Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο 3-5 Δεκεμβρίου 2018, Αθήνα

Άνοιξε τις τριήμερες εργασίες του το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αθήνα

photo synedrio 1

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ: « Πάμε την Ελλάδα ψηλά, με την Αυτοδιοίκηση μπροστά. Με ενότητα και ωριμότητα θα αγωνιστούμε για μία καλύτερη χώρα, ένα καλύτερο κράτος»

Η πρόταση της ΚΕΔΕ για μία σύγχρονη Αυτοδιοίκηση - 10 στρατηγικές επιλογές

Αυστηρό μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση πως όποιος διανοηθεί να διαταράξει τη σταθερότητα των τοπικών κοινωνιών, θα βρει την Αυτοδιοίκηση απέναντι, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ανοίγοντας με την κεντρική του εισήγηση τις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στην Αθήνα.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το φετινό Συνέδριο διεξάγεται σε μία κρίσιμη συγκυρία με δεδομένο ότι απομένουν λίγοι μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, ενώ από τις αρχές του νέου έτους οι Δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν με βάση το νέο πλαίσιο που καθορίζει ο Κλεισθένης, χωρίς να έχουν επιλυθεί τα τεράστια προβλήματα που επιφέρει ο νέος νόμος. Παράλληλα, όπως επισήμανε, η Αυτοδιοίκηση και φέτος είναι οικονομικά στραγγαλισμένη από έναν «Προϋπολογισμό του Παραλογισμού» που δεν δίνει καμία προοπτική ανάπτυξης. «Η κυβέρνηση δεν αγαπά την Αυτοδιοίκηση» τόνισε και πρόσθεσε πως το Συνέδριο πραγματοποιείται και σε μία περίοδο που είναι σε εξέλιξη ο διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Εμείς θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας και θα προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές στο Σύνταγμα, με στόχο να συμβάλλουμε δημιουργικά και θεσμικά στη διαδικασία», σημείωσε.

 

«Υποχρέωση μας να χτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης επικαλούμενος το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου «Πάμε την Ελλάδα Ψηλά, με την Αυτοδιοίκηση Μπροστά» τόνισε πως το όραμα της Αυτοδιοίκησης είναι να συμβάλλει στην αλλαγή οργάνωσης του κράτους και των θεσμών του, με στόχο να την καταστήσει  βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας.

«Αναδείξαμε την ανάγκη για ανατροπή και την υποχρέωσή μας να χτίσουμε την Ελλάδα από την Αρχή» επισήμανε και συνόψισε τις προϋποθέσεις για να είναι αποτελεσματική υπέρ των πολιτών η Αυτοδιοίκησης στις εξής:

 • Επανασχεδιασμός των λειτουργιών και των αρμοδιοτήτων της
 • Προτεραιότητα στην Αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας.
 • Ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας και ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών, στη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων.

«Απαιτείται υπέρβαση του Κλεισθένη. Το κράτος χρειάζεται αναδόμηση»

Σχολιάζοντας το νόμο «Κλεισθένη» ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε υπόψιν καμία από τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και έφερε ένα νομοσχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας.

«Προτεραιότητα αυτών που το συνέταξαν ήταν οι εκλογικές σκοπιμότητες» ανέφερε και χαρακτήρισε «αστεία» την εμμονή των συντακτών στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση και στη συρρίκνωση της θητείας των αιρετών.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον κίνδυνο της μη διασφάλισης της  κυβερνησιμότητας των Δήμων, αλλά και το γεγονός ότι ο Κλεισθένης δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης  της αποκέντρωσης και προώθησης της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, αλλά αντίθετα ενισχύει το συγκεντρωτικό κράτος, καθιστώντας τον εκάστοτε ΥΠΕΣ «δικαστή–εισαγγελέα» και «κομματάρχη», σε βάρος των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών.

«Ο Κλεισθένης είναι ένα νομοσχέδιο του χτες και πρέπει να αλλάξει, να καταργηθεί» σημείωσε και υπογράμμισε: «Απαιτείται υπέρβαση του Κλεισθένη , ανατροπή του και δημιουργία από την αρχή ενός νέου θεσμικού πλαισίου. Με ένα άλλο νομοσχέδιο, που θα έρθει από μια άλλη κυβέρνηση και το οποίο θα αλλάξει την ίδια τη φιλοσοφία του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους. Το Κράτος δεν χρειάζεται απλά ανακαίνιση. Αναδόμηση χρειάζεται».

«Η πρόταση της ΚΕΔΕ για μία σύγχρονη Αυτοδιοίκηση-10 στρατηγικές επιλογές»

Επικαλούμενος την πρόταση της ΚΕΔΕ για μία ριζική διοικητική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση προσδιόρισε 10 βασικές κατευθύνσεις οι οποίες είναι οι εξής:

 1. Αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, σε ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας.
 2. Φορολογική αποκέντρωση, με ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας και της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων.
 3. Διοικητική μεταφορά στην Αυτοδιοίκηση όλων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Κεντρικής και της Αποκεντρωμένης Δημόσιας Διοίκησης .
 4. Ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης.

5.Θεσμοθέτηση συστήματος μητροπολιτικής διακυβέρνησης και ειδικές μορφές Διοίκησης στις νησιωτικές περιφέρειες και τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.

 1. Οργάνωση και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Περιφερειών, των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων.
 2. Κατοχύρωση της διοικητικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.
 3. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων.
 4. Εκσυγχρονισμός της καταστατικής θέσης των αιρετών.
 5. Ανάπτυξη της πολυχωρικής συνεργασίας.

Το περιεχόμενο της πρότασης θα τεθεί στην κρίση των Συνέδρων, ώστε να συνδιαμορφωθούν οι τελικές θέσεις και να αποτυπωθούν στο ψήφισμα του Συνεδρίου

Η Αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία για το θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα του Συνεδρίου θα είναι και η επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Τη συναίνεση και τον ειλικρινή διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων με τη συμμετοχή και της Αυτοδιοίκησης έθεσε ως βασικές προϋποθέσεις για να παράγει ωφέλιμα αποτελέσματα ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε πως στόχος είναι να προωθηθεί η τοπική δημοκρατία, η ανάπτυξη, η συμμετοχικότητα των πολιτών, η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η οικονομική και διοικητική της αυτοτέλεια, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, τα ζητήματα που θα θέσουμε αφορούν μεταξύ άλλων:

 • Τη φορολογική αποκέντρωση κι ένα νέο συνταγματικό πλαίσιο για τους φορολογικούς πόρους των ΟΤΑ, ώστε να απαλλαγούμε από την άμεση εξάρτηση μας από το Κράτος, που καθιστά την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία μας «γράμμα κενό».
 • Την αποκέντρωση με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και των αντίστοιχων πόρων, ακολουθώντας το πετυχημένο παράδειγμα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών.
 • Τη Συνταγματική καθιέρωση «Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης», ως επίσημου κοινού θεσμικού εκπροσώπου της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία και την κεντρική διοίκηση
 • Τη Συνταγματική κατοχύρωση υποχρεωτικής διαβούλευσης και νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη συμμετοχή στο νομοθετικό έργο των θεσμικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 • Τη ρητή αναφορά στον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, βάσει των οποίων οι ΟΤΑ έχουν τεκμήριο αρμοδιότητας στις τοπικές δημόσιες υποθέσεις.
 • Συνταγματικές τροποποιήσεις ως προς το εκλογικό σύστημα και τα πολιτικά δικαιώματα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 • Την αποσαφήνιση επακριβώς της έννοιας των τοπικών υποθέσεων.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σχετική συζήτηση στο Συνέδριο θα υπάρξει από τους εισηγητές της ΚΕΔΕ, ρητή κατ’ άρθρον αναφορά, στις αλλαγές που προτείνονται.

 «Όχι άλλες μειώσεις στην Αυτοδιοίκηση»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και στις μειώσεις που έχουν γίνει στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης διαμηνύοντας χαρακτηριστικά:

“Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να απορροφήσει άλλες μειώσεις. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ζητιάνοι, για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε τους ρόλους μας και να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας, απέναντι στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών” τόνισε και πρόσθεσε πως η Αυτοδιοίκηση ζητά:

-Άμεση έναρξη του διαλόγου, για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων.

- Γενναία αύξηση της ΣΑΤΑ.

-Επαναπατρισμό όλων των πόρων των ΟΤΑ.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης τόνισε πως η ΚΕΔΕ, από αυτό το Συνέδριο  προτείνει τέσσερις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν:

 • Πρώτον, τη Δημοσιονομική Αποκέντρωση και μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους Δήμους
 • Δεύτερον, τη μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε σύγχρονη Δημοτική Τράπεζα,
 • Τρίτον, το σχεδιασμό και εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από :
 1. το ΕΣΠΑ
 2. το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Υπουργείου Εσωτερικών (Φιλόδημος Ι και Φιλόδημος ΙΙ)
 3. το Πράσινο Ταμείο
 4. τη νέα γενιά Παρακρατηθέντων
 5. την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της Τ.Α.
 6. τον επαναπατρισμό των φόρων που μας αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
 • Τέταρτον, την Εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ανάπτυξη των ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

«Πιο δυνατή και πιο ώριμη από ποτέ η ΚΕΔΕ»

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Πατούλης εστίασε στην προσπάθεια που κατέβαλλε η ΚΕΔΕ τα τελευταία χρόνια να πρωταγωνιστήσει στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας αλλά και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για να αναβαθμιστεί το κύρος του θεσμού.

«Πετύχαμε να ακουστεί δυνατά η φωνή μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, διαμορφώσαμε συμμαχίες με την κοινωνία, δώσαμε μάχες και τις κερδίσαμε, επενδύσαμε στην εξωστρέφεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα εστίασε στην ανάδειξη των τοπικών ζητημάτων, στην επιτυχημένη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στα ευρωπαϊκά όργανα της Αυτοδιοίκησης, στην έμπρακτη στήριξη προς τους ανθρώπους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, στη συμβολή της στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, στην κοινωνική της προσφορά αλλά και στην κατάθεση προτάσεων για ένα νέο και πιο αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας του κράτους.

«Η ΚΕΔΕ προσέρχεται πιο δυνατή και πιο ώριμη. Με την ενότητα μας, με τις δημιουργικές μας θέσεις, με το έργο μας μπορούμε να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια για να πάμε την Ελλάδα Ψηλά με την Αυτοδιοίκηση Μπροστά» τόνισε κλείνοντας.

 

photo synedrio 1photo synedrio 1photo synedrio 1photo synedrio 1

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ

 

Εισήγηση Πρόεδρου Κ.Ε.Δ.Ε.  Γ. Πατούλη ,

στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο

Αθήνα 2018.

 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων

Αγαπητοί  συνάδελφοι Δήμαρχοι

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι

 

To φετινό ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος,

διεξάγεται σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία για την Αυτοδιοίκηση.

Η συγκυρία αυτή έχει πολλές ιδιαιτερότητες.

Πρώτον, βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Ουσιαστικά, τα φετινό, είναι ουσιαστικά ένα προεκλογικό Συνέδριο.

Δεύτερον, σε λιγότερο από έναν μήνα, θα κληθούν οι Δήμοι μας να λειτουργήσουν με βάση το νέο πλαίσιο που καθορίζει ο Κλεισθένης, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από τη Βουλή.

Και όλοι γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα κι εκκρεμότητες όσον αφορά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη.

Γεγονός που μας προβληματίζει, καθώς φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα οι Δήμοι μας δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν για διάφορους λόγους, σε βάρος των τοπικών μας κοινωνιών και των πολιτών, ενώ θα έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι θα πάμε στις εκλογές με «ήρεμα νερά».

Και μην διανοηθεί κανείς να θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα των τοπικών μας κοινωνιών για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες, γιατί θα μας βρει απέναντι.

Όποιος κι αν είναι.

Τρίτον, καλούμαστε να λειτουργήσουμε για μια ακόμη χρονιά, σε ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας.

Τα όσα προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2019 για τα χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, είναι απαράδεκτα.

Πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό του Παραλογισμού,  που στόχο έχει να στραγγαλίσει τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω ότι η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε περίτρανα ότι δεν αγαπά την Αυτοδιοίκηση.

Αυτός ο προϋπολογισμός είναι απαράδεκτος και πολύ κατώτερος των περιστάσεων.

Τα όσα προβλέπει δεν επιτρέπουν καμία προοπτική ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες.

Και σε καμία περίπτωση δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Τέταρτη ιδιαιτερότητα αυτού του Συνεδρίου, είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαλόγου για την αλλαγή του Συντάγματος.

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή διαδικασία, γιατί αφορά τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης κι οφείλω να επισημάνω, πως για μια ακόμη φορά η Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, αγνοήθηκε.

 Όπως αγνοήθηκε πριν δύο χρόνια, που συνεστήθη η περίφημη αυτή επιτροπή των σοφών για να καταθέσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τις οποίες ποτέ φυσικά δεν είδαμε.

Διαπιστώσαμε και τότε , για μια ακόμη φορά, ότι δεν μας αγαπά η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού, που συμπεριέλαβε δύο εκπροσώπους της σε αυτή την επιτροπή σοφών, για να βολευτεί προφανώς κι ένα προσκείμενο σε αυτήν πολιτικό πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση, κι ανεξάρτητα από τον τρόπο που αντιμετωπιζόμαστε διαχρονικά από το Κεντρικό Κράτος και τους θεσμικούς του εκπροσώπους, εμείς θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας.

Με αφετηρία το Συνέδριο μας, θα διαμορφώσουμε τις θέσεις μας και θα προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές στο Σύνταγμα, με στόχο να συμβάλλουμε δημιουργικά και θεσμικά στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι.

Όπως θα είδατε μπαίνοντας σε αυτή την αίθουσα,

το κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου μας είναι

 

Πάμε την Ελλάδα Ψηλά,

με την Αυτοδιοίκηση Μπροστά.

Το μήνυμα αυτό αποτυπώνει τη φιλοσοφία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος,

το όραμα  της Αυτοδιοίκησης για την Πατρίδα μας

και το ρόλο που θέλουμε και μπορούμε να διαδραματίσουμε ως θεσμός ,

για να πετύχουμε το στόχο αυτό.

Και πιστεύουμε πραγματικά,

πως το μόνο καλό που έκανε η κρίση που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη  της αλλαγής της οργάνωσης του Κράτους και των θεσμών του.

 

Ανέδειξε την ανάγκη για Ανατροπή,

 όλων όσων μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Την υποχρέωση μας,

να χτίσουμε την Ελλάδα από την Αρχή.

Με νέα υλικά,

κι όχι με συνταγές που δοκιμάστηκαν κι απέτυχαν.

 

Με ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και των θεσμών του.

Ένα νέο μοντέλο,

που θα καταστήσει την  πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση

βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας,

αλλά και γνήσιο θεσμικό εκφραστή ενός αποτελεσματικού  Κράτους ,

κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

 • Με επανασχεδιασμό των λειτουργιών και των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
 • με προτεραιότητα την Αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών,
 • με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας.
 • Και με στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών, στη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων.

Παρά το γεγονός ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. κατέθεσε έγκαιρα ολοκληρωμένες προτάσεις,

για το περιεχόμενο της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας,

οι προτάσεις αυτές δεν λήφθηκαν υπόψη από την Κυβέρνηση.

Αντίθετα, ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο ,

ο Νόμος 4555/2018,

ο γνωστός σε όλους μας  «Κλεισθένης»,

ο οποίος  δεν ανταποκρίνεται

ούτε στις ανάγκες της χώρας,

ούτε στις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

αλλά ούτε στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στα δύο χρόνια που διήρκεσε ο διάλογος.

Είναι ένας νόμος που δεν προωθεί καμία σημαντική αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας,

στη λειτουργία του Κράτους

και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το περιεχόμενο του αποδεικνύει

ότι προτεραιότητα αυτών που το συνέταξαν

δεν ήταν η κοινωνία και οι ανάγκες της,

αλλά οι εκλογικές σκοπιμότητες.

Πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της χώρας,

γίνεται δύο χρόνια διάλογος δήθεν για τη μεταρρύθμιση στο Κράτος,

για να καταλήξουμε στο τέλος σε ένα νομοσχέδιο που δίνει το  κύριο βάρος του,

στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού,

καθώς και στην αναιτιολόγητη συρρίκνωση της θητείας τους από τα πέντε, στα τέσσερα χρόνια.

Και παραπέμπει αόριστα στο μέλλον για τις όποιες αναγκαίες αλλαγές ,

όταν κι αν βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας,

σε συνάρτηση με το αν θα προχωρήσει η όχι η συνταγματική αναθεώρηση.

Αυτά είναι αστεία πράγματα.

Απορώ , ποιος είναι αυτός που ασχολείται με την αυτοδιοίκηση και πιστεύει πραγματικά

ότι το πρόβλημα της είναι το εκλογικό σύστημα

και όχι η υπο-χρηματοδότησή της,

η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, κλπ.

Εμείς επισημάναμε από την πρώτη στιγμή τις αντιρρήσεις μας.

Κι όχι μόνο τις επισημάναμε,

αλλά φροντίσαμε,

υλοποιώντας αποφάσεις Συνεδρίων κι έκτακτων γενικών συνελεύσεων,

να ενημερώσουμε και την κοινή γνώμη

για τις επιπτώσεις που θα έχει

η εφαρμογή του Κλεισθένη

στη ζωή των πολιτών.

Αναδείξαμε τον κίνδυνο

της μη διασφάλισης της  κυβερνησιμότητας των Δήμων,

Τα εμπόδια που βάζει στις Δημοτικές Αρχές που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές ,

για να  εφαρμόζουν το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκαν.

Αναδείξαμε ότι αυτή η αλλαγή

θα ενισχύσει τη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι,  την αδιαφάνεια .

Επισημάναμε επίσης ότι ο Κλεισθένης

δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης  της αποκέντρωσης

και προώθησης της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης,

όπως αυτά έχουν εκφραστεί,

σχεδόν ομόφωνα,

σε συνέδρια των αυτοδιοικητικών συλλογικών οργάνων.

Αλλά αντίθετα,

ενισχύει

ακόμη περισσότερο το συγκεντρωτικό κράτος

και καθιστά τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών «δικαστή–εισαγγελέα»

σε βάρος των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών.

Το χειρότερο όμως όλων είναι

πως ο Κλεισθένης είναι ένα νομοσχέδιο από το χτες.

Ένα πλαίσιο ξεπερασμένο από τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Που δεν παρακολουθεί τις σύγχρονες αλλαγές που συντελούνται στην Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Για τους λόγους αυτούς, θεωρούμε ότι ο Κλεισθένης πρέπει να αλλάξει.

Κι όταν λέμε να αλλάξει,

εννοούμε να καταργηθεί .

 

Και στη θέση του ,

να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί ένα νέο νομοσχέδιο,

που θα ενσωματώσει την πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε.

για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Βέβαια γνωρίζω ότι η σημερινή Κυβέρνηση,

δεν πρόκειται να αλλάξει ένα νομοθέτημα,

που η ίδια ψήφισε πριν λίγους μήνες.

Όσο καλές προθέσεις και να έχει ο Υπουργός Εσωτερικών ,

όποιες μικρές διορθωτικές αλλαγές κι αν κάνει,

τα πράγματα δεν θα αλλάξουν στην ουσία τους.

Ο Κλεισθένης είναι λάθος στη σύλληψή του

γι αυτό πρέπει σε πρώτη φάση να τον υπερβούμε ,

ώστε στην συνέχεια να τον ανατρέψουμε.

Με ένα άλλο νομοσχέδιο,

που θα έρθει από μια άλλη κυβέρνηση,

και το οποίο δεν θα αλλάξει απλά και πάλι τον εκλογικό νόμο και μόνο,

αλλά την ίδια τη φιλοσοφία του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους.

 

Το Κράτος δεν χρειάζεται απλά ανακαίνιση.

Η απαλλαγή μας,

από το μοντέλο της κομματοκρατίας

και του κεντρικού γραφειοκρατικού σχεδιασμού,

δεν θα γίνει με μερεμέτια.

Αναδόμηση χρειάζεται.

Γι αυτό επιμένω ότι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι:

 

Υπέρβαση του Κλεισθένη  ,

Ανατροπή του

και Δημιουργία από την Αρχή ,

ενός νέου θεσμικού πλαισίου.

Μέχρι όμως να υπάρξει η ανατροπή αυτή

Ένα νέο πλαίσιο

που περιγράφεται καθαρά,

στην Πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε.

για μια σύγχρονη ,

ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση,

με στόχο την ανάπτυξη της χώρας

και τη βελτίωση των υπηρεσιών στους πολίτες.

Στην Πρόταση μας περιγράφουμε

τις 10 στρατηγικές επιλογές – κατευθύνσεις,

για την αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας.

Αυτές είναι:

 1. Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, σε ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας.
 2. Φορολογική αποκέντρωση, με ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας και της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων.
 3. Διοικητική μεταφορά στην αυτοδιοίκηση όλων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Κεντρικής και της Αποκεντρωμένης Δημόσιας Διοίκησης .
 4. Ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης.
 5. Θεσμοθέτηση συστήματος μητροπολιτικής διακυβέρνησης και ειδικές μορφές Διοίκησης στις νησιωτικές περιφέρειες και τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.
 6. Οργάνωση και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Περιφερειών, των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων.
 7. Κατοχύρωση της διοικητικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.
 8. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων.
 9. Εκσυγχρονισμός της καταστατικής θέσης των αιρετών.
 10. Ανάπτυξη της πολυχωρικής συνεργασίας.

Η Πρόταση μας,

 σας έχει ήδη μοιραστεί με το υλικό του Συνεδρίου .

Θέλω να γνωρίζετε ότι βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο,

όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας,

στις αποφάσεις της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

κι αξιοποιεί την εμπειρία από τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην αυριανή,

δεύτερη μέρα του Συνεδρίου μας ,

το ζήτημα της υπέρβασης του Κλεισθένη

θα μας απασχολήσει στην πρωινή ολομέλεια.

Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα οι σύνεδροι να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να συν-διαμορφώσουμε τις τελικές μας θέσεις.

Το  περιεχόμενο της  τελικής πρότασης

θα τεθεί στην κρίση σας,

κατά τη διαδικασία έκδοσης του ψηφίσματος του Συνεδρίου μας,

την προσεχή Τετάρτη το μεσημέρι.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου μας,

θα αναδειχθεί και θα συζητηθεί στην ολομέλεια,

το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Κατά την άποψη μου,

η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μια πολιτική διαδικασία ύψιστης σημασίας,

η οποία οφείλει να ανταποκρίνεται στις διαχρονικές ανάγκες της χώρας

κι όχι να υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες,

προκαλώντας άσκοπες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Για να παράγει ωφέλιμα για τη χώρα και τους πολίτες αποτελέσματα,

απαιτεί καταρχήν συναίνεση

και ειλικρινή διάλογο

μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Δεν μπορεί ο διάλογος αυτός,

να αγνοεί τους εκπροσώπους των θεσμών του Κράτους.

Κι ασφαλώς δεν μπορεί

ούτε να περιορίζεται σε ήσσονης σημασίας ζητήματα,

αλλά ούτε και να γίνεται ερήμην της κοινωνίας.

Σε αυτήν την κρίσιμη για τη χώρα μας χρονική συγκυρία,

είναι αναγκαίο να βρούμε τρόπους,

που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε

με μόνιμο τρόπο,

τα διαχρονικά προβλήματα που μας οδήγησαν στην κρίση.

Ώστε να εξέλθουμε από αυτήν

διαθέτοντας ένα σύγχρονο καταστατικό χάρτη

που θα προωθεί την τοπική δημοκρατία ,

καθιστώντας το δημοκρατικό μας πολίτευμα

ακόμη πιο δυνατό κι αντιπροσωπευτικό.

Θα προωθεί την τοπική ανάπτυξη ,

απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις της Πατρίδας μας

από τον ασφυκτικό έλεγχο του γραφειοκρατικού κεντρικού Κράτους.

Θα δίνει μεγαλύτερες  δυνατότητες

αλλά και ευθύνες

στις τοπικές κοινωνίες και στους θεσμικούς τους εκπροσώπους,

να  αποφασίζουν οι ίδιες για όσα τις αφορούν.

Θα ενισχύει τον έλεγχο και τη διαφάνεια στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος,

σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.

Θα προωθεί την Αποκέντρωση

και την πολύ-επίπεδη διακυβέρνηση,

με βάση τις αρχές της εγγύτητας,

της επικουρικότητας

και της αποτελεσματικότητας.

Το 2001

η συνταγματική αναθεώρηση επέφερε σημαντικές αλλαγές

στον αυτοδιοικητικό θεσμό,

μετά την αναθεώρηση του άρθρ. 102 του Συντάγματος.

 • Κατοχυρώθηκαν οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.
 • Εισήχθη το τεκμήριο της αρμοδιότητας υπέρ των ΟΤΑ, για τη διαχείριση των «τοπικών υποθέσεων».
 • Κατοχυρώθηκε η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους, για την εκπλήρωση της αποστολής και των αρμοδιοτήτων τους.
 • Προβλέφθηκε η δυνατότητα ανάθεσης στους ΟΤΑ κρατικών αρμοδιοτήτων, που συνιστούν «αποστολή του κράτους», με ανάλογη μεταφορά πόρων.
 • Κατοχυρώθηκε η δημοσιονομική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ , με τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων.

Όμως όλες αυτές οι αλλαγές «έμειναν στη μέση».

 

Νίκησε η υποκρισία.

 

Η Αυτοδιοίκηση ποτέ δεν έγινε οικονομικά ανεξάρτητη.

 

Ποτέ δεν της δόθηκε η λειτουργική αυτονομία,

ώστε να διαχειρίζεται τις τοπικές υποθέσεις.

 

Ο έλεγχος του Κεντρικού Κράτους παρέμεινε ασφυκτικός,

παρά τις συνταγματικές προβλέψεις.

 

 

Όμως όλα αυτά,

πρέπει επιτέλους να αλλάξουν.

Δεν πάει άλλο.

 

Η Αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία

για το θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας,

για  την πραγματική αναβάθμιση του θεσμού μας,

προς όφελος των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών.

Τα ζητήματα που θα θέσουμε αφορούν μεταξύ άλλων:

 • Τη φορολογική αποκέντρωση κι ένα νέο συνταγματικό πλαίσιο για τους φορολογικούς πόρους των ΟΤΑ, ώστε να απαλλαγούμε από την άμεση εξάρτηση μας από το Κράτος, που καθιστά την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία μας «γράμμα κενό».
 • Την αποκέντρωση με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και των αντίστοιχων πόρων, ακολουθώντας το πετυχημένο παράδειγμα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών.
 • Τη Συνταγματική καθιέρωση «Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης», ως επίσημου κοινού θεσμικού εκπροσώπου της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία και την κεντρική διοίκηση
 • Τη Συνταγματική κατοχύρωση υποχρεωτικής διαβούλευσης και νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη συμμετοχή στο νομοθετικό έργο των θεσμικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 • Τη ρητή αναφορά στον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, βάσει των οποίων οι ΟΤΑ έχουν τεκμήριο αρμοδιότητας στις τοπικές δημόσιες υποθέσεις.
 • Συνταγματικές τροποποιήσεις ως προς το εκλογικό σύστημα και τα πολιτικά δικαιώματα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 • Την αποσαφήνιση επακριβώς της έννοιας των τοπικών υποθέσεων.

Στη συζήτηση που θα διεξαχθεί την Τετάρτη, θα υπάρξει από τους εισηγητές της ΚΕΔΕ,

ρητή κατ’ άρθρον αναφορά ,

στις αλλαγές που προτείνουμε.

Αλλαγές που θα υπηρετούν τις ανάγκες

όχι μόνον της σημερινής ,

αλλά και τις μελλοντικές γενιές της χώρας.

Γιατί για να πάει η Ελλάδα Ψηλά,

πρέπει να διαθέτει έναν καταστατικό χάρτη

που να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο περιβάλλον . 

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή αυτοδιοίκηση,

χωρίς ισχυρά οικονομικά.

Λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής,

έχουμε υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις

από οποιονδήποτε άλλον φορέα της Γενικής Κυβέρνησης.

Και οι μειώσεις συνεχίζονται,

αν δει κανείς τον προϋπολογισμό του 2019,

στον οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως.

Από αυτό εδώ το βήμα,

επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά,

προς κάθε κατεύθυνση,

προς όλα τα κόμματα.

Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να απορροφήσει άλλες μειώσεις.

Και δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ζητιάνοι,

για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε τους ρόλους μας

και να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας,

απέναντι στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών. 

Το πλαίσιο  των απαιτήσεων μας είναι συγκεκριμένο.

Είναι δίκαιο.

Και είναι και ρεαλιστικό.

Δεν ζητάμε χάρη.

Ζητάμε το αυτονόητο.

Ζητάμε την εφαρμογή των Νόμων,

που προβλέπουν την καταβολή συγκεκριμένων πόρων,

που εδώ και χρόνια δεν μας αποδίδονται.

Απαιτούμε την άμεση έναρξη του διαλόγου,

για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων.

Τη γενναία αύξηση της ΣΑΤΑ.

Τον «επαναπατρισμό» όλων των πόρων των ΟΤΑ.

Από το βήμα αυτού του Συνεδρίου

προτείνουμε τέσσερις μεγάλες μεταρρυθμίσεις,

στρατηγικού χαρακτήρα,

στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

που μπορούν  να δημιουργήσουν

το οικονομικό και επενδυτικό πλαίσιο

για την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της χώρας,

στη νέα δεκαετία.

Οι προτάσεις μας αφορούν:

Πρώτον, τη Δημοσιονομική αποκέντρωση

και μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους Δήμους.  

Και παράλληλα,

τη δημιουργία ενός εξισορροπητικού αναδιανεμητικού μηχανισμού

που θα αμβλύνει τις δημοσιονομικές ανισότητες των Δήμων της χώρας.

Δεύτερον, τη μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε σύγχρονη Δημοτική Τράπεζα,

ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τους Δήμους στην κατεύθυνση της καλύτερης λειτουργίας και της ουσιαστικής συνεισφοράς τους στην τοπική ανάπτυξη.

Τρίτον, το σχεδιασμό και εφαρμογή ενός  Ολοκληρωμένου Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ,

για να αποτελέσει το κατάλληλο χρηματοδοτικό πλαίσιο,

 ώστε να απελευθερωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε τόπου και να αξιοποιηθούν τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Το Ολοκληρωμένο Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από :

 1. το ΕΣΠΑ
 2. το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Υπουργείου Εσωτερικών (Φιλόδημος Ι και Φιλόδημος ΙΙ)
 3. το Πράσινο Ταμείο
 4. τη νέα γενιά Παρακρατηθέντων
 5. την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της Τ.Α.
 6. τον επαναπατρισμό των φόρων που μας αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Και τέταρτον, την Εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ανάπτυξη των ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι

Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο.

Θέλω να αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου μας

θα παρουσιαστούν και οι θέσεις μας

για την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Βασική μας αρχή είναι ότι πρέπει να ισχύουν για όλους τους αιρετούς,

της Κεντρικής Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης,

οι ίδιοι κανόνες,

όσον αφορά στα θέματα της καταστατικής θέσης,

τα ασφαλιστικά,

 τα οικονομικά,

τα συνταξιοδοτικά,

τα ποινικά κλπ.

Κλείνοντας την εισήγησή μου,

αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ

στην προσπάθεια που ως Διοίκηση της ΚΕΔΕ

καταβάλλαμε στο διάστημα της θητείας μας,

για να αναδείξουμε το ρόλο και το ειδικό βάρος

του θεσμικού εκπροσώπου

της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

Είμαι περήφανος γιατί τα τελευταία χρόνια,

η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος πρωταγωνίστησε  

στην εθνική προσπάθεια,

για την αναπτυξιακή

επανεκκίνηση της χώρας.

Τα προηγούμενα χρόνια,

αναλάβαμε πρωτοβουλίες,

για να αναβαθμίσουμε

το κύρος του θεσμού μας

Ενώσαμε τις δυνάμεις μας.

Και πετύχαμε,

χάρη στη θετική συνεισφορά

όλων των παρατάξεων του Διοικητικού μας Συμβουλίου,

να ενισχύσουμε την εικόνα μας.

Πετύχαμε η φωνή μας να ακούγεται δυνατά,

στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Διαμορφώσαμε συμμαχίες με την κοινωνία.

Δώσαμε πολλές μάχες

και τις κερδίσαμε.

Επενδύσαμε στην εξωστρέφεια.

Δεν κλειστήκαμε στο καβούκι μας.

Αυξήσαμε τον αριθμό των επιτροπών της ΚΕΔΕ που συμμετέχουν αιρετοί,

μέσα από τις οποίες γίνεται επεξεργασία των θέσεων της Αυτοδιοίκησης ,

για όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Η ΚΕΔΕ έκανε αισθητή την παρουσία της

σε όλη την Ελλάδα,

αλλά και την Ευρώπη.

Διοργανώσαμε στην Περιφέρεια συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις

για να αναδείξουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο,

τα τοπικά ζητήματα.

Συμμετέχουμε στα ευρωπαϊκά όργανα της αυτοδιοίκησης με ρόλο και λόγο.

Προβάλλουμε την Ελλάδα και το θεσμό σε παγκόσμια συνέδρια, όπως μας αρμόζει. 

Παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε τη νομοθετική εξουσία ,

που κάποιοι εσκεμμένα το ξεχνούν,

για να υποβαθμίσουν την προσπάθεια που έγινε,

μια προσπάθεια που τονίζω ότι δεν είναι προσωπική,

αλλά συλλογική,

πετύχαμε πολλά.

Αντισταθήκαμε με επιτυχία,

στη δέσμευση των ταμειακών μας διαθεσίμων .

Πετύχαμε τα τελευταία χρόνια,

 να αποδίδεται

κάθε χρόνο στους Δήμους,

το σύνολο των Κεντρικών  Αυτοτελών Πόρων,

έστω και κουτσουρεμένων.

Σταθήκαμε με όλα τα μέσα,

στο πλευρό των συνανθρώπων μας ,

που επλήγησαν

από φυσικές καταστροφές

και θεομηνίες.

Με φυσική παρουσία,

Αλλά και με χρήματα.

Αναλάβαμε σημαντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες,

όπως αυτή με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία,

και σε συνεργασία με τους Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα,

μέσω της οποίας χιλιάδες γυναίκες απομακρυσμένων περιοχών υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού.

Σε μια περίοδο που το κοινωνικό κράτος δεχόταν αλλεπάλληλα πλήγματα,

εμείς πετύχαμε μέσα από  διεκδικήσεις

 την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων ,

αλλά και με τη λειτουργία

των δημοτικών κοινωνικών μας δομών,

για να στηρίξουμε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης,

χιλιάδες συμπολίτες μας.

Βρεθήκαμε ως αυτοδιοίκηση

στην πρώτη γραμμή ανάδειξης

και διαχείρισης

του προσφυγικού ζητήματος,

αναδεικνύοντας

το ανθρώπινο πρόσωπο

της ελληνικής κοινωνίας.

Προβάλλαμε διαρκώς την ανάγκη,

για την υιοθέτηση

ενός νέου μοντέλου λειτουργίας,

του Κράτους

και της Αυτοδιοίκησης.

Αναδείξαμε τα αδιέξοδα

που θα δημιουργήσει

στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων

ο Κλεισθένης.

Ενημερώσαμε την κοινωνία για τις θέσεις μας,

όπως οφείλαμε.

Γιατί οι ενημερωμένοι πολίτες,

είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί μας

Δώσαμε βάρος στη νέα γενιά

και με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες

επενδύσαμε στην καινοτομία,

διοργανώνοντας το μεγαλύτερο Μαραθώνιο Καινοτομίας για νέους,

που έγινε ποτέ στη χώρα.

Είναι πολλές και σημαντικές οι δράσεις που διοργανώθηκαν από την ΚΕΔΕ,

όλα αυτά τα χρόνια.

Και είναι θετικό ότι οι δράσεις αυτές,

ανέδειξαν τη διάθεση όλων των μελών του Δ.Σ. ,

να κάνουμε όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά

με στόχο την αναβάθμιση του κύρους του  συλλογικού μας οργάνου, αλλά και του θεσμού που εκπροσωπούμε.

Ακόμη και οι διαφωνίες μας ,

ήταν γόνιμες.

Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις

κατέληγαν σε σύνθεση απόψεων, που μόνο καλό έκανε.

Κλείνοντας την εισήγηση μου,

θέλω να επαναλάβω την πεποίθησή μου

πως σε αυτό το Συνέδριο

η ΚΕΔΕ προσέρχεται πιο δυνατή

και πιο ώριμη.

Κι είμαι βέβαιος ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να βγει πιο ενωμένη από ποτέ.

Με την ενότητά μας,

Με τις δημιουργικές μας θέσεις.

Με το έργο μας

Μπορούμε να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια για να Πάμε την Ελλάδα Ψηλά

Με την Αυτοδιοίκηση Μπροστά.

Σας ευχαριστώ.

Κατηγορία: