλη που θα έχει ωραία πεζοδρόμια όταν σ’ αυτά περπατάνε άνεργοι. Πρέπει να δουλεύουμε ώστε οι νέοι να βλέπουν προοπτική στις πόλεις τους και να μένουν ή και να γυρίζουν σε αυτές. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η σημερινή υπογραφή του ICC.
Μπορεί η μισή Ελλάδα να κατοικεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όμως η άλλη μισή κατοικεί στην υπόλοιπη. Η συνεργασία των Δήμων μας είναι αυτονόητη και μάλιστα έχουμε πολλά κοινά. Έχουμε ΔΕΥΑ, αγροτική οδοποιία, διαχείριση απορριμμάτων. Στα κοινά μας θέματα πρέπει να δομήσουμε την επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης.

Με μεγάλη χαρά σήμερα υπογράφουμε το γεγονός ότι θέλουμε να ψάξουμε την άλλη πλευρά των πραγμάτων. Να δούμε πώς θα αναδείξουμε επιχειρηματικές – αναπτυξιακές δυνατότητες των Δήμων μας. Μέσω ενός προγράμματος που η ΚΕΔΕ πήρε με χρηματοδότηση από το ΕΠΑΝΕΚ στήνουμε ένα GIS, ένα γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών, για αναπτυξιακές ευκαιρίες σε όλη την Ελλάδα.
Πώς ένας επενδυτής θα βρει τις ευκαιρίες. Πάνω στον ψηφιακό χάρτη που φτιάχνουμε θα ζητήσω από κάθε Δήμο να αποτυπώσει τις ευκαιρίες αλλά και τις ανάγκες που έχουν. Παράλληλα μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης θα κοινοποιήσουμε την πλατφόρμα αυτή σε επιχειρηματίες ώστε να ξέρουν τι πιθανότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης υπάρχουν. Πρέπει να ανοίξουμε, πρέπει να κοιτάξουμε πιο μακριά και μόνο κέρδος θα έχουμε.

Δείξαμε ότι όταν θέλουμε μπορούμε, το προηγούμενο διάστημα και τώρα είναι ώρα για δουλειά χωρίς υπεκφυγές. Αφού θέλουμε θα μπορέσουμε να πάμε τις πόλεις μας μπροστά.»

IMG 4550

IMG 4547

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η ΔΕΘ-Helexpo ενώνουν τις δυνάμεις τους, με αιχμή την BEYOND 4.0

 OPP 4780

Τον Οκτώβριο, στη Θεσσαλονίκη το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της Έκθεσης Τεχνολογίας

Συνοδοιπόροι στη διοργάνωση της έκθεσης τεχνολογίας BEYOND 4.0 θα είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η ΔΕΘ-Helexpo, μετά την απόφαση της ΚΕΔΕ να ενώσει τις δυνάμεις της με τον εθνικό εκθεσιακό φορέα στο μέτωπο αυτό. Μάλιστα, η Εκτελεστική Eπιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αποφάσισε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση την διεξαγωγή του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της BEYOND 4.0, που θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 3 Οκτωβρίου του 2020.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ΚΕΔΕ και ΔΕΘ - Helexpo θα διοργανώσουν από κοινού το Διεθνές Γεγονός Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 4.0 και στο πλαίσιο αυτό τις ίδιες μέρες θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη και το Συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο, που ήταν προγραμματισμένο για την περασμένη άνοιξη, ακυρώθηκε λόγω των μέτρων περιορισμού του covid-19.

«Υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά την ΚΕΔΕ και το συνέδριό της στην BEYOND 4.0» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.

Στην παρούσα συγκυρία η ΚΕΔΕ αποφάσισε να διοργανώσει το συνέδριό της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία των Δημάρχων όλης της Ελλάδας και εκπροσώπων των δήμων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και κοινωνικής απόστασης.
Μάλιστα, το φετινό συνέδριο θα είναι απολύτως οικολογικό, χωρίς εκτυπωμένα χαρτιά, και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών θα γίνει διαδραστικό μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει την υποβολή ερωτήσεων και την κατηγοριοποίηση των θεμάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με επίκεντρο την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΚΕΔΕ θα διοργανώσει ένα συνέδριο που θα θέσει σε τροχιά εκκίνησης όλες τις διαδικασίες για το «αύριο» της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 4.0, λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών μετουσιώνεται φέτος σε ένα υβριδικό πολυδιάστατο event που θα αποτελέσει το προπομπό της BEYOND 4.0 / 2021, η οποία φιλοδοξεί να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη Τεχνολογικό HUB της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Με βάση το νέο πρωτοποριακό σχεδιασμό, από την 1η έως 3 Οκτωβρίου 2020, η καρδιά της BEYOND 4.0 θα χτυπάει παράλληλα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο HELEXPO Maroussi αντίστοιχα, με ένα διαδραστικό Διεθνές Forum με πλούσιο πρόγραμμα συνεδρίων και keynote speakers, Β2Β και B2G συναντήσεις, τόσο ζωντανά στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους όσο και ψηφιακά μέσα από την ειδικά σχεδιασμένη ψηφιακή πλατφόρμα.

OPP 4774

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου με τον Γερμανό Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένο Σύμβουλο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτλε.

 

OPP 4914Δημήτρης Παπαστεργίου: Καλωσορίζω έναν φίλο της Αυτοδιοίκησης και της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου υποδέχτηκε στα γραφεία της ΚΕΔΕ τον Γερμανό Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένο Σύμβουλο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτλε (Norbert Barthle).
Ο Γερμανός αξιωματούχος αποδέχτηκε την πρόταση του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ για κοινές δράσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ και της έκθεσης τεχνολογίας “Beyond” που θα γίνει μαζί με το ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα της θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων, που πλέον αποτελεί κομμάτι του εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα, συζητήθηκε και τονίσθηκε ότι η Γερμανική πλευρά έχει να προσφέρει πολλά σε τεχνογνωσία. Αντιστοίχως η ελληνική εμπειρία στις «έξυπνες πόλεις» είναι ένα πεδίο που η Ελλάδα μπορεί να δώσει ιδέες και λύσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας.

OPP 4919

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:

Καλωσορίζω έναν φίλο της Ελλάδας και της Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι η πρώτη φορά που τον συναντώ. Μετά από μια πρωτόγνωρη κρίση, οι δύο χώρες και οι Αυτοδιοικήσεις των δύο χωρών πλέον πρέπει να επανεκκινήσουν τις διαδικασίες που είχαν μπει σε ρότα και να αρχίσουν αποδίδουν καρπούς. Η προετοιμασία που έχει γίνει από τον Δήμαρχο Δράμας θα αποκτήσει ουσία.

Πρώτος μας σταθμός θα είναι η ΔΕΘ που η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα με ισχυρή παρουσία. Προτείνω να συνδυάσουμε δράσεις μαζί με το περίπτερο της Γερμανίας με την Έκθεση που θα διαδεχθεί της ΔΕΘ, την έκθεση Beyond και το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Οι συνέργειες μέσω της ΚΕΔΕ και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θα βοηθήσουν την Ελληνική Αυτοδιοίκηση να πάρει νέες ιδέες αλλά και εμείς, από την μεριά μας έχουμε να δείξουμε τεχνολογικές εξελίξεις στο κομμάτι των smart cities και να συμβάλλουμε σε έναν γόνιμο διάλογο για καλύτερες πόλεις.

Η Ελληνική Αυτοδιοίκηση στην παρούσα συγκυρία βρίσκεται σε ένα ενδιαφέρον σημείο γιατί με την εφαρμογή του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης θα βρούμε τις λύσεις σε θέματα που μας ενδιαφέρουν όπως είναι το περιβάλλον, η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες, τα θέματα δηλαδή που μας ενδιαφέρουν από κοινού.

Θέλω να σημειώσω ότι σήμερα μόλις παρουσιάστηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο Εθνικός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα  που προβλέπεται  και η θερμική επεξεργασία, κάτι που στο παρελθόν αποτελούσε ταμπού για την Ελλάδα. Εκεί η δική σας εμπειρία θα μας βοηθήσει πολύ.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Μπάρτλε γιατί νομίζω ότι αυτός ήταν πίσω από την Γερμανίδα Καγκελάριο που, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στην πόλη μου, τα Τρίκαλα.

OPP 4943

Ο Γερμανός Υφυπουργός, Νόρμπερτ Μπάρτλε (Norbert Barthle) δήλωσε:

Χαίρομαι που σας συναντώ δια ζώσης σήμερα μετά από τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις τον καιρό της καραντίνας. Έχετε δίκιο όταν λέτε ότι η Τ.Α. έχει επηρεαστεί έντονα από την πανδημία. Χαίρομαι που η Ελληνογερμανική Συνέλευση κατά τη διάρκεια της κρίσης μπόρεσε να συνεχίσει τις συνεργασίες που είχε με Δήμους όπως της Ξάνθης και της Δράμας. Έγινε πολλή δουλειά και δόθηκε βοήθεια όπου ήταν δυνατόν.
Η ΔΕΘ είναι και για μας ένας πολύ σημαντικός σταθμός και πρόκριμα για το πώς μπορούν να γίνουν μεγάλες διοργανώσεις στην μετά κορωνοϊό εποχή. Την πατρίδα μου θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός των Οικονομικών.

Για τις smart cities έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς μπορεί να γίνει η παράλληλη διοργάνωση.

Ενημερώθηκα για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» πού όντως είναι πολύ σημαντικό για την Αυτοδιοίκηση. Ελπίζω μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να βρεθούν κι άλλοι πόροι για την υλοποίησή του.

Για την Ελληνογερμανική Συνέλευση έχουμε πλέον τρείς συντονιστές για τις διαφορετικές περιοχές της Γερμανίας με εξειδίκευση στα αυτοδιοικητικά ώστε να συντονίζουν τους δήμους και στις δύο χώρες.
Χαίρομαι πού η ΚΕΔΕ συνεχίζει την προώθηση των συνεργασιών αυτών.
Η καραντίνα μας έδειξε πόσο σημαντική είναι η ψηφιοποίηση του κράτους και των διαδικασιών.

Είναι το πρώτο μου ταξίδι μετά την καραντίνα και πλέον είδα με τις συνομιλίες μου και με τον Υπουργό Εσωτερικών ότι έχουμε κοινά οράματα στα θέματα της ανακύκλωσης, του διαχωρισμού και της θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της ΚΕΔΕ και υπεύθυνος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χριστοδουλος Μαμσάκος, αναφέρθηκε στην αλλαγή νοοτροπίας και στο φιλικό περιβάλλον που υπάρχει πλέον για την θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων και ότι με τα φρέσκα μυαλά ανοίγονται νέοι δρόμοι συνεργασίας που θα καλυτερέψουν τους Δήμους και στις δύο χώρες.

Τον Γερμανό αξιωματούχο συνόδευσαν οι : Dr. Josef Karl Pelikan, Διευθυντής του Γραφείου Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Βερολίνο και ο Κωνσταντίνος Γεράκης, Γραφείο Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, Βερολίνο.

Από την ΚΕΔΕ, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ
Δημήτρης Καφαντάρης, Δημοτικός Σύμβουλος Πύλου-Νέστορος, ο
Χριστόδουλος Μαμσάκος, Πρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού ΚΕΔΕ, υπεύθυνος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Δήμαρχος Δράμας
και ο Γιάννης Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ

OPP 4984

Συμμετοχή του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. στο 7ο στρατηγικό συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

OPP 4596

Δημήτρης Παπαστεργίου: “Δεν θέλω να ξέρουν οι δημότες μου την διεύθυνση του Δημαρχείου, παρά μόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση”

 • Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Smart Cities -

Στο 7ο στρατηγικό συνέδριο με τίτλο “Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2020” που διοργάνωσε σήμερα, Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, συμμετείχε ως εισηγητής της ενότητας “Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Smart Cities ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. – Δήμαρχος Τρικκαίων – Δημήτρης Παπαστεργίου.

 

«Πέρασαν τρεις μήνες όπου είχαμε πολλά και δουλέψαμε πάρα πολύ για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε – να ανακουφίσουμε – αρκετούς συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, στον χώρο της εστίασης, τους επαγγελματίες. Αυτή είναι και η πεμπτουσία όπως ανέφερε πολύ σωστά νωρίτερα και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία και σύμπνοια», ανέφερε κατά την εισαγωγή του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. για να τονίσει στη συνέχεια τέσσερα σημεία:

Τι μας έμαθε ο Covid

Τι μας έμεινε από τον Covid παρότι είναι ακόμη εδώ; Πρώτον η δικτύωση. Βρήκαμε τρόπους που στο παρελθόν μας φαινόταν αδύνατο τελείως να το κάνουμε, να βρεθούμε διαδικτυακά, να συνεδριάσουν τα δημοτικά συμβούλια ακόμη και σε μικρές πόλεις όπου παλιότερα θα σου έλεγε κάποιος “τι είναι αυτά τα πράγματα”, τελικά οι λύσεις βρέθηκαν και δούλεψαν πάρα πολύ καλά.

Νέα δίκτυα

Δεύτερον, την ανάγκη ανάπτυξης νέων δικτύων. Είδατε όλοι τις μέρες του κορωνοϊού, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα όσα εξωφρενικά ακουγόντουσαν για τα νέα δίκτυα, όπως το 5G. Αλήθεια, που θα ήμασταν αν αυτό το διάστημα δεν είχαμε αναπτύξει τόσο γρήγορα δίκτυα οπτικών ινών αλλά και ασύρματα δίκτυα; Όλες αυτές οι υποδομές θα είχαν καταρρεύσει και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τα στοιχειώδη. Για αυτό το λόγο πρέπει να φεύγουμε γρήγορα μπροστά και θα πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο αυτό.

Τρίτον, το ψηφιακό δημόσιο.

Εδώ πραγματικά πρέπει να συγχαρούμε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο μέσα σε πολύ λίγο διάστημα έκανε κάτι το οποίο θεωρούσαμε ότι απλά δεν γίνεται. Ότι απλά δεν γίνεται να στείλουμε ψηφιακά μια υπεύθυνη δήλωση, ότι απλά δεν γίνεται να ομαδοποιήσουμε τις διαδικασίες. Κι όμως όλα αυτά έγιναν έστω και λίγο πιο γρήγορα από ότι ήταν προγραμματισμένα. Έχουμε πλέον και τον χρόνο και την πολυτέλεια να τα εφαρμόζουμε πολύ πιο γρήγορα.

Αλλαγή νοοτροπίας

Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως ήταν η αλλαγή νοοτροπίας. Ότι αναγκαστήκαμε εκ των πραγμάτων να μην φέρουμε τον επαγγελματία και τον δημότη στο δημαρχείο. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Όλη αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει διαδικτυακά και εξ αποστάσεως.

OPP 4548

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. αναφέρθηκε στον Ψηφιακό Ανασχηματισμό και στην Επιχειρηματικότητα, τονίζοντας:

ΚΕΠ Plus

Έγινα πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Με πάρα πολλή χαρά συμμετέχουμε με τον Δήμο Τρικκαίων στα “ΚΕΠ Plus”, μια πολλή φιλόδοξη προσπάθεια που ξεκινάει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου πλέον τα ΚΕΠ που είναι η βιτρίνα του δημοσίου να γίνουν η βιτρίνα και για την επιχειρηματικότητα. Θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα, με ανθρώπους που έχουν δείξει τι αξίζουν, να μετασχηματίσουμε και αυτό το επίπεδο της εξυπηρέτησης.

Ψηφιακός χάρτης ανάπτυξης

Ένα άλλο φιλόδοξο σχέδιο που ξεκινάμε μέσα από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας μέσω ενός προγράμματος στο οποίο συμμετέχουμε και χρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ – άρα πάλι Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης – και δεν είναι τυχαίο ότι πλέον τα πάντα περνάνε από εκεί – είναι ένας ψηφιακός χάρτης επιχειρηματικότητας. Ένα GIS πάνω στο οποίο θέλουμε να τοποθετήσουμε τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που υπάρχουν στους Δήμους σε όλη τη χώρα. Ποιος είναι ο σκοπός; Στα Τρίκαλα λ.χ. έχουμε ένα σημείο φυσικής ομορφιάς. Από την άλλη έχουμε επιχειρηματίες που ψάχνουν ευκαιρίες σε όλη την Ελλάδα. Αντί να ψάχνουν με τηλεφωνήματα τον κάθε Δήμαρχο, όλα αυτά τοποθετούνται σε ένα ψηφιακό χάρτη πάνω στον οποίο θα σημειωθούν και οι χρήσεις γης. Όλο αυτό προκειμένου να γίνει εύκολα και γρήγορα η διασύνδεση μεταξύ Δήμων και επενδυτών που ψάχνουν ευκαιρίες σε όλη την Ελλάδα.

ΤΠΣ. Νέες χρήσεις γης, νέα υπόβαθρα

Τρίτον τα ΤΠΣ. Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Ξεκινούν επενδυτικά πλάνα τα οποία στη συνέχεια προσκρούουν σε χρήσεις που καλύπτουν η μία την άλλη, σε δασικούς χάρτες που δεν έχουν ολοκληρωθεί κ.λπ. Η προσπάθεια γίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να φτιάξουμε πλέον νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια με νέες χρήσεις γης για να δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

Open Mall

Τέταρτη μεγάλη πρόκληση τα “Open Mall”, τα ανοικτά κέντρα εμπορίου, τα οποία σε όλη τη χώρα από κοινού Δήμοι και επιχειρηματίες προσπαθούν να δημιουργήσουν για να δομήσουμε τις νέες μας αγορές.

Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα που έχει έναν πολύ μεγάλο άξονα για τις σύγχρονες πόλεις. Εδώ χρειάζεται να μοιραστούμε εμπειρία, καλές πρακτικές και να μην πεταχτούν πάλι χρήματα σε έργα χωρίς καμία αποτελεσματικότητα και ανταπόδοση στην τοπική κοινωνία.

Υποδομές

Πρώτον, υποδομές προχωρώντας πολύ γρήγορα τα δίκτυα και το λέω αυτό γιατί έχουμε βαρεθεί και εμείς αλλά και οι δημότες μας να βλέπουμε τις πόλεις μας σκαμμένες. Να τελειώνουμε με όλα τα δίκτυα συνολικά.

Διαφύλαξη φυσικών πόρων

Δεύτερον, διαφύλαξη φυσικών πόρων, όπου η ΕΥΔΑΠ αλλά και οι δικές μας ΔΕΥΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την νέα τεχνολογία για να διαφυλάξουν φυσικούς πόρους και κυρίως το νερό. Ζωνοποίηση, υδατικά ισοζύγια και σύγχρονοι μετρητές για να ξέρουμε που πάει το νερό μας φεύγοντας από το τρομακτικό ποσοστό του 50% του νερού που “χάνεται” και δεν ξέρουμε που πάει.

Ασφάλεια - πολιτική προστασία

Στην Ελλάδα πάντα λέμε ότι φταίει η “κακία ώρα” ή η “κακιά στιγμή” και ίσως η τεχνολογία μπορεί να μας κάνει να αλλάξουμε άποψη.

Ενέργεια

Ενέργεια, εξοικονόμηση, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και μάλιστα με αυτή τη σειρά, γιατί καμιά φορά το κάνουμε ανάποδα. Στην ηλεκτροκίνηση όμως δεν θα φτάσουμε με λιγνίτη, χωρίς αιολικά πάρκα πουθενά επειδή “δεν τα θέλουμε” ή χωρίς υδροηλεκτρικές μονάδες γιατί “θα καταστρέψουμε τα πάντα”… Δεν λειτουργεί έτσι το σύστημα.  Η απολιγνιτοποίηση θα πρέπει να συνδυαστεί με ήπιες καθαρές μορφές ενέργειας και σε κάθε νέα εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης να υπάρχουν και πιστοποιητικά προέλευσης για καθαρή ενέργεια.

Διαλειτουργικότητα συστημάτων

Η ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ΑΑΔΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, ζήσαμε πάρα πολύ έντονα το ζήτημα της διαλειτουργικότητας των συστημάτων λίγο πριν την κρίση του κορωνοϊού όταν ετοιμάζαμε την πλατφόρμα τακτοποίησης των τετραγωνικών όπου έχουν κατατεθεί ήδη 600.000 αιτήσεις. Πως θα γινόταν αυτό άραγε χωρίς την πλατφόρμα; Με φυσική παρουσία στα δημαρχεία; Σε καμία περίπτωση. Άρα όσο πιο γρήγορα διασυνδεθούμε, τόσο πιο καλά θα τρέξουμε προς τα εμπρός.

Προοπτικές - Ταμείο ανάκαμψης

Αρκετά με τα πλακάκια και τις πλατείες. Παρότι οι Δήμοι μας έχουν τέτοιες ανάγκες, οφείλουμε να προτάξουμε πιο σημαντικά – πιο θεμελιώδη έργα. Τόσο για την ψηφιακή δημόσια διοίκηση όσο και για προοπτική της αυριανής ημέρας.

Έργα ουσίας, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και όχι μόνο πλακάκια. Η χώρα μας φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις “ψηφιακότητας” και αυτό δεν μας τιμά παρόλο που ανεβήκαμε κάνοντας σοβαρά βήματα. Είμαστε ακόμη πίσω και αυτό πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους.

Κλείνοντας θέλω να σας καταθέσω τι νιώθω ως επιδίωξη.

Δεν θέλω να ξέρουν οι δημότες μου την διεύθυνση του Δημαρχείου, παρά μόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση και μόνο με αυτή να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

OPP 4522

 

 

 

 

Επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου προς τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών,  οι οποίες ενώνουν και δεν διχάζουν τους λαούς».

Επιστολή προς το Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, με την οποία του ζητά να ασκήσει την επιρροή που διαθέτει, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση της Κυβέρνησης της Τουρκίας να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως ισλαμικό τέμενος.

 • Να διαφυλαχθεί η πολυπολιτισμική ταυτότητα και ο κοσμικός χαρακτήρας της Πόλης

Στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην μακραίωνη ιστορία της Κωνσταντινούπολης, η οποία υπήρξε πρωτεύουσα τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής κι ως εκ τούτου αποτελούσε και αποτελεί μια παγκόσμια Μητρόπολη, που κάποτε εύστοχα αποκαλείτο και «Πόλη της Ευτυχίας», στην οποία συνυπάρχουν και συμβιώνουν εδώ και αιώνες, άνθρωποι και τοπικές κοινότητες με διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα και θρησκευτική ταυτότητα.

Η πολυπολιτισμική ταυτότητα και ο κοσμικός χαρακτήρας της Πόλης, δεν πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας μιας άστοχης απόφασης που προβλέπει την επαναλειτουργία της εμβληματικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη,  ως ισλαμικό τέμενος.

 • Η κοινή λογική υπηρετεί το συμφέρον της Κωνσταντινούπολης και των πολιτών της

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι με την επιστολή του δεν επιχειρεί να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις ενός άλλου Κράτους, αφού δεν είναι αυτός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, η οποία οφείλει να αποτελεί «γέφυρα φιλίας και συνεργασίας» των λαών μας.  Αντίθετα, απευθύνεται στον πρώτο πολίτη της Πόλης αλλά και σε ανθρώπους που κατέχουν θέσεις ευθύνης στο Κράτος και διαθέτουν κοινή λογική, ζητώντας τους να αναλογιστούν το πραγματικό συμφέρον της πόλης και των πολιτών της, μακριά από φανατισμούς και ακρότητες.

 • Η Αγία Σοφία κουβαλά Ιστορία 1500 χρόνων.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία των 1500 ετών που ακολουθεί την Αγία Σοφία, η οποία αποτελεί ένα πολύτιμο και μοναδικό μνημείο όχι μόνον του σύγχρονου τουρκικού κράτους στα όρια του οποίου βρίσκεται, όχι μόνον του Χριστιανισμού, αλλά της παγκόσμιας κοινότητας, είναι κομμάτι της  πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η Αγία Σοφία αποτελεί σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που θα έπρεπε να επικρατούν στο σημερινό ταραχώδη κόσμο μας. Των αξιών που οφείλουμε από κοινού να υπηρετούμε, οι οποίες ενώνουν και δεν διχάζουν τους λαούς. Ένα σύμβολο δια-θρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου.

 • Δεν ωφελεί κανέναν η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η ισλαμική πίστη και οι μουσουλμάνοι πολίτες της Πόλης δεν έχουν να κερδίσουν ουσιαστικά τίποτα, από τη μετατροπή σε ισλαμικό τέμενος της Αγίας Σοφίας. Αντίθετα, η πράξη αυτή είναι πιθανόν να τροφοδοτήσει ακραία στοιχεία άλλων θρησκειών, σε διάφορες περιοχές του κόσμου μας, καθώς και να δημιουργήσει εμπόδια στην λειτουργία των τζαμιών και στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων μουσουλμάνων πολιτών, που διαβιούν σε άλλες χώρες.

 • Η Ελληνική Αυτοδιοίκηση σέβεται τη διαφορετικότητα

Ο Δ. Παπαστεργίου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την οποία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία ο σεβασμός της θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας κάθε πολίτη, στην Ελλάδα και τον κόσμο, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκεύματος ή χρώματος. Ενώ αναδεικνύει το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων, στον οποίο έχει ανακαινιστεί και αναδειχθεί το τζαμί του Οσμάν Σαχ ως σύμβολο της πολυ-πολιτισμικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης λαών και θρησκειών στην πόλη των Τρικάλων.

 • Το πετυχημένο μοντέλο της Θράκης

Το μοντέλο της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης των Ελλήνων μουσουλμάνων και χριστιανών πολιτών στη Θράκη, στην οποία λειτουργούν σήμερα 256 τζαμιά και ο σεβασμός από το Ελληνικό Κράτος των ναών και των πολιτιστικών μνημείων κάθε θρησκευτικής κοινότητας, σε όλη τη χώρα, αποδεικνύει την σταθερή προσήλωση των τοπικών κοινωνιών της Ελλάδος, στις πανανθρώπινες αξίες. Κάθε σύγχρονο Κράτος οφείλει να σέβεται και να προάγει τις αξίες αυτές και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης έχουν χρέος να τις ενσωματώνουν στην καθημερινή τους πρακτική.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά από το Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης να ασκήσει την επιρροή του, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως ισλαμικό τέμενος. Κάτι που αν επιτευχθεί τελικά, θα αποτελέσει νίκη της λογικής και απόδειξη ότι αντιλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας τον παγκόσμιο και οικουμενικό ρόλο της Αγίας Σοφίας, ως Μνημείου όλης της ανθρωπότητας.

** Επισυνάπτεται η επιστολή

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας : το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι ό,τι πιο φωτεινό και αισιόδοξο έχει υπάρξει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης

 

10 7 2020 170Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου παραβρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στην παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» από τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο στους Δημάρχους και στους Περιφερειάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του και στις δυνατότητες που έχει να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακοίνωσε ότι 109 έργα που δεν διέθεταν επαρκή χρηματοδότηση και είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα, εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης». Ο προϋπολογισμός για τα έργα αυτά στις τρεις Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος είναι 239,3 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η χώρα μας και στη σπουδαιότητα που έχει για την Ελλάδα η Μακεδονία. Επέστησε την προσοχή των Δημάρχων στην τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, καθώς η Βόρεια Ελλάδα υποδέχεται τουρίστες των Βαλκανίων και αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας τόνισε ότι το Ελληνικό κράτος διαφυλάσσει τα σύνορα του με πολύ μεγάλη προσοχή και αποτελεσματικότητα.

Οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι στις τοποθετήσεις τους σημείωσαν ότι για πρώτη φορά, μετά το πρόγραμμα «Θησέας», υλοποιείται ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα που διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι ό,τι πιο φωτεινό και αισιόδοξο υπάρχει σε αυτές τις πολύ δύσκολες μέρες που διανύουμε και μας δίνει ελπίδα να συνεχίσουμε εμείς οι αιρετοί στην Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού το έργο μας την επόμενη ημέρα.

Ένα πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται από το μεγαλύτερο μέχρι και τον μικρότερο Δήμο της Ελλάδας, γιατί είναι σχεδιασμένο ακριβώς έτσι και μέσω της ΕΕΤΑΑ να στηρίξει με τεχνική βοήθεια πριν, αλλά και κατά την εκτέλεση του έργου.

Θέλω να επισημάνω τρία βασικά στοιχεία:

Πρώτον, στην ευαισθησία που έχει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τους ανθρώπους με αναπηρίες, με δράσεις και έργα που δεν φαίνονται και αντισεισμική προστασία. Θα μπορούσε κανείς να πει, έλα μωρέ τί το θέλεις δεν φαίνονται αυτά τα λεφτά. Κι όμως είναι εκεί και στηρίζουμε έργα τα οποία πραγματικά θα τα βρούμε μπροστά μας.

Δεύτερον η συμμετοχή. Για πρώτη φορά ο Πρώτος και ο Δεύτερος βαθμός  Αυτοδιοίκησης συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα αυτό, με τη συμμετοχή ανθρώπων των δήμων και των περιφερειών στην επιτροπή αξιολόγησης.

Τρίτον, είναι η συνεργασία.

Η συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και η συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην αρμόδια επιτροπή για την εξέλιξη του προγράμματος δείχνει τον σημαντικό ρόλο όλων μας στην πρόοδο και την ευημερία των πόλεων και των χωριών μας.

Πραγματικά είναι πρωτόγνωρο το επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο, τους Δήμους και τις Περιφέρειες με μηνύματα, με τηλεφωνήματα ακόμη και τα ξημερώματα για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που όλοι έχουμε στους οργανισμούς μας.

Και τέλος, η μόνη υπόμνηση, η μόνη αίρεση είναι να το τρέξουμε. Να τρέξουμε τις διαδικασίες, γιατί όλοι ξέρουμε τι τραβάμε για να μπορέσουμε να ωριμάσουμε τα έργα. Τα χρήματα, όμως, είναι εκεί και μας περιμένουν».

Στην εκδήλωση ήταν παρών από την ΚΕΔΕ και ο Α’ Αντιπρόεδρος, Λάζαρος Κυρίζογλου,  Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Ο κ. Κυρίζογλου, χαρακτήρισε «ανάσα» για την Αυτοδιοίκηση το πρόγραμμα, «Αντώνης Τρίτσης» και κάλεσε τους δημάρχους να κινηθούν γρήγορα και στο πλαίσιο της νομιμότητας και το υπουργείο Εσωτερικών να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία.

10 7 2020 175

Συνάντηση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου με τον Δήμαρχο Κύθνου και Πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας Σταμάτη Γαρδέρη

IMG 20200709 183629

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, υποδέχτηκε χθες στα γραφεία της ΚΕΔΕ, τον Δήμαρχο Κύθνου και Πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Σταμάτη Γαρδέρη.

Ο κ. Γαρδέρης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την ικανοποιητική τουριστική κίνηση από εσωτερικό τουρισμό, όπως παγίως συμβαίνει στην Κύθνο, γεγονός που οφείλεται και στην τήρηση όλων των μέτρων προστασίας που προβλέπονται λόγω της πανδημίας.

Ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, ο κ. Γαρδέρης, έθεσε στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ τις προοπτικές ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού.

Μέσα από τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει έμπρακτα εδώ και χρόνια τον Ιαματικό Τουρισμό της χώρας.

«Οι στοχευμένες παρεμβάσεις του Συνδέσμου στο θεσμικό πλαίσιο ουσιαστικά άλλαξαν την ροή των πραγμάτων και μπορούμε να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον», ανέφερε ο κ. Γαρδέρης.

Τελευταία παραδείγματα η δυνατότητα λειτουργίας πιστοποιημένων συστημάτων τηλεϊατρικής στις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών, η συνεχής έκδοση Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας, αλλά και η ενεργή συμμετοχή στις πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την συνεχή προσπάθεια που κάνει ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας με τεχνοκρατικά κριτήρια δίνοντας έτσι το παράδειγμα για την ανάπτυξη.

«Ο Ιαματικός Τουρισμός είναι ένα κομμάτι των ειδικών μορφών τουρισμού της Ελλάδας που μπορεί να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και να δώσει δουλειές στους κατοίκους, να προσελκύσει επισκέπτες και να συμβάλλει στην βελτίωση της ζωής των Δημοτών. Η ΚΕΔΕ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών και κάθε προσπάθειας που αναζωογονεί την τοπική οικονομία, όπως οι ιαματικές πηγές αναζωογονούν τον οργανισμό», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας: Οι αλλαγές στις πόλεις μας θέλουν υπομονή, επιμονή και όραμα

OPP 3917

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου παραβρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουλίου, στην τελετή βράβευσης των ελληνικών πόλεων που ξεχώρισαν με τις πρωτοβουλίες τους για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Η εκδήλωση που έγινε παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, στο περιστύλιο του Ζαππείου ήταν μια ακόμη απόδειξη της προσπάθειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της διάθεσης για αλλαγή της νοοτροπίας όλων των πόλεων της Ελλάδας.

Ο ελεύθερος Δημόσιος χώρος, όπως τον γνώρισαν οι πολίτες την περίοδο της καραντίνας, είναι ένα στοίχημα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να κερδίσει. Για να γίνει αυτό χρειάζονται πρωτοβουλίες αλλά πάνω απ’ όλα υπομονή και επιμονή προκειμένου να ανατραπούν παγιωμένες νοοτροπίες που ταιριάζουν στο παρελθόν.

OPP 3870

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στους προσκεκλημένους της εκδήλωσης δήλωσε:

Συγχαρητήρια στο Ρέθυμνο, την Καρδίτσα, τη Φαρκαδόνα και τις άλλες πόλεις που διακρίθηκαν και παλεύουν να δώσουν περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο στους πολίτες και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς!

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδιάζει το μέλλον των πόλεων που θα είναι φιλικές και προσβάσιμες για όλους τους πολίτες. Θέλει διάθεση, κέφι και συνεργασία. Πρέπει να κάνουμε συμμάχους μας τους πολίτες για να αλλάξουμε τις πόλεις μας. Πρέπει να δείξουμε ενθουσιασμό και να επιμείνουμε. Τίποτα δεν αλλάζει από μόνο του. Πρέπει να γίνουμε, πρώτα εμείς, η αλλαγή που θέλουμε.

Η «βιώσιμη κινητικότητα» είναι ο δρόμος που οφείλουμε να χαράξουμε για το μέλλον των πόλεων μας. Οι αλλαγές χρειάζονται σχεδιασμό και διαβούλευση με την κοινωνία για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε ελεύθερο χώρο στις πόλεις μας.

Το ποδήλατο που μέσα στην καραντίνα κέρδισε τον χώρο που του αξίζει στις πόλεις πρέπει να παγιωθεί ως φιλικό, πράσινο μέσο μετακίνησης.

Νιώθω περίεργα όταν κινούμαι με το ποδήλατό μου στην Αθήνα, δίπλα σε ουρές αυτοκινήτων, όμως οι αλλαγές, όπως η φιλόδοξη προσπάθεια του Δημάρχου Αθηναίων, θέλουν χρόνο και υπομονή.
Θέλει υπομονή και επιμονή η αλλαγή νοοτροπίας και αυτή την υπομονή πρέπει να την επιδείξουμε όλοι μας.

OPP 3517

OPP 3602

Συλλυπητήρια του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου για την απώλεια του πρώην δημάρχου Δραπετσώνας Κ. Χρονόπουλου

xronopoulos 1 696x428

Εκ μέρους του ΔΣ της ΚΕΔΕ εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του πρώην Δημάρχου Δραπετσώνας Κώστα Χρονόπουλου, ο οποίος υπηρέτησε με συνέπεια κι ευθύνη το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και τα συμφέροντα των συμπολιτών του, οι οποίοι τον τίμησαν επανειλημμένα με την εμπιστοσύνη τους, εκλέγοντάς τον Δήμαρχο για τρεις συνεχείς θητείες. Ανέπτυξε έντονη πολιτική και κοινωνική δράση και συνέδεσε το όνομά του με σημαντικά έργα και παρεμβάσεις στο δήμο Δραπετσώνας.

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ με τον Πρόεδρο της ΠΟΠ-ΟΤΑ

IMG 20200618 173609

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου υποδέχτηκε στα γραφεία της Ένωσης αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους ΟΤΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Μάρκο Δαρδαμάνη και συζήτησαν για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε στους εργαζόμενους ότι οι Δήμοι στηρίζονται στους εργαζόμενους και ότι χωρίς αυτούς η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να επιτελέσει σωστά το έργο της προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.  

«Ακόμη και γι’ αυτά που διαφωνούμε, μπορούμε να βρούμε κοινούς τόπους που θα κάνουν την Αυτοδιοίκηση πιο αποτελεσματική και πιο κοντά στον πολίτη. Οι πόρτες της ΚΕΔΕ είναι ανοιχτές και οι προτάσεις σας για καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες είναι ευπρόσδεκτες. Η ασφάλειά σας είναι σημαντικό μας μέλημα και μαζί θα παλέψουμε για να εξαλειφθούν τα λίγα φαινόμενα  αδιαφορίας για τα μέτρα που εξασφαλίζουν την υγιεινή και την χωρίς προβλήματα εργασία σας» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Η ΠΟΠ-ΟΤΑ με υπόμνημα που παρέδωσε στον κ. Παπαστεργίου, έθεσε υπόψη της ΚΕΔΕ τα βασικά αιτήματα του προσωπικού όπως την αντίθεσή τους στην κατάργηση του Ανθυγιεινού και Επικίνδυνου Επιδόματος και την ένταξη στα βαρέα και άλλων κατηγοριών εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι έθεσαν το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων στους Δήμους και ζήτησαν την αυστηρή εφαρμογή των προβλεπομένων.

Ζήτησαν επίσης στήριξη από την ΚΕΔΕ για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ΕΣΣΕ καθώς και την αναγνώριση μισθολογικά της επταετίας από τον ιδιωτικό τομέα για τη διετία 2016 και 2017 και την απόδοση πλασματικών χρόνων εργασίας για όσους σταμάτησαν το 2012.

Εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και πρότειναν τη δημιουργία νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας με πρόβλεψη, σε όλους τους Δήμους, για τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό και απελευθέρωση των προσλήψεων. 

Συλλυπητήρια του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου για την απώλεια του πρώην δημάρχου Ν. Ψυχικού Θ. Βεζυργιάννη

thanos verzigiannis 750x475

Ο  Θάνος Βεζυργιάννης υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο. Τιμήθηκε επανειλημμένα από τους πολίτες του Δήμου Νέου Ψυχικού, όπου εκλεγόταν Δήμαρχος επί 16 συνεχή χρόνια, αφήνοντας παρακαταθήκη ένα σημαντικό και καινοτόμο για την εποχή του έργο,  ενώ συνέχισε να υπηρετεί την Αυτοδιοίκηση και από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Εκ μέρους του ΔΣ της ΚΕΔΕ θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

«Πέλοπας»: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και της ΓΓΑ για την καταγραφή των αθλητικών χώρων σε όλη την Ελλάδα

IMG 5496

 

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Καταγράφουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις για να τις παραδώσουμε καλύτερες στους πολίτες.

Την νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ με την ονομασία «Πέλοπας» παρουσίασε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μαζί με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η ΚΕΔΕ, πάντα στην πρωτοπορία των νέων τεχνολογιών προς όφελος του πολίτη, δημιούργησε σε συνεργασία με τη ΓΓΑ την πλατφόρμα «Πέλοπας», μέσω της οποίας, για πρώτη φορά, θα γίνει πλήρης καταγραφή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων είτε αυτοί ανήκουν στους Δήμους, είτε στην ΓΓΑ, είτε σε ιδιώτες.

Ο Πέλοπας, που θεωρείται ο ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα, εμπνέει το αύριο για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού θα γίνει συστηματική καταγραφή όλων των πληροφοριών για κάθε αθλητική εγκατάσταση και έτσι θα μπορεί κάθε φορέας αλλά και κάθε πολίτης να ξέρει τι συμβαίνει, τι υπάρχει διαθέσιμο και σε τι κατάσταση βρίσκεται κάθε αθλητικός χώρος και εγκατάσταση σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι ο σχεδιασμός, η αδειοδότηση αλλά και η χρηματοδότηση θα γίνεται στοχευμένα με τα καλύτερα αποτελέσματα για κάθε τοπική κοινωνία.
Στην παρουσίαση της πλατφόρμας στη ΓΓΑ, ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου για τη συνεργασία στη δημιουργία αυτού του σημαντικού εργαλείου, που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

IMG 5475

Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου (δείτε το βίντεο εδώ):

Σήμερα με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε μια ιδέα που γεννήθηκε στο γραφείο του κ. Αυγενάκη πριν από δύο μήνες. Η ιδέα προέκυψε μέσα από την ανάγκη για την ασφάλεια των πολιτών μέσω της αδειοδοσίας των αθλητικών χώρων.
Έτσι η ΚΕΔΕ, δημιούργησε μια πλατφόρμα ώστε όλοι οι Δήμοι να καταγράψουν τους αθλητικούς τους χώρους και να δούμε τι δυνατότητες έχουμε αλλά και παράλληλα να δούμε σε ποια φάση αδειοδοσίας είμαστε. Δύο μήνες μετά, και παρά τα προβλήματα που δημιούργησε ο κορωνοϊός, χάρη στη βοήθεια της εταιρείας «Έγκριτος» στήσαμε μια πλατφόρμα που βάζει τα πράγματα σε τάξη. Δεν μπορείς να βελτιώσεις κάτι αν δεν είναι μετρήσιμο. Έτσι οι Δήμοι θα έχουν την υποχρέωση να περάσουν στην πλατφόρμα τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις και με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να τις βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο.

Δήλωση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:

Σήμερα κάνουμε πράξη μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Μια ιδέα που ακολουθεί την πολιτική της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για να μπει τάξη και να βελτιωθούν οι αθλητικές υποδομές ολόκληρης της χώρας. Είναι δεδομένη η ανάγκη ενίσχυσης, στήριξης και ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Το κοινό μας όραμα με την ΚΕΔΕ είναι να καταγράψουμε στην πλατφόρμα «Πέλοπας» τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας και μετά από συστηματική δουλειά και στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, σήμερα αυτό το όραμα παίρνει σάρκα και οστά.

Για πρώτη φορά θα γίνει μια καταγραφή που οδηγήσει σε σωστότερη κατανομή πόρων και εγκαταστάσεων αλλά και των αθλητικών διοργανώσεων.

IMG 5435

 

IMG 5453

Συνάντηση του Πρόεδρου και αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

OPP 9372

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να προωθήσουμε σε όλη τη χώρα ένα σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ένωσης, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Υπουργός, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ανέφερε: Χαίρομαι που μια νέα γενιά Δημάρχων – και δεν αναφέρομαι σε ηλικίες αλλά σε νοοτροπία – έχει όρεξη για τομές που πρέπει να γίνουν στην πατρίδα μας. Πιστεύω ότι θα υπάρχει συναντίληψη και διάθεση να προχωρήσουμε μπροστά με σύγχρονες ευρωπαϊκές λύσεις, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό, συζητήθηκαν μια σειρά από ζητήματα όπως

 • νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση Απορριμμάτων, το σχέδιο του οποίου βρίσκεται υπό κατάρτιση.
 • οι εξελίξεις στα έργα που εκτελούνται ήδη ή πρόκειται να εκτελεστούν το επόμενο διάστημα κι αφορούν της νέες Μονάδες Επεξεργασίας και Διαχείρισης Απορριμμάτων
 • η περαιτέρω προώθηση της ανακύκλωσης και η δημιουργία «πράσινων σημείων» σε κάθε Δήμο, ώστε να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στην επίτευξη των εθνικών κι ευρωπαϊκών της στόχων όσον αφορά την ανακύκλωση
 • η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών στην εκστρατεία που έχει ξεκινήσει για την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης.

 

OPP 9431

 

Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου

«Συζητήσαμε με τον κύριο Υπουργό, σε καλό κλίμα, για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων και τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης, σε ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Γιατί είναι ζήτημα που αφορά την καθημερινότητά μας, αφορά την ποιότητα ζωής μας, αφορά τον ίδιο τον πολιτισμό μας.

ΚΕΔΕ και Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργαστούμε στενά, για να ξεπεραστούν ζητήματα που συνδέονται με τις νέες μονάδες επεξεργασίας και τους διαγωνισμούς που τρέχουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την τεράστια πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας κι αφορά την υιοθέτηση μιας σειράς νέων συνηθειών που συνδέονται με την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης.

Η Αυτοδιοίκηση έχει τη βούληση να  βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» αυτής της δύσκολης μάχης που έχουμε να δώσουμε από κοινού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος».

Στη συνάντηση, εκτός του Προέδρου της ΚΕΔΕ, συμμετείχαν και οι: Ηλίας Αποστολόπουλος - Πρόεδρος Ι.Τ.Α., Μέλος Δ.Σ. Κ.Ε.Δ.Ε. -  Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού και ο Γιώργος Παπαναστασίου- Πρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας & Περιβάλλοντος Κ.Ε.Δ.Ε. – Δήμαρχος Αγρινίου

OPP 9389

Με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», οι Δήμοι πρωταγωνιστές στην επόμενη μέρα, για την ανάπτυξη και την ευημερία των πόλεων και των πολιτών

20 06 18 0027 DPC7345

Δ. Παπαστεργίου , Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας : Με 2.5 δις ευρώ εξασφαλισμένους πόρους, έχουμε τη δυνατότητα να επανεκκινήσουμε τη χώρα

Το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, «Αντώνης Τρίτσης» παρουσιάστηκε σήμερα  στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Στην εκδήλωση ήταν παρών ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με την άμεση και ενεργή συμμετοχή και της ΚΕΔΕ στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση,  εξασφαλίζει πόρους για αναπτυξιακά έργα προϋπολογισμού 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στόχος είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων των Δήμων, μικρών και μεγάλων, στην υλοποίησή του.

Ο Πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του μίλησε για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, η οποία έκανε τη χώρα παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στις τοπικές εκλεγμένες αρχές και στον σημαντικό τους ρόλο στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες και την οικονομία της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση του νόμου 4412, ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για την καλύτερη και πιο άμεση απορρόφηση κονδυλίων για έργα στους Δήμους, με διαφάνεια και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες. Η αλλαγή του νόμου θα ψηφιστεί έως τις αρχές Αυγούστου και αυτό θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση σε λιμνάζοντα έργα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος αναπτύσσοντας το περιεχόμενο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» εξέφρασε και αυτός με τη σειρά του την εμπιστοσύνη του στην Αυτοδιοίκηση και τόνισε την άριστη συνεργασία που υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα της κρίσης και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης στη διαχείρισή της. Διαβεβαίωσε ότι με τα εργαλεία του προγράμματος θα μπορέσουν ακόμη και οι μικρότεροι Δήμοι να συμμετέχουν και τόνισε ότι «με τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης, με νομιμότητα και χρηστή διαχείριση τα χρήματα του ελληνικού λαού και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα πιάσουν τόπο, θα αλλάξουν τις πόλεις και θα δώσουν δουλειά στους Έλληνες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ να συμπεριλάβει δαπάνες απαλλοτριώσεων στον έκτο πυλώνα του προγράμματος  περί Αξιοποίησης κτιριακού αποθέματος και Εμβληματικών κτιρίων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το χτίσιμο σχολείων.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης της επόμενης μέρας και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την εξαγγελία της κατάργησης του νόμου 4412. Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε την αγαστή συνεργασία τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και τον Υπουργό και Υφυπουργό Εσωτερικών, τόσο στο διάστημα της κρίσης όσο και στη συνέχεια για την υλοποίηση του προγράμματος.

Αναφέρθηκε στο «δίχτυ προστασίας» για τους μικρότερους Δήμους που μέσω του προγράμματος και τη συμβολή της ΕΕΤΑΑ θα μπορούν ισότιμα να διεκδικήσουν έργα που θα καλυτερεύσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αντισεισμική πρόληψη που αποτελεί μέρος του προγράμματος για τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια κάθε Δήμου. «Δεν θα έχουμε άλλη τόσο μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη και γι’ αυτό πρέπει όλοι να δουλέψουμε για την απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος»

Ο Επικεφαλής Δράσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Γιάννης Καλτσάς,  δήλωσε ότι η επιτυχία του προγράμματος θα οφείλεται στους Δημάρχους και γενικότερα στην Αυτοδιοίκηση.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι η άριστη συνεργασία με την ΚΕΔΕ, και την Κυβέρνηση μόνο καλά νέα θα φέρει για τους πολίτες.

 

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου

κ. Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί

Αγαπητοί συνάδελφοι στην Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού

Φίλες και φίλοι

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εδώ, όπως ήταν και όλο το προηγούμενο διάστημα κατά τη διάρκεια της κρίσης, προκειμένου να μη μείνει κανείς μόνος, από το κέντρο της Αθήνας έως το πιο απομακρυσμένο χωριό του Έβρου.

Η ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ και τον κρατικό μηχανισμό, φροντίσαμε έτσι ώστε η πρωτοφανής αυτή υγειονομική κρίση, να μη μετατραπεί σε κοινωνική κρίση.

Σήμερα διαγράφεται μπροστά μας μία νέα δελεαστική και μεγαλύτερη πρόκληση για να ανασυγκροτήσουμε τις πόλεις, τους Δήμους, της κοινωνίες μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι εδώ, παρούσα και την επόμενη μέρα.

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μας δίνει αυτή τη δυνατότητα: Με τα έργα αξίας 2.5 δις ευρώ από εξασφαλισμένους πόρους μας δίνει τη δυνατότητα να επανεκκινήσουμε τη χώρα.

Θέλω να σταθώ σε 3 σημεία:

1.​Είναι η πρώτη φορά που οργανωμένα, με πόρους, ασχολούμαστε με την αντισεισμική θωράκιση δημοτικών κτιρίων και σχολείων. Αλλάζει επιτέλους η πάγια νοοτροπία να «τρέχουμε» κατόπιν εορτής και επιτέλους θα ασχοληθούμε με την πρόληψη.

2.​Είναι η πρώτη φορά που οργανωμένα και με σχέδιο, πάμε να στήσουμε εφαρμογές για έξυνες πόλεις. Γιατί ευφυία είναι να κάνεις τη ζωή των πολιτών σου ασφαλέστερη, καλύτερη, ευτυχέστερη, με ή και χωρίς τεχνολογία!

3.​Μέσω της τεχνικής βοήθειας που θα παρέχει η ΕΕΤΑΑ, μια δική μας εταιρία, στηρίζονται έμπρακτα οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι, που μέχρι τώρα έβλεπαν προγράμματα να περνούν, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αξιόμαχες προτάσεις.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, κύριο Μητσοτάκη, για την εξαγγελία του περί αλλαγής του νόμου 4412.

Έτσι θα φύγουμε μπροστά, για να τρέξουμε και να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Με τις αλλαγές στον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και τα έργα, 4412, όπως ακριβώς ανακοίνωσε ο κύριος Πρωθυπουργός.

Κλείνω με μία μικρή ιστορία.

Προχθές, ψάχνοντας κάποια παλιά αναμνηστικά, έπεσα πάνω στους επαίνους που παίρναμε τη δεκαετία του 80, στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ένας δύο από αυτούς έφεραν την υπογραφή του -Υπουργού Παιδείας τότε- Αντώνη Τρίτση.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, οι Δήμοι όλης της χώρας, η Ένωση Περιφερειών και με τη συμβολή της Κυβέρνησης, θα βάλουμε τα δυνατά μας έτσι ώστε να πάρουμε ακόμη έναν τέτοιο έπαινο που θα φέρει το όνομα του οραματιστή Αντώνη Τρίτση: αυτόν της μέγιστης αλλά και ουσιαστικής απορρόφησης των πόρων του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.

Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Εσωτερικών και τον υπουργό για όλη τη δουλειά!

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

 

20 06 18 0075 DPT6083

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η Αυτοδιοίκηση στηρίζει την ηλεκτροκίνηση με πράσινη ενέργεια για καλύτερες πόλεις

OPP 9262

Συνάντηση με την Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου υποδέχτηκε στα γραφεία της Ένωσης την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η συνεργασία της ΚΕΔΕ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης σε κάθε Δήμο της Ελλάδας.

Η κυρία Σδούκου ευχαρίστησε την ΚΕΔΕ για την στήριξη και τις παρατηρήσεις που έστειλε στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο του οποίου η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου. Στόχος του Υπουργείου είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ώστε αμέσως μετά να τρέξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Κινούμαι ηλεκτρικά», μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορέσουν να αποκτήσουν ηλεκτροκίνητο όχημα (αυτοκίνητο, μηχανή, ποδήλατο) με την επιδότηση που προβλέπεται.

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε την συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην αλλαγή της νοοτροπίας στον τρόπο που κινούμαστε στις πόλεις ώστε αυτές να είναι πιο «πράσινες» για τους πολίτες. Οι παρατηρήσεις και επισημάνσεις της ΚΕΔΕ έγιναν δεκτές από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου και μάλιστα τονίστηκε ότι οι διαδικασίες που θα προβλέπονται και θα κυκλοφορήσουν σε έναν εύχρηστο οδηγό θα είναι όσο πιο απλοποιημένες και τυποποιημένες γίνεται, ώστε κάθε Δήμος να μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα και κάθε πολίτης αλλά και επιχειρήσεις να μπορούν να επωφεληθούν.

OPP 9277

Η ΚΕΔΕ επεσήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την χωροθέτηση των σημείων φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και προσκάλεσε τη Γενική Γραμματέα να παραστεί σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

«Η ηλεκτροκίνηση θα αλλάξει τις πόλεις μας. Χρειάζεται καλός σχεδιασμός και απλές διαδικασίες, και βλέπουμε με χαρά ότι οι παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ έχουν βρει ευήκοα ώτα στο Υπουργείο. Ο συνδυασμός της ηλεκτροκίνησης με τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας θα κάνει τις πόλεις μας πιο καθαρές και πιο ανθρώπινες. Τα μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα για την καθαριότητα και τις άλλες δημοτικές δραστηριότητες θα αλλάξουν την εικόνα της καθημερινότητας και θα μας βάλουν όλους σε ένα νέο, πιο «πράσινο» μονοπάτι για ένα περιβάλλον πιο όμορφο για μας και τα παιδιά μας», δήλωσε ο  Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στη συνάντηση με την κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και τους συνεργάτες της από το Υπουργείο, παρέστησαν από την ΚΕΔΕ ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Καφαντάρης και ο Γιώργος Παπαναστασίου, Πρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας & Περιβάλλοντος Κ.Ε.Δ.Ε. – Δήμαρχος Αγρινίου

OPP 9254

OPP 9270

Συνάντηση ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ενόψει της ανακοίνωσης του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”

OPP 8098

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο ενόψει της αυριανής ανακοίνωσης των λεπτομερειών του Αναπτυξιακού Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, ύψους 2,5 δισ. Ευρώ.

Στην εκδήλωση που θα γίνει στο Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εσωτερικών θα παρουσιάσει το πρόγραμμα.

Η ΚΕΔΕ μετέφερε στον κ. Θεοδωρικάκο τις θέσεις της και ζητήματα για τη μεγαλύτερη ταχύτητα εκτέλεσης του προγράμματος και τη στήριξη των μικρότερων Δήμων της χώρας, κάτι που ο Υπουργός είδε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

OPP 8112

Συνέντευξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων : Οι «πράσινες» πολιτικές δεν είναι μια …χαριτωμένη ουτοπία

OPA 3383

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρεται στο αύριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Παπαστεργίου περιγράφει τους τέσσερις στόχους που έχει θέσει στην ΚΕΔΕ: Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, καινοτόμες πολιτικές, περιβάλλον και «θωράκιση» με πόρους και αρμοδιότητες των Δήμων.

«Οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία θα φέρουν την νέα εποχή στην Ελλάδα» τονίζει ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι «οι ανθρώπινες πόλεις είναι ένα χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας».

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου και στην πρόσφατη υγειονομική κρίση, « η Αυτοδιοίκηση κατάφερε και κράτησε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες» γι αυτό και δεν εφησυχάζει. «Κάθε ενέργειά μας, κάθε σκέψη για οτιδήποτε, έχει πάντα τον αστερίσκο μιας απευκταίας νέας επιδείνωσης της κατάστασης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο lockdown», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ .

Επίσης, δηλώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τα σημαντικά κονδύλια που αναμένεται να εκταμιευθούν από την ΕΕ.

Για το διάλογο που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, ο κ. Παπαστεργίου, αναφέρει ότι «η κουβέντα στην ουσία μόλις ξεκίνησε. Και ξεκίνησε γιατί - και εν μέσω της κρίσης - φάνηκε πως οι Δήμοι μπορούν να σηκώσουν βάρη, να δείξουν αντανακλαστικά και να φέρουν αποτέλεσμα».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης στο ΑΠΕ:
1. Κύριε πρόεδρε η Ελληνική Αυτοδιοίκηση αλλά και όλη η χώρα , μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις με την πανδημία του κορονοϊού. Από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, εξέρχεται «λαβωμένη» ή πιο δυνατή και ως προς τι;

Με κατηγορηματικό τρόπο αλλά και περηφάνια, επιτρέψετε μου να σας πω ότι η Αυτοδιοίκηση κατάφερε και κράτησε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες. Γίναμε όλοι πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί. Η συνεργασία της ΚΕΔΕ με τα αρμόδια Υπουργεία κατάφερε να κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς, και όσους δεν υπήρχαν να τους οργανώσει. Έτσι και όπου υπήρχαν αυξημένα κρούσματα, πάρθηκαν αμέσως τα σωστά μέτρα, και στις άλλες περιοχές στηρίξαμε κάθε πολίτη που δοκιμάστηκε την άγρια περίοδο της αυστηρής καραντίνας.

Οι πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ για συνεργασία με χορηγούς που προσέφεραν αυτοκίνητα και τρόφιμα για τα κοινωνικά παντοπωλεία και τις κοινωνικές δομές των Δήμων έδειξαν τα αντανακλαστικά μας και το υψηλό φρόνημα τόσο των αιρετών όσο και των υπαλλήλων των Δήμων.

Σας μίλησα για υπερηφάνεια γιατί το έργο όλων μας, τις δύσκολες μέρες, δείχνει ότι αναγνωρίζεται.

 1. Πόσο περισσότερο έτοιμη και σε τι, σε σχέση με όταν ξεκίνησε η καραντίνα, είναι τώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε περίπτωση, που υπάρξει τους επόμενους μήνες, μια αντίστοιχη κατάσταση;

Τώρα ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Αυτό και μόνο μας κάνει πιο δυνατούς, προνοητικούς, και όπως πάντα κάνουν οι δήμαρχοι, επινοητικούς. Κάθε ενέργειά μας, κάθε σκέψη για οτιδήποτε έχει πάντα τον αστερίσκο μιας απευκταίας νέας επιδείνωσης της κατάστασης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο lockdown.

Γι' αυτό άλλωστε επιμένουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των δήμων. Πέραν των 75 εκατομμύριων ευρώ που επιχορήγησε το υπουργείο Εσωτερικών την Αυτοδιοίκηση οι ανάγκες στους δήμους παραμένουν. Μαζί με τις τοπικές επιχειρήσεις που υπέστησαν μεγάλο οικονομικό κόστος, έτσι και οι δήμοι είδαν να δημιουργούνται τρύπες στους προϋπολογισμούς τους.

Από το άνοιγμα των σχολείων, τον Σεπτέμβριο μέχρι κάθε προγραμματισμό που κάνουμε έχουμε στο μυαλό μας ότι το πρόβλημα μπορεί να επιστρέψει.

Γι' αυτό άλλωστε η ΚΕΔΕ παίρνει πρωτοβουλίες και για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και των τοπικών επιχειρήσεων.

 1. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, έχουν ανακοινώσει ένα γιγαντιαίο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες-μέλη του, με τη δέσμευση ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς τους πόρους να χρηματοδοτήσει έργα και δράσεις της Αυτοδιοίκησής τους .Η ελληνική Αυτοδιοίκηση μπορεί, προετοιμάζεται για να μπορέσει, να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια και σε ποιους τομείς θα κατευθυνθούν;

Η Αυτοδιοίκηση ξέρει καλά τις τοπικές ανάγκες, και τα προβλήματα που επικρατούν. Γνωρίζει όμως και τις πιθανές λύσεις. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τρέξουμε έργα που αλλάζουν προς το καλύτερο τις ζωές των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν. Για το λόγο αυτό έχουμε ζητήσει τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού στη διαχείριση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2017.

Πρόσφατα υπογράψαμε με την ΕΕΤΑΑ την προγραμματική συμφωνία για την πιο ορθολογική και ταχύτερη απορρόφηση από τους δήμους τού ΕΣΠΑ.

Έχουμε εργαλεία και έχουμε και καλές ιδέες που θα κάνουν τις πόλεις και τα χωριά μας καλύτερα. Η ανάπτυξη μέσω των έργων θα τονώσει τις τοπικές κοινωνίες. Οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία θα φέρουν την νέα εποχή στην Ελλάδα.

 1. Λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχατε ξεκινήσει με το υπουργείο Εσωτερικών, το διάλογο για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές στο κράτος και την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων του, προς την Αυτοδιοίκηση. Συνεχίζεται αυτός ο διάλογος; Εκτός από το υπουργείο Εσωτερικών, ανταποκρίνονται τα άλλα υπουργεία στην παραχώρηση αρμοδιοτήτων; Έχετε καταλήξει σε κάποιες κοινές αποδεκτές προτάσεις; Και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί;

Η κουβέντα στην ουσία μόλις ξεκίνησε. Και ξεκίνησε γιατί - και εν μέσω της κρίσης - φάνηκε πως οι δήμοι μπορούν να σηκώσουν βάρη, να δείξουν αντανακλαστικά και να φέρουν αποτέλεσμα. Πιθανώς να σας φανεί περίεργο αλλά δεν θεωρώ πως όλα πρέπει να έρθουν στους δήμους. Πρέπει όμως, να κάνουμε μία ειλικρινή κουβέντα για τα επίπεδα της διακυβέρνησης και να σταματήσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε με την τεράστια γραφειοκρατία που δημιουργήσαμε, στο όνομα κάποιων υπαρκτών κακών παραδειγμάτων του παρελθόντος. Πρώτα πρέπει να αποκεντρωθούμε και να ξεκαθαρίσουμε τις σημερινές αρμοδιότητες, να ξέρουμε τα όρια του Α' και το Β' βαθμού αυτοδιοίκησης. ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, είμαι σίγουρος πως μπορούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση. Πάντως όποια κι αν είναι η ερώτηση, η απάντηση πρέπει να είναι: λιγότερες και ξεκάθαρες διαδικασίες.

 1. Εκτός από πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εδώ και χρόνια είστε δήμαρχος Τρικκαίων, που είναι πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή προς όφελος των δημοτών της, των νέων τεχνολογιών. Ποια είναι τα σημαντικότερα «μετρήσιμα» αποτελέσματα από τις καινοτόμες αυτές πολιτικές σας;

Η καινοτομία μετριέται και με αριθμούς και ποιοτικά. Σημασία έχει να εμπνέουμε τους πολίτες του δήμου Τρικκαίων και να ενισχύουμε τη σύγχρονη πόλη. Μπορώ φυσικά να αναφέρω παραδείγματα:

- Πάνω από 22.000 αιτήματα στο σύστημα εξυπηρέτησης πολιτών αλλάζουν τη σχέση του πολίτη με το Δημόσιο,

- Ηλεκτρονική αποτύπωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων που έφεραν πιο ορθολογικό και οικονομικό τρόπο στην αποκομιδή απορριμμάτων

- e-Πολεοδομία με ηλεκτρονική εξυπηρέτηση μηχανικών για θέματα αδειών, αιτήσεων κ.λπ.

- Αισθητήρες για θέματα πολιτικής προστασίας, μετρήσεις για ποιότητα αέρα, νερού, στάθμης Ληθαίου, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

- Ο έλεγχος των φυσικών πόρων και προστασίας του περιβάλλοντος με διατάξεις για τη ζωνοποίηση των δικτύων ύδρευσης και την εξαγωγή υδατικών ισοζυγίων για περιορισμό των απωλειών, κάτι που ήδη λειτουργεί σε συνοικισμούς του Δήμου. Επίσης ο τηλε-έλεγχος των αντλιοστασίων λυμάτων προκειμένου να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις που μπορούν να προκληθούν από απλές βλάβες.

Και πολλά άλλα, που δεν εμπεριέχουν κατ' ανάγκη την τεχνολογία. Εμπεριέχουν τη στάση ζωής, τον τρόπο σκέψης.

Όλοι λένε για τα Τρίκαλα και τις διαβάσεις τους, ότι τα αυτοκίνητα σταματούν για τον πεζό. Όταν αυτή τη συνήθειά μας τη συνοδεύσαμε με χρωματισμό θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ, με κατασκευή ραμπών κατόπιν υποδείξεων των ΑμεΑ, με νέους ποδηλατόδρομους, με ηλεκτρονική ψηφοφορία για νέο πεζόδρομο και άλλες δράσεις, τότε φάνηκε ότι η καινοτομία εγγράφεται στο DNA μας. Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο. Όμως, οι πολίτες κάνουν τη διαφορά, η τρικαλινή κοινωνία είναι αυτή που προχωρά μπροστά.

 1. Άλλες πόλεις στο εξωτερικό, πόσο πιο «έξυπνες» είναι; Τι επιπλέον υπηρεσίες παρέχουν στους δημότες τους, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες;

Πάντα παίρνουμε παραδείγματα από το εξωτερικό και πάντα κοιτούμε ορισμένες ιδέες. Αλλά μέχρι εκεί. Υπάρχουν δράσεις που είναι αδύνατον να εφαρμοστούν στην Ελλάδα ή ελληνικές πρωτοβουλίες που δεν ταιριάζουν σε πόλεις για παράδειγμα, του Βορρά. Η τεχνολογία δίνει άπειρες δυνατότητες, για όλα. Σημασία έχει να γνωρίζουμε τις ανάγκες της κάθε κοινωνίας, ακόμη και μέσα στη χώρα μας και να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Όπως αυτό με την κατάργηση του φαξ ή τα πιστοποιητικά με ένα κλικ.

Στη συνέχεια θα περάσουμε και σε εξειδικευμένες παροχές, πάντα με έναν σκοπό: να μειώσουμε την ταλαιπωρία του πολίτη και τη γραφειοκρατική αντίληψη του Δημοσίου.

 1. Οι δήμοι στη χώρα μας , διαθέτουν σήμερα τις « προϋποθέσεις» , όπως π.χ. υποδομές, κατάλληλο προσωπικό κ.α, ώστε να θέσουν σε εφαρμογές τέτοιες πολιτικές;

Οι δήμοι, όσο κι αν ακούγεται βερμπαλιστικό ή πολιτικάντικο, εκσυγχρονίζονται. Η διάθεση για καινοτομία είναι έκδηλη και φυσικά το προσωπικό μας μπορεί να αντεπεξέλθει στο «αύριο» που ονειρευόμαστε. Αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειαζόμαστε εκπαιδευτικά εργαλεία και πόρους για την καλυτέρευση των υποδομών και την εκπαίδευση του προσωπικού μας. Ειδικά για το προσωπικό, επιτρέψτε μου να στείλω και μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ τις ευχαριστίες μου σε όλους τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση και τις μέρες της καραντίνας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης μπορούν να κάνουν έργα ώστε οι πολίτες να βλέπουν αυτό που κάποτε ονειρευόντουσαν για τον τόπο τους.

 1. Η επιδίωξή σας, ως το τέλος αυτής της τετραετούς θητείας σας, στην προεδρία της ΚΕΔΕ, ποια είναι στον τομέα αυτό;

Να γίνει η ΚΕΔΕ ο καταλύτης στο να δημιουργήσουμε, νέους, σύγχρονους και ισχυρούς δήμους, όπως ακριβώς ήταν και το όνομα του συνδυασμού μας. Να βοηθήσουμε τους δήμους (και ειδικά τους μικρότερους) να βρουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, να κατανοήσουν τις νέες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες για δομές όπως οι δήμοι, να δούμε από κοινού ένα νέο μοντέλο σύγχρονης, αποκεντρωμένης αλλά αποτελεσματικής διοίκησης. Να στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση, η οποία καθημερινά κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

 1. Για πρώτη φορά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπαίνει στη μάχη για ένα καλύτερο περιβάλλον, με συγκεκριμένους στόχους και δεσμεύσεις. Κατά πόσο είναι εφικτοί και ποια τα οφέλη για τους πολίτες;

Θα σας μιλήσω για την πρωτοβουλία μας «Έξι για έξω». Ένα πρόγραμμα για την καλυτέρευση του αστικού περιβάλλοντος. Πολίτες και δήμοι θα συναποφασίσουν για τους ποδηλατόδρομους και τους πεζόδρομους που θα ήθελαν να έχουν στην πόλη τους.

Η ΚΕΔΕ ετοιμάζει ένα εργαλείο ώστε κάθε δήμος να μπορεί να οργανώσει αυτόν τον δημιουργικό διάλογο με τους πολίτες του και στη συνεχεία να προχωρήσει στην πραγμάτωση τουλάχιστον μιας ποδηλατικής διαδρομής.

Εμείς στα Τρίκαλα το έχουμε αποδείξει. Είμαστε πιο χαρούμενοι στην πόλη μας και περήφανοι που γίνεται πόλος έλξης. Είναι πιο εύκολο σήμερα από ό,τι χθες. Οι «πράσινες» πολιτικές δεν είναι μια ...χαριτωμένη ουτοπία. Οι ανθρώπινες πόλεις είναι ένα χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας. Αλλά και ένα χρέος απέναντι στους παππούδες και τους γονείς μας. Σήμερα ένα παιδί ξέρει τι είναι ανακύκλωση και τα πιο πολλά σπίτια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους την κάνουν. Αυτό το παιδί έχει απαιτήσεις από την πόλη που θα του παραδώσουμε. Αυτό το παιδί μας εκπαιδεύει να γινόμαστε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί.

Και ξέρετε κάτι, ναι για όλα χρειάζονται χρήματα και η Ελλάδα προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από τόσα χρόνια κρίσης. Και φαίνεται ότι και παρά τα απόνερα της καραντίνας κάτι καλύτερο συμβαίνει στην πατρίδα μας. Όμως, μερικές φορές απλώς χρειάζεται τόλμη, μεράκι και διάθεση για δουλειά και μετά βρίσκεις και τα χρήματα.

Συνάντηση του Προέδρου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

JIM 4194 OK 1

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας: Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι η τράπεζα της Αυτοδιοίκησης . Η συνεργασία μας ωφελεί τις τοπικές μας κοινωνίες.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Δημήτρη Σταμάτη, είχαν το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης.

Ο κ. Παπαστεργίου έθεσε στον κ. Σταμάτη το αίτημα της ΚΕΔΕ για μεταφορά των δόσεων των δανειακών υποχρεώσεων των Δήμων στο τέλος της σύμβασης, όπως είχε αποφασίσει το τελευταίο ΔΣ της ΚΕΔΕ καθώς και την επιπλέον παράταση τριών μηνών, ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.

Η ΚΕΔΕ έθεσε επίσης και την επιτακτική ανάγκη μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τη θετική συμβολή του ΤΠ&Δ στην προσπάθεια δανεισμού των υπερχρεωμένων Δήμων, για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.

Ο Πρόεδρος του ΤΠ&Δ, Δημήτρης Σταμάτης αντιμετώπισε με θετική διάθεση τα αιτήματα του Προέδρου και των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, και τόνισε τον σημαντικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ύπαρξη και τη λειτουργία του Ταμείου ως εργαλείου ανάπτυξης τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Για τα επιτόκια συμφωνεί ότι χρειάζονται μείωση χωρίς επιπλέον όρους και είπε ότι ήδη έχει μελέτη για το θέμα και μαζί με την παράταση και μεταφορά των δόσεων θα θέσει τα θέματα στα αρμόδια Υπουργεία.

JIM 4246 OK

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου δήλωσε :

«Σήμερα επισκεφτήκαμε την Τράπεζα της Αυτοδιοίκησης. Ελπίζουμε στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί να παραμείνει στήριγμα ανάπτυξης για την Αυτοδιοίκηση. Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού των Δήμων, και η μεταφορά στο τέλος των συμβάσεων των δόσεων που αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού και η επιπλέον τρίμηνη παράταση τους θα αποτελέσουν ένα στιβαρό χέρι βοήθειας για τους Δήμους που πρέπει να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εσόδων λόγων των ειδικών αναγκών που πρόεκυψαν από τον κορωνοϊό».

Δήλωση του Πρόεδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Δημήτρη Σταμάτη:

«Έχοντας θητεύσει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης είμαι πολύ χαρούμενος που σας υποδέχομαι. Οι Δήμοι είναι οι πιο σταθεροί, σίγουροι και κερδοφόροι «πελάτες» μας. Το Ταμείο δεν κινδυνεύει από τους Δήμους. Είμαστε ένα εργαλείο ανάπτυξης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το θέμα της μείωσης των επιτοκίων το έχω ήδη μελετήσει και συμφωνώ ότι πρέπει να μειωθούν χωρίς άλλους όρους ώστε συμβάλλουμε σε έργα ανάπτυξης που τελικά ωφελούν τους πολίτες. Το ίδιο και το αίτημά σας για την παράταση και μεταφορά των δόσεων των δανείων. Όλα αυτά θα τα θέσω στα αρμόδια Υπουργεία. Το ΤΠ&Δ είναι εδώ για να βοηθάει τους συνεργάτες του».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν:

ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                Πρόεδρος

ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ ΛΑΖΑΡΟΣ                         Α΄ Αντιπρόεδρος

ΚΑΡΝΑΒΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                        Β΄ Αντιπρόεδρος

ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                   Γενικός Γραμματέας

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ                  Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού

ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                       Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ιωάννη Ρέντη

ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                Δήμαρχος Ήλιδος

ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                               Δημοτικός Σύμβουλος Λίμνης Πλαστήρας

ΜΠΑΡΜΠΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                   Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας  

JIM 4199 OK 1

JIM 4239 OK

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου στο ΔΣ της ΚΕΔΕ για το νέο πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

OPP 8820

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Το νέο πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων είναι κομβικό για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και η ΚΕΔΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις για την υλοποίησή του

Συνεδρίασε το ΔΣ της ΚΕΔΕ το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Ιουνίου, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων.
Στη συνεδρίαση πήρε μέρος ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου που παρουσίασε το νέο πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, τα μισά από τα υφιστάμενα πολεοδομικά σχέδια, που καλύπτουν μόλις το 20% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας - το μικρότερο ποσοστό στην ΕΕ - είναι παρωχημένα και χρήζουν επικαιροποίησης. Η υλοποίηση του Προγράμματος εκτιμάται πως θα ξεκινήσει σταδιακά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα εξελιχθεί σε φάσεις ανά εξάμηνο, κάθε μία εκ των οποίων περιλαμβάνει 200 μελέτες, προκειμένου να καλυφθούν οι περίπου 1.135 Δημοτικές Ενότητες της χώρας. Μέσα σε διάστημα 3 ετών θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναθέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Οικονόμου, μέσα από τα ΤΠΣ θα γίνεται χωροθέτηση μεγάλων, δημόσιων και ιδιωτικών, επενδύσεων. Επίσης, θα υπάρχει τοπικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τοπικό σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων. Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση, το σχέδιο δείχνει πού μπορεί να συγκεντρωθεί ο πληθυσμός, πού υπάρχουν αποθήκες, πού βρίσκονται δρόμοι διαφυγής ανάλογα με τον πιθανό κίνδυνο.

Οι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτάχυνση της εκπόνησης των ΤΠΕ στα 2,5 χρόνια από την ανάθεση, ενώ μέχρι σήμερα χρειάζονταν 12-15 χρόνια, είναι δύο. Πρώτον, θα είναι έτοιμες τον Οκτώβριο συγκεκριμένες οδηγίες για τους μελετητές σχετικά με όλα τα βασικά ζητήματα πολιτικής που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα ΤΠΣ, όπως για παράδειγμα τι γίνεται με την εκτός σχεδίου δόμηση, τις επεκτάσεις ή τις αναπλάσεις. Συνεπώς, θα περιορίζεται κατά πολύ το φάσμα των εναλλακτικών επιλογών που σήμερα καθυστερεί τη διαδικασία. Παράλληλα, η υποστήριξη της επίβλεψης για κάθε μελέτη θα ανατίθεται σε εξωτερικό σύμβουλο, ο οποίος θα συντονίζει ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς που απαιτείται και θα οργανώνει τη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από την πρώτη ημέρα.

Όσον αφορά δε, τον καθορισμό των δημοτικών οδικών δικτύων και την οριοθέτηση οικισμών, δεδομένου ότι υπάρχουν ανά την Ελλάδα ορισμένες περιπτώσεις όπου εντοπίζονται επείγοντα προβλήματα, θα είναι δυνατόν από τον Σεπτέμβριο να προχωρήσουν με αυτοτελείς μελέτες που θα ανατεθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύντομα, θα βγει πρόσκληση προς τους Δήμους της χώρας για να εκδηλώσουν προτεραιότητες ως προς αυτά τα δύο ειδικά αντικείμενα.

Η πρόσκληση για την εκκίνηση του Προγράμματος έχει ήδη σταλεί σε όλους τους δήμους της χώρας προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους και να προσδιορίσουν τη σειρά προτεραιότητας των Δημοτικών τους Ενοτήτων ως τις 10 Ιουλίου 2020.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε τη συμβολή της ΚΕΔΕ στην προτεραιοποίηση των Δημοτικών ενοτήτων ώστε με ρεαλιστικό πνεύμα να επιτευχθεί μεγάλη γεωγραφική κάλυψη της χώρας.

Ο κ. Οικονόμου πρότεινε στην ΚΕΔΕ να συμμετέχει στην Συντονιστική Επιτροπή για την παρακολούθηση του προγράμματος, στην οποία θα συμμετέχουν εκτός του Υπ. Περιβάλλοντος τα Υπουργεία: Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Εσωτερικών.

Τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ έθεσαν ερωτήματα για τα έργα που τρέχουν και πήραν θετικές απαντήσεις από τον Υφυπουργό που τόνισε τον σημαντικό ρόλο της ΚΕΔΕ στην επιτυχία του νέου ΤΠΣ.

OPP 8814

Δήλωση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου:

«Η παρουσία στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, κ. Οικονόμου ήταν πολύ σημαντική γιατί αφενός μας έδωσε τη δυνατότητα να ακούσουμε από πρώτο χέρι τον σχεδιασμό για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και αφετέρου αφουγκράστηκε και ο ίδιος τις αγωνίες των Δήμων.
Το νέο πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων είναι κομβικό για την ανάπτυξη της χώρας. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα σαθρό υπόβαθρο και πλέον θα έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο εργαλείο για την βιώσιμη ανάπτυξη κάθε Δήμου ολόκληρης της Ελλάδας.
Η ΚΕΔΕ, και με τη συμμετοχή της στη συντονιστική επιτροπή που μας ανακοίνωσε ο κ. Υφυπουργός για την παρακολούθηση του προγράμματος, θα είναι πάντα στο πλευρό του Υπουργείου για την υλοποίησή του»

Δήλωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου:

«Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια συνιστούν το πρώτο, και πιο σημαντικό, επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, δεδομένου ότι με αυτά καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, περιοχές προς πολεοδόμηση για επεκτάσεις, καθώς και τα βασικά δίκτυα υποδομών, όπως το δημοτικό οδικό δίκτυο για όλες τις Δημοτικές Ενότητες της χώρας. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολεοδομικά σχέδια μόλις για το 20% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας. Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα, ενώ υποθάλπεται η αυθαίρετη δόμηση, παρεμποδίζονται οι αναγκαίες επεκτάσεις πόλεων και οικισμών και ανακόπτονται οι προοπτικές βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξη που θα αναδεικνύουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής».

OPP 8864

Άλλα θέματα

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, με απόφαση του ΔΣ, υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Safe Water Sports και την Ναυαγοσωστική Ένωση Ελλάδας. Οι αριθμοί των θανάτων από πνιγμό κάθε χρόνο στη χώρα μας αυξάνονται, οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί και πραγματικά χρειάζεται μια ειδική μέριμνα για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν ασφαλείς παραλίες.

Η ΚΕΔΕ θα κάνει παρέμβαση για την ακύρωση της υποχρεωτικής μεταφοράς των διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, που ίσχυσε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 20ης Απριλίου 2015 προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από αποφάσεις του ΣτΕ.

Για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων η ΚΕΔΕ θα ζητήσει παράταση έως τις 30-9-20, ωστόσο τονίστηκε η ανάγκη ενός πλαισίου για να μην επιβαρύνονται οι συνεπείς Δήμοι, ώστε να υπάρχει ένα περί δικαίου αίσθημα.

Η Ένωση θα στηρίζει τους Δήμους που βρίσκονται σε αδυναμία ωστόσο τονίστηκε η ανάγκη να τηρηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες.

Η ΚΕΔΕ δηλώνει τη συμπαράστασή της στους Δήμους Κηφισιάς, Διονύσου και Ωρωπού που διαμαρτύρονται για  τα διόδια στη Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο.

Οι Δήμοι θα διεκδικήσουν την απόδοση των «ορφανών» ακινήτων που είχαν μεταφερθεί στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ, γνωστή ως «Υπερταμείο» μετά την ακύρωση της υπουργικής απόφασης. Η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει ώστε να επιτευχθεί η οριστική και αμετάκλητη μεταβίβαση-παραχώρηση των ακινήτων προκείμενου να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη των Δήμων.

OPP 8826

H «Συμμαχία Αλληλεγγύης» της ΚΕΔΕ και της My Market επεκτείνεται: Προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στο Δήμο Καρδίτσας

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η προσφορά ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης της αυτοδιοίκησης συνεχίζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας – Κανείς δε θα μείνει μόνος σε αυτή την κρίση

image9

Μια ακόμη δράση αλληλεγγύης από την αλυσίδα My Market, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δήμο Καρδίτσας, όπου παραδόθηκαν περίπου 15.000 τεμάχια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, για την κάλυψη των αναγκών του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου .

Παρουσία του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρη Παπαστεργίου και του Δημάρχου Καρδίτσας, Βασίλη Τσιάκου, η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας κα Δ. Δασκαλάκη παρέδωσε τα προϊόντα, τα οποία ήταν απαραίτητα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». 

Τα My Market, μέσω της ΚΕΔΕ έχουν διανείμει μέχρι σήμερα σε Δήμους της Ελλάδας προϊόντα αξίας άνω των 130.000 ευρώ, με ισχυρή τη δέσμευση της εταιρείας ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, όπου υπάρχουν ακόμη ανάγκες.

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας συνεχίζει να στηρίζει τις κοινωνικές δομές των Δήμων, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των ευπαθών ομάδων πληθυσμού και μετά την περίοδο του κορωνοϊού. Η συνεργασία ανθρωπιάς της ΚΕΔΕ με τον όμιλο εταιρειών My Market συνεχίζεται και τους ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη στήριξη που προσφέρουν στις τοπικές μας κοινωνίες. 

image7


Ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος δήλωσε:

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα My Market  και την ΚΕΔΕ για την προσφορά τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας. Ο κορωνοϊός ήταν μια δοκιμασία για όλους, όμως με τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης και των ιδιωτών χορηγών καταφέραμε να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. 

Η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας My Market, κυρία Δήμητρα Δασκαλάκη δήλωσε:

Τα My Market παραμένουν στο πλευρό της ΚΕΔΕ και μέσω αυτής σε κάθε Δήμο της Ελλάδας. Επιστρέφουμε στους πολίτες τη στήριξη που μας δίνουν. Η πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για στήριξη των Κοινωνικών Παντοπωλείων είναι για τα My Market μια πρόσκληση καθήκοντος που με χαρά αποδεχόμαστε.

image2

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και του Προεδρείου της Ένωσης, με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

OPP 8742

Την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου πέρασαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου και τα μέλη του Προεδρείου του ΔΣ της Ένωσης, όπου έγιναν δεκτοί από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ΚΕΔΕ και η Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του covid-19, η αποτελεσματικότητα των οποίων αναγνωρίστηκε από όλους.

Καθώς και για τις ενέργειες που προγραμματίζει η ΚΕΔΕ, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να αποτελέσει το μοχλό της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας και της ανασυγκρότησης των πόλεών μας, με αφορμή την αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του νέου ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Το Προεδρείο της ΚΕΔΕ ευχήθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει μια καλή και δημιουργική θητεία, καθώς μετά την ορκωμοσία της, λόγω της καραντίνας,. δεν έγινε η καθιερωμένη τελετή και της ζήτησε, στο πλαίσιο που ορίζει ο θεσμικός της ρόλος, να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για καινοτομία και ανάπτυξη, για πράσινες και έξυπνες πόλεις, για τοπικές κοινωνίες που θα αναδεικνύουν σε υπέρτατη αξία την αλληλεγγύη .

OPP 8775

Με αφορμή την επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή η συνάντησή μας με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στο πρόσωπό της χαιρετίζουμε όλη την Ελλάδα. Όπως και η Αυτοδιοίκηση που καθρεφτίζει και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί πάντα την έκφραση ολόκληρου του Έθνους.
Συζητήσαμε για τα σημαντικά έργα που αρχίζουν να τρέχουν στην Αυτοδιοίκηση και τις πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ για τη συμμετοχή των Δήμων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ παράλληλα αναδείξαμε το σημαντικό κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη θετική επίπτωση που έχει στην καθημερινότητα των πολιτών.
Είμαστε όλοι βέβαιοι ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι στο πλευρό μας, αρωγός στο  δύσκολο έργο μας που μόνο στόχο έχει καλύτερες πόλεις και χωριά και άρα πιο ασφαλείς και χαρούμενους πολίτες.
Την ευχαριστούμε και της ευχόμαστε καλή θητεία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΔΣ της ΚΕΔΕ οι: Λάζαρος Κυρίζογλου, Α’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Δημήτρης Κάρναβος, Β’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Καφαντάρης, Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ – Δημοτικός Σύμβουλος Πύλου Νέστορος και Γιάννης Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ.

OPP 8791

OPP 8808

Πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος "animalsolidarity.gov.gr" - Η ΚΕΔΕ φροντίζει και τα αδέσποτα

image0

Η ΚΕΔΕ συνεχίζει τις πρωτοβουλίες και για τα αδέσποτα και μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) θα διανεμηθούν σε 38 Δήμους της περιοχής τροφές λόγω των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβαν πρωτοβουλίες για τη φροντίδα των αδέσποτων στους Δήμους της Ελλάδας και εξασφάλισαν 32 τόνους ξηράς τροφής, μέσω της δωρεάς της εταιρείας Hill’s στο πλαίσιο του προγράμματος "animalsolidarity.gov.gr"

Το φορτίο με τροφή για γάτες και σκύλους παραδόθηκε ήδη στην ΠΕΔΚΜ και φιλοξενείται σε αποθήκες που παραχώρησε ο Δήμος Δέλτα, από όπου τις επόμενες μέρες θα γίνει η διανομή στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, επισκέφθηκε τους χώρους της αποθήκης στο Δήμο Δέλτα, παρουσία του Γενικού Διευθυντή της ΚΕΔΕ, Γιάννη Καραγιάννη, προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαδικασία της διανομής των τροφών για τα αδέσποτα ζώα και να ευχαριστήσει το Δήμαρχο Δέλτα, Γιάννη Ιωαννίδη για τη φιλοξενία.

 image1

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: “Μια ακόμη πράξη ευαισθησίας και ουσιαστικής προσφοράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις τοπικές κοινωνίες»

«Η δοκιμασία στην πανδημία με τον κορονοϊό δεν άγγιξε μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα. Ιδιαίτερα τα ζώα που είναι αδέσποτα και δεν έχουν προστασία. Είναι σημαντική η πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας να μοιραστούν τόνοι ζωοτροφών στα αδέσποτα ζωάκια, σκύλους και γάτες της Κεντρικής Μακεδονίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης και πρόσθεσε: «Αυτά υποδεχόμαστε σήμερα σε χώρο που διέθεσε ο Δήμος Δέλτα, από όπου θα γίνει η κατανομή στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι μια ακόμη πράξη ευαισθησίας και ουσιαστικής προσφοράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις τοπικές κοινωνίες».

Στο Δήμο Δέλτα, τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ, εκτός από το Δήμαρχο, Γ. Ιωαννίδη υποδέχθηκαν και οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ Γιώργος Γλώσσης, Φάνης Αλμπάνης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σπύρος Σταματάκης.

Υπενθυμίζεται ότι την απόφαση για την αποδοχή της δωρεάς των ζωοτροφών έλαβε ομόφωνα η ΠΕΔΚΜ στην προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη σίτιση των αδέσποτων ζώων σε πολλές περιοχές, λόγω της πανδημίας.

Οι τροφές δωρεά από την εταιρεία Hill΄s

Οι ποσότητες της τροφής για τα αδέσποτα που εστάλησαν στην ΠΕΔΚΜ, είναι δωρεά της εταιρείας “Hills” η οποία δημιούργησε το πρόγραμμα “Hill's Τροφή, Στέγη και Αγάπη” το 2002, για να παρέχει στους σκύλους  και τις γάτες που βρίσκονται σε καταφύγια, διατροφή που βοηθά να παραμείνουν υγιή, χαρούμενα και πανέτοιμα να ζήσουν στο παντοτινό τους σπίτι.

Η αποστολή της Hill’s είναι να βοηθά να εμπλουτίζονται και να επιμηκύνονται οι ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους και πιστεύει ότι κάθε κατοικίδιο αξίζει να λαμβάνει την καλύτερη ποιότητα τροφής, ειδικά κατά τη διάρκεια τέτοιων δύσκολων στιγμών. Μια τέτοια στιγμή ήταν η πανδημία (COVID-19) που μείωσε τα διαθέσιμα κεφάλαια στα καταφύγια ζώων, ειδικότερα σε μικρότερους οργανισμούς.

Για αυτό το λόγο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "animalsolidarity.gov.gr" του Υπουργείου Εσωτερικών και σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, θα δωρίσει 32 τόνους προϊόντων Hill’s σε καταφύγια και σωματεία, μέσω των Δήμων σε όλη την Ελλάδα.

image2