platforma diorthosis tm akiniton pros ota s covid 19 kede s1 Πρόσβαση Δήμων Ψηφιακή Πλατφόρμα Καταγραφής Αναγκών ΟΤΑ

Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο 1-3 Δεκ 2016, Θεσσαλονίκη

Η αυτοδιοίκηση ενωμένη προχωρά μπροστά, για να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης

H ανακοίνωση του κ. Δ. Μπίρμπα, μέλους του Δ.Σ.της ΚΕΔΕ και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας, με αφορμή το Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει τα πολιτικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η  φιλοκυβερνητική αυτοδιοικητική παράταξη, εξαιτίας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Μπίρμπας προβάλλει μια σειρά από αιτήματα, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν και αιτήματα που καταγράφονται στο κείμενο συμπερασμάτων του Συνεδρίου,  που ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από τους συνέδρους. Τόσο η πλειοψηφία του Συνεδρίου, όσο και ο κ. Μπίρμπας εκφράζουμε:

 • την αντίθεσή μας στην περαιτέρω μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης, μέσω του προϋπολογισμού του 2017
 • την απαίτησή μας να μην υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, πριν επιλυθούν τα βασικά λειτουργικά προβλήματα των Δήμων, με κυριότερο όλων το οικονομικό,
 • την απαίτηση μας να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για την απόδοση των παρακρατηθέντων
 • την θέλησή μας για αλλαγή του Καλλικράτη και του Κώδικα μέσα στο 2017
 • την ανάγκη να διορθωθούν οι λανθασμένες κυβερνητικές αποφάσεις σε ζητήματα όπως η κινητικότητα, η παράταση των 8μηνων συμβάσεων, ο Ν. 4412 και οι επιπτώσεις που έχει στα έργα και τις μελέτες των Δήμων

Είναι φανερό ότι και ο κ. Μπίρμπας διαφωνεί με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στην Αυτοδιοίκηση. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει αλλιώς, αφού είναι ένα στέλεχος με σημαντική εμπειρία στο χώρο.

Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει πόσο αναληθείς και μαξιμαλιστικές ήταν ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος του το 2015, όταν έταζε τα πάντα στους πάντες, προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία. Δύο χρόνια μετά κι έχοντας έρθει αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα, αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να δίνεις υποσχέσεις και να προβάλεις αιτήματα, που γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να ικανοποιήσεις.

Η διαφορά είναι ότι τα αιτήματα που προβάλει σήμερα η ΚΕΔΕ για λογαριασμό των Δήμων, είναι και δίκαια και ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα. Βούληση από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπάρχει για να υλοποιηθούν.

Κι αυτό αποδυναμώνει την αξιοπιστία της παράταξης του κ. Μπίρμπα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και συνολικά, αναδεικνύει το στρατηγικό και πολιτικό της αδιέξοδο.

Δεν μπορεί να έχει πολιτικό μέλλον μια αυτοδιοικητική παράταξη που το κύριο μέλημα της, είναι η στήριξη μιας ετερόκλητης κυβερνητικής συμμαχίας.

Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού θα γυρίσουν την πλάτη στους «πρόθυμους» υποστηρικτές μιας αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής, που υποβαθμίζει συνολικά με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, το θεσμό μας.

Όσον αφορά τους υπαινιγμούς για την πλειοψηφία των Συνέδρων που ψήφισαν την πρόταση της Διοίκησης, θα του πούμε ότι στο χέρι του ήταν να παρίστανται στην ψηφοφορία τα μέλη της παράταξης του και να ανέτρεπαν την απόφαση που τελικά πάρθηκε. Όμως έλαμψαν δια της απουσίας τους, όπως λείπουν συνειδητά από τον αγώνα που δίνει η Αυτοδιοίκηση ενωμένη όλο αυτό το διάστημα, για να διαφυλάξει το κύρος του θεσμού.

Τιμώ το Γιάννη Μπουτάρη για την προσωπική και πολιτική του διαδρομή. Διαφωνώ όμως με την άποψη που έχει για τον τρόπο που λειτουργεί η ΚΕΔΕ, καθώς και για την αποτίμηση του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είναι ένα πρόσωπο που έχει προσφέρει πολλά, τόσο στην Αυτοδιοίκηση, όσο και στην οικονομική ζωή του τόπου.  Για την προσωπική του αυτή διαδρομή τον σέβομαι και τον τιμώ. Όμως διατηρώ ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου για τρεις θητείες το δικαίωμα να διαφωνώ μαζί του, τόσο για την άποψη που εξέφρασε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (σύμφωνα με αναρτήσεις σε ειδησεογραφικά sites) για τον τρόπο λειτουργίας της ΚΕΔΕ, την οποία προσομοίασε με "μικρή Βουλή". Όσο και για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της οποίας είναι Δήμαρχος.

Όσον αφορά την ΚΕΔΕ, αν ο συνάδελφός μου παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της αλλά και τις πολιτικές θέσεις που κατά καιρούς αποτυπώνουμε, θα διαπίστωνε ότι το επίπεδο του διαλόγου που διεξάγεται στο ανώτερο όργανο της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού, είναι πολύ υψηλό. Τόσο από άποψη ήθους και πολιτικού πολιτισμού μεταξύ των μελών του Δ.Σ., από το οποίο απουσιάζουν οι ακραίες φωνές κι απόψεις που παρατηρούμε στις συνεδριάσεις της Βουλής και κάποιων δημοτικών συμβουλίων όπως του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όσο και σε ότι αφορά την ποιότητα του πολιτικού λόγου και των απόψεων που διατυπώνονται. Η ΚΕΔΕ δεν είναι μια μικρή Βουλή, αλλά ο "πολιτικός καθρέπτης" των τοπικών μας κοινωνιών, μέσα από τους αιρετούς εκπροσώπους του θεσμού μας. Οι παρατάξεις λειτουργούν στην πλειοψηφία τους στις περισσότερες περιπτώσεις με αυτοδιοικητικά κριτήρια και όχι με κομματικές ταυτότητες. Τον προσκαλώ να παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις μας είτε με προσωπική παρουσία στα γραφεία της ΚΕΔΕ, είτε μέσω του live streaming, για να το διαπιστώσει. Βέβαια, θα ήταν ακόμη καλύτερο να συμμετείχε και ο ίδιος στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει λόγω των επιλογών του επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης, στην οποία συμμετείχε ως υποψήφιος ο Γ. Μπουτάρης στις εκλογές του 2014.

Όσον αφορά το Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, πράγματι κάποιες αυτοδιοικητικές παρατάξεις που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, επιχείρησαν να υποβιβάσουν το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου κατά την ψήφιση των συμπερασμάτων του Συνεδρίου. Όμως δεν τα κατάφεραν, χάρη στη δημοκρατική στάση και αντίδραση της πλειοψηφίας των συνέδρων. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που διήρκεσε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ έγινε ένας εκτενής και συστηματικός διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων αιρετών εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού, παρουσία στελεχών της Κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης. Συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι στην καθημερινή τους λειτουργία. Και  πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τόσο την ατζέντα, όσο και το σχέδιο δράσης της ΚΕΔΕ στο επόμενο διάστημα.

Κατά την άποψη μου, η ΚΕΔΕ δεν είναι μια μικρή Βουλή εντός της οποίας διεξάγονται μάχες με κομματικό χαρακτήρα. Αλλά ένας χώρος όπου συζητούνται και λαμβάνονται αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών της χώρας μας, από τον πιο μεγάλο, ως τον πιο μικρό Δήμο. Επίσης, εκτιμώ ότι το Συνέδριο της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό στην πορεία του αυτοδιοικητικού κινήματος, για δύο λόγους.  Ο πρώτος, ήταν η μεγάλη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων στις εργασίες του Συνεδρίου, κάτι  που αποδεικνύει την επιτυχία του. Και ο δεύτερος, το γεγονός ότι στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης διατυπώθηκαν μια σειρά από θέσεις και απόψεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους Δήμους (Οικονομικά Αυτοδιοίκησης, αλλαγή Εκλογικού Νόμου, Αλλαγή Καλλικράτη, Προσφυγικό, Καταστατική Θέση Αιρετών, Κινητικότητα Προσωπικού, κλπ) και μάλιστα σε μια περίοδο που η ΚΕΔΕ συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αλλαγή του Καλλικράτη.

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Κανείς δεν μπορεί να διασπάσει την ενότητα του αυτοδιοικητικού κινήματος»

Σε μια περίοδο που η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη την ενότητα όλων των δυνάμεών της, για να αντιμετωπίσει την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται από τη σημερινή κυβέρνηση, ο συνασπισμός των προθύμων φιλοκυβερνητικών υποστηρικτών της αντί - αυτοδιοικητικής πολιτικής, οι παρατάξεις των κ.κ. Μπίρμπα και Ιωακειμίδη, επιλέγουν το ρόλο του διασπαστή του αυτοδιοικητικού κινήματος.

 

Επιλέγουν να ρίξουν νερό στο μύλο όσων μας θέλουν χωρίς φωνή, διασπασμένους και χωρίς συγκροτημένες θέσεις και απόψεις.

Η απαράδεκτη, αντιδημοκρατική συμπεριφορά που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τα συμπεράσματα του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, είναι αποκαλυπτική τόσο των πραγματικών τους προθέσεων, όσο και του πολιτικού τους ήθους. Όμως πρέπει να γνωρίζουν οι πρόθυμοι νεροκουβαλητές της κυβερνητικής πολιτικής πως η ΚΕΔΕ και oi Δήμοι βγήκαν από το Συνέδριο της Θεσσαλονίκης πιο δυνατοί.

Οι κόκκινες γραμμές που βάλαμε στην κυβέρνηση όσον αφορά τη χρηματοδότηση των δήμων από τον προϋπολογισμό του 2017, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το προσφυγικό, την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, την καταστατική θέση των αιρετών, μας δεσμεύουν απέναντι σε όλους.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την αυτοδιοίκηση.

Ενωμένοι για μια ακόμη φορά θα δώσουμε τους αγώνες για τη διαφύλαξη της θεσμικής ανεξαρτησίας και της οικονομικής μας αυτοτέλειας. Ενωμένοι θα αγωνιστούμε και ενωμένοι θα κερδίσουμε.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διασπάσει.

Η νίκη της αυτοδιοίκησης τον Απρίλιο του 2015, όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να μας πάρει με το έτσι θέλω τα ταμειακά μας διαθέσιμα, χωρίς να τα καταφέρει, με τη σύμφωνη και τότε γνώμη των κ.κ. Μπίρμπα και Ιωακειμίδη, θα είναι ο οδηγός των επόμενων κινήσεων μας.

 

 

Επισυνάπτεται η άποψη της νομικής υπηρεσίας της ΚΕΔΕ

Με τη συμμετοχή 2000 παρατηρητών και 358 συνέδρων ολοκληρώθηκε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη

geniki-patoulisΓ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Βρισκόμαστε σε μια νέα μέρα για την Αυτοδιοίκηση – Ενωμένοι και αποφασισμένοι υπερασπιζόμαστε και διαφυλάττουμε το κύρος του θεσμού  

Μετά από 34 ώρες ολομέλειας και 20 ώρες θεματικών συνεδριάσεων ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με τη συμμετοχή και παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων, το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Στις εργασίες συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 παρατηρητές και 358 σύνεδροι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οκτώ αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, πέντε κυβερνητικά στελέχη (υπουργοί, αναπληρωτές και γ.γ), ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου των ΗΠΑ, η Πρόεδρος του Κογκρέσσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο γ.γ. του CEMR καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων, ομοσπονδιών και δικτύων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου δήλωσε: «Η επόμενη ημέρα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου μας βρίσκει ενωμένους και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού. Αγωνιζόμαστε για μια αυτοτελή, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, ανατρεπτική, εξωστρεφή, διεκδικητική και αποτελεσματική για τους πολίτες αυτοδιοίκηση. Οι αποφάσεις που λάβαμε στο συνέδριο με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας  αποτελεί τον οδηγό για να βγει ο τόπος από τα αδιέξοδα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των επώδυνων μνημονίων. Είναι καιρός να διεκδικήσουμε ακόμα ποιο δυναμικά το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τον τόπο τους. Δικαίωμα το οποίο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτονόητο».

Ο Γ. Πατούλης πρόσθεσε στη συνέχεια ότι το 2017 θα είναι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια χρονιά διεκδικήσεων από την Κεντρική Κυβέρνηση. Το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αγώνα και ρήξης με τις κυβερνητικές επιλογές».

Αξίζει να επισημανθεί ότι το συνέδριο της ΚΕΔΕ έστειλε και ένα μήνυμα εξωστρέφειας, καθώς έλαβαν μέρος στις εργασίες του σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη και την Αμερική.

Μεταξύ αυτών ήταν ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Αμερικής Γ. Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Κογκρέσσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Gudrun Mosler–Tornstrom και ο γ.γ. του CEMR Frederic Vallier.

Στο συνέδριο διατύπωσαν τις πολιτικές θέσεις τους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το μέλλον του θεσμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος Ν.Δ, η Φώφη Γεννηματά, Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Κόμματος «Το ΠΟΤΑΜΙ», ο Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Πρόεδρος Λαϊκής Ενότητας, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης Βουλευτής Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δελής, Εκπρόσωπος ΚΚΕ και ο Γιάννης Μοίρας, Γραμματέας ΑΝ.ΕΛ..

Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν και από υπουργικά στελέχη, τα οποία προσδιόρισαν τις θέσεις και τις πολιτικές που προγραμματίζουν, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε λειτουργικό επίπεδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, ομιλία πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, η υπουργός  Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Όλγα Γεροβασίλη, ο Παν. Κουρουμπλής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Ο πρώην Γ.Γ. Ν. Κανελλόπουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν σε νομικό επίπεδο προκειμένου να επιλύονται εξωδικαστικά υποθέσεις που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση.

Τις θέσεις τους για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διατύπωσαν στο συνέδριο ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κ. Αγοραστός και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας. Αντίστοιχες τοποθετήσεις υπήρξαν από τους Προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, από δημάρχους, καθώς και από δημοτικούς συμβούλους. 

Να σημειωθεί ότι στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο υπήρξαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων και ομοσπονδιών. Μεταξύ άλλων του Πρόεδρου του ΣΕΤΕ, του Προέδρου του Δικτύου ΦΟΔΣΑ, του Προέδρου της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών, του εκπροσώπου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αναπήρων, εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων, καθώς και εκπρόσωποι εργαζομένων της ΠΟΕ και ΠΟΠ ΟΤΑ.

Το τελικό αποτέλεσμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ βασίστηκε σε ένα μεγάλο μέρος στις θέσεις και τα συμπεράσματα που είχαν προκύψει από  ειδικά θεματικά συνέδρια που είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια του 2016. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το ειδικό θεματικό Συνέδριο για τις θεσμικές αλλαγές που έγινε στο Βόλο καθώς και το ειδικό θεματικό συνέδριο για τη μεταναστευτική πολιτική το οποίο οργανώθηκε στη Σάμο. Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των θέσεων της ΚΕΔΕ έχει ως επιστημονικός βραχίονας, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για τις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των δήμων, υποστηρικτικό ρόλο έχει η ΠΕΤΑ Α.Ε..

Εκτός από τα θεματικά συνέδρια υπήρξε συστηματική δουλειά και από τις ειδικές Επιτροπές που λειτουργούν στην ΚΕΔΕ. Υλικό για το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο θα βρείτε στη σελίδα της ΚΕΔΕ www.kedke.gr, καθώς και στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό περιοδικό της ΚΕΔΕ www.localit.gr .

Η Απόφαση του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου

Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Θεσσαλονίκη, 1–3 Δεκεμβρίου 2016

 • Ο Ι Τ Ε Σ Σ Ε Ρ Ε Ι Σ  Α Δ Ι Α Π Ρ Α Μ Α Τ Ε Υ Τ Ε Σ              Θ Ε Σ Ε Ι Σ

 

 • Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Α /  Π Ρ Ο Ϋ Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ  2 0 1 7
 • Η Α Ν Α Θ Ε Ω Ρ Η Σ Η  ΤΟΥ  «Κ Α Λ Λ Ι Κ Ρ Α Τ Η»
 • Ο Ι 1 2   Μ Ε Τ Α Ρ Ρ Υ Θ Μ Ι Σ Ε Ι Σ – Τ Ο Μ Ε Σ
 • Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ ΚΑΙ Π Ρ Ω Τ Ο Β Ο Υ Λ Ι Ε Σ  ΤΗΣ  Κ Ε Δ Ε
 • Συνταγματική Αναθεώρηση
 • Αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού
 • Ενημέρωση και Διεκδίκηση εφαρμογής των 12 Μεταρρυθμίσεων – Τομών
 • Επιτροπή «Καλλικράτη» ΥΠ.ΕΣ.
 • Συνεργασία ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ


Ο Ι  Τ Ε Σ Σ Ε Ρ Ε Ι Σ  Α Δ Ι Α Π Ρ Α Γ Μ Α Τ Ε Υ Τ Ε Σ                Θ Ε Σ Ε Ι Σ  Π Ο Υ  Ο Δ Η Γ Ο Υ Ν  Σ Ε  Ρ Η Ξ Η

 

 1. Καμία περαιτέρω περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού στον Προϋπολογισμό του 2017 και άμεση συζήτηση με την Κυβέρνηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010 – 2016, με πρώτο βήμα την απόδοση 215 εκ. ευρώ το 2017.
 2. Επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας των δημάρχων, έτσι ώστε να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από το Εφετείο. Επίσης, να τίθενται σε αργία οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραπέμπονται  αμετακλήτως για κακούργημα, μόνο στην περίπτωση που τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της προσωρινής κράτησης με το παραπεμπτικό βούλευμα (τροποποίηση εδάφ. Β, παρ. 2, άρθρο 236, Ν. 3852/2010).
 3. Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους. Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων.
 4. Εκπόνηση ολοκληρωμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, με την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ.

 

Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Α  /  Π Ρ Ο Ϋ Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ  2 0 1 7

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ ο Κρατικός προϋπολογισμός 2017 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προβλέπει τα εξής:

 • Περικόπτονται τα 214 εκατ. € των παρακρατηθέντων.
 • Οι επίσημες συνολικές μειώσεις που προβλέπονται αντιστοιχούν σε 2,5 μηνιαίες καταβολές ΚΑΠ, για κάθε δήμο.
 • Η μείωση που προβλέπεται, όσο και να προσπαθήσουν οι δήμοι, θα επηρεάσει την προσφορά υπηρεσιών στους δημότες.
 • Επιβάλλει στην ΤΑ να αυξήσει, το 2017, τα έσοδα της από φόρους και τέλη. Μόνο για τα ανταποδοτικά τέλη προβλέπει αύξηση 14%.
 • Ούτε τα μισά από αυτά που προβλέπει ο Ν. 3852/2010 δεν αποδίδονται στους δήμους με τον ΚΠ 2017.
 • Μόνο η προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων των ΚΑΠ (ΦΕΦ&ΝΠ,ΦΠΑ,ΕΝΦΙΑ), χωρίς να υπολογίζονται ΠΟΕ, θα έπρεπε να οδηγήσει σε αύξηση πόρων των δήμων κατά 400 εκατ. €.
 • Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας δεν προβλέπονται αυτού του είδους οι μειώσεις στους δήμους.
 • Οι μειώσεις που επιβάλλονται στους δήμους ξεπερνούν κατά 300% τις αντίστοιχες συνολικές μειώσεις της Γενικής Κυβέρνησης.
 • Οι επενδύσεις που αφορούν την ΤΑ, συνεχώς φθίνουν με αποτέλεσμα μεταξύ 2015/2017 να έχουν μειωθεί κατά 35%.
 • Η Εισηγητική έκθεση επιβάλλει στους δήμους, για το 2017, 70 εκατ πλεονάσματα

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 

 1. Να εγγραφεί ποσό ίσο με 214 εκατ. € στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017, ως η πρώτη δόση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
 2. Να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Μόλις κλείσει η συζήτηση, το ποσό των 214 εκατ. € του 2017 θα συμψηφιστεί στο συνολικό ποσό.
 3. Να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο Ν. 3852/2010.
 4. Να υπάρξει γενναία αύξηση του ΠΔΕ με ειδικό κωδικό, αυξημένης συμμετοχής, για τα δημοτικά έργα.
 5. Να σταματήσει επιτέλους το «ανέκδοτο» με τα πλεονάσματα της Τ.Α.

 

Η  Α Ν Α Θ Ε Ω Ρ Η Σ Η  ΤΟΥ  «Κ Α Λ Λ Ι Κ Ρ Α Τ Η»

 

Το Τακτικό Συνέδριο 2016 της ΚΕΔΕ υιοθετεί τις αποφάσεις του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο Βόλο για την Αναθεώρηση του «Καλλικράτη», που επισυνάπτονται στην παρούσα Απόφαση και αφορούν στα ακόλουθα: 

 • ΤΙΣ μεταρρυθμΙσειΣ του κανονιστικοΥ πλαισΙου

α.  το Σύστημα Διακυβέρνησης

β.  τις αρμοδιότητες

γ.  την οικονομική διαχείριση

δ.  το προσωπικό των ΟΤΑ

ε.  την καταστατική θέση των αιρετών

στ.  τους συμβασιακούς θεσμούς

ζ.  τα ιδρύματα, τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ

η.  την εποπτεία, τον έλεγχο και τους ελεγκτικούς θεσμούς

 • ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ τΗν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Των ΔΗμων
 • ΤΗ ΔιαβαθμιδικΗ ΣυνεργασΙα ΔΗμων – ΠεριφερειΩν
 • ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ της ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Συμπληρωματικά προς την παραπάνω Απόφαση, προτείνει και διεκδικεί τα ακόλουθα:

 • Να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις ως Ν.Π.Ι.Δ. δεν υπόκεινται σε κατασταλτικό δημοσιονομικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο , αλλά μόνον σε έλεγχο οικονομικό, στα πλαίσια Αστικής Ευθύνης. Στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ανατίθεται η λήψη σχετικής νομοθετικής πρότασης που θα εξειδικεύει το περιεχόμενο της προτεινόμενης ρύθμισης.
 • Ειδικό κεφάλαιο στο νέο Κώδικα Δήμων και Περιφερειών που θα αναγνωρίζει τις νομικές αποκλίσεις των διαφορετικών κατηγοριών Δήμων από τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αφορούν το «μεσαίο Δήμο»

Το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ είναι αναγκαίο να εκπονήσουν το νέο Κώδικα Δήμων και Περιφερειών με βάση την πολυμορφία της χώρας και με Δήμους διαφορετικών κατηγοριών, σύμφωνα με τις ακόλουθες κατευθύνσεις :

α) εκπόνηση ειδικού κεφαλαίου στο νέο Κώδικα Δήμων και Περιφερειών που θα αναγνωρίζει τις νομικές αποκλίσεις των διαφόρων κατηγοριών Δήμων από τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αφορούν τον «μεσαίο Δήμο»,

β) οργανωτική κατηγοριοποίηση των Δήμων (οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας, προσωπικό κλπ),

γ) βελτίωση του συστήματος κατανομής των Κ.Α.Π. στους Δήμους (και στις διαδημοτικές δομές τους) και

δ) εκπόνηση ενός μεσοπρόθεσμου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα αποφασιστούν.

 

 • Πρόγραμμα Υποστήριξης Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης

Η προετοιμαζόμενη μεταρρύθμιση πρέπει να συνοδεύεται από ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης (τουλάχιστον 5ετές), όπως το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ε.Π.Τ.Α.) που περιλάμβανε το Πρόγραμμα «Καποδίστριας» (το πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. νομοθετήθηκε με τον «Καλλικράτη» αλλά δεν υλοποιήθηκε).

Οι Πόροι του Προγράμματος μπορεί να προέρχονται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014–2020 και Εθνικούς πόρους και πρέπει να διασφαλιστούν νομοθετικά και προγραμματικά.

Για την εφαρμογή του Προγράμματος υπογράφεται Προγραμματική Σύμβαση Υπουργείου Εσωτερικών–ΕΝΠΕ–ΚΕΔΕ. Ενώ ως αρχή διαχείρισης του προγράμματος ορίζεται διαχειριστική αρχή με συμμετοχή της ΚΕΔΕ.

 

ΟΙ  1 2   Μ Ε Τ Α Ρ Ρ Υ Θ Μ Ι Σ Ε Ι Σ – Τ Ο Μ Ε Σ

 

Το Τακτικό Συνέδριο 2016 της ΚΕΔΕ εκτιμά ότι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί πλέον να αφορά μόνο την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά το συνολικό διοικητικό σύστημα της χώρας : Κεντρική και Αποκεντρωμένη Διοίκηση – Περιφέρειες – Δήμους.

Για το λόγο αποφάσισε να προτείνει στην Κυβέρνηση, τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και την κοινωνία τις ακόλουθες

12 ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΤΟΜΕΣ

για ένα Ισχυρό Επιτελικό Κράτος

με ενισχυμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

στην Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή

 1. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προτείνουμε τη διοικητική μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Κεντρικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είναι χωροθετημένες σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο, στην αντίστοιχη Περιφέρεια ή το Δήμο, είτε οι αρμοδιότητές τους αφορούν «τοπική υπόθεση», είτε αφορούν «αποστολή του κράτους» (οπότε θα ασκούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατ΄ εκχώρηση εξουσίας από την Κεντρική Διοίκηση).

Με τον τρόπο αυτό, η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους, διότι διασφαλίζεται η συνολική υπαγωγή των μεταφερόμενων υπηρεσιών στην πολιτική διεύθυνση της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το σύνολο των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και της υλικοτεχικής υποδομής τους, χωρίς να χρειαστεί η χωρική μετακίνηση του προσωπικού και της υποδομής αυτών.

Ενδεικτικά, οι κρατικές δομές που προτείνουμε να μεταφερθούν διοικητικά στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι οι ακόλουθες :

 1. τα Κοινωνικά Ιδρύματα
 2. τα Νηπιαγωγεία
 3. τα Γραφεία του ΟΑΕΔ.
 4. οι Δομές πρόληψης και οι Δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων των Κέντρων Υγείας (ιδίως των αστικού τύπου), πλην του υγειονομικού προσωπικού τους.
 1. ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ»

Ο θεσμός της «διοικητικής υποστήριξης» του Ν.3852/2010 («Καλλικράτης») δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του νομοθέτη, διότι επιχειρήθηκε η ρύθμιση μόνο με νομικές διατάξεις, ενός ζητήματος που είχε και επιχειρησιακό χαρακτήρα.

Το ζήτημα αυτό χρειάζεται επαναρρύθμιση, η οποία να περιλαμβάνει όχι μόνο κανονιστικές διατάξεις, αλλά και ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο :

1    να καταγράφει και να αξιολογεί την υπάρχουσα κατάσταση,

 1. να προσδιορίζει τις δομές (με την οργάνωση, το προσωπικό, την υλικοτεχνική υποδομή και τους πόρους), που πρέπει να έχουν οι Δήμοι οι οποίοι θα παρέχουν τη διοικητική υποστήριξη,
 2. να υπολογίζει τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που απαιτεί η δημιουργία νέων υπηρεσιακών μονάδων από τους υποστηριζόμενους Δήμους προκειμένου να αποκτήσουν αυτοτελή λειτουργία και
 3. να καταλήγει σε ένα Σχέδιο Μετάβασης με συγκεκριμένο οδικό χάρτη, σύστημα διοίκησης και διασφαλισμένους πόρους.

Στο μεταβατικό διάστημα, μέχρι την επαναρρύθμιση του ζητήματος, προτείνουμε την αξιοποίηση του θεσμού της σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας του άρθρου 99 του Ν.3852/2010.

 1. ΜΕΤΑΦΟΡΑ «ΠΑΚΕΤΩΝ» ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ

Προτείνουμε τη μεταφορά «πακέτων» αρμοδιοτήτων στους Δήμους, όπως :

 • Η αδειοδότηση και ο έλεγχος της λειτουργίας όλων των νομικών προσώπων του τομέα της κοινωνικής πρόνοιας του δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού τομέα και του κοινωνικού τομέα.
 • Η αδειοδότηση της άσκησης του επαγγέλματος όλων των φυσικών προσώπων–επαγγελματιών του τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και ο έλεγχος της εφαρμογής των όρων της χορηγηθείσας άδειας.
 • Η χωροθέτηση, η αδειοδότηση και ο έλεγχος της λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Παράλληλα θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να εκδοθούν άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα και οι Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπονται στα άρθρα 95 και 206 του Ν. 3852/2010, ώστε να υλοποιηθούν οι διατάξεις το Νόμου που προέβλεπαν τη μεταβίβαση (από 01.01.2013) των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων που αναφέρονται στα εν λόγω άρθρα.

Είναι αυτονόητο ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κεντρική και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και τη σχετική υλικοτεχνική υποδομή.

Παράλληλα προτείνουμε: α) την επανασυγκρότηση της Δημοτικής Αστυνομίας (με τις αρμοδιότητες που είχε, με εκπαιδευμένο προσωπικό, με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και με τεχνικά μέσα) και
β) την αναθεώρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου της διαχείρισης του δικαιώματος των ΟΤΑ για απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας, με στόχο την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος και της ταυτόχρονης ενίσχυσης των ΟΤΑ και της Τοπικής Ανάπτυξης.

 1. ΕΠΑΝΑ–ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Προτείνουμε την επανα–οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικής και Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Περιφερειών – Δήμων με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας, της αποτελεσματικότητας και της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών και με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη δυνατή αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών, εξαντλώντας τα σχετικά όρια του Συντάγματος και της αντίστοιχης νομολογίας και με τελικό στόχο την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

Η επανα–οριοθέτηση πρέπει να νομοθετηθεί μέχρι την 01.07.2017, σε όλες τις δημόσιες πολιτικές που ασκούνται σε εθνικό – περιφερειακό – τοπικό επίπεδο και δίως στις ακόλουθες :

 • Αναπτυξιακός Προγραμματισμός (επικαιροποίηση του Νόμου 1622/1986 για τον Δημοκρατικό Προγραμματισμό).
 • Διαχείριση των στερεών και των υγρών αποβλήτων.
 • Διαχείριση των υδάτων.
 • Διαχείριση των κινδύνων από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές – Πολιτική προστασία.
 • Κοινωνική πολιτική και προώθηση της απασχόλησης.
 • Παρακολούθηση της κατάστασης του περιβάλλοντος και εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος (έδαφος, αέρας, θάλασσα), π.χ. έγκριση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
 • Εξοικονόμηση ενέργειας και αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 • Χωρικός σχεδιασμός, βιώσιμη ανάπτυξη και πολεοδόμηση (Τοπικά Χωρικά Σχέδια και Πολεοδομικά Σχέδια Εφαρμογής, Υπηρεσίες Δόμησης, Τοπικά Κτηματολογικά Γραφεία κλπ).
 • Αγροτική ανάπτυξη (προγράμματα ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών, αδειοδότηση και έλεγχος της λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, διαχείριση των βοσκοτόπων, εποπτεία των ΤΟΕΒ κλπ).
 • Αδειοδότηση της επαγγελματικής και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 • Διαχείριση των λιμένων, των μαρινών και των παράκτιων εγκαταστάσεων.

Ειδικά για το Χωρικό Σχεδιασμό και τις Ολοκληρωμένες Στρατηγικές Βιώσιμης Ανάπτυξης προτείνουμε και διεκδικούμε:

 • Την ενεργοποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, την ολοκλήρωση και τη θεσμοθέτηση των αναθεωρούμενων 12 Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων και την άμεση αντιμετώπιση του θέματος για το Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό.
 • Τη χρηματοδότηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων.
 • Τη δημιουργία τεκμηριωμένης βάσης δεδομένων σε επίπεδο δήμου.
 • Την αποσαφήνιση και κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου του συστήματος διοίκησης του Χωρικού Σχεδιασμού.
 • Τη χρηματοδότηση και ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των Ο.Τ.Α. για το Χωρικό Σχεδιασμό.

Η ΚΕΔΕ σχεδιάζει την επαναλειτουργία του Προγράμματος ΧΩΡΟΣ, για να υποστηρίξει τους δήμους στην ολοκλήρωση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

 Είναι αυτονόητο ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κεντρική και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και τη σχετική υλικοτεχνική υποδομή.

Η προτεινόμενη επανα–οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και η προώθηση της Πολεπίπεδης Διακυβέρνησης απαιτεί οπωσδήποτε τη συνεργασία των 14 συναρμόδιων Υπουργείων.

 1. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ

Για την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προτείνουμε την αποκατάσταση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3852/2010, τη διεύρυνση της χρηματοδότησης των Δήμων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ιδιαίτερα από τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014–2020, τη σταδιακή απόδοση των «Παρακρατηθέντων» πόρων από το 2009 μέχρι σήμερα και την επιστροφή των πόρων που αφαιρέθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (φόρος ζύθου, πετρελαιοειδή κ.α.).

Ειδικότερα, για τη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014–2020, απαιτούμε να διασφαλιστεί ένα οριζόντιο Πρόγραμμα, με πόρους ύψους τουλάχιστον 2 δις ευρώ, για τα έργα και τα προγράμματά της.

Όσον αφορά την αποτελεσματική αξιοποίηση από τους Δήμους των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014–2020, προτείνουμε την εκπόνηση ενός Προγράμματος Τεχνικής Υποστήριξής τους , μέσω της διασφάλισης της διαχειριστικής επάρκειάς τους ως δικαιούχων και της ωρίμανσης των έργων και των δράσεών τους με χρηματοδότησή του είτε από την Τεχνική Βοήθεια, είτε ως διακριτού τμήματος του κάθε έργου.

Επίσης, προτείνουμε τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Πολυτομεακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (όπως το «ΘΗΣΕΑΣ»), πενταετούς διάρκειας, το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τις χρηματοροές της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, το εθνικό σκέλος του Π.Δ.Ε., το Πράσινο Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στα πλαίσια χάραξης της στρατηγικής για την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ προτείνουμε να ξεκινήσει ο διάλογος με το Κεντρικό Κράτος:

 • για την ενίσχυση των Δήμων με νέες αποδόσεις από τα φορολογικά έσοδα της χώρας, καθώς και τη σημαντική αύξηση της χρηματοδότησής τους από το ΠΔΕ, έτσι ώστε τα ενοποιημένα έσοδα της Τ.Α. ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 3,7% που είναι σήμερα, να φτάσουν στον διακηρυγμένο στόχο της Τ.Α. του 8%, με ταυτόχρονη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων,
 • για τη Φορολογική Αποκέντρωση που θα διασφαλίσει την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά του ΕΝΦΙΑ. Θα πρέπει να είναι δικαιότερος, να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες κάθε Δήμου και κάθε γειτονιάς και να προωθεί την Τοπική Ανάπτυξη. Παράλληλα, θα πρέπει να προβλέπεται μηχανισμός αναδιανομής των εσόδων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

 1. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Η ανάγκη για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των Δήμων είναι πολύ μεγάλη. Το θέμα αυτό δεν ενδιαφέρει μόνο τους Δήμους. Ενδιαφέρει και την Κεντρική Κυβέρνηση. Ο δανεισμός πρέπει να χρηματοδοτεί επενδύσεις, την ατμομηχανή της ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που προέρχεται και ξεκινά από τα κάτω, ως Τοπική Ανάπτυξη (ή Ενδογενής Ανάπτυξη) και στη κορυφή σωρεύει σημαντικά, κρίσιμα και αξιοποιήσιμα ποσά και έργα με άμεσα και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Η λύση που προτείνουμε είναι :

 1. Να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη διαχείριση των πόρων του Πράσινου Ταμείου που προέρχονται από την Τ.Α., για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος και
 2. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μετεξελιχθεί σε μία σύγχρονη Δημοτική Τράπεζα.
 1. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Προτείνουμε τη μεταφορά, με ενιαία και συνολική διάταξη νόμου, των ακινήτων του Δημοσίου που δεν έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, στους αντίστοιχους Δήμους (όπως είναι τα στρατόπεδα στον αστικό ιστό τα οποία δεν λειτουργούν).

Για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και των ακινήτων που θα περιέλθουν στους Δήμους, προτείνουμε την εξειδίκευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των εργαλείων συνεργασίας δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ κλπ.) και την ενεργοποίηση και διεύρυνση του Προγράμματος ΥΠΕΣ– ΚΕΔΕ– ΕΕΤΑΑ, που αφορά στην επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των Δήμων.

Για τη χρηματοδότηση της προετοιμασίας που απαιτείται για την προτεινόμενη αξιοποίηση (εκπόνηση μελετών, αδειοδοτήσεις, προκηρύξεις, διαγωνισμοί κλπ), προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί το σχετικό ποσό του ΤΠ&Δ και πόροι του Πράσινου Ταμείου.

 1. ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓ-ΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙ-ΚΟΤΗΤΑΣ

Αναγκαία προϋπόθεση για τη διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην υποστήριξη της επιχειρη-ματικότητας, είναι η θεσμική αναγνώριση της ουσιαστικής συμμετοχής των Δήμων, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας:

α) στο σχεδιασμό, οργάνωση και εφαρμογή των Προγραμμάτων Περιφερειακής Ανάπτυξης, περιλαμβανομένων και των συγχρηματοδοτούμενων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014–2020 και

β) στη χωροθέτηση, τη διοίκηση και τη λειτουργία των επενδύσεων τοπικής κλίμακας με περιφερειακή ή εθνική σημασία (λιμάνια, αεροδρόμια, εμπορευματικοί σταθμοί, επιχειρηματικά πάρκα κλπ), προκειμένου να διασφαλίζονται οι αναγκαίες εξωτερικές οικονομίες και η σύνδεση των επενδύσεων αυτών με τα προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα όσον αφορά την υποστήριξη των επιχειρήσεων, προτείνουμε τη νομοθετική πρόβλεψη ενός νέου θεσμού προώθησης της Τοπικής Ανάπτυξης:  του Τοπικού Συμφώνου Προώθησης της Επιχειρηματικότητας, που θα έχει ως αντικείμενο την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και δυνητικούς εταίρους τον Δήμο, το Επιμελητήριο και τους Συλλογικούς φορείς των επιχειρήσεων της περιοχής, το Εργατικό Κέντρο, μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα της οικονομίας.

 1. ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Προκειμένου να αναλάβουν οι Δήμοι τη διοίκηση του Τοπικού Κοινωνικού Κράτους, εκτός από τη μεταφορά των συγκροτημένων δομών και των αρμοδιοτήτων που προβλέπουμε στα Κεφάλαια 1 και 3, προτείνουμε και τα ακόλουθα :

 • Να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους.
 • Με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2014–2020 και με Εθνικούς Πόρους να κατασκευαστούν οι νέες τοπικές κοινωνικές υποδομές (παιδικοί σταθμοί, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ κλπ).
 • Η εφαρμογή όλων των κοινωνικών προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο να υλοποιείται από τον αντίστοιχο Δήμο ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις με διαδημοτικές συνεργασίες και συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς υπό την αιγίδα του Δήμου.
 • Κάθε Τοπικό Σύμφωνο Προώθησης της Επιχειρηματικότητας να συνοδεύεται από ένα Τοπικό Σχέδιο Προώθησης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), με διευθύνοντα εταίρο τον Δήμο ή τους Δήμους της αντίστοιχης περιοχής.
 1. ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Για τη «βελτιστοποίηση των ανθρώπινων πόρων» στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση προτείνουμε :

 • Νέο «Σύστημα προγραμματισμού των ανθρώπινων πόρων» για την έγκαιρη κάλυψη των κενών σε προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 • Σύστημα κινητικότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα στηρίζεται στο «Σύστημα προγραμματισμού των ανθρώπινων πόρων».
 • Σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων των υπηρεσιών και των υπαλλήλων (και όχι μόνο των υπαλλήλων).
 • Νέοι σύγχρονοι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας.
 • Επιλογή των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων με αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα και με στόχο τη συγκρότηση «Σώματος διευθυντικών στελεχών».
 • Συνεχιζόμενη κατάρτιση των υπαλλήλων, όχι μόνο με σεμινάρια, αλλά κυρίως με τηλε–εκπαίδευση και κατάρτιση κατά την εργασία τους (on the job training), συνδεδεμένη με τις προγραμματιζόμενες δράσεις διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
 • Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων και της υλικοτεχνικής υποδομής των υπηρεσιών, με εφαρμογή και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Ειδικότερα όσον αφορά το επίκαιρο ζήτημα της Κινητικότητας χρειάζονται και οικονομικά κίνητρα στους μετατασσόμενους και στους αποσπώμενους υπαλλήλους, προκειμένου να καλύψουν τις πραγματικές πρόσθετες οικονομικές ανάγκες τους για τη διαμονή, τη διαβίωση και τις μετακινήσεις τους στις απομακρυσμένες–παραμεθόριες περιοχές και στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Επίσης, θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του Δήμου για τη μετακίνηση των υπαλλήλων του.

Σε κάθε περίπτωση το Πρόγραμμα Υποστήριξης Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης πρέπει να έχει ως απολύτως αναγκαίες προϋποθέσεις:

 • τη στελέχωση των Δήμων με προτεραιότητα στο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (όπως έγινε με τον «Καποδίστρια» και δεν έγινε με τον «Καλλικράτη») και
 • την κάλυψη των αναγκών των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων.
 1. Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ

Για την προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προτείνουμε :

 • Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση να στηρίζεται σε τρεις ισότιμους πυλώνες την Κεντρική Διοίκηση, τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
 • Την άμεση έναρξη της υλοποίησης του «Προγράμματος Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 13 Περιφερειών και των 325 Δήμων», που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020.
 • Να υποστηριχθεί η ΚΕΔΕ από όλα τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογική υποδομή που διαθέτει πλέον στο G-Cloud του Υπουργείου Οικονομικών και στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας αυτού, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, για τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών τους προς τους Δήμους και ειδικότερα: τον υπολογισμό του τέλους παρεπιδημούντων, τα στοιχεία του Εντύπου Ε1 και του Εντύπου Ε9, τα στοιχεία των κατόχων οχήματος, το ηλεκτρονικό παράβολο, το μητρώο φυσικών και μη φυσικών προσώπων κλπ., με βάση τον πίνακα των υπηρεσιών που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και έχουν ενταχθεί στο ανωτέρω Κέντρο Διαλειτουργικότητας.
 • Την άμεση προώθηση πιλοτικής εφαρμογής υποστήριξης των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων, προκειμένου να διασφαλιστεί ψηφιακά η αποτελεσματική εσωτερική λειτουργία τους και η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.
 • Τη μετεξέλιξη σε σύγχρονη, της ασύγχρονης πλατφόρμας ενημέρωσης και εκπαίδευσης αιρετών και υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. και την υποστήριξη της δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού καινοτομίας στους δήμους, που θα βασίζεται στην κινητοποίηση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών, των στελεχών των δήμων και της πολιτικής ηγεσίας, μέσα από δημιουργικούς διαγωνισμούς καινοτομίας (hackathon).
 1. ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Προτείνουμε το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Ειδικού Προγράμματος για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, το οποίο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρία κεφάλαια :

 1. ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Προτείνουμε την εκπόνηση ενός «οριζόντιου» κανονιστικού πλαισίου που θα εισάγει στην ισχύουσα νομοθεσία, που αφορά το σύνολο των ασκούμενων σε τοπικό επίπεδο δημοσίων πολιτικών, ειδικές ρυθμίσεις υπέρ των μικρών ορεινών και νησιωτικών περιοχών και τις σχετικές αρμοδιότητες και πόρους στους αντίστοιχους Δήμους.

 1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Προτείνουμε, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (όπως το «ΘΗΣΕΑΣ»), να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, που θα αφορά την προμήθεια του εξοπλισμού, την πραγματοποίηση των επενδύσεων και την επιδότηση των λειτουργιών που θα συμβάλλουν στην άρση της απομόνωσής τους (μεταφορικό ισοδύναμο, επιδότηση ανταποδοτικών υπηρεσιών αραιοκατοικημένων περιοχών, δράσεις πολιτικής προστασίας κλπ), καθώς και για τη στήριξη των νησιών που έχουν επιβαρυνθεί από το προσφυγικό και των ορεινών περιοχών που έχουν προαναχωρησιακά κέντρα.

 1. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Προτείνουμε την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τη διασφάλιση της διοκητικής και τεχνικής υποστήριξης των λειτουργιών των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων, με αξιοποίηση και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Εκτός του εγκεκριμένου ειδικού προγράμματος τηλε–υποστήριξης των 85 μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων, προτείνουμε να χρηματοδοτηθούν και άλλα ανάλογα προγράμματα (τηλε–ιατρικής, ωρίμανσης έργων για το ΕΣΠΑ, επίλυσης του προβλήματος των ευρυζωνικών υποδομών στις «λευκές περιοχές» κλπ).

Δ Ρ Α Σ  Ε  Ι  Σ  ΚΑΙ  Π Ρ Ω Τ Ο Β Ο Υ Λ Ι Ε Σ  ΤΗΣ  Κ Ε Δ Ε

 

 

Το Τακτικό Συνέδριο 2016 της ΚΕΔΕ, προκειμένου να κατοχυρώσει και να διευρύνει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποφάσισε τις ακόλουθες δράσεις και πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ :

 • Η ΚΕΔΕ να προετοιμάσει πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τις ρυθμίσεις που θα υιοθετούν τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, θα κατοχυρώνουν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα ενισχύουν το ρόλο της στην Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.
 • Η ΚΕΔΕ διεκδικεί και απαιτεί την εκπόνηση Ολοκληρωμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, στο οποίο θα προβλέπεται η ισότιμη συμμετοχή της. Το Πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να διασφαλίζει ότι:

α)   Οι δήμοι θα έχουν αποφασιστικό και όχι γνωμοδοτικό ρόλο στην επιλογή των χώρων φιλοξενίας.

β)   Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης Εθνικών και Κοινοτικών Πόρων με διαφάνεια, ευελιξία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ακόμη και αν αυτό απαιτεί αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

γ)   Οι διαδικασίες των προσφυγικών εισροών και των αιτήσεων παροχής ασύλου, θα βελτιωθούν και θα επιταχυνθούν.

 • Αποδέχεται την υπ’ αρ. 99/15-3-2016 απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ
 • Η ΚΕΔΕ να επιδιώξει τη συστηματική συνεργασία της με την ΕΝΠΕ, με στόχο τη διεύρυνση του ρόλου της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Πολιτειακό σύστημα της χώρας και τη συνεργασία των αρμοδίων οργάνων τους με στόχο την αποσαφήνιση των πεδίων δράσης και των αρμοδιοτήτων Δήμων και Περιφερειών και την από κοινού διεκδίκηση προς την Κεντρική Διοίκηση της κατοχύρωσής τους και της διασφάλισης των αναγκαίων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.
 • Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών για την Αναθεώρηση του «Καλλικράτη» να προτείνουν τις μεταρρυθμίσεις της παρούσας Απόφασης ( θεσμικές και οικονομικές) και η ΚΕΔΕ να διεκδικήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την υιοθέτησή τους και ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης της Εφαρμογής τους με διασφαλισμένους πόρους. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της ΚΕΔΕ, το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. Α) να αποφασίσει την αποχώρηση από την αρμόδια επιτροπή και να διακόψει κάθε διάλογο. Β) Να προχωρήσει σε ενημέρωση, σε συνεργασία με τις ΠΕΔ, των τοπικών κοινωνιών και να αποφασίσει σε συνεργασία μαζί τους να προχωρήσει σε κάθε πρόσφορη μορφή αντίδρασης όπως π.χ. τη διοργάνωση τοπικών δημοψηφισμάτων.
 • Η ΚΕΔΕ να αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα και τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση στις προτεινόμενες 12 Μεταρρυθμίσεις –Τομές για ένα Ισχυρό Επιτελικό Κράτος με ενισχυμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.

Αποδέχεται την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Π. Κουρουμπλή, που ελήφθη κατόπιν του υπ’ αριθμ. πρωτ.: 86/13.1.2016 εγγράφου της ΚΕΔΕ, και με την οποία η ΚΕΔΕ λόγω του ρόλου της ως ανώτατο συλλογικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υπάγεται στις περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις της υποπαραγράφου Δ9, ως προς το ζήτημα των μετακινήσεων εντός και εκτός επικράτειας.

Επομένως, δεν εφαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο περί μετακινήσεων εντός και εκτός επικράτειας της υποπαραγράφου Δ9 του άρθρου δεύτερου του Ν. 4336/2015 ως προς την ΚΕΔΕ

Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

photo-amea-1

Γ.Πατούλης: «Καλούμε την κυβέρνηση να διαθέσει το 20% του ΕΣΠΑ 2014-2020 στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου οι Δήμοι με τις κατάλληλες υποδομές να διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτίρια. Δεν είναι πολίτες Β’ κατηγορίας»

 

Η 3η Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, τα τελευταία 24 χρόνια, είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία. Το Δεκέμβριο του 1992 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ καθιέρωσε τη μέρα αυτή ως την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής, συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό, στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑμεΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007.

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, τόνισε τα εξής:

«Με ευκαιρία τη σημερινή παγκόσμια ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία οφείλουμε όλοι να σκύψουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πάνω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς χρονοτριβές.

Ειδικότερα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για το σοβαρό ζήτημα της προσβασιμότητάς τους και το οποίο δυσκολεύει την καθημερινότητά τους.  Είναι αδιανόητο μία χώρα, μέλος της Ε.Ε, όπως είναι η Ελλάδα να μην μπορεί να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό και να τους αναγκάζει να ζουν σε «αφιλόξενες» πόλεις.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να διαθέσει το 20% του ΕΣΠΑ 2014-2020 στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου οι Δήμοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση των κατάλληλων υποδομών που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτίρια. Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι πολίτες Β’ κατηγορίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει πως έχει τη βούληση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των ατόμων με κινητική αναπηρία και να διευκολύνει την καθημερινότητά τους. Πρέπει όμως να της δοθούν και οι σχετικές αρμοδιότητες προκειμένου οι τοπικές αρχές να αποφασίζουν για τον τόπο τους, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Η ΚΕΔΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των ατόμων με αναπηρία. Θα συνεργαστούμε και από κοινού θα διεκδικήσουμε μία καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες».

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com

Υπερψηφίστηκαν οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού για τα οικονομικά των Δήμων, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την κινητικότητα, το προσφυγικό και την καταστατική θέση των αιρετών

teliko4photo-omadikiteliko1Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή και παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων, το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη

Γ. Πατούλης: « Η Αυτοδιοίκηση Α Βαθμού ενώνει τις δυνάμεις της. Είμαστε έτοιμοι για ρήξη αν η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτά τα αιτήματα μας»

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α βαθμού  σκληραίνει τη στάση της και είναι αποφασισμένη να πάει σε ρήξη και σύγκρουση μαζί της, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Κλείνοντας τις εργασίες του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τόνισε χαρακτηριστικά:

«Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού έστειλαν ισχυρό μήνυμα αγώνα και ρήξης με τις κυβερνητικές επιλογές. Δυστυχώς οι υποστηρικτές της κυβέρνησης στο Συνέδριο, όταν είδαν ότι η πλειοψηφία του σώματος τάχθηκε με τη θέση υπέρ των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, προσπάθησαν να αποδιοργανώσουν το συνέδριο. Όμως δεν τα κατάφεραν και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Μετά από αυτό το πετυχημένο Συνέδριο, η Αυτοδιοίκηση ενωμένη προχωρά για τη διαφύλαξη του κύρους του θεσμού και την οικονομική της αυτοτέλεια».

Με ισχυρή πλειοψηφία οι σύνεδροι υπερψήφισαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

 1. Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους. Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων.
 2. Για την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων κρίνεται απολύτως αναγκαίο να προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του δήμου για την μετακίνηση των υπαλλήλων του.
 3. Δεν θα δεχτούμε καμία περαιτέρω περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού στον Προϋπολογισμό του 2017. Και απαιτούμε άμεση έναρξη διαλόγου με την Κυβέρνηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010 – 2016, με πρώτο βήμα την απόδοση 215 εκ. ευρώ το 2017.
 4. Επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας των δημάρχων, έτσι ώστε να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από το Εφετείο. Επίσης, να τίθενται σε αργία οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραπέμπονται  αμετακλήτως για κακούργημα, μόνο στην περίπτωση που τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της προσωρινής κράτησης με το παραπεμπτικό βούλευμα (τροποποίηση εδάφ. Β, παρ. 2, άρθρο 236, Ν. 3852/2010).
 5. Εκπόνηση ολοκληρωμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, με την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ.
 6. Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού, να προχωρήσει στη λήψη απόφασης αποχώρησης από το διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
 7. Απορρίπτεται η κυβερνητική πρόταση για τη θεσμοθέτηση ελεγκτή νομιμότητας στους Δήμους.

 Στο Συνέδριο το οποίο χαρακτηρίστηκε για την πολυθεματικότητα του καθώς και για την υψηλή συμμετοχή, παρέστησαν σημαντικές προσωπικότητες από διεθνείς φορείς της αυτοδιοίκησης όπως η Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Gudrun Mosler – Tornestrom και ο Σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου Ν. Τράμπ Γ. Παπαδόπουλος.

Να σημειωθεί ότι το δικό τους κείμενο θέσεων κατέθεσαν  οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση με εκπρόσωπο την Ελπίδα Παντελάκη ο "Συντονισμός Αιρετών" με εκπρόσωπο τον Τ. Κανταρά.

Επισυνάπτεται το αναλυτικό κείμενο της απόφασης του Συνεδρίου

Γ. Πατούλης σε Όλγα Γεροβασίλη και Κώστα Πουλάκη: Η κυβέρνηση δε μπορεί να νομοθετεί ερήμην της Αυτοδιοίκησης

15250939_373156943017898_7514311005472830948_o

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση πως δε μπορεί να νομοθετεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να τη ρωτά και χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις προτάσεις και τις θέσεις της, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης από το βήμα του Συνεδρίου κατά τη δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του.

 

Σχολιάζοντας τις χθεσινές τοποθετήσεις της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, οι οποίοι εμμένουν στις θέσεις τους σχετικά με την κινητικότητα αλλά και τον εκλογικό νόμο, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «και η Αυτοδιοίκηση επιμένει στις δικές της κόκκινες γραμμές».

 

Ειδικότερα σχετικά με τον εκλογικό νόμο διαμήνυσε ότι η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού, με βάση και τη σχετική ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στο πρόσφατο θεματικό συνέδριο στο Βόλο, δε συζητά καμία αλλαγή στο σύστημα εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων αν δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

 

«Πρώτα θα λυθούν τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους δήμους και δυσχεραίνουν την καθημερινή τους λειτουργία και μετά θα συζητήσουμε το εκλογικό σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

 

Η θέση της ΚΕΔΕ για το θέμα θα διατυπωθεί ξεκάθαρα στο σημερινό ψήφισμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

 

Σχετικά με τις αναφορές της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας  Γεροβασίλη για την κινητικότητα και συγκεκριμένα την απόφασή της να μην λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη των δημάρχων την οποία επαναδιατύπωσε και στο συνέδριο, ο Γ. Πατούλης τόνισε σε κατηγορηματικούς τόνους ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση από τη μία και από την άλλη η κυβέρνηση να αποφασίζει ερήμην της αυτοδιοίκησης.

 

«Δεν μπορεί ο δήμαρχος να μην έχει κανένα λόγο» σχολίασε χαρακτηριστικά και εστίασε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικροί ορεινοί νησιωτικοί και απομακρυσμένοι δήμοι που έχουν αποψιλωθεί, με ενδεικτικό παράδειγμα το δήμο Κάσου, όπου πλέον δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com