Έκτακτα Συνέδρια

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                                                                        Θεσσαλονίκη 15/12/06


ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ


ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ


ΕΛΛΑΔΑΣ


                                                                                                Υπόψη:


                                                                                                Συντακτών Τ.Α.


 


 


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 


 


Την πρόταση για τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006, με μοναδικό θέμα την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος, που καθορίζει τον τρόπο εκλογής των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας σήμερα κατά την έναρξη του 3ου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου των νεοκλεγέντων αιρετών στη Θεσσαλονίκη.


«Αυτό που προκαλεί την έντονη αντίδραση της ΚΕΔΚΕ», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος, «είναι ο χρόνος που επελέγη για την προτεινόμενη αλλαγή. Υπάρχει σαφέστατα ένα βαθύτατο ζήτημα Δημοκρατίας καθώς αυτή προτείνεται είκοσι μόλις μέρες πριν ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την ανάδειξη των εκλεκτόρων στα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας και ενώ είναι ήδη γνωστό το Σώμα των εκλεκτόρων.


Δηλαδή, μπορούμε να υποθέσουμε πως η Κυβέρνηση δε συμφωνεί μ΄ αυτό το Σώμα γι΄ αυτό και επιχειρεί να το αλλάξει. Μ΄ αυτή τη λογική όμως, μήπως το επόμενο βήμα μπορεί να είναι, πρώτα να ψηφίζουν οι πολίτες και μετά να αποφασίζουμε με ποιόν εκλογικό Νόμο θα εκλέγονται οι εκπρόσωποι τους;».


Ενισχύοντας την παραπάνω άποψη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, σημείωσε πως « Η Βουλή των Ελλήνων, ομόφωνα - κάτι που συμβαίνει σπανιότατα στη λήψη των αποφάσεων της - φρόντισε να κατοχυρώσει και Συνταγματικά, η όποια αλλαγή του εκλογικού Νόμου να εφαρμόζεται από τις επόμενες εκλογές, προασπίζοντας ουσιαστικά την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.


Με ποιά λογική λοιπόν η Κυβέρνηση σήμερα επιχειρεί αυτήν την αλλαγή,  το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;


Είχε όλο το χρόνο να το πράξει μέχρι τις 14 του Οκτώβρη και εφόσον το επιθυμούσε εμείς, ως ΚΕΔΚΕ, ευχαρίστως θα συμμετείχαμε και θα συμβάλαμε σ΄ αυτόν το διάλογο, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν πρέπει όμως να αγνοήσουμε και μια άλλη σημαντική παράμετρο. Με την εφαρμογή του 42% στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, στο οποίο επίσης είχαμε αντιδράσει, οδηγηθήκαμε ουσιαστικά στον περιορισμό  των ανεξάρτητων και των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς. Με την προτεινόμενη αλλαγή του Π.Δ. αυτές οι φωνές αποδυναμώνονται στις ΤΕΔΚ και εξαφανίζονται, κυριολεκτικά, στην ΚΕΔΚΕ. Η επικράτηση του δικομματικού μοντέλου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδυναμώνει το θεσμό και περιορίζει τη δυναμική του».


Στη συνέχεια ο κ. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε πως: «Βλέποντας κανείς την πρόταση του Υπουργείου διαπιστώνει πως ήταν τέτοια η σπουδή τους που προχωρούν ακόμα και στην κατάργηση του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ και των ΤΕΔΚ στις 31 Δεκεμβρίου, υιοθετώντας διάταξη που ίσχυε μέχρι το 1998. Ποιό άραγε είναι το κίνητρο μιας τέτοιας πρωτοβουλίας; Εγώ απλώς ενημερωτικά θα ήθελα να σας επισημάνω πως οι μεγαλύτερες παρακρατήσεις πόρων της Αυτοδιοίκησης έγιναν τα διαστήματα που υπήρχε κενό Διοικητικού Συμβουλίου στην ΚΕΔΚΕ».


Καταλήγοντας ο κ.Κουκουλόπουλος υπογράμμισε ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών  και καθηγητής Συνταγματικού  Δικαίου κ. Π. Παυλόπουλος δεν θα έπρεπε να κάνει τέτοιου είδους λάθη και πολύ περισσότερο να πρωτοστατεί σε τέτοιου είδους ενέργειες.


Ο καυγάς δεν είναι για το ποιος θα είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ. Η ουσία είναι ότι πλήττεται η ίδια η Δημοκρατία και η ποιότητά της».  


 


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατηγορία: