platforma diorthosis tm akiniton pros ota s covid 19 kede s1 Πρόσβαση Δήμων Ψηφιακή Πλατφόρμα Καταγραφής Αναγκών ΟΤΑ

Ημερίδες

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α ’Βαθμού είναι η διαφύλαξη της υγείας των παιδιών μας. Σε αυτή την προσπάθεια η συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας μπορεί να είναι ουσιαστική»

Υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 4η  Ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Μαγνησίας με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά»

photo volos 1photo volos 2

Υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Mύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά» οργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά Ημερίδα  ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Μαγνησίας.

Για την πραγματοποίηση της ημερίδας συνεργάστηκαν η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Διαβάστε περισσότερα: Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α ’Βαθμού είναι η διαφύλαξη...

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ημερίδα με θέμα : Εσωτερικός έλεγχος – πρόληψη της διαφθοράς – δεοντολογία και ηθική ένα τρίπτυχο για την αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση του 2020

Γ. Πατούλης: Αναγκαίοι οι έλεγχοι για την πρόληψη της διαφθοράς –Η Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας ελέγχεται από περίπου 10 διαφορετικές αρχές -Η κυβέρνηση  οφείλει να ενοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τη σύσταση μιας Ανεξάρτητης Αρχή Ελέγχου

FullSizeRender 101017

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχει διάθεση και τη πρόθεση να συνεργαστεί και να συμβάλει καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια της πρόληψης και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Ως ΚΕΔΕ θα συνεργαστούμε προκειμένου να επιτευχθεί η συθέμελη μεταστροφή της νοοτροπίας που επικρατεί στο δημόσιο τομέα».

Στη σχετική επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα με θέμα : Εσωτερικός έλεγχος – πρόληψη της διαφθοράς – δεοντολογία και ηθική ένα τρίπτυχο για την αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση του 2020.

Ο Γ. Πατούλης διατύπωσε την πεποίθηση πως το Κράτος πρέπει να ασκεί εποπτεία στους Δήμους αρκεί ο έλεγχος αυτός να μην περιορίζει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά τους.

«Οι έλεγχοι είναι αναγκαίοι για την πρόληψη της διαφθοράς. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας ελέγχεται από περισσότερες από 10 διαφορετικές αρχές. Η κυβέρνηση οφείλει να ενοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τη σύσταση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. 

Σε ότι αφορά στο ζήτημα των Εσωτερικών Ελέγχων στους Δήμους, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της αξιοπιστίας της οικονομικής διαχείρισης, ωστόσο τόνισε πως «η νομοθέτηση και η συγκρότηση των Δομών Εσωτερικού Ελέγχου στους Δήμους δεν μπορεί να γίνει «από τα πάνω», ερήμην των Δήμων και των συλλογικών οργάνων τους».

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως χρειάζεται, ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, συγκρότηση των Δομών Εσωτερικού Ελέγχου στους Δήμους και συμπλήρωσε πως χρειάζεται να επιτευχθεί μια νέα ισορροπία εξωτερικού ελέγχου, εσωτερικού ελέγχου και κοινωνικού ελέγχου.

Η ημερίδα οργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και τη συνεργασία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Εντάσσεται στο έργο «τεχνική Βοήθεια για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα», το οποίο υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Expertise France.

Να σημειωθεί ότι στην ημερίδα συμμετείχαν o Γ. Γ. για την Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Κ. Χρήστου, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Θεοδωράκης, ο Jan Pierre Jοchum Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, ο Yannis Wendling Πρόεδρος του Γαλλικού Δικτύου Εσωτερικών Ελεγκτών –Επιθεωρητών στην ΤΑ, ο Γ. Σελίμης Επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Δράσης και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ., ο Α. Μπίνης Portfolio Manager σε θέματα ακεραιότητας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον ΟΟΣΑ, ο J. Roudiere, Εμπειρογνώμονας με εμπειρία στη διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, η Ο. Τσιάρα Δικηγόρος και ειδική σύμβουλος ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ, ανώτατα στελέχη, προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων της Δημόσιας Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι των Ελεγκτικών Φορέων και Αρχών.

FullSizeRender 10102017IMG 0576

Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ημερίδα του ECO-Παρατηρητήριο για την ανακύκλωση στην Ελλάδα: Είναι ανάγκη να εντοπιστούν οι παθογένειες και να μπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την αντιμετώπισή τους

Το ζητούμενο είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών

 VAR 3126

Στην αναγκαιότητα εντοπισμού των προβλημάτων και των παθογενειών που έχουν ως αποτέλεσμα τους χαμηλούς δείκτες ανακύκλωσης στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το ECO-Παρατηρητήριο με κεντρικό θέμα: «Πως μπορεί να απογειωθεί η Ανακύκλωση στην Ελλάδα;».

Διαβάστε περισσότερα: Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ημερίδα του ECO-Παρατηρητήριο για την ανακύκλωση στην Ελλάδα: Είναι...

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Απαιτείται μία νέα μορφή διακυβέρνησης, στην οποία οι τοπικές αρχές θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που θα θέτει η ΕΕ»

Συνδιοργανώτρια η ΚΕΔΕ στην Ευρωπαϊκή Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για την εφαρμογή της Αστικής Ατζέντας της ΕΕ

photo jaspers 1

Την πεποίθηση πως η χώρα χρειάζεται μία αναπτυξιακή επανεκκίνηση με βασικό μοχλό την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες σε ενεργό ρόλο, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, στην ημερίδα με θέμα «Εφαρμογή της Αστικής Ατζέντας της ΕΕ» που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- JASPERS  και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Διαβάστε περισσότερα: Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Απαιτείται μία νέα μορφή διακυβέρνησης, στην οποία οι τοπικές αρχές...

Παρέμβαση Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην ημερίδα για την ίδρυση Εσωτερικών Ελέγχων στους ΟΤΑ

Γ.Πατούλης: « Ναι στους εσωτερικούς ελέγχους για τη διασφάλιση της νομιμότητας αλλά με την προϋπόθεση να μην γίνονται «από τα πάνω», ερήμην των Δήμων»

photo imerida 1photo imerida 2

Την πεποίθηση πως το Κράτος πρέπει να ασκεί εποπτεία στους Δήμους αρκεί ο έλεγχος αυτός να μην περιορίζει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια τους, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας την ημερίδα με τίτλο "Ιδρύοντας Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις – από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση", που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς  και το  Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Expertise France.

Ο κ. Πατούλης τάχθηκε υπέρ των συστηματικών εξωτερικών έλεγχων νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ, επισημαίνοντας ωστόσο πως η πολιτεία πρέπει να τους βοηθά στην οργάνωση και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό τους.

Ειδικότερα αναφερόμενος στις παθογένειες του συστήματος τόνισε πως «το πρόβλημα με τους εξωτερικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι ότι υπερβαίνουν τους δέκα, ότι έχουν αλληλοεπικάλυψη και ότι δεν συντονίζονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούν αβεβαιότητα και σημαντικό διοικητικό βάρος στη λειτουργία και τη διοίκηση των ΟΤΑ».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως είναι απαραίτητο να προωθηθεί η λειτουργική ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και να συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατό η Αυτοτελής Υπηρεσία ΟΤΑ, χωρίς να εντάσσεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μάλιστα σημείωσε πως είναι απαραίτητο να στελεχωθεί με ικανό προσωπικό και να οργανωθεί με αξιοποίηση των σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών, προκειμένου να έχει την αποκλειστική ευθύνη του ελέγχου της νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ.

Παράλληλα ανέφερε πως πρέπει να συγκροτηθεί ένα διαρκές κοινό όργανο συνεργασίας της ΚΕΔΕ με το Ελεγκτικό Συνέδριο, που να αντιμετωπίζει τα εκάστοτε αναφυόμενα ζητήματα και το οποίο θα εισηγείται στο Υπουργείο Εσωτερικών τις νομικές ρυθμίσεις που λύνουν τα κάθε φορά προβλήματα.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των Εσωτερικών Ελέγχων στους Δήμους, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της αξιοπιστίας της οικονομικής διαχείρισης ωστόσο τόνισε πως  «η νομοθέτηση και η συγκρότηση των Δομών Εσωτερικού Ελέγχου στους Δήμους δεν μπορεί να γίνει «από τα πάνω», ερήμην των Δήμων και των συλλογικών οργάνων τους».

Επίσης, πρόσθεσε, πως δεν αρκεί η νομοθέτησή τους και η αποστολή μιας εγκυκλίου στους Δημάρχους με την εντολή της εφαρμογής του νόμου, αλλά χρειάζεται ένα από κοινού συμφωνημένο Πρόγραμμα Υποστήριξης της συγκρότησης των Δομών Εσωτερικού Ελέγχου, που θα συνδέεται με το ήδη εγκεκριμένο Πρόγραμμα Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020.

Συνοψίζοντας ο κ. Πατούλης σημείωσε πως χρειάζεται :

1ο Ενοποίηση των εξωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών και επομένως μείωση του διοικητικού βάρους του εξωτερικού ελέγχου.

2ο Συγκρότηση των Δομών Εσωτερικού Ελέγχου στους Δήμους με τη συνεργασία των Δήμων και της ΚΕΔΕ και με Πρόγραμμα Υποστήριξής τους.

3ο Μια νέα ισορροπία εξωτερικού ελέγχου – εσωτερικού ελέγχου – κοινωνικού ελέγχου.

4ο Τις καλές πρακτικές των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και την Τεχνική Βοήθεια της Ε.Ε. προσαρμοζόμενες στις συνθήκες και την κοινωνική κουλτούρα της χώρας.

Στην ημερίδα απεύθυναν επίσης χαιρετισμό η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη, ο Υπουργός Εσωτερικών  κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο Συντονιστής για την Ελλάδα, Επικεφαλής του τμήματος διακυβέρνησης και δημόσιας διοίκησης της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Daniele Dotto, ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κα Μαρία Παπασπύρου,  ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κ. Δημοσθένης Κασσαβέτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης  κ. Γιάννης Μπουτάρης και ο κ. Σπυρίδωνας Κοκκινάκης, Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

 

 photo imerida 3

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com

Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με θέμα «Παρουσίαση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στο δίκτυο δομών πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των

Γ. Πατούλης : Η ΤΑ οφείλει να στηρίξει τις γυναίκες και άνδρες πολίτες, με σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης

Tην ανάγκη σύμπραξης και συντονισμού των συναρμόδιων φορέων για την βέλτιστη επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό ζήτημα υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά την ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Παρουσίαση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στο δίκτυο δομών πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

 

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι, εξαιτίας του ότι διανύουμε μία περίοδο οξείας ανθρωπιστικής κρίσης, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί κύρια πύλη εισόδου και διέλευσης προσφύγων, είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπογράψουμε το εν λόγω Πρωτόκολλο Συνεργασίας, ώστε να προσυπογράψουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς την διευκόλυνση της διαδικασίας.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού οφείλει να συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις για να διευκολυνθεί το έργο των φορέων όπως περιγράφεται στο Πρωτόκολλο, και αφορά στην παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και συγκεκριμένα σε γυναίκες πρόσφυγες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας και στα παιδιά τους.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιδεικνύοντας διαχρονικά σεβασμό στις αξίες και στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα συναινεί σ’αυτό το κοινό πλαίσιο διαδικασιών με στόχο τον εντοπισμό, την παραπομπή και την φιλοξενία στους Ξενώνες των Δήμων καθώς και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα αντίστοιχα Συμβουλευτικά της Κέντρα, σε γυναίκες πρόσφυγες, θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας καθώς και στα παιδιά τους. Οι κοινωνικές της υπηρεσίες ήταν και θα είναι πάντα στην διάθεση των πολιτών μας αλλά και όσων χρήζουν βοήθειας, υπηρετώντας ισότιμα τις ευαίσθητες ομάδες πολιτών, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και με την συνδρομή του εξειδικευμένου προσωπικού μας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ακολουθηθούν οι εγκεκριμένες διαδικασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς όλες τις ωφελούμενες (πρόσφυγες και μη), να τηρηθούν οι όροι λειτουργίας των Ξενώνων και των Συμβουλευτικών Κέντρων ώστε να μην αξιοποιηθούν καταλλήλως μεν οι δομές, χωρίς αυτό να αποβεί εις βάρος των δημοτών μας.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινής γνώμης για την άρση των έμφυλων στερεοτύπων, στηρίζοντας τις γυναίκες και άνδρες πολίτες, με σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, συμβάλλοντας στην αλλαγή της κουλτούρας όσον αφορά στην ίση πρόσβαση των γυναικών σε αυτές.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διαβεβαίωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σταθεί αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένο ότι στήριξε ο ίδιος την σύνταξη του Πρωτοκόλλου, ενώ πιστεύει ακράδαντα ότι θα το υιοθετήσουν στην πράξη οι Δήμοι και οι Δημότες.

Στην ημερίδα, εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Βίτσας, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φ. Κούβελα, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αν. Σαλτερής, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Φ. Βρύνα, η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ Ε. Αγαθοπούλου και η Συντονίστρια για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία της UNFPA, Felicia Jones.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com

Πρόταση-υποστήριξη των καταναλωτών παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε παρέμβασή του στην ημερίδα για τα κόκκινα δάνεια του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Γ.Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της επίλυσής του. Το κλειδί είναι να περάσουμε από το συγκεντρωτικό κράτος στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων»

 

Την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μέρος του προβλήματος των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών εξαιτίας της «έκρηξης» των κόκκινων δανείων, αλλά μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυσή του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε παρέμβασή του στη σχετική ημερίδα που διοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Πατούλης διατύπωσε συγκεκριμένη πρόταση με στόχο την ουσιαστική υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, μέσα από συνέργειες σε τοπικό επίπεδο, με τη συμμετοχή επιμελητήριων αλλά και καταναλωτικών οργανώσεων.

Ειδικότερα πρότεινε τα κατά τόπους επιμελητήρια, σε συνεργασία με τους δήμους και το Υπουργείο Ανάπτυξης, να δημιουργήσουν τοπικούς υποστηρικτικούς μηχανισμούς. Οι μηχανισμοί αυτοί, όπως ανέφερε, «ως πρώτο μέλημα θα έχουν να υποστηρίξουν νομικά, γραφειοκρατικά, ψυχολογικά, κοινωνικά όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του τόπου τους που κινδυνεύουν από τα κόκκινα δάνεια. Μεσοπρόθεσμα όμως οι μηχανισμοί αυτοί θα πρέπει να μετεξελιχθούν σε ένα τοπικό αναπτυξιακό εργαλείο που θα διαχέει την πληροφορία, θα αναδεικνύει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, θα αποκαλύπτει ευκαιρίες στην παραγωγή, στην αγορά, στην καινοτομία, στα  χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα δημιουργεί συνέργειες και θα προωθεί και θα προβάλει το brand name της περιοχής. Παράλληλα, ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική πληροφόρηση του Υπουργείου, για θέματα εφαρμογής των πολιτικών του».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε την εκτίμηση πως τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μηχανισμού θα είναι εντυπωσιακά και πρόσθεσε ότι ως αντικείμενο θα μπορούσε άμεσα να ενταχθεί, αφού ούτως ή άλλως είναι στις επιλέξιμες δαπάνες ως υποστηρικτικός μηχανισμός, στην «τεχνική βοήθεια» του ΕΣΠΑ.

Σχολιάζοντας το μύθο που διατηρείται πως τα κόκκινα δάνεια δεσπόζουν στα οικονομικά των δήμων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για «πολιτικές υστεροβουλίες» και πρόσθεσε πως η διάψευση έρχεται από τα στοιχεία τόσο της EUROSTAT όσο και όλων των διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με τα οποία οι δανειακές υποχρεώσεις των Ελληνικών δήμων σήμερα είναι λιγότερες του 0,5% του δημοσιονομικού χρέους της χώρας. «Μπορείτε να μου εξηγήσετε πώς το 0,5% ευθύνεται για το υπόλοιπο 99,5%;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως η ουσιαστική ρίζα όλων των προβλημάτων που φρενάρουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη της Ευρώπης. «Για αυτό εμείς επιμένουμε ότι η αποκέντρωση αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο και ευτυχώς δεν είμαστε μόνο εμείς. Όλες οι διεθνείς μελέτες επιβεβαιώνουν αυτή μας τη θέση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του εξέφρασε την εκτίμηση πως στο θέμα των κόκκινων δανείων η πολιτική πρέπει να είναι επιθετική διευκρινίζοντας πως «δεν πρέπει απλώς να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων που οι περισσότεροι, χωρίς δική τους ευθύνη, βρέθηκαν σε αυτή τη θέση. Θα πρέπει να αναπτύξουμε εκείνες τις επιθετικές πολιτικές που θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Όταν λέμε ανάπτυξη τι εννοούμε; Επενδύσεις. Και για να γίνουν επενδύσεις πριν από όλα χρειάζεται δανεισμός. Προφανώς υγιής και όχι «κόκκινος».

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τονίστηκε στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο ΙΣΑ, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ

 

Οι επιστήμονες συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά και προτείνουν να αλλάξουν τα  εθνικά όρια έκθεσης . Ποιοι είναι οι κανόνες, για την ασφαλή χρήση της ασύρματης  επικοινωνίας.

 

Γ.Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ και ΙΣΑ: «Η Αυτοδιοίκηση συμμετέχει ενεργά στην ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την προάσπιση της υγείας των πολιτών»

 

Η ανάγκη να ληφθούν μέτρα, για την προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τονίστηκε στο πλαίσιο μιας ενδιαφέρουσας ημερίδας, με θέμα   « Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία και  οι Πιθανές Επιπτώσεις της στην Υγεία”» που διοργάνωσε ο ΙΣΑ, το Σάββατο 1η Απριλίου 2017,υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Εισηγήσεις για το θέμα έκαναν ο Δρ. Θεόδωρος Μέτσης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, η Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδη, χημικός, πρόεδρος της Επιτροπής Κύπρου, για την Προστασία του περιβάλλοντος και της Υγείας των Παιδιών, ο Στυλιανός Ζηνέλης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Κεφαλονιάς –Ιθάκης, ,ο Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Ραδιοβιολογίας, τμήμα Βιολογίας Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος, διαμεσολαβήτρια. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΣΑ, Σωτήρης Ρηγάκης.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, η επιστολή διαμαρτυρίας 220 επιστημόνων διεθνούς κύρους προς τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα σημερινά επίπεδα ακτινοβολίας το 2015, τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος NTP (NationalToxicologyProgram) που δημοσιεύτηκαν το  2016, -στo οποίο αναφέρεται αύξηση εγκεφαλικών όγκων και σβανωμάτων καρδιάς σε πειραματόζωα-, η αυξανόμενη συμπτωματολογία Ηλεκτρικής Υπερευαισθησίας, σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, από την έκθεσή του στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η μεγάλη άνοδος του αυτισμού, καθώς και η πρωτοβουλία αρκετών κρατών να μειώσουν δραστικά τα επιτρεπτά όρια ακτινοβολίας ( Ιταλία, Ελβετία, Ρωσία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σλοβενία), επιτάσσουν μια πιο προσεκτική και ενδελεχή εξέταση των επιπτώσεων από την κατάχρηση της ασύρματης επικοινωνίας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, ανέφερε τα εξής:

«Προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση Α’βαθμού παραμένει η προστασία και η πρόληψη της υγείας των πολιτών. Μαζί με τον ΙΣΑ, θεματοφύλακα της δημόσιας υγείας, προχωρήσαμε σε μία ανοιχτή συζήτηση, για την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις αυτής, στην Δημόσια Υγεία. Η  πολιτεία οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα,  για να προστατέψει τους πολίτες ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπου το πλαίσιο έχει γίνει πιο αυστηρό. Πρέπει όμως και ο κάθε χρήστης αυτών των συσκευών, να σέβεται τους κανόνες προστασίας και να μην κάνει κατάχρηση . Οφείλουμε μέσα από την αυτοδιοίκηση και τους ιατρικούς συλλόγους να δούμε που συγκλίνουν οι βέλτιστες πρακτικές ,οι οποίες ισχύουν στις άλλες χώρες και να τις εφαρμόσουμε προς όφελος των πολιτών. Πρόκειται για ένα θέμα ανοιχτό που παρακολουθούμε στενά προκειμένου να κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις.».

Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκε το υπόμνημα του  κ. Μαργαρίτη προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παπά, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι επιδράσεις στην υγεία, από τις ακτινοβολίες της ασύρματης τεχνολογίας, περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο, για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες ,αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος ,διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης .Επίσης άμεσες επιπτώσεις με το μορφή πονοκεφάλων, έλλειψης συγκέντρωσης, αϋπνίες, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος αλλεργίες κ.τ.λ. αποτελούν καθημερινά συμπτώματα, στους διαμένοντας πλησίον των κεραιών».

Από την πλευρά του ο Δρ Μέτσης επεσήμανε ότι ερευνητικά ιδρύματα, ακαδημαϊκοί και αξιόλογοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας που καταγράφονται σήμερα μέσα στον αστικό ιστό δεν είναι ασφαλή. «Τα πορίσματα μελετών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για  τα αρνητικά συμπτώματα  στην υγεία, με έμφαση στο σύνδρομο της Ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας  που σε κάποιες χώρες έχει πάρει μορφή επιδημίας», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης πρόσθεσε ότι  νέες εφαρμογές, όπως η τεχνολογία του 5G  και οι  έξυπνοι μετρητές που θα αντικαταστήσουν τους αναλογικούς μετρητές της ΔΕΗ, θα αυξήσουν  την ακτινοβολία και θα επηρεάσουν την καθημερινότητα μας.
Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας για τα παιδιά τόνισε η Δρ. Σ. Μιχαηλίδη, η οποία παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κυπριακή κυβέρνηση, για την προστασία των παιδιών καθώς και μελέτες που ρητά αντιτίθενται στην χρήση της ασύρματης επικοινωνίας στα εκπαιδευτικά συστήματα των σχολείων καθώς και  στην έκθεση των μαθητών ειδικά στην νηπιακή και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τους ομιλητές πολλές επιστημονικές μελέτες και πορίσματα Ιδρυμάτων  συστήνουν  πιο προσεκτική και ελεγχόμενη  έκθεση στην ακτινοβολία και προτείνουν  μεταξύ άλλων τα εξής:

1)Να αναθεωρηθεί η νομοθεσία και να τροποποιηθούν τα όρια έκθεσης, με βάση τα νέα βιολογικά δεδομένα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών

2)Να ληφθούν μέτρα, για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών .Να γίνεται χρήση ενσύρματου δικτύου, στα νηπιαγωγεία , σχολεία κ.α.

3) Η χορήγηση αδειών να μην περιλαμβάνει τοποθέτηση κεραιών, κοντά σε σχολεία, ημερήσια κέντρα φροντίδας, γηροκομεία, νοσοκομεία ή άλλα κτίρια όπου ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με βάση τα συμπεράσματα της ημερίδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ,εξέδωσε τους κανόνες ασφαλούς χρήσης, της ασύρματης επικοινωνίας που συνίστανται στα εξής:

 

Χρησιμοποίησε το κινητό τηλέφωνο λογικά και για σύντομα τηλεφωνήματα.

 • Παιδιά κάτω των 12 ετών καλό είναι να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.
 • Μην βάζεις το κινητό σε επαφή με το κεφάλι σου.
 • Μην κάνεις χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο ή ανελκυστήρα.
 • Μην κάνεις χρήση κινητού όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, ή έγκυες γυναίκες γύρω σου.
 • Κράτησε το κινητό μακριά από το σώμα σου.
 • Όταν κάνεις χρήση κινητού, κράτα απόσταση από άλλους.
 • Μην τοποθετείς το κινητό στην τσέπη σου.
 • Την νύχτα κλείνε πάντα το κινητό σου και απενεργοποίησε το Wi Fi.
 • Μην παίζεις παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνο on-line, βάλτο σε airplane mode
 • Ασύρματα LAN (Wi FI) μπορούν να σε εκθέσουν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.
 • Περιόρισε το Wi Fi και κάνε χρήση σταθερής - ενσύρματης σύνδεσης.
 • Όταν το σήμα που δέχεσαι είναι κακό μην τηλεφωνείς.
 • Αν έχεις πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, κάνε χρήση αυτής κατά προτεραιότητα
 • Απενεργοποίησε επιλογές Wi Fi, Bluetooth, και Data, όταν δεν χρησιμοποιούνται.

 

Ο σημαντικός ρόλος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών στην εκπαίδευση των επιστημόνων της χώρας μας παρουσιάστηκε στη διημερίδα για τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ και ο ΙΣΑ στο Σικάγο των ΗΠΑ, στις 28 και 29 Απριλίου 2017

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ  Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της βράβευσής του από  την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Σικάγου δήλωσε: «Ενώνουμε τους Έλληνες επιστήμονες ανά τον κόσμο και χτίζουμε  «γέφυρες» επιστήμης»

 Νέους ορίζοντες ανοίγει το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών, στην εκπαίδευση των επιστημόνων της χώρας μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διημερίδα για  τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα, που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στο Σικάγο των ΗΠΑ, στις 28 και 29 Απριλίου 2017.

Οι εργασίες της δεύτερη ημέρας έκλεισαν με Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα Ελληνικά και Αμερικάνικα Μέσα Ενημέρωσης ο  Πρόεδρος  της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ  Γιώργος Πατούλης  και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις, για την στήριξη του τουρισμού υγείας στη χώρα μας.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε τη νησιωτική Ελλάδα «υπέργεια πετρελαιοπηγή» της χώρα μας και τόνισε ότι ο ιατρικός κόσμος και η αυτοδιοίκηση ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα συμβάλλουν στην προσπάθεια να διαδραματίσουν τα νησιά μας, κεντρικό ρόλο στον τουρισμό υγείας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ παρουσίασε τη δράση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, στον τομέα της εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα τόνισε τα εξής:

« Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών που αποτελεί τη συνένωση των δυνάμεων των Ελλήνων επιστημόνων, θα παίξει σημαντικό ρόλο στον τομέα της εκπαίδευσης και της προαγωγής  της επιστήμης. Στόχος μας είναι αφενός  να αναδειχθεί  η Ελλάδα σε λίκνο της εκπαίδευσης, προσελκύοντας επιστήμονες από όλο τον κόσμο και αφετέρου να δώσουμε  ευκαιρίες  σε νέους επιστήμονες  που επιθυμούν να μετεκπαιδευτούν στα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα  του κόσμου, στα οποία διαπρέπουν Έλληνες γιατροί. Ενώνουμε τους Έλληνες επιστήμονες ανά τον κόσμο και χτίζουμε  «γέφυρες» επιστήμης».

Από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι θα συνεργαστεί με τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Τουρισμού,  για να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις υψηλές προδιαγραφές των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα αξιοποιεί στο έπακρο τις σημαντικές  δυνατότητες  της χώρα μας, σε αυτόν τον τομέα.

«Θα  διασφαλίσουμε ότι η νησιωτική Ελλάδα θα παίξει κεντρικό ρόλο δημιουργώντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις για  όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα το medical sailing κ.τ.λ.», επεσήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πατούλης, βραβεύτηκε για το κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο, από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Σικάγου ,παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σικάγου κ.

Ιάκωβου , της Γενικής Προξένου Πολυξένης Πετροπούλου και πλήθος ομογενών, στο πλαίσιο της καθιερωμένης μεγάλης εκδήλωσης της ομογένειας επ’ αφορμής  του εορτασμού της  25ης Μαρτίου.

 

 

 

Η σύσταση Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών ανακοινώθηκε στο πλαίσιο διημερίδας ,με θέμα τον Τουρισμό Υγείας, στο Μόντρεαλ του Καναδά

Οι Έλληνες γιατροί ανά τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους

Γ.Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ: «Θέλουμε να αναδείξουμε την ιατρική επιστήμη και τον Έλληνα ιατρό ως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νέας Ελλάδας που πρέπει να δημιουργήσουμε»

Η σύσταση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, ανακοινώθηκε στο πλαίσιο διημερίδας με θέμα τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα που διοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο τομέας Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος, στο Μόντρεαλ του Καναδά (28 - 29 Μαρτίου 2017).

 

Στόχος του Ινστιτούτου που αποτελεί πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γ.Πατούλη είναι να αποτελέσει το διεθνή κόμβο για τη διασύνδεση όλων των Ελλήνων γιατρών ανά τον κόσμο. Παράλληλα θα οδηγήσει στην ανάδειξη της οικουμενικότητας της ελληνικής ιατρικής επιστήμης και στην επανένωση του ελληνικού ιατρικού επιστημονικού δυναμικού, μέσω της διεθνούς δικτύωσης των Ελλήνων Ιατρών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, συμβάλλοντας στην επιστημονική, επαγγελματική και κοινωνική τους ενίσχυση και ανέλιξη, καθώς και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την αξιοποίηση τους προς όφελος της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Ο  μεγάλος αριθμός των Ελλήνων γιατρών συνθέτουν ένα επιστημονικό δυναμικό υψηλής ποιότητας, με αναγνωρισμένες διεθνώς περγαμηνές και ικανότητες,  με τεράστια εμπειρία και μεγάλη κοινωνική προσφορά, οι οποίοι  είναι σήμερα διασκορπισμένοι σε όλα τα σημεία της υφηλίου και αποτελούν  τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδος. Θέλουμε να αναδείξουμε την ιατρική επιστήμη και τον Έλληνα ιατρό ως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νέας Ελλάδας που πρέπει να δημιουργήσουμε. Επίσης να επαναπατρίσουμε το «επιστημονικό κεφάλαιο» τους, κι όχι απαραίτητα τη  φυσική  τους παρουσία».

Ανάμεσα στους στόχους του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών είναι η ανταλλαγή απόψεων, η ανάπτυξη επιστημονικού διαλόγου και η μετάδοση τεχνογνωσίας, η διευκόλυνση στην ανεύρεση εργασίας, η δημιουργία κινήτρων με στόχο την επιστροφή των γιατρών και την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, η εθελοντική παροχή εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών από Έλληνες Ιατρούς σε περιστατικά που χρήζουν άμεσης και αντικειμενικής ανθρωπιστικής βοήθειας ανά τον κόσμο, η καθιέρωση και απονομή Βραβείων Αριστείας για τους Έλληνες Ιατρούς με διεθνώς αναγνωρισμένη δράση.

Στα πλαίσια του Ινστιτούτου προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής :

 • η δημιουργία και λειτουργία του κόμβου www.greekdoctorsnet.com για τη διεθνή διασύνδεση των Ελλήνων Ιατρών ανά τον κόσμο
 • η διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτικού, κοινωνικού, επιστημονικού και επαγγελματικού διαλόγου για θέματα που άπτονται των σκοπών του Ινστιτούτου.
 • η απονομή ειδικών Βραβείων Αριστείας σε Έλληνες Ιατρούς
 • η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων
 • η ανάθεση, ανάληψη και διεξαγωγή μελετών, ερευνητικών έργων, εφαρμογών και έργων, με τη συνεργασία των εταίρων και μελών της εταιρείας και άλλων φορέων (ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια κ.α.) σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για θέματα σχετικά με τους σκοπούς της εταιρείας.

η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας με εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς δομές

 • η συμμετοχή σε ανάλογους ευρωπαϊκούς ή παγκόσμιους φορείς
 • η ανάπτυξη και εκτέλεση δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης Ελλήνων Ιατρών ανά τον κόσμο .
 • η έκδοση και διάθεση εντύπων, μελετών, εργασιών, αποτελεσμάτων ερευνών και προτάσεων πολιτικής για θέματα που άπτονται των σκοπών του.
 • η ανάπτυξη ανοικτού διαλόγου και ηλεκτρονικής διαβούλευσης καθώς και η δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης και ηλεκτρονικής βάσης διεθνούς ανταλλαγής πληροφόρησης .

Στο πλαίσιο της διημερίδας έκανε παρέμβαση μέσω skype, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής κος Σ. Μεζίτης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του Ινστιτούτου καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες γιατρούς να επικοινωνούν  και να συνεργάζονται μεταξύ τους τόσο προς όφελος των ασθενών όσο και προς όφελος της Ελλάδας.

Στη συνέχεια υπεγράφη Σύμφωνο Αδελφοποίησης μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Κεμπέκ, παρουσία  δεκάδων γιατρών της ομογένειας.

Ο πρόεδρος του  Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Κεμπέκ κος Χρήστος  Καράτζιος  δήλωσε:

«Μοιραζόμαστε το όραμα, την επιθυμία και τους υψηλούς στόχους για τη δημιουργία ενός δικτύου Ελλήνων γιατρών ανά την υφήλιο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε αυτόν τον κρίκο επικοινωνίας και συνεργασίας.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Ο τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του αντικείμενο της διημερίδας που διοργανώνουν η ΚΕΔΕ και ο ΙΣΑ, στο Σικάγο των ΗΠΑ στις 28 και 29 Απριλίου 2017

 

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ και ΙΣΑ: «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα, σε κορυφαίο προορισμό ιατρικού τουρισμού, 12 μήνες το χρόνο»

 

 • ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού ,σύμφωνα με νεότερες έρευνες , ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια
 • 1,25 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό
 • δυναμικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα από μεγάλα funds

Η  ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό, στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού τουρισμού είναι ο στόχος σημαντικής διημερίδας που συνδιοργανώνουν στο Σικάγο των ΗΠΑ, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο τομέας Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Σικάγου, στις 28 και 29 Απριλίου 2017. Πρόκειται για τον τρίτο σταθμό , μετά την Νέα Υόρκη και το Μόντρεαλ, όπου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία ανάλογες εκδηλώσεις πριν από μερικούς μήνες.

Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, για την προώθηση του τουρισμού υγείας της χώρας μας που περιλαμβάνει σειρά δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο ,με στόχο να αναδειχθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Παράλληλα οι δράσεις αυτές συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών που συνενώσει τους απανταχού της γης Έλληνες ιατρούς.

Στην διημερίδα συμμετείχαν επιφανή μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, εκπρόσωποι εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και της υγείας καθώς και ΜΜΕ από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού όπως έδειξαν νεότερες έρευνες, ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ πρόκειται να αυξηθεί κατά 25% έως το 2025.

Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι οι ιατρικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ακριβές ,γεγονός που καθιστά τη χώρα μας ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Ανέφεραν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις , για τις οποίες ο ασθενής πρέπει να πληρώσει συμμετοχή από 50.000 έως 90.000 δολάρια. Επίσης το κόστος μιας κολονοσκόπησης ξεπερνά τα 15.000 δολάρια και το κόστος μια αξονικής τομογραφίας τα 4.500 δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 1,25 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό .Μάλιστα παρουσιάστηκε το μοντέλο της Κόστα Ρίκα ,η οποία αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο στον ιατρικό τουρισμό αφού προσελκύει κάθε χρόνο 40.000 ασθενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά με ετήσιο τζίρο 350 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Γ. Πατούλης, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΙΣΑ και του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας.

«Ο Τουρισμός Υγείας τοποθετείται μεταξύ των σημαντικότερων αναπτυξιακών μοχλών της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία . Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα, σε κορυφαίο προορισμό ιατρικού τουρισμού, 12 μήνες το χρόνο. Να αναδείξουμε τις ελληνικές πόλεις, ως city break προορισμούς και να προσελκύσουμε επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα σε μια χώρα που δοκιμάζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια από μια δομική κρίση. Η χώρα μας έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα .Μπορούμε να προσελκύσουμε ασθενείς τουρίστες υψηλού επιπέδου και να κρατήσουμε στην Ελλάδα τα καλύτερα μυαλά της χώρας, τους Έλληνες επιστήμονες».

 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε τον ιατρικό τουρισμό έναν νέο σημαντικό δρόμο, για την Ελλάδα ενώ εξήρε την πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, για την ανάπτυξη του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών .

«Οι επιστήμονες της διασποράς είναι ένας τεράστιος πλούτος για τη χώρα μας τον οποίον πρέπει να ενεργοποιήσουμε. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί σπέρνουν τον σπόρο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και τη συνένωση των δυνάμεων του ιατρικού κόσμου. Η Ελλάδα διαθέτει το καλύτερο φυσικό πλεονέκτημα, το φιλόξενο περιβάλλον και το υψηλό επιστημονικό δυναμικό για να πρωτοστατήσει», τόνισε ο κος Κουρουμπλής.

Από την πλευρά του ο Κώστας Χανιωτάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας του Σικάγου εξήρε την ελληνική επιστημονική κοινότητα που όπως είπε χαρακτηριστικά είναι παγκόσμιας εμβέλειας. «Αυτό είναι το πρόσωπο της δημιουργικής Ελλάδας που μας κάνει περήφανους που αντιστέκεται και επιμένει. Θα στηρίξουμε την προσπάθεια για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού γιατί και εμείς θα ωφεληθούμε και την πατρίδα μας θα βοηθήσουμε».

Χαιρετισμούς απηύθυναν, η Πολυξένη Πετροπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο και ο Nicolae Banicioiu, πρώην υπουργός Υγείας της Ρουμανίας

Στη συνέχεια επιφανή μέλη της επιστημονικής κοινότητας έκαναν τοποθετήσεις σχετικά με το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και τις δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιήσουν οι Αμερικανοί πολίτες.

Ειδικότερα ο Νίκος Αυλώνας καθηγητής στο DePaul University ,πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE) επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ελκυστικές χώρες για ιατρικό τουρισμό στον κόσμο και γι αυτό και υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον . Ο κ. Αυλώνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα από τα μεγαλύτερα fund επένδυσε πρόσφατα 200 εκατομμύρια δολάρια στον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα ενώ άλλα τουλάχιστον δέκα μεγάλα funds αναζητούν ευκαιρίες για επενδύσεις στην χώρα μας.

Ο Κωνσταντίνος Πάντος, Γυναικολόγος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών. «Μέσω του Ινστιτούτου δίνεται η δυνατότητα τόσο σε Έλληνες γιατρούς να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό όσο και σε γιατρούς της ομογένειας να συνεχίσουν την μετεκπαίδευση τους σε ελληνικά Πανεπιστήμια .Επιπλέον διευκολύνεται η πρόσβαση των υπογόνιμων ζευγαριών στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που προσφέρει η χώρα μας

Ο Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα του ιατρικού τουρισμού καθώς υπάρχουν μονάδες που μπορούν να προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες σε πολύ καλές τιμές και να προσελκύσουν ασθενείς από όλο τον κόσμο.

Ο Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Athens Dental Tourism Cluster τόνισε τη σημασία της ποιοτικής οδοντιατρικής από εξειδικευμένους οδοντιάτρους που συνεργάζονται στον ίδιο χώρο. Όπως επεσήμανε σημαντικά είναι τα οφέλη και για τους ομογενείς καθώς στη χώρα μας το κόστος των οδοντιατρικών θεραπειών είναι το 1/5 σε σχέση με τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα το εμφύτευμα έχει κόστος στις ΗΠΑ από 3.500 έως 7.000 δολάρια ενώ στην Ελλάδα το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο.

Ο Αλέξανδρος Πρίνος, πρόεδρος Medi Πρίνου μίλησε για το υψηλό επίπεδο της κοσμητικής χειρουργικής και της αισθητικής δερματολογίας στη χώρα μας και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

 Ο Γεώργιος Μαρούλης, Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στo Πανεπιστήμιο Rush και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, διευθυντής Κέντρων Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, μίλησε για την κρυοσυντήρηση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τους νέους ορίζοντες που ανοίγει ειδικά για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο Ιωάννης Δατσέρης, MD, PhD, FEBO, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Ιατρικός Διευθυντής OMMA αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών της οφθαλμολογίας στη χώρα μας με επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης που παρακολουθούν τις νέες εξελίξεις.

Ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας - Νομικός, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει απεριόριστη δυναμική ανάπτυξης κέντρων θαλασσοθεραπείας λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της και του εξαίρετου βιοκλίματος.

Ο Ανδρέας Βυθούλκας, IVF Specialist Romania μίλησε για τις προοπτικές του ιατρικού τουρισμού στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο Πέτρος Μαμαλάκης, CEO Health Tourism Greece μίλησε για τον Vitabooking.com, τον κόμβο του Τουρισμού Υγείας, μέσου του οποίου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πληροφορηθεί τις υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες και να επικοινωνήσει με τα κορυφαία ιατρικά κέντρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις συγκινητικές μαρτυρίες ομογενών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας για να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση και κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, να φέρουν στον κόσμο ένα υγιές παιδί.

Ο τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του είναι το θέμα διημερίδας που πραγματοποιείται στις 28 και 29 Μαρτίου 2017, στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Γ.Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ και ΙΣΑ: «Στόχος είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο και να καταστήσουμε τον Τουρισμό Υγείας μοχλό ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας».

 

.Ο παγκόσμιος τζίρος της αγοράς ιατρικού τουρισμού ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 20-30 δισεκατομμύρια δολάρια. 5.000.000 ασθενείς αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες.

 

 

Η  ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού τουρισμού είναι ο στόχος σημαντικής διημερίδας υπό τη συνδιοργάνωση της ΚΕΔΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Στην διημερίδα συμμετέχουν επιφανή μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας και του Καναδά, εκπρόσωποι εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και της υγείας καθώς και ΜΜΕ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, για την προώθηση του τουρισμού υγείας της χώρα μας που περιλαμβάνει σειρά δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο να αναδειχθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε αυτό τον τομέα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές, ο παγκόσμιος τζίρος της αγοράς ιατρικού τουρισμού ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 20-30 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μια δαπάνη της τάξης των 4.000 δολαρίων κατά μέσο όρο για τους 5.000.000 ασθενείς που αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες.

Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΙΣΑ και του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ Γ. Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας επισημαίνοντας τα εξής:

«Αποτελεί άμεση ανάγκη ο καθορισμός εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αναλαμβάνουμε δράση. Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες και αξιοποιούμε το δυναμισμό των Ελλήνων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ο στόχος είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο και να καταστήσουμε τον Τουρισμό Υγείας μοχλό ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ  Ν. Παγώνης εξέφρασε την πρόθεση της ομογένειας να στηρίξει την εθνική αυτή προσπάθεια.

«Είμαστε χαρούμενοι που μας δόθηκε η δυνατότητα να συνεργαστούμε με τον ΙΣΑ και την ΚΕΔΕ για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας είναι καταρχάς προς όφελος των ομογενών οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ιατρικές υπηρεσίες που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν στον Καναδά ενώ παράλληλα  θα βοηθηθεί η πατρίδα Ελλάδα  στη δύσκολη αυτή συγκυρία».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κος Χρήστος Καράτζιος, πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Μόντρεαλ, ο οποίος αντιπροσωπεύει 150 Έλληνες γιατρούς στο Κεμπέκ, και η  Δρ. Λίλα Μιράλι Παιδοψυχίατρος στο McGill University Health Center.

Στη συνέχεια επιφανή μέλη της επιστημονικής κοινότητας έκαναν τοποθετήσεις σχετικά με το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων  υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Eιδικότερα, ο κος Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής επεσήμανε ότι « η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να προσελκύσει ζευγάρια από το εξωτερικό και κατ’ επέκταση να συντελέσει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας. Κάθε χρόνο έρχονται χιλιάδες ζευγάρια από το εξωτερικό και έχουμε παραδείγματα όπως η 40χρονη από την Αυστραλία, η οποία μετά από δύο μεταμοσχεύσεις ήπατος κατάφερε να μείνει έγκυος με εξωσωματική και να φέρει στον κόσμο ένα υγιές παιδί»

Ο κος Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα του ιατρικού τουρισμού καθώς υπάρχουν μονάδες που μπορούν να προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες σε πολύ καλές τιμές και να προσελκύσουν ασθενείς από όλο τον κόσμο.

Ο κος Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδροςτου Athens Dental Tourism Cluster τόνισε τη σημασία της ποιοτικής οδοντιατρικής από εξειδικευμένους οδοντιάτρους που συνεργάζονται στον ίδιο χώρο. Όπως επεσήμανε σημαντικά είναι τα  οφέλη και για τους ομογενείς καθώς στη χώρα μας το κόστος των οδοντιατρικών θεραπειών είναι το 1/3 σε σχέση με τον  Καναδά.

Ο κος Ιωάννης Δατσέρης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών της οφθαλμολογίας στη χώρα μας με επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης που παρακολουθούν τις νέες εξελίξεις.

Στις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας στον τομέα του ιαματικού τουρισμού αναφέρθηκε ο κος Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής Δερματολογίας πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει απεριόριστη δυναμική ανάπτυξης κέντρων θαλασσοθεραπείας λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της και του εξαίρετου βιοκλίματος.

 

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για τις προοπτικές του τουρισμού υγείας στη χώρα μας έκαναν ο κος Μιχάλης Κουτσιλιέρης, καθηγητής Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κος Αλέξανδρος Πρίνος.

Οι εργασίες της διημερίδας έκλεισαν με τις συγκινητικές μαρτυρίες ασθενών από την ελληνική ομογένεια που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, για το πρόβλημα της υγείας που αντιμετώπιζαν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Μόντρεαλ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισκέφθηκε σχολεία της Ελληνικής κοινότητας μείζονος Μόντρεαλ όπου 1300 παιδιά μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους δασκάλους για τις πρακτικές εκπαίδευσης και τους συνεχάρη για το έργο τους, επισημαίνοντας ότι είναι υποχρέωση της χώρας μας να στηρίξει αυτή τη σημαντική προσπάθεια των Ελλήνων ομογενών.

Στη διημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης οι:

 

Κωνσταντίνος Πάντος, IVF Specialist

Λίλα Αμιράλη, Child and Adolescent Psychiatrist at the Montreal Children’s Hospital/McGill University Health Center

Βασίλης Αποστολόπουλος, CEO Ιατρικού Κέντρου  Αθηνών

Αλέξανδρος Πρίνος, Πρόεδρος Medi ΠΡΙΝΟΥ (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)

Πέτρος Μαμαλάκης, CEO Health Tourism Greece  Θέμα: « Ο Κόμβος του Τουρισμού Υγείας»

Dr. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)

Μιχάλης Κουτσιλιέρης, Καθηγητής Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)

Ενδεικτικό Πρόγραμμα

o 17:00 - 17:30: Τελετή Έναρξης - Χαιρετισμοί

 • Νικόλαος Παγώνης, Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ
 • Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Πρόεδρος ΙΣΑ
 • Νικόλαος Σιγάλας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ
 • Χρήστος Καράτζιος, Πρόεδρος Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Μόντρεαλ

o 17:30 - 21:00: Ομιλίες

Ομιλητές:

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

 • 17:30 - 17:45 Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Πρόεδρος ΙΣΑ
 • 17:45 - 18:00: Κωνσταντίνος Πάντος, IVF Specialist
 • 18:00 - 18: 15: Λίλα Αμιράλη, Child and Adolescent Psychiatrist at the Montreal Children’s Hospital/McGill University Health Center
 • 18:15 - 18:30: Βασίλης Αποστολόπουλος, CEO Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)
 • 18:30 - 18:45: «Μαρτυρίες της Ομογένειας»
 • 18:45 - 19:00: Αλέξανδρος Πρίνος, Πρόεδρος Medi ΠΡΙΝΟΥ (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)
 • 19:00 – 19:15: Πέτρος Μαμαλάκης, CEO Health Tourism Greece Θέμα: « Ο Κόμβος του Τουρισμού Υγείας»
 • 19:15 - 19:30:  Dr. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)
 • 19:30 - 19:45: Μιχάλης Κουτσιλιέρης, Καθηγητής Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)
 • 19:45- 20:00: Κωνσταντίνος Κουσκούκης , Καθηγητής Δερματολογίας - Νομικός, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Επιστημονικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ, π. Αντιπρύτανης Δημοκριτείου Πανεπιστημίου – Γεν. Γραμ. ΥΠΕΠΘ
 • 20:00 – 20:15: Νικόλαος Παπαριστείδης, Μαιευτήριο Έλενα (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)
 • 20:15 – 20:30: Νίκος Κουβελάς, Επίκ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Athens Dental Tourism Cluster
 • 20:30 – 20:45: Ιωάννης Δατσέρης, MD, PhD, FEBO, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Ιατρικός Διευθυντής OMMA
 • 20:45 – 21:15: Ερωτήσεις & Απαντήσεις - Συμπεράσματα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com

Η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τον ΙΣΑ διοργανώνουν διημερίδα με θέμα «ο Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του», στο Σικάγο των ΗΠΑ, στις 28 και 29 Απριλίου 2017

O τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του αποτελεί το θέμα διημερίδας, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Σικάγο των ΗΠΑ  στις 28 και 29 Απριλίου 2017.

Η σημαντική αυτή εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την ΚΕΔΕ, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ και την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Σικάγο.

Ομιλητές είναι επιφανή μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρα μας, οι οποίοι πρόκειται να μιλήσουν για τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα και να αναλύσουν τις προοπτικές του για τους ομογενείς και για τους κατοίκους των ΗΠΑ.

Την ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να εκπροσωπήσει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ την εκδήλωση έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν επίλεκτα μέλη της Ελληνοαμερικανικής  κοινότητας, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι εταιρειών τουρισμού και υγείας καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Στο περιθώριο της διημερίδας πρόκειται να γίνουν επαφές με μέλη της επιχειρηματικής και πολιτικής κοινότητας των ΗΠΑ, προκειμένου να διερευνηθούν προοπτικές συνεργασίας.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΙΣΑ και του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«O Ιατρικός  Τουρισμός  αποτελεί έναν νέο σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης που προέρχεται μέσα από το ιατρικό δυναμικό της χώρας μας. Ξεκινούμε σειρά δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας. Η Ελλάδα διαθέτει υψηλό επιστημονικό δυναμικό ενώ οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν από τις πιο υψηλές προδιαγραφές παγκοσμίως. Τη σημαντική αυτή δυναμική η χώρα μας μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com

 

Συνέντευξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην εφημερίδα «Παρόν της Κυριακής»

Γ. Πατούλης «Κυρίαρχο ζήτημα για τους δήμους η οικονομική αυτοτέλεια και όχι η απλή αναλογική – Ο Π. Σκουρλέτης κρύβεται από τα πραγματικά προβλήματα»

Στις προωθούμενες αλλαγές στο Πρόγραμμα Καλλικράτης, καθώς και στο τρόπο που έχει επιλέξει να διαχειριστεί το θέμα ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρόν της Κυριακής», ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.  Όπως τονίζει «κυρίαρχο ζήτημα για τους δήμους είναι η οικονομική αυτοτέλεια και όχι η απλή αναλογική» και συμπληρώνει ότι ο «Π. Σκουρλέτης κρύβεται από τα πραγματικά προβλήματα».  Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης αναφέρεται στο θέμα της απλής αναλογικής καθώς και στις σχεδιαζόμενες αλλαγές από το Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά οι αιρετοί Πρώτου Βαθμού «είναι αποφασισμένοι  να συνταχθούν στην κοινή προσπάθεια να αποτραπεί η ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα βάλει ταφόπλακα στην Αυτοδιοίκηση». Στη συνέχεια αναφέρεται στο σημαντικό ρόλο που πρέπει να έχει η νέα γενιά στην μελλοντική ανάπτυξη της χώρας καθώς και για τη σχέση του με την πολιτική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Συνέντευξης

 • Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η κυβέρνηση ανακάλεσε την ευνοϊκή ρύθμιση για βουλευτές και αιρετούς της Τοπ. Αυτοδιοίκησης. Κατά την άποψή σας η αρχική απόφαση έχει να κάνει με αβλεψία, αστοχία ή υπήρχαν κίνητρα και σκοπιμότητες; 

Δεν μπορώ να γνωρίζω για ποιο λόγο η Κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή τη ρύθμιση. Αυτό όμως που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι η Αυτοδιοίκηση δεν ζήτησε ποτέ επιλεκτική μεταχείριση. Αν είχαμε ερωτηθεί, θα είχαμε επίσης επαναλάβει την πάγια θέση μας, ότι για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, οφείλουν και οι Υπουργοί, οι βουλευτές και οι γενικοί γραμματείς των Υπουργείων να μειώσουν τους μισθούς τους στο ύψος του μισθού του Δημάρχου Αθηναίων.

 • Τι μήνυμα στέλνουν στη κοινωνία τέτοιου είδους αποφάσεις;

Απλά προκαλούν. Είναι πρόκληση από τη μια να μειώνεται η φορολογία των πολιτικών, κι από την άλλη να περικόπτονται οι συντάξεις των πολιτών και να αυξάνονται οι φόροι που πληρώνουν πολίτες και επιχειρήσεις.

 • «Μαυρογυαλούρος», «μοιράζει καθρεφτάκια», «δήθεν διάλογος». Είναι τόσο σημαντικό το διακύβευμα που να δικαιολογεί τόσο υψηλούς τόνους στην αντιπαράθεσή σας με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη;

Είναι πολύ ήπιοι χαρακτηρισμοί σε σχέση με το «βλαχοδήμαρχοι», «πασάδες στα Γιάννινα» κι «αφελείς» , που μας χαρακτήρισε ο κ. Σκουρλέτης. Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί για μας ο Υπουργός, αλλά το γεγονός ότι ενώ έχει την ιστορική ευκαιρία να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, αυτός ενδιαφέρεται μόνον για την απλή αναλογική, αδιαφορώντας για την επόμενη μέρα στους Δήμους.

 • Ορισμένοι δήμαρχοι δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες σας ή κινούνται προς άλλη κατεύθυνση. Είναι που δεν αντιλαμβάνονται τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος ή έχουν άλλα κριτήρια; Πολιτικά. Κομματικά. Προσωπικά.

Σας θυμίζω ότι τον Απρίλιο του 2015, όταν η ΚΕΔΕ αποφάσισε να μην δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, υπήρξαν κάποιοι ελάχιστοι συνάδελφοι μας που δεν ακολούθησαν την κοινή γραμμή και στη συνέχεια το μετάνιωσαν. Δεν νομίζω να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Πριν λίγες μέρες ολοκλήρωσα μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και διαπιστώνω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων και γνωρίζει τις πραγματικές διαστάσεις το προβλήματος. Και είναι αποφασισμένη να συνταχθεί στην κοινή προσπάθεια να αποτρέψουμε την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα βάλει «ταφόπλακα» στην Αυτοδιοίκηση.

 • Απλή αναλογική στους Δήμους: Διεύρυνση της δημοκρατίας ή ακυβερνησία;

Πιστεύει έστω κι ένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα ότι το πρόβλημα των Δήμων είναι το σύστημα ανάδειξης των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων; Αυτή η εμμονή του κ. Σκουρλέτη είναι ιδεοληψία. Όσοι αναγάγουν σε κυρίαρχο ζήτημα την απλή αναλογική, ουσιαστικά αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού μας. Για μας είναι ξεκάθαρο ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για να λειτουργήσουν καλύτερα οι Δήμοι μας. Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής μας αυτοτέλειας. Η έλλειψη χρημάτων, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού είναι τα μεγάλα μας προβλήματα, όχι η απλή αναλογική. Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης χωρίς επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός είναι ο λόγος που ρωτήσαμε τον κ. Σκουρλέτη να μας πει αν έχει κοστολογήσει το κόστος της Μεταρρύθμισης. Το 2015, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης, είχε αναφέρει πως η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί 3,5 δις ευρώ. Ο κ. Σκουρλέτης δεν αναφέρει πουθενά ούτε πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση που δήθεν προωθεί, ούτε που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Δεν μας λέει ποιες αρμοδιότητες θα μεταβιβαστούν στην Αυτοδιοίκηση. Τι θα γίνει με τη φορολογική αποκέντρωση, πότε θα αποδοθούν στους Δήμους τα χρήματα που αποτελούν τη νέα γενιά παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016. Ο κ. Σκουρλέτης «κρύβεται» από τα σοβαρά και προβάλλει σκόπιμα την απλή αναλογική.

 • Υπάρχει ένα γεγονός, ένα στοιχείο που σας κάνει πιο αισιόδοξο για το μέλλον της χώρας; 

Η νέα γενιά της Πατρίδας μας.

 • Τι σας προκαλεί πιο μεγάλη απαισιοδοξία; Όσα αντιμετωπίζετε ως δήμαρχος ή αυτά που διαπιστώνετε ως γιατρός;

Απαισιοδοξία μου προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται χωρίς εθνικό σχέδιο, αλλά να είναι έρμαιο από τη μια των διαθέσεων των δανειστών, κι από την άλλη μικροκομματικών λογικών κι αντιλήψεων.

 • Υπάρχει εμπεδωμένη η άποψη ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος απαιτείται συλλογική προσπάθεια. Κατά την εκτίμησή σας θα ήταν λύση μια Οικουμενική κυβέρνηση;

Χρειάζεται ειλικρίνεια, συναίνεση και μίνιμουμ εθνική συνεννόηση στα σημαντικά ζητήματα. Από κει και πέρα το κάθε κόμμα πρέπει να έχει τις δικές του προγραμματικές θέσεις αλλά στα μεγάλα ζητήματα ο στόχος είναι κοινός, το καλό της Πατρίδας και των πολιτών. Οι συνεργασίες πρέπει να υπηρετούν κοινό προγραμματικό πλαίσιο και να μην είναι ευκαιριακές. Η πολιτική μας ιστορία έχει αποδείξει ότι οι οικουμενικές κυβερνήσεις περισσότερα προβλήματα δημιούργησαν , παρά έλυσαν μέχρι σήμερα. Ο τόπος δεν χρειάζεται επίσης αταίριαστα κυβερνητικά σχήματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και τα ίδια τα στελέχη των δύο κομμάτων παραδέχονται. Η Πατρίδα μας χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την αναγέννηση της, το οποίο θα συμφωνηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτικές δυνάμεις.

 • Διανύεται τον ενδέκατο χρόνο ως δήμαρχος Αμαρουσίου. Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι η στιγμή που θα κλείσει ο κύκλος σας στην Τοπ. Αυτοδιοίκηση;

Είναι πολύ μακριά αυτή η στιγμή. Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν πότε και αν θα κλείσει ο κύκλος αυτός, ή θα ανοίξει ένας νέος.

 • Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε την Τοπ. Αυτοδιοίκηση;

Δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα ο λόγος για να εγκαταλείψω την Αυτοδιοίκηση.

 • Κατά καιρούς έχει συζητηθεί το ενδιαφέρον σας για το Δήμο Αθηναίων. Έχουν βάση αληθείας οι φήμες; Πως αντιμετωπίζετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Συζητήσεις πράγματι έχουν γίνει αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα. Κάθε πράγμα στον καιρό του λέει ο σοφός λαός μας.

 

Συνέντευξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ & του ΙΣΑ Γ. Πατούλη στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» για τον Ιατρικό Τουρισμό

"Η γνώση της ιατρικής είναι στο DNA των Ελλήνων"! Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ & του ΙΣΑ Γ. Πατούλης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα», την παλαιότερη εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον τομέα του ιατρικού τουρισμού που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία καθώς και στις σημαντικές δράσεις που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για να διαβάσετε τη συνέντευξη πατήστε ΕΔΩ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνέντευξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην εφημερίδα «Επένδυση»

Γ.Πατούλης: «Η θέσπιση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Καλώ τον κ. Σκουρλέτη να αποκαλύψει επιτέλους το κυβερνητικό σχέδιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση»

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση πως ο Καλλικράτης δεν θα αλλάξει χωρίς τη συγκατάθεση των Δήμων έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Επένδυση».

Ο κ. Πατούλης θέτοντας τις «κόκκινες γραμμές» της Αυτοδιοίκησης Α’βαθμού, τάχθηκε κατά της μείωσης της θητείας των αιρετών από τα 5 στα 4 χρόνια και επισήμανε ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές δεν θα λύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν διαχρονικά την Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς οραματίζεται τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας πως «δεν είναι δυνατόν να γίνει διάλογος όταν η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει τις θέσεις της και κρύβεται πίσω από ένα πολυσέλιδο και ανερμάτιστο πόρισμα μιας επιτροπής».

Επιπρόσθετα διαμήνυσε την πρόθεση της Αυτοδιοίκησης να αντιδράσει με αποφασιστικότητα, σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης, για να αποτρέψει την υποβάθμιση του θεσμού.

Δείτε εδώ το αναλυτικό κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου της ΚΕΔΕ.

Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με αφορμή δηλώσεις του Υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη στην εφημερίδα Έθνος

Αλλαγή του Καλλικράτη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, κι όχι υπέρ των κομματικών σχεδιασμών

Με αφορμή όσα φέρεται να δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, για τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης το 2019, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, από τη Μαδρίτη που βρίσκεται εκπροσωπώντας την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση στο Παγκόσμιο  Συνέδριο Πόλεων και Περιφερειών, δήλωσε:

 

"Τα όσα φέρεται να δήλωσε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, σχετικά με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019, επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή. Το μόνο φαίνεται που νοιάζει τον κ. Σκουρλέτη (και προφανώς την κυβέρνηση)  είναι η εξυπηρέτηση  μικροκομματικών συμφερόντων κι όχι η ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Μιλά για προώθηση δήθεν συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο κι αποκρύπτει το γεγονός ότι πίσω από αυτό το μοντέλο,  ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας των Δήμων και των συναλλαγών πίσω από κλειστές πόρτες. Γιατί σε άλλες χώρες που εφαρμόζεται η απλή αναλογική στους Δήμους, έχουν θεσπιστεί ασφαλιστικές δικλείδες κι έχουν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στους δημάρχους, που αποτρέπουν την ακυβερνησία σε τοπικό επίπεδο. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

 

Σε όλο το ρεπορτάζ για το μόνο που μιλά ο Υπουργός είναι ο τρόπος εκλογής των Δημάρχων, κι όχι με ποιον τρόπο θα βελτιωθεί η λειτουργία των Δήμων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

 

Στον πολιτικό λόγο του δεν υπάρχει καμία αναφορά στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, στις νέες αρμοδιότητες που θα δοθούν στους Δήμους, στο προσωπικό των ΟΤΑ.

 

Είναι αδιανόητο όταν σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο το νέο μοντέλο κρατικής λειτουργίας προβλέπει μεταβίβαση πόρων κι αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία προς τα κάτω, προς την αυτοδιοίκηση, στην Ελλάδα να προκρίνεται η λειτουργία ενός κράτους στο " μοντέλο Μαδούρο".

 

Για τον κ. Σκουρλέτη το "φάρμακο" για την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης είναι η απλή αναλογική.

Για μας που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το πώς λειτουργούν οι Δήμοι, αλλά και παρακολουθούμε πώς λειτουργούν οι Δήμοι στις άλλες χώρες,  το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το εκλογικό σύστημα. Για μας προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση στο Κράτος και την αυτοδιοίκηση, με αύξηση των πόρων για τους Δήμους  στο 8 τοις εκατό του ΑΕΠ, με φορολογική αποκέντρωση και χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης  από το ΕΣΠΑ. Είναι η ανάληψη της λειτουργίας του κοινωνικού κράτους από τους Δήμους, είναι η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών. Είναι η αποκέντρωση με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Αυτή είναι η ατζέντα της ΚΕΔΕ στο δημόσιο διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη και με βάση αυτή την ατζέντα, καλώ για μια ακόμη φορά τον Υπουργό στο δημόσιο διάλογο. Γνωρίζει τις θέσεις μας, αφού τις έχουμε καταθέσει εδώ και μήνες.

Ας αφήσει τους επιλεκτικούς μονολόγους, τα πορίσματα επιτροπών που δεν υιοθετεί  και τις διαρροές στον Τύπο κι ας έρθει να συζητήσουμε ουσιαστικά στο Δ.Σ. Της ΚΕΔΕ, η όπου άλλου επιθυμεί, για τη μεταρρύθμιση .

Έχει την  ιστορική ευθύνη και ευκαιρία  να συνδέσει το όνομα του με την ουσιαστική μεταρρύθμιση κι όχι με τη διάλυση της αυτοδιοίκησης. Μην επιτρέψει ιδεολογικές εμμονές η μικροπολιτικές σκοπιμότητες να ακυρώσουν την ευκαιρία αυτή.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνέντευξη του Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Με τίτλο «Ο κ. Σκουρλέτης είναι “λίγος” για να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση» δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ  συνέντευξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη

Ειδικότερα ο Γ. Πατούλης αφού κάνει αναφορά με συγκεκριμένα παραδείγματα επισημαίνοντας ότι ο Υπουργός Εσωτερικών «δεν επιθυμεί πραγματικά να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση» και ότι «δεν επιθυμεί το διάλογο», τονίζει ότι ο Γ. Σκουρλέτης «δεν έχει θέσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Μιλά απαξιωτικά για τους αιρετούς εκπροσώπους και τα θεσμικά μας όργανα. Ενώ είναι ξεκάθαρο πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, λες και αυτό είναι το πρόβλημα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

 • Κύριε Πατούλη , γιατί η ΚΕΔΕ δεν μετέχει στο διάλογο με το Υπουργείο κι αποχώρησε από την επιτροπή για την αλλαγή του Καλλικράτη;

Η ΚΕΔΕ μετέχει από την πρώτη στιγμή σε όλες τις επιτροπές διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και την αλλαγή του Καλλικράτη , καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις. Προτάσεις που διαμορφώθηκαν σε δύο Συνέδρια της Αυτοδιοίκησης, σε Βόλο και Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, το Υπουργείο είναι αυτό που δεν έχει ακόμη καταθέσει προτάσεις κι εύλογα αναρωτιόμαστε τι είδους διάλογος είναι αυτός, όταν η μια πλευρά δεν παρουσιάζει τις θέσεις της;

 • Θεωρείτε ότι εσκεμμένα το Υπουργείο δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα τις θέσεις του; Δεν συνεργάζεστε μαζί τους;

Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Στα δυο αυτά χρόνια της σημερινής Κυβέρνησης πέρασαν τρεις Υπουργοί Εσωτερικών. Με τον κ. Βούτση και τον κ. Κουρουπλή η συνεργασία μας ήταν πολύ καλή, σε βαθμό παρεξηγήσεως θα έλεγα. Ήλπιζα ότι θα συνέβαινε και με τον κ. Σκουρλέτη το ίδιο . Αυτή ήταν η πρόθεση μου.  Διαπιστώνουμε ότι τους τελευταίους μήνες η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βρίσκεται στο στόχαστρο της Κεντρικής Κυβέρνησης. Και δεν αφορά η θέση μας αυτή μόνον το ζήτημα της αλλαγής του Καλλικράτη. Μπορώ να σας αναφέρω 10 χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό μου.

 1. Στον προϋπολογισμό του 2017, προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση για τους Δήμους των τελευταίων χρόνων.
 2. Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι αποκλεισμένη από το ΕΣΠΑ, ενώ δεν έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση η συζήτηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
 3. Οδηγούν σε κλείσιμο τις δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας, αφήνοντας χωρίς στήριξη πάνω από 120.000 συνανθρώπους μας .
 4. Με την νομοθετική πρωτοβουλία της κας Γεροβασίλη για την κινητικότητα των υπαλλήλων, αποψιλώνουν τους Δήμους , κυρίως τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς από το προσωπικό τους.
 5. Χειρίστηκαν με προχειρότητα το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων. Χωρίς να λάβουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες  του  κάθε Δήμου , αλλά και χωρίς να έχουν διασφαλίσει εκ των προτέρων νομοτεχνικά την  πληρωμή τους.
 6. Καθυστερούν εδώ και οκτώ μήνες να φέρουν μια απλή νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016, με αποτέλεσμα να στερούν τη δυνατότητα από δεκάδες αιρετούς το δικαίωμα να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης.
 7. Καθυστερούν αδικαιολόγητα το ζήτημα της παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους.
 8. Αντιμετωπίζουν με προχειρότητα το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες.
 9. Έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή του Ν. 4412/2016, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.
 10. Μειώνουν συστηματικά τις αμοιβές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και των συμβούλων , ενώ την ίδια περίοδο αυξάνουν κατακόρυφα τις αμοιβές των Γενικών Γραμματέων και των ειδικών συμβούλων των Υπουργείων.

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται κι άλλα παραδείγματα για να αντιληφθεί κανείς ποια είναι σήμερα η στάση της Κεντρικής Κυβέρνησης, απέναντι στο θεσμό μας. Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι φυλάνε για μας το ρόλο της «φιλιππινέζας» της κεντρικής εξουσίας. Αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να παίξουμε το παιχνίδι τους. .

 • Παρά τα όσα λέτε, ο κ. Σκουρλέτης έχει ξεκινήσει απευθείας διάλογο με τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Ο κ. Υπουργός διεξάγει ένα «διάλογο μαϊμού», κι όχι πραγματικό διάλογο.  Επιχειρεί να παρακάμψει την ΚΕΔΕ και να συνομιλήσει δήθεν απευθείας με τους Δήμους. Ο λόγος είναι προφανής. Φοβάται την ενότητα και την ενιαία φωνή της Αυτοδιοίκησης. Είδαν τι έπαθαν όταν επιχείρησαν να μας αφαιρέσουν τα ταμειακά μας διαθέσιμα το 2015. Το ίδιο συνέβη, όταν διέρρευσε πριν μερικούς μήνες η πρόθεσή τους να μας επιβάλλουν εκτελεστικούς γραμματείς στους Δήμους.  Γι αυτό προτιμούν να μιλήσουν με έναν - έναν Δήμο, στη  λογική της μικροπολιτικής συναλλαγής. Ο κ. Σκουρλέτης με λογική «Μαυρογυαλούρου» άρχισε να μοιράζει τα χρήματα μας δεξιά κι αριστερά , την ώρα που υποτίθεται ότι κάνει διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη. Εκμεταλλεύεται τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα των Δήμων, δίνει υποσχέσεις που δεν θα τηρήσει. Υποτιμά τους Δημάρχους αν νομίζει ότι θα περάσει αναίμακτα την απλή αναλογική, εφαρμόζοντας την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε». Τον καλώ έστω και τώρα να αφήσει τις «μαϊμουδιές» και να προσέλθει στο διάλογο με θέσεις κι όχι με φθηνές υποσχέσεις.

 • Γιατί δεν συζητά η ΚΕΔΕ την απλή αναλογική; Έχετε να φοβηθείτε κάτι;

Πιστεύει έστω κι ένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα ότι το πρόβλημα των Δήμων είναι το σύστημα ανάδειξης των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων; Αυτή η εμμονή είναι ιδεοληψία. Όσοι αναγάγουν σε κυρίαρχο ζήτημα την απλή αναλογική, ουσιαστικά αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού μας. Για μας είναι ξεκάθαρο ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για να λειτουργήσουν καλύτερα οι Δήμοι μας. Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής μας αυτοτέλειας. Η έλλειψη χρημάτων, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού είναι τα μεγάλα μας προβλήματα, όχι η απλή αναλογική. Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης χωρίς επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να υπάρξει. Για τους πολίτες σημασία έχει να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν έργα , να χτίζουν και να συντηρούν σχολεία, να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί, να συντηρούν τα πάρκα και τις παιδικές τους χαρές. Να εκτελούν αντιπλημμυρικά έργα. Να μπορούν να λειτουργούν  τις κοινωνικές τους δομές , οι οποίες κλείνουν από την έλλειψη χρηματοδότησης.

 

 • Επιμένετε πολύ στο ζήτημα της οικονομικής αυτοτέλειας

Λογικό δεν είναι ; Πως θα υπάρξει μεταρρύθμιση , αν δεν στηρίζεται σε στέρεες βάσεις; Ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης» απέτυχαν ακριβώς γι αυτό το λόγο, γιατί δεν υποστηρίχθηκαν επαρκώς οικονομικά. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Αυτός είναι ο λόγος που απευθύναμε ως ΚΕΔΕ στον κ. Σκουρλέτη μια σειρά από ερωτήματα, που αφορούν τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Τον ρωτήσαμε να μας πει αν έχει κοστολογήσει το κόστος της Μεταρρύθμισης , γα την οποία υποτίθεται ότι έχει σχέδιο και κάνει διάλογο. Το 2015, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης, είχε αναφέρει πως η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί 3 δις ευρώ. Ο κ. Σκουρλέτης δεν αναφέρει πουθενά ούτε πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση που δήθεν προωθεί, ούτε που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Πόσο σοβαρός είναι , όταν μιλά για αλλαγές, αλλά δεν παρουσιάζει την κοστολόγησή τους; Επίσης δεν μας έχει απαντήσει τι θα γίνει με τη φορολογική αποκέντρωση, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης. Δεν μας λέει πότε θα αποδοθούν στους Δήμους τα χρήματα που αποτελούν τη νέα γενιά παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016. Ο κ. Σκουρλέτης «κρύβεται» από τα σοβαρά και προβάλλει σκόπιμα την απλή αναλογική. Αυτό το «κρυφτούλι» όμως θα σταματήσει, θέλει δεν θέλει. 

 

 

 

Άρθρο του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην εφημερίδα Documento

Γ. Πατούλης: Εθνική υπόθεση η αλλαγή του Καλλικράτη

«Η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης είναι εθνική και όχι κομματική υπόθεση». Αυτό τονίζει στο άρθρο του στην εφημερίδα  Documento ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Ο Γ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι η αλλαγή του Καλλικράτη «είναι ένα αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας» και συμπληρώνει ότι «στο εγχείρημα αυτό δεν χωρούν πειραματισμοί και εμμονές. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίξει στα ζάρια το μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών».

Στη συνέχεια προσθέτει ότι η ΚΕΔΕ «βάζει τις βάσεις για τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα θέτει ως στόχο  αυτοδιοίκητες κοινωνίες, με αναπτυξιακό προσανατολισμό».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αφού αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, παραθέτει τις 10 κόκκινες γραμμές που βάζουν οι δήμοι προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεννόησης και διαλόγου.

Επισυνάπτεται το σχετικό άρθρο