Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τους Προέδρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών

Γ. Πατούλης: «Προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Δομών προσχολικής αγωγής»

 IMG 3823IMG 3837

O Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Γ. Σταθόπουλο και την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών Μ. Καστανιά, στα γραφεία της Ένωσης.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών Α. Καντάς και  Δ. Κατάκαλος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι τρόποι συνεργασίας, με στόχο τη βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προσχολικής αγωγής τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημοτικών δομών.

Οι Πρόεδροι των Συλλόγων ευχαρίστησαν τον κ. Πατούλη για τη συνεισφορά του στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της προσχολικής αγωγής στα ελληνόπουλα και του εξέθεσαν μία σειρά θεμάτων που χρήζουν επίλυσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών.

Παράλληλα τον κάλεσαν να συμμετάσχει στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο που οργανώνει η Ομοσπονδία τον ερχόμενο Μάρτιο στην Αρκαδία με θέμα «Υπερασπίσου το Παιδί γιατί αν γλιτώσει το Παιδί, υπάρχει ελπίδα».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη διατήρησης της υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι ιδιωτικές και δημοτικές δομές προσχολικής αγωγής και πρότεινε να έρθουν προς συζήτηση όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία, στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, παρουσία των μελών των Προεδρείων των Συλλόγων, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους.

Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Με τα μέλη του Προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών, είχαμε μία ιδιαίτερα γόνιμη συζήτηση για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των Δομών που παρέχουν προσχολική αγωγή.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ιδιωτικών και δημοτικών παιδικών σταθμών, με στόχο μία ουσιαστική και αποτελεσματική προσχολική αγωγή για όλα τα ελληνόπουλα.

Η εκπαίδευση ενός παιδιού στα πρώτα του βήματα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΚΕΔΕ θα συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς, με στόχο τη διατήρηση της ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τις συγκεκριμένες δομές, σε υψηλό επίπεδο».

Οικονομική ενίσχυση της ΚΕΔΕ στους πολίτες της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τις πλημμύρες

Προς ένδειξη συμπαράστασης στους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να διαθέσει ένα ποσό για την οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, κατόπιν σχετικής πρότασης του Προέδρου της Γ. Πατούλη.

Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ, για την ανακούφιση των πολιτών που επλήγησαν, θα προσφέρει το χρηματικό ποσό που προοριζόταν για την κάλυψη του επίσημου δείπνου που θα παρέθετε στους συνέδρους στο πλαίσιο του Ετήσιου Τακτικού της Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 30 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου, στα Ιωάννινα.

Παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη παραδόθηκε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής

Γ. Πατούλης:  Μεγάλη η ανταπόκριση πολιτών και φορέων στην προσπάθεια συγκέντρωσης  τροφίμων και υλικοτεχνικής βοήθειας –Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενωμένη αποδεικνύει έμπρακτα καθημερινά ότι δεν μένει στα λόγια

IMG 3904IMG 4140

Συνεχίζεται από την ΚΕΔΕ για 6η ημέρα η παροχή τροφίμων και υλικοτεχνικής βοήθειας  στους πληγέντες κατοίκους της Δ. Αττικής.

Σήμερα το μεσημέρι, παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, παραδόθηκαν 50 κούτες τροφίμων, ενώ ενημερώθηκε από την μονάδα της ΚΕΔΕ που λειτουργεί σε σημείο δίπλα από το δημαρχείο Μάνδρας Ειδυλλίας για τη διαδικασία παροχής ζεστού φαγητού, πόσιμου νερού, καθώς και υλικοτεχνικής βοήθειας.

Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο Γ. Πατούλης απεύθυνε χαιρετισμό, επισημαίνοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενωμένη αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της περιοχής.

Ήδη η ΚΕΔΕ στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου σήμερα εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει οικονομική ενίσχυση για την ανακούφιση των πολιτών.

Επιπλέον ενημέρωσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει για όσο διάστημα χρειαστεί να παράσχει τρόφιμα και υλικοτεχνική υποδομή. Ο Γ. Πατούλης επαναδιατύπωσε την έκκλησή του προς τους όμορους δήμους να συνδράμουν με μηχανήματα την προσπάθεια αποστράγγισης των υδάτων από τις οικίες, τις επιχειρήσεις και το οδικό δίκτυο. 

Να σημειωθεί ότι οι 50 κούτες τροφίμων παραδόθηκαν σε συνεργασία της ΚΕΔΕ και του φιλανθρωπικού Οργανισμού «PHILANTROPY INTERNATIONAL ORGANIZATION». Ο Οργανισμός δραστηριοποιείται στη χώρα μας και στο εξωτερικό και τελεί υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Όπως επισήμανε η Πρόεδρος του Οργανισμού Έφη Παπαστύλου, τις επόμενες ημέρες ο Οργανισμός θα παραδώσει επιπλέον 100 κούτες τροφίμων.

IMG 3980 IMG 4153

Ψήφισμα του ΔΣ της ΚΕΔΕ για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική

photo ds kede 2

Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για το θάνατο 21 συνανθρώπων μας. Καλούμε την Πολιτεία  να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει άμεσα κάθε δυνατή στήριξη

Οικονομική ενίσχυση της ΚΕΔΕ προς τους πληγέντες

Έκκληση προς την πολιτεία να στηρίξει ουσιαστικά τους κατοίκους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική αλλά και να υπάρξει μία αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας μας, απεύθυνε το ΔΣ της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του, σε σχετικό ψήφισμα που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου Γ. Πατούλη.

Διαβάστε περισσότερα: Ψήφισμα του ΔΣ της ΚΕΔΕ για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική

Η κυρία Δούρου έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες –Μια συγνώμη προς τους δημάρχους δε βλάπτει

Η σημερινή επιστολή που απέστειλε η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου στους Δημάρχους του Λεκανοπεδίου, θα μπορούσε να είναι το απολογητικό υπόμνημα της στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ίδιου της του εαυτού.

Στην απολογητικού ύφους επιστολή της, αναδεικνύονται τρία πραγματικά γεγονότα.

Πρώτον, έπρεπε  να μεσολαβήσει μια προεκλογική περίοδος , να συμπληρωθούν τρία χρόνια θητείας της στην Περιφέρεια Αττικής και να χαθούν είκοσι ανθρώπινες ζωές, για να αντιληφθεί τελικά ότι απαιτούνται πάνω από 8 χρόνια για να ολοκληρωθούν μεγάλα έργα, σαν αυτά που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία.  Η κα Περιφερειάρχης πλέον «νιώθει στο πετσί της» ότι οι μεγαλοστομίες και τα ψέματα έχουν «πολύ κοντά ποδάρια».

Δεύτερον, η κα Δούρου παραδέχεται έμμεσα ότι έλεγε ψέματα στους πολίτες της Αττικής προεκλογικά, όταν τους υπόσχονταν τον Οκτώβριο του 2014 ότι θα ολοκληρώσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλιώς «θα πήγαινε σπίτι της». Ασφαλώς και δεν περιμένουμε να αποφασίσει να πάει σπίτι της. Όμως διαπιστώνουμε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες, των οποίων υφάρπαξε την ψήφο λέγοντας τους ψέματα. Ούτε φυσικά να ζητήσει συγγνώμη από τους Δημάρχους, τους οποίους έβαλε κι αυτούς στο «κάδρο» των ευθυνών για τις καταστροφές που έγιναν.

Τρίτον, η κα Δούρου βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιφάσεις και αδιέξοδα που η ίδια  δημιούργησε. Από τη μια εμφανίζει ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα μεγάλων έργων και παρεμβάσεων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο φυσικά δεν έχει υλοποιήσει παρά σε ελάχιστο βαθμό. Δεν είναι τυχαίο πως κόβει κορδέλες έργων που αποφασίστηκαν από προηγούμενες Διοικήσεις της Περιφέρειας κι όχι κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας. Από την άλλη,  κρύβεται πίσω από έναν Δασάρχη για να δικαιολογήσει την ανικανότητά της να κάνει το αυτονόητο, να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Έπρεπε να χαθούν είκοσι ζωές για να αντιληφθεί τις ευθύνες του Δασάρχη; Τι έκανε τρία χρόνια ως Περιφερειάρχης για να αλλάξει το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο; Πόσες πιέσεις άσκησε στην Κεντρική Κυβέρνηση; Αυτή είναι η δουλειά της κι όχι να χρησιμοποιεί τα χρήματα της Περιφέρειας για να χρηματοδοτεί τα ρέπος του Βαρουφάκη.

Όλα όσα βιώσαμε τις τελευταίες μέρες στη Μάνδρα, την Κατερίνη, τη Σύμη και την υπόλοιπη Ελλάδα, αναδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μια γενναία μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους.

Να υπάρξει άμεσα μεταβίβαση πόρων, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών από το Κεντρικό Κράτος προς τους Δήμους, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για καμία καθυστέρηση. Οι πολίτες κουράστηκαν να παρακολουθούν το γαϊτανάκι ευθυνών μεταξύ Κεντρικού Κράτους, Περιφερειών και Δασαρχών και στο ενδιάμεσο , να χάνονται ζωές αθώων πολιτών. Ως εδώ.

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 11:30 π.μ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου  στις 11:30  το πρωί στα γραφεία της Ένωσης (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8,  3ος όροφος).

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν θέματα που αφορούν στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πλημμυρών που έπληξαν τη Δυτική Αττική.

Επιπλέον θα συζητηθεί και η διαδικασία προετοιμασίας και οργάνωσης του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ το οποίο θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα, 30/11 – 2/12/2017

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη της θεματολογίας της αυριανής συνεδρίασης

 1. Επικύρωση Πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου.
 2. Ενημέρωση Προέδρου.
 3. Ενημέρωση για τις δράσεις που ανέλαβε η ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών εξαιτίας των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

Εισηγητής:    κ. Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

 1. Συζήτηση και λήψη απόφασης για το Τελικό Πρόγραμμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου, Ιωάννινα, 30/11 – 2/12/2017.

Εισηγητής:    κ. Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

 1. Ενημέρωση για το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων σε Κέντρα Φιλοξενίας.

Εισηγητές:     - κ. Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

- κ. Ε. Πάνου, Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ

 1. Τιμολόγηση περιοχών που τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο.

Εισηγητής:    κ. Γ. Καραγιάννης, Β΄ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ

 1. Παραχώρηση Ναών Κοιμητηρίων.

Εισηγητής:    κ. Γ. Δαμουλάκης, Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης

 1. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com

Συνεχίζεται από την ΚΕΔΕ για 5η ημέρα η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες κατοίκους της Δ. Αττικής

IMG 0453 1

Γ. Πατούλης: Καλώ όλους τους συναδέλφους δημάρχους των όμορων δήμων να διαθέσουν υδροφόρες και εργαλεία για την άμεση αποστράγγιση και το καθαρισμό κατοικιών, οδικού δικτύου και καταστημάτων

Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ διανεμήθηκαν σήμερα πάνω από 300 γεύματα ζεστού φαγητού, πόσιμο νερό  καθώς και εκατοντάδες ζευγάρια γαλότσες. Η διανομή έγινε στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγ. Κωνσταντίνου, πλησίον του δημαρχείου Μάνδρας Ειδυλλίας. 

Διαβάστε περισσότερα: Συνεχίζεται από την ΚΕΔΕ για 5η ημέρα η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες κατοίκους...

Στην ειδική μονάδα βοήθειας της ΚΕΔΕ η συγκέντρωση φαγητού, πόσιμου νερού και ρούχων για τους πληγέντες της Δ. Αττικής

Γ. Πατούλης: Καλώ όλους τους συναδέλφους δημάρχους να συνδράμουν στη προσπάθεια συγκέντρωσης βοήθειας - Η Αυτοδιοίκηση έμπρακτα βρίσκεται στη πρώτη γραμμή και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων

Έκκληση προς όλους τους δήμους της χώρας να προχωρήσουν στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες απευθύνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Διαβάστε περισσότερα: Στην ειδική μονάδα βοήθειας της ΚΕΔΕ η συγκέντρωση φαγητού, πόσιμου νερού και ρούχων για τους...

Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων

Γ. Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος - Είναι έτοιμη να αναλάβει  ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες στο μέλλον αρκεί να της δοθούν οι απαιτούμενες αρμοδιότητες από την πολιτεία

Στην αναγκαιότητα να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα ουσιαστικό ρόλο σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην ανάγκη η κεντρική διοίκηση να συνεργάζεται με τους δήμους, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων το οποίο διεξάγεται στην Ηγουμενίτσα και έχω ως θέμα τα «Προβλήματα των κλειστών θαλάσσιων κόλπων».

Διαβάστε περισσότερα: Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων

Η ΚΕΔΕ και ο ΙΣΑ κοντά στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τη θεομηνία

1

Γ. Πατούλης: Στη δύσκολη αυτή ώρα η ΚΕΔΕ κάνει ότι είναι δυνατόν για  να καλύψει τα κενά της πολιτείας  και να στηρίξει τους συμπολίτες μας

Κλιμάκιο της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, μετέβη σήμερα στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να συντονίσει τη διανομή  φαρμάκων και  φαγητού, ενώ  επισκέφθηκε ιατρεία που καταστράφηκαν από τη θεομηνία

Η αποστολή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ, διένειμε 2.000 φάρμακα καθώς και 300 μερίδες φαγητού και πόσιμου νερού,  στους κατοίκους της Μάνδρας Αττικής.

Διαβάστε περισσότερα: Η ΚΕΔΕ και ο ΙΣΑ κοντά στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τη θεομηνία

Στην Οδό Κοροπούλη 41 στην Μάνδρα Αττικής θα βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι η μονάδα διανομής φαγητού της ΚΕΔΕ

Στην περιοχή στις 12 το μεσημέρι κλιμάκια της ΚΕΔΕ και  του ΙΣΑ με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη

Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ ξεκινάει σήμερα στις 12 το μεσημέρι η διανομή μερίδων φαγητού στους πληγέντες από την κακοκαιρία στη Δυτική Αττική.

Η διανομή, για όσες ημέρες χρειαστεί, θα γίνεται από ειδική μονάδα που ήδη έχει εγκατασταθεί στην Οδό Κοροπούλη 41 στην Μάνδρα Αττικής.

Διαβάστε περισσότερα: Στην Οδό Κοροπούλη 41 στην Μάνδρα Αττικής θα βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι η μονάδα διανομής...

Διανομή 300 μερίδων φαγητού, φαρμακευτικού υλικού και νερού αύριο στις πληγείσες περιοχές της Δ. Αττικής από κλιμάκιο της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ

katastrofes12

Γ. Πατούλης: Είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγωδία του άδικου χαμού των συμπολιτών μας - Θα συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων

Κλιμάκιο της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή 17 Νοεμβρίου επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές τις Δυτικής Αττικής.

Διαβάστε περισσότερα: Διανομή 300 μερίδων φαγητού, φαρμακευτικού υλικού και νερού αύριο στις πληγείσες περιοχές της Δ....

Η ανοχή μας τελείωσε. Η Αττική δεν αντέχει ούτε άλλη υποκρισία, ούτε άλλα ψέματα

Δήλωση Γιώργου Πατούλη,

Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχου Αμαρουσίου 

 

Η επόμενη μέρα της τραγωδίας από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική, βρίσκει τη χώρα σε σοκ. Οι μόνοι οι οποίοι όμως φαίνεται ότι δεν έχουν μάθει τίποτε από την επανάληψη παρόμοιων τραγικών περιστατικών, είναι όσοι πραγματικά ευθύνονται γι αυτά.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά βλέπουμε να περισσεύει η υποκρισία, η οποία αναδεικνύει την ανευθυνότητα κάποιων συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και υποκρύπτει έλλειψη σεβασμού, απέναντι στην κοινή λογική.

Η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την Περιφερειάρχη Αττικής κα Δούρου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δεν αρκεί για να καλύψει και τις δικές της τεράστιες πολιτικές της ευθύνες για τη χθεσινή τραγωδία.

Οι ευθύνες αυτές έρχονται να προστεθούν στις ευθύνες των Κυβερνήσεων και των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών των τελευταίων 40 τουλάχιστον ετών, οι οποίες με τους νόμους που ψήφιζαν στη Βουλή, νομιμοποιούσαν διαχρονικά την πολεοδομική αυθαιρεσία και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Προκαλεί την κοινή λογική η ενέργεια της Περιφερειάρχου Αττικής να αναζητά ποινικές ευθύνες σε ένα έγκλημα που έχει κυρίως πολιτικό πρόσημο. Η κα Δούρου θα πρέπει να δώσει λογαριασμό στους πολίτες της Αττικής με αφορμή τη χθεσινή τραγωδία και να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

 • Πόσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχει ολοκληρώσει στα 3 χρόνια θητείας της στη Δυτική Αττική αρχικά, και στην υπόλοιπη Αττική στη συνέχεια.
 • Πόσα χρήματα έχει προϋπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2017 της Περιφέρειας Αττικής για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και πόσα από αυτά έχουν εκταμιευτεί μέχρι σήμερα, 16 Νοεμβρίου.
 • Πόσες μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας από Δήμους της Αττικής και περιμένουν έγκριση για να χρηματοδοτηθούν και να εκτελεστούν.
 • Τι ενέργειες έχει κάνει η Περιφέρεια Αττικής για την αναδάσωση του όρους Πατέρα; Και ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός της Περιφέρειας για τις αναδασώσεις ειδικά και γενικά για την προστασία των δασών της Αττικής, που λειτουργούν ως φυσικό φράγμα στα πλημμυρικά φαινόμενα;
 • Πόσες ενέργειες και πρωτοβουλίες ανέλαβε και τι πιέσεις άσκησε τα τρία αυτά χρόνια προς την Κεντρική Εξουσία, ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που να διέπει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας μας;

Η χθεσινή τραγωδία αλλά και φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού αναδεικνύουν τις ανεπάρκειες του εθνικού και περιφερειακού μηχανισμού. Κι αποδεικνύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια ριζική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Χρειάζεται να δοθούν στους Δήμους οι ευθύνες, οι αρμοδιότητες και οι πόροι για τη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων.

Δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτό, άλλοι να διαχειρίζονται τα χρήματά μας κι άλλοι να έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων της καθημερινότητας των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών.

Η ανοχή μας σε πρόσωπα και θεσμούς που η μόνη τους χρησιμότητα είναι να κάνουν τους ενδιάμεσους για την κατανομή των δικών χρημάτων, τελείωσε.

Η Αττική και οι τοπικές μας κοινωνίες δεν αντέχουν ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλη υποκρισία.

Κλιμάκιο της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής

katastrofes11

Γ. Πατούλης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού είναι έμπρακτα από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες – Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας

Εκφράζουμε την οδύνη μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων

 «Αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για τους πληγέντες κατοίκους της Δυτικής Αττικής, οι δήμοι με επικεφαλής την ΚΕΔΕ βρίσκονται έμπρακτα στη πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των προβλημάτων. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Είναι οδυνηρό να βλέπεις την βιβλική καταστροφή που προκλήθηκε. Ως ΚΕΔΕ θα κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κάθε κρίσιμη περίσταση. Περιμένουμε ανάλογη στάση και από την Πολιτεία»”.

Διαβάστε περισσότερα: Κλιμάκιο της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής

Την έναρξη των εργασιών της 7ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στην πόλη του Σιντελφίνγκεν χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

Γ. Πατούλης: «Η Αυτοδιοίκηση όλης της Ευρώπης οφείλει να αναδείξει το κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα και την Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων και των ίσων ευκαιριών, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών»

ellinogermaniki101117

Την πεποίθηση πως οι διασυνοριακές συνεργασίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας την έναρξη της 7ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που άνοιξε τις εργασίες της με ιδιαίτερη συμμετοχή και πολύ μεγάλη επιτυχία,  στην πόλη του Σιντελφίνγκεν της Γερμανίας.  

Παρουσία 480 συμμετεχόντων εκ των οποίων 185 Ελλήνων εκπροσώπων από την  τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε  τη σημασία αυτού του εγχειρήματος για την Ελλάδα και τη Γερμανία κάνοντας λόγο για μία «πρωτοβουλία ιδιαίτερα σημαντική, με δεδομένη την κατάσταση που  επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη» και πρόσθεσε πως η 7η Ελληνογερμανική Συνέλευση, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα που αναδεικνύει την ισχύ του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις εργασίες της Συνέλευσης συμμετείχαν επίσης ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ Ν.Μελετίου, Γ.Δαμουλάκης και Β.Μπαρμπάκος, το μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Ν.Λιόλιος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ.Κωτσός, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου Φ.Χατζηδιάκος, o Πρόεδρος της Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Κ.Τζανακούλης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Τατούλης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και πολλοί εκπρόσωποι Περιφερειών. 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Σίντελφίνγκεν, της πόλης που φιλοξενεί τη Συνέλευση κ. Bernd Vöhringer, ο κ. Gerhard Bauer, έπαρχος του Schwäbisch Hall καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κρατιδίου της Βάδης- Βυρτεμβέργης κ. Guido Wolf.

ellinogermaniki1 101117ellinogermaniki2 101117

 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως με δεδομένο το γεγονός ότι σήμερα στην Ευρώπη ορθώνονται τείχη και διαχωριστικές γραμμές, που δεν συνάδουν με το κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα και την Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων και των ίσων ευκαιριών, οφείλει η Αυτοδιοίκηση όλης της Ευρώπης, να αναδείξει ξανά τις αξίες και τα ιδεώδη της Ηπείρου μας, όπως η αλληλεγγύη αλλά και οι συνεργασίες με αναπτυξιακό πρόσημο.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε, η Ελληνογερμανική συνεργασία έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια σημαντικό έργο, όπως για παράδειγμα τις πρωτοβουλίες σε ζητήματα όπως η υποστήριξη Δήμων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η δωρεάν παραχώρηση ασθενοφόρων σε Δήμους, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια και η προστασία του περιβάλλοντος, η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιμελητηρίων.

Ο κ. Πατούλης εστίασε στα ζητήματα αιχμής που απασχολούν αυτή τη συνεργασία και τα συνόψισε στα εξής:

 1. Τουρισμός
 2. Ενέργεια και Περιβάλλον
 3. Διαχείριση Αποβλήτων
 4. Αγροτική Ανάπτυξη
 5. Νεολαία
 6. Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση
 7. Πολιτισμός
 8. Ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών
 9. Τοπική οικονομία και επιμελητήρια
 10. Τοπικά χρηματοοικονομικά μέσα

Οι 10 αυτές θεματικές προτεραιότητες, όπως τόνισε, θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών της 7ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και τα συμπεράσματα θα συμπεριληφθούν σε ένα κείμενο, που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει γίνει από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών εστιάζοντας στη δημιουργία της κοινής Πολιτικής Επιτροπής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ προανήγγειλε δύο νέες πρωτοβουλίες. Η πρώτη, είναι η δημιουργία του Ελληνογερμανικού  Γραφείου Νέων. Και η δεύτερη, η δυνατότητα που θα δοθεί στην ελληνική κοινότητα της Γερμανίας, μια κοινότητα με ιδιαίτερο δυναμισμό και συμβολή στη διεθνή εικόνα της χώρας που την φιλοξενεί, να συμμετάσχει από δω και στο εξής στις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Η έναρξη της εκδήλωσης έκλεισε με το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ, η οποία χαιρέτισε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προσωπικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης και υπογράμμισε τη σημασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία αποτελεί μέρος του γόνιμου διαλόγου με την Ελληνική Κυβέρνηση και του Επιτρόπου της Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων κ. Günther Hermann Oettinger.

IMG 9984IMG 9985

 

Mε πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη δημιουργείται γραμμή καταγραφής των προβλημάτων λόγω κακοκαιρίας

Η γραμμή 2132147513 θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ

 

Γ. Πατούλης: Στόχος μας η αμεσότερη και ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία

Στην ενεργοποίηση τηλεφωνικού κέντρου για την αναφορά προβλημάτων από την κακοκαιρία καθώς και την καταγραφή αιτημάτων προχωρεί η ΚΕΔΕ μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.

Η τηλεφωνική γραμμή που ενεργοποιήθηκε είναι ο αριθμός: 2132147513.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο συγκεκριμένο κέντρο που θα λειτουργεί στη ΚΕΔΕ μέχρι το Σάββατο 18 Νοεμβρίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι, αφού γίνει η χαρτογράφηση των προβλημάτων και των αιτημάτων, αυτά θα προωθούνται στους κατάλληλους φορείς προκειμένου να επιλυθούν.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κάθε κρίσιμη περίσταση. Περιμένουμε ανάλογη στάση και από την Πολιτεία προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και συμπλήρωσε ότι «το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν».

Τέλος ο Γ. Πατούλης απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να βεβαιωθούν ότι βρίσκονται σε ασφαλές σημείο σε περίπτωση που η περιοχή τους πλήττεται από την κακοκαιρία.

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην εκδήλωση με θέμα «Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Η εφαρμογή του σε Δήμους και Περιφέρειες»

Γ. Πατούλης: «Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις πρέπει  να διασφαλίσει όχι μόνο τη διαφάνεια, αλλά και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών»

photo symvaseis 2photo symvaseis 1

Την ανάγκη να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες των Δήμων, στην κωδικοποίηση των διατάξεων για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην εκδήλωση με θέμα «Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Η εφαρμογή του σε Δήμους και Περιφέρειες» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη και το Ινστιτούτο Τοπικής Διακυβέρνησης και Καινοτόμων Πολιτικών.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Α.Σακελλαροπούλου και απεύθυναν χαιρετισμούς, μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη Ν.Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών Φ.Κατσίγιαννης, ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Τοπικής Διακυβέρνησης και Καινοτόμων Πολιτικών Π. Βλάχος. Παρέστησαν καθηγητές Πανεπιστημίου, έγκριτοι Νομικοί και πλήθος κόσμου.

Εστιάζοντας στον κίνδυνο της αδυναμίας εκτέλεσης έργων αλλά και απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, ο κ. Πατούλης επισήμανε τη σημασία προσαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου στις ιδιαιτερότητες των Δήμων και εξέφρασε τη βούληση της ΚΕΔΕ για συνεργασία με την κυβέρνηση, προς την κατεύθυνση αυτή.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των Δήμων και στην ανεπάρκεια σε τεχνικό προσωπικό, αδυναμίες οι οποίες, όπως ανέφερε, καθιστούν ανέφικτη ακόμη και τη συγκρότηση των γνωμοδοτικών οργάνων, δηλαδή των Επιτροπών που προβλέπονται από το άρθρο 221 του νόμου.

Παράλληλα τόνισε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο, παρά το γεγονός ότι είναι σε θετική κατεύθυνση «καθώς ενσωματώνει τη μέχρι σήμερα νομολογία των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων επί των θεμάτων που είχαν απασχολήσει τις Αναθέτουσες Αρχές, λόγω της ασάφειας των νόμων και των Κοινοτικών Οδηγιών», δεν συνοδεύτηκε από ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης της Εφαρμογής του.

Επιπρόσθετα χαρακτήρισε χρήσιμη και την καθιέρωση και ενίσχυση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληροφορικής και επικοινωνιών με σκοπό την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών, η οποία ενισχύεται και από την κατάργηση προσκόμισης σημαντικού αριθμού πιστοποιητικών και εγγράφων (δικαιολογητικών).

Η ΚΕΔΕ, σημείωσε ο κ. Πατούλης, έχει προτείνει την τροποποίηση κάποιων άρθρων τα οποία «δεν έρχονται σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, αλλά θα μπορούν να εφαρμοστούν και από τους Δήμους, όπως είναι η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων, όχι μόνο για την ανάθεση συμβάσεων τεχνικών έργων, αλλά και για τις υπηρεσίες και τις προμήθειες, αν λάβει κανείς υπ΄ όψιν του ότι υπάρχουν Δήμοι με ένα και δύο μόνον υπαλλήλους».  

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του εξέφρασε την ευχή «το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις να διασφαλίσει όχι μόνο τη διαφάνεια, αλλά και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα του Δημόσιου τομέα, τελικά προς όφελος της κοινωνίας και με στόχο την υπέρβαση της κρίσης και την ανάπτυξη της χώρας μας».  

Σε κινητοποίηση η ΚΕΔΕ για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες δήμους της Δυτικής Αττικής

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Στο πλευρό των δήμων και των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν η ΚΕΔΕ η οποία εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων

Επιτόπου απόψε κλιμάκιο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ  με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη

Σε συνεχή επικοινωνία με τους δημάρχους και τους αρμόδιους φορείς των περιοχών που επλήγησαν στη Δυτική Αττική βρίσκεται ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και τις ανάγκες που έχουν προκύψει εξαιτίας των φονικών πλημμυρών.

Ο Γ. Πατούλης από την Κύπρο που βρίσκεται στην Τακτική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, επιστρέφει εσπευσμένα προκειμένου απόψε το βράδυ να μεταβεί με κλιμάκιο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ στη περιοχή.

Ήδη με εντολή του, έχει τεθεί σε ετοιμότητα η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, ενώ έχουν μεταβεί επιτόπου στις πληγείσες περιοχές τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης και Β. Σιώμος προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως για τις εξελίξεις και να συμβάλλουν στην παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας όπου απαιτείται.

Ο Γ. Πατούλης ως δήμαρχος Αμαρουσίου έχει αποστείλει στην περιοχή όχημα πολλαπλών χρήσεων με μονάδα άντλησης υδάτων, ενώ έχει μεταβεί επί τόπου και κλιμάκιο της ομάδας Πολιτικής Προστασίας του δήμου.  Αντίστοιχη υλικοτεχνική βοήθεια έχει αποσταλεί και από τον ΣΠΑΠ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει συνεχή επικοινωνία με τους Δημάρχους  Μεγαρέων και Μάνδρας Ειδυλλίας. 

Ο Γ. Πατούλης δήλωσε: «Απευθύνω έκκληση προς όλους τους συναδέλφους των δήμων της Αττικής να διαθέσουν μηχανήματα τα οποία θα συμβάλλουν στην άμεση αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την βιβλική καταστροφή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Μεταφέρω την έκκληση των δήμων προς τη ΔΕΗ και  τον ΟΤΕ για ταχύτερη αποκατάσταση των δικτύων τους στις περιοχές που επλήγησαν».

Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Κραυγή αγωνίας από την Αυτοδιοίκηση -Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για τη χαμηλή απορροφητικότητα πόρων μέσω ΕΣΠΑ

 ΚΕΔΕ 7 11 2017

Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ουσιαστική εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στη διερεύνηση τρόπων αύξησης της απορροφητικότητας πόρων μέσω του ΕΣΠΑ

Με απόφαση του Δ.Σ. της η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να αναπτυχθεί ένας ειδικός μηχανισμός ο οποίος, με την ουσιαστική εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης, θα συμβάλει στην αύξηση της απορροφητικότητας πόρων μέσω του ΕΣΠΑ.

«Η Κυβέρνηση και το συναρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να μας απαντήσει υπεύθυνα για ποιο λόγο η απορροφητικότητα κονδυλίων  εξακολουθεί να είναι σε δραματικά χαμηλά επίπεδα. Η κραυγή αγωνίας της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εισακουστεί προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης που θα περιορίσουν το κύμα φυγής νέων ανθρώπων στο εξωτερικό».

Διαβάστε περισσότερα: Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Κραυγή αγωνίας από την Αυτοδιοίκηση -Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης...

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, στη Λευκωσία

Γ. Πατούλης: «Ενωμένοι Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούμε μία ριζική μεταρρύθμιση, με μία ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες σε πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως επιτάσσει η εθνική μας συνείδηση»

photo kypros 1photo kypros 2

23561462 538708123129445 8497887971566182633 n23473247 538707706462820 4436739454234361901 n

Την πρόθεση της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού να συμβάλει, μέσω ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας, στην αναμόρφωση  του ρόλου της Κυπριακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου μετά από πρόσκληση του Προέδρου της, Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, εστίασε στη βούληση όλων των Ελλήνων Αιρετών να παράσχουν σε όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλα τα FORA τη συστηματική συμπαράστασή τους για την επίλυση του εθνικού ζητήματος της Κύπρου.

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, του Προέδρου της Ένωσης Δήμων Κύπρου και Δημάρχου Λάρνακας Α. Βύρα, του υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Κ. Πετρίδη, του Προέδρου της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Α. Κιτρομιλίδη, του Πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία Η. Φωτόπουλου και του Πρόεδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι οι τρόποι ενίσχυσης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα και την Κύπρο στον ίδιο βαθμό, με δεδομένο ότι ειδικά στη χώρα μας, το συγκεντρωτικό μοντέλο του κράτους απέτυχε. «Διογκώθηκαν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και εγκλώβισαν τη χώρα στο τούνελ της κρίσης, με μία μόνιμη εξάρτηση από τους δανειστές της» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση πως η Κύπρος ξεπερνάει την κρίση και προωθεί με αποφασιστικό τρόπο τα ζωτικά της συμφέροντα, δημιουργώντας ισχυρές συμμαχίες, τόνισε και πρόσθεσε πως τα βασικά ερωτήματα που εύλογα απασχολούν την Κυπριακή Αυτοδιοίκηση είναι τα εξής:

 • Εάν θα προχωρήσει η συνένωση των μικρών Κοινοτήτων ή η δημιουργία Συνδέσμων των Κοινοτήτων
 • Εάν θα προταθεί η συγκρότηση δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο επαρχιακό επίπεδο, ώστε να γίνουν άμεσα εκλεγόμενα Επαρχιακά Συμβούλια ή εάν θα διατηρηθούν με τη σημερινή μορφή τους.
 • Ποια ανα–οριοθέτηση αρμοδιοτήτων θα προταθεί, ποιοί πόροι πρέπει να αποκεντρωθούν και ποιές θα πρέπει να είναι οι σχέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Κεντρική Διοίκηση και την Επαρχιακή Διοίκηση.
 • Πώς θα προωθηθεί η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • Πώς θα βελτιωθούν οι πολιτικές προσωπικού και πώς θα αναβαθμιστεί η καταστατική θέση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως στα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα, η ελληνική εμπειρία μπορεί να φανεί χρήσιμη, ωστόσο διευκρίνισε πως οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας 30ετίας δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς το Κεντρικό Κράτος δεν είχε ποτέ τη βούληση να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αποκέντρωση, δεν έδωσε δηλαδή ποτέ στην Αυτοδιοίκηση ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους.

«Σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα η κεντρική πολιτεία δεν αντιμετώπισε ποτέ ισότιμα το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και αντιμετώπιζε το πολιτικό μας προσωπικό σαν να είναι δεύτερης κατηγορίας», σημείωσε.

Ο κ. Πατούλης εστίασε στη σημασία να μπει η χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης  και πρόσθεσε πως για να γίνει εφικτός αυτός ο στόχος απαιτείται η δρομολόγηση μιας ριζικής μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, που θα στηριχθεί στην αποκέντρωση και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

Στη συνέχεια της ομιλίας του επισήμανε πως για να είναι αποτελεσματική μία μεταρρύθμιση πρέπει να ληφθούν υπόψιν κάποιοι παράγοντες και στην περίπτωση της Κύπρου αυτοί θα έπρεπε να είναι η ανθρωπογεωγραφία της Νήσου η οποία επιτρέπει μόνο μία ισχυρή Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής όλη την περίοδο της κρίσης, ωστόσο, όπως σημείωσε, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών απαιτείται η επόμενη διοικητική μεταρρύθμιση να αφορά ολόκληρο το διοικητικό σύστημα της χώρας, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με στόχο το Επιτελικό Κράτος και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πατούλης τόνισε πως η ΚΕΔΕ έχει προτείνει αναδόμηση του Κράτους, επανα–οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων, που θα συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, διεύρυνση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, δημοσιονομική αποκέντρωση, ώστε οι Δήμοι να αποκτήσουν φορολογική εξουσία. Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014–2020 και ιδιαίτερα των Κοινωνικών Προγραμμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση της φτώχειας και  το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και στο ζήτημα που αφορά στην εποπτεία και τους ελέγχους που πραγματοποιεί το Κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Ζητούμε την απλοποίηση των εξωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών και είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε το ρόλο τους συγκροτώντας δομή εσωτερικού ελέγχου σε κάθε Δήμο και διευρύνοντας τον κοινωνικό έλεγχο» σημείωσε.  

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως καμία διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν συνοδευτεί από Πρόγραμμα Υποστήριξης της Εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, με επαρκείς πόρους.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την ευχή να δοθεί σύντομα λύση στο εθνικό θέμα της Κύπρου τονίζοντας χαρακτηριστικά: « Ελπίζω και εύχομαι την επόμενη φορά που θα έρθω να έχει δοθεί λύση στο εθνικό ζήτημα της Νήσου και να γιορτάσουμε όλοι μαζί σε μία ενωμένη Κύπρο με μία ενιαία Ένωση των Δήμων όλης της Κυπριακής Δημοκρατίας».  

Στην Κιβωτό του Κόσμου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης

Γ. Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας δοκιμάζονται» 

IMG 8043IMG 8084

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισκέφθηκε την Κιβωτό του Κόσμου και συγκεκριμένα το νέο κτίριο του οργανισμού που έχει αναλάβει τη φιλοξενία  500 παιδιών με τις μητέρες τους, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Πατέρα Αντώνιο, εμπνευστή και ιδρυτή της Κιβωτού.

Ο κ. Πατούλης περιηγήθηκε στους χώρους του κέντρου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα παιδιά αλλά και να παρακολουθήσει διάφορες δραστηριότητές τους.

Διαβάστε περισσότερα: Στην Κιβωτό του Κόσμου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Φόρουμ με θέμα ««Εξοικονόμηση Ενέργειας – Επενδύοντας Στο Ευρωπαϊκό Όραμα»

Γ. Πατούλης: «Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για ατέρμονους σχεδιασμούς και δεσμεύσεις που θα μείνουν στα χαρτιά. Οφείλουμε να λειτουργήσουμε εθνικά για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας»

photo energeia 3

Τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παίξει έναν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Ελληνικής Περιφέρειας, με την προϋπόθεση να της δοθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία από τη κεντρική διοίκηση, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Χαιρετίζοντας το επίκαιρο  φόρουμ με θέμα ««Εξοικονόμηση Ενέργειας –Επενδύοντας Στο Ευρωπαϊκό Όραμα», που  υλοποιείται  από την Α - Εnergy Investments σε συνεργασία με την ΕΕ και τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, των Υπουργείων Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - ΡΑΕ του ΚΑΠΕ, του TEE, Περιφερειών, τραπεζών  και του ιδιωτικού τομέα, εστίασε στα ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή χαρακτηρίζοντας τα «δομικά στοιχεία» στη διαμόρφωση των τοπικών αναπτυξιακών πολιτικών.

Στο Φόρουμ απεύθυναν επίσης χαιρετισμό ο κ. Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής  Αντιπροσωπείας  ΕΕ στην Ελλάδα, ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γεν. Γραμματέας Ενέργειας - Ορυκτών Πόρων, o κ. Γεράσιμος Θωμάς, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας ΕΕ - DG ENERGY (σύνδεση με Skype), ο κ. Κώστας Σκρέκας, Τομεάρχης Ενέργειας ΝΔ,  βουλευτής Τρικάλων, ο κ. Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ ,  κ. Σωτήρης Μανωλκίδης κα.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη να πετύχουμε μία «πραγματική Ενεργειακή και παραγωγική Επανάσταση», για να μπει ένα φρένο στις καταστροφικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών οι οποίες, όπως ανέφερε, έχουν προκληθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια και τις λειτουργίες του φυσικού μας περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού ο κ. Πατούλης τόνισε πως ένας ΟΤΑ μπορεί να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η ενέργεια και το φυσικό περιβάλλον, για την τοπική ανάπτυξη ενός τόπου λειτουργώντας ως ενεργειακός καταναλωτής, ως παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, πρέπει και το κράτος να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε αυτή την κατεύθυνση, αλλάζοντας το μοντέλο διοίκησης του κράτους και δρομολογώντας την αποκέντρωση με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.  «Ας δώσουν τη δυνατότητα στους Δήμους να διαχειρίζονται τα χρήματα που προορίζονται για τους πολίτες, όπως τους πόρους από το Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να μπορέσουν να διευρύνουν τις αναπτυξιακές τους προοπτικές» σημείωσε.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας όχι μόνο δεν έμεινε απαθής αλλά έχει να επιδείξει σημαντικές πρωτοβουλίες και έργο στα θέματα της ενέργειας» υπογράμμισε και συνόψισε τις πιο σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες στις εξής:

α) Τις δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας στα δημοτικά κτίρια

β)         Τη μέτρηση και τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας μέσω έξυπνων εφαρμογών με προτεραιότητα στους ΟΤΑ, στις εγκαταστάσεις τους και τη λειτουργία τους

γ)         Τη μείωση της Ενεργειακής κατανάλωσης άλλων δημοτικών εγκαταστάσεων με παράλληλη εξοικονόμησης πόρων μέσω

 • Της σωστής συντήρησης του δικτύου
 • Της έξυπνης διαχείρισης στα κτίρια
 • Της χρήσης λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης στον οδοφωτισμό
 • Των φωτιστικών με αισθητήρες κίνησης σε δημόσιους χώρους

δ)         Την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας μέσω της εφαρμογής των τοπικών σχεδίων Αποκεντρωμένης Διαχείρισης των ΑΣΑ.

ε)           Τα έργα ορθολογικής διαχείρισης του πόσιμου ύδατος, τα φράγματα, τις υδατοδεξαμενές, τα έργα μείωσης διαρροής στα δίκτυα

στ)         Την επανάχρηση των προϊόντων επεξεργασίας από τις μονάδες βιολογικών καθαρισμών και πολλές άλλες πρωτοβουλίες με θετικό πρόσημο για το περιβάλλον.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως «το αμέσως επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για το κράτος, για τη πολιτεία και για την αυτοδιοίκηση στους τομείς αυτούς» και επισήμανε την ανάγκη να απαντήσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε αυτές τις προκλήσεις, «πειστικά, συγκεκριμένα, με εκατέρωθεν δεσμεύσεις, με έργο και όχι με ατέρμονους σχεδιασμούς, αποτελεσματικά και πάνω απ ’όλα εθνικά».

photo energeia 1photo energeia 2