platforma diorthosis tm akiniton pros ota s covid 19 kede s1 Πρόσβαση Δήμων Ψηφιακή Πλατφόρμα Καταγραφής Αναγκών ΟΤΑ

Έκτακτα Συνέδρια

Έκτακτο Συνέδριο ΚΕΔΕ - Ομιλίες συνέδρων και χαιρετισμοί

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔΑ Ν.ΣΑΡΑΝΤΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ & ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΕΔΕ Α.ΚΟΙΜΗΣΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΕΔΕ Δ.ΤΣΙΑΝΤΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΔΣ ΚΕΔΕ & ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Κ.ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Γ.ΚΑΜΙΝΗ

ΟΜΙΛΙΑ Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΕ & ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γ.ΜΠΟΥΤΑΡΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΕ ΟΤΑ Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Γ.ΜΑΡΑΓΚΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΝ.ΠΕ. Α.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ Π.ΡΗΓΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Α.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜΑΡ Π.ΜΟΥΤΣΙΝΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΔΣ ΚΕΔΕ & ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Σ.ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Γ. ΤΡΕΠΕΚΛΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ρ.ΚΟΜΗΤΣΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.ΒΡΥΖΙΔΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κ.ΣΙΜΙΤΣΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ Γ.ΜΑΡΙΝΑΚΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Σ. ΚΟΥΣΟΥΡΝΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Π. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ Ν.ΠΑΠΑΛΕΞΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Π.ΝΙΚΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Χ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΠ-ΟΤΑ Μ.ΔΑΡΔΑΜΑΝΗ

 

 

Δήλωση προέδρου ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνη ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Με αφορμή το Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012, ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Κώστας Ασκούνης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζουμε μία ολόπλευρη επίθεση από γνωστά και άγνωστα κέντρα προπαγάνδας, εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εκλεγμένων αντιπροσώπων της.

Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις επιθέσεις κατασυκοφάντησης και λασπολογίας, που έχουν ως στόχο την υποταγή και τον έλεγχο του μόνου δημοκρατικού, πολιτικού θεσμού, ο οποίος είναι σε θέση να στηρίξει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Όποιοι πιστεύουν ότι με τέτοιους τρόπους μπορούν να κάμψουν το ηθικό και πολιτικό κύρος των Δήμων και των Δημάρχων, να ξέρουν ότι θα βρουν απέναντί τους κυρίως τις αδύναμες ομάδες των πολιτών, οι οποίοι αγωνίζονται για την επιβίωση τους, σε συνθήκες ακραίας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Για εμάς τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αυτοτέλεια του θεσμού που υπηρετούμε είναι δημοκρατικό μας καθήκον. Θα παλέψουμε με κάθε τρόπο για να την υπερασπιστούμε, να τη διατηρήσουμε αλλά και να τη διευρύνουμε.

Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση και ο σοβαρός διάλογος, δεν είναι περιττή  πολυτέλεια. Να μη χρησιμοποιεί,λοιπόν, την οικονομική κρίση ως αφορμή για την καταπάτηση θεμελιωδών θεσμικών δικαιωμάτων.

Τέλος, θέλουμε να ενημερώσουμε όλους τους φορείς που έχουν σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πως αμέσως μετά τη λήξη του Συνεδρίου της η ΚΕΔΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες και στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να υπερασπιστεί με κάθε μέσο και τρόπο τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά της».

Έκτακτο Συνέδριο ΚΕΔΕ στις 3 Δεκεμβρίου 2012 - Προσυνεδριακές ΠΕΔ

Στις 3 Δεκεμβρίου 2012, επανασυγκαλείται  το Έκτακτο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας  στην Αθήνα, προκειμένου οι αιρετοί της χώρας, να αποφασίσουν την περαιτέρω  στάση  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των ραγδαίων εξελίξεων, που υποβαθμίζουν και απαξιώνουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης και οδηγούν τους δήμους στην ολική κατάρρευση.

Από σήμερα Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της Ελλάδας, προχωρούν στη σύγκληση  έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων των μελών τους, προκειμένου να προσδιορίσουν τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους, ενόψει της επανασύγκλησης του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα:

 • Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 11.30 π.μ.  η Π.Ε.Δ Αττικής συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της, στο Ξενοδοχείο «Τιτάνια», Πανεπιστημίου 52 αίθουσα «Απόλλων» (ημιόροφος).
 • Την Πέμπτη 22  Νοεμβρίου στις 4.30 μ.μ. συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
 • Την Παρασκευή 23  Νοεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ. συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας στη Κοζάνη.
 • Την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ. , συγκαλείται  έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου στα Ιωάννινα.
 • Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 11.00 π.μ. συγκαλείται στην Πάτρα  έκτακτη Γενική Συνέλευση της  ΠΕΔ Δ. Ελλάδας.
 • Τη Δευτέρα 26 Νομεβρίου, στις 17.00 μ.μ. συγκαλείται στην Τρίπολη έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Πελοπονήσου.
 • Η ΠΕΔ Θεσσαλίας  συγκαλείται την Τρίτη στις 27 Νοεμβρίου στις  11.00 π.μ. στη Λάρισα.
 • Την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου στις 17.30 μ.μ. συγκαλείται η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας  στη Λαμία.
 • Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου  και ώρα 11.00 π.μ.  συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Α. Μακεδονίας Θράκης,στην Κομοτηνή.
 • Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου συνεδριάζουν στην Αθήνα οι ΠΕΔ  Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Σε αντίστοιχες συνελεύσεις  θα προχωρήσουν  μέχρι το συνέδριο της ΚΕΔΕ και οι υπόλοιπες  Περιφερειακές Ενώσεις της χώρας.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητά η ΚΕΔΕ - Έκτακτο Συνέδριο στις 30 Αυγούστου

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητά η ΚΕΔΕ, με σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι οι δήμοι μετά τις νέες περικοπές των πόρων τους, οδεύουν προς στάση πληρωμών, σε παύση παροχής βασικών προνοιακών και κοινωνικών υπηρεσιών, με θύματα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες . Να ζητήσουν, επίσης, την προσωπική του παρέμβαση για να αλλάξει άρδην η πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στην Αυτοδιοίκηση.

 

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε:

 • Να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της ακραίας οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου στην Αθήνα.
 • Να συνεχιστούν οι επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς.
 • Να προχωρήσει σε 13 ενημερωτικές περιφερειακές συσκέψεις.
 • Να προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα και τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι.

 

Του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου είχε προηγηθεί συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, στη διάρκεια των οποίων οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ υπογράμμισαν ότι με τις νέες και πέραν κάθε λογικής περικοπές άμεσα αρκετοί δήμοι οδηγούνται σε στάση πληρωμών και αμέσως μετά ακολουθούν οι υπόλοιποι.

 

Από τις συναντήσεις προέκυψε ότι οι επιχορηγήσεις Αυγούστου – Δεκεμβρίου για τους 325 δήμους της χώρας αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω και να «προσγειωθούν» στα 70 εκ. ευρώ το μήνα, από 135 εκ. που ήταν μέχρι τον Ιούνιο και 96 εκ. ευρώ τον Ιούλιο. Επίσης ότι το συνολικό ποσό της επιχορήγησης για το 2012 ανέρχεται στα 2,3 δις - και όχι στα 2,7 δις ευρώ -  εκ των οποίων όμως, πάνω από 1 δις πηγαίνει για τη χρηματοδότηση υποχρεώσεων του ίδιου του κράτους, δηλαδή την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, τη μεταφορά μαθητών, τις μισθώσεις σχολείων.

 

«Κατανοούμε απολύτως ότι η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται σε ένα άλλο περιβάλλον από αυτό που γνωρίζαμε, σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. Έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή. Όπως επίσης είναι δεδομένο ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Όμως με τις νέες περικοπές, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλες κοινωνικές δομές αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ΄ επέκταση κρίσιμες και αναγκαίες υπηρεσίες θα λείψουν από το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας.

Η κατάσταση που βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δραματική. Πρέπει να αντιδράσουμε και θα αντιδράσουμε διότι οι επιπτώσεις για τους συμπολίτες μας - και ιδιαίτερα για τους αναξιοπαθούντες -  από την κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι πολύ πιο μεγάλες από την κατάρρευση του ίδιου του κράτους. Για αυτό ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού, για να αποτραπούν αυτές οι δυσάρεστες εξελίξεις».

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                                                            Αθήνα 18/ 2/2009


ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ


ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ


ΕΛΛΑΔΑΣ


 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


 


 


Από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας ανακοινώνεται ότι αναστέλλεται η σύγκλιση του εκτάκτου Συνεδρίου, που είχε προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                                                                                    Αθήνα 18/12/06


ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ


ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ


ΕΛΛΑΔΑΣ


                                                                                                            Υπόψη:


                                                                                                            Συντακτών Τ.Α.


 


 


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 


 


Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006, στις 10 το πρωί, αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να αποφανθεί η Ολομέλεια του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης για την αλλαγή του Π.Δ. 48/99, που αφορά στην εκλογή των συλλογικών οργάνων της.


 


Με αφορμή τη σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε τα εξής:


 


«Σε μία σύγχρονη Δημοκρατία ο χρόνος που γίνονται αλλαγές των εκλογικών συστημάτων είναι δεδομένος και, βεβαίως, αυτές δε γίνονται  παραμονές εκλογών, με γνωστούς συσχετισμούς και πολύ περισσότερο σε κλειστά εκλεκτορικά Σώματα, όπως είναι η ΚΕΔΚΕ.


Είναι κορυφαίο ζήτημα για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.


Για αυτό ακριβώς και όπως επιβάλλουν οι αρχές της Δημοκρατίας, οι αρχές της Αυτοδιοίκησης αλλά και η ιστορία του θεσμού που υπηρετούμε, διοργανώνουμε έκτακτο συνέδριο την Πέμπτη το πρωί, για να δώσει την απάντηση το κορυφαίο συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης που είναι η Γενική Συνέλευση των αιρετών εκπροσώπων της».


 


 


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                                                                        Θεσσαλονίκη 15/12/06


ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ


ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ


ΕΛΛΑΔΑΣ


                                                                                                Υπόψη:


                                                                                                Συντακτών Τ.Α.


 


 


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 


 


Την πρόταση για τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006, με μοναδικό θέμα την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος, που καθορίζει τον τρόπο εκλογής των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας σήμερα κατά την έναρξη του 3ου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου των νεοκλεγέντων αιρετών στη Θεσσαλονίκη.


«Αυτό που προκαλεί την έντονη αντίδραση της ΚΕΔΚΕ», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος, «είναι ο χρόνος που επελέγη για την προτεινόμενη αλλαγή. Υπάρχει σαφέστατα ένα βαθύτατο ζήτημα Δημοκρατίας καθώς αυτή προτείνεται είκοσι μόλις μέρες πριν ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την ανάδειξη των εκλεκτόρων στα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας και ενώ είναι ήδη γνωστό το Σώμα των εκλεκτόρων.


Δηλαδή, μπορούμε να υποθέσουμε πως η Κυβέρνηση δε συμφωνεί μ΄ αυτό το Σώμα γι΄ αυτό και επιχειρεί να το αλλάξει. Μ΄ αυτή τη λογική όμως, μήπως το επόμενο βήμα μπορεί να είναι, πρώτα να ψηφίζουν οι πολίτες και μετά να αποφασίζουμε με ποιόν εκλογικό Νόμο θα εκλέγονται οι εκπρόσωποι τους;».


Ενισχύοντας την παραπάνω άποψη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, σημείωσε πως « Η Βουλή των Ελλήνων, ομόφωνα - κάτι που συμβαίνει σπανιότατα στη λήψη των αποφάσεων της - φρόντισε να κατοχυρώσει και Συνταγματικά, η όποια αλλαγή του εκλογικού Νόμου να εφαρμόζεται από τις επόμενες εκλογές, προασπίζοντας ουσιαστικά την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.


Με ποιά λογική λοιπόν η Κυβέρνηση σήμερα επιχειρεί αυτήν την αλλαγή,  το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;


Είχε όλο το χρόνο να το πράξει μέχρι τις 14 του Οκτώβρη και εφόσον το επιθυμούσε εμείς, ως ΚΕΔΚΕ, ευχαρίστως θα συμμετείχαμε και θα συμβάλαμε σ΄ αυτόν το διάλογο, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν πρέπει όμως να αγνοήσουμε και μια άλλη σημαντική παράμετρο. Με την εφαρμογή του 42% στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, στο οποίο επίσης είχαμε αντιδράσει, οδηγηθήκαμε ουσιαστικά στον περιορισμό  των ανεξάρτητων και των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς. Με την προτεινόμενη αλλαγή του Π.Δ. αυτές οι φωνές αποδυναμώνονται στις ΤΕΔΚ και εξαφανίζονται, κυριολεκτικά, στην ΚΕΔΚΕ. Η επικράτηση του δικομματικού μοντέλου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδυναμώνει το θεσμό και περιορίζει τη δυναμική του».


Στη συνέχεια ο κ. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε πως: «Βλέποντας κανείς την πρόταση του Υπουργείου διαπιστώνει πως ήταν τέτοια η σπουδή τους που προχωρούν ακόμα και στην κατάργηση του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ και των ΤΕΔΚ στις 31 Δεκεμβρίου, υιοθετώντας διάταξη που ίσχυε μέχρι το 1998. Ποιό άραγε είναι το κίνητρο μιας τέτοιας πρωτοβουλίας; Εγώ απλώς ενημερωτικά θα ήθελα να σας επισημάνω πως οι μεγαλύτερες παρακρατήσεις πόρων της Αυτοδιοίκησης έγιναν τα διαστήματα που υπήρχε κενό Διοικητικού Συμβουλίου στην ΚΕΔΚΕ».


Καταλήγοντας ο κ.Κουκουλόπουλος υπογράμμισε ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών  και καθηγητής Συνταγματικού  Δικαίου κ. Π. Παυλόπουλος δεν θα έπρεπε να κάνει τέτοιου είδους λάθη και πολύ περισσότερο να πρωτοστατεί σε τέτοιου είδους ενέργειες.


Ο καυγάς δεν είναι για το ποιος θα είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ. Η ουσία είναι ότι πλήττεται η ίδια η Δημοκρατία και η ποιότητά της».  


 


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΚΕΔΚΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ

 

Έκτακτο συνέδριο για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιήσει η ΚΕΔΚΕ την τελευταία βδομάδα  του Αυγούστου στην Αθήνα.


Αυτό αποφάσισε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του, κρίνοντας ότι δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματα που διατύπωσε.


Στο συνέδριο θα αποφασιστεί η περαιτέρω στάση της Αυτοδιοίκησης στο συνολικό ζήτημα των οικονομικών των ΟΤΑ.