platforma diorthosis tm akiniton pros ota s covid 19 kede s1 Πρόσβαση Δήμων Ψηφιακή Πλατφόρμα Καταγραφής Αναγκών ΟΤΑ

Επιτροπές

Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Συνέδριο για το Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, στο Μυστρά

IMG 2275

Γ. Πατούλης: « Πολιτεία και Περιφέρειες ευθύνονται τα τελευταία χρόνια για την τριτοκοσμική κατάσταση με τα απορρίμματα στη χώρα μας. Δεν θα τους επιτρέψουμε πλέον ούτε να κάνουν την Αττική Νάπολη, ούτε να παίζουν με την υγεία των πολιτών. Ως εδώ»

Αυστηρό μήνυμα πως δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο ανοχής στην εγκληματική αδιαφορία που έχει επιδείξει διαχρονικά η πολιτεία αλλά και οι Περιφέρειες, κυρίως στην Αττική, στο ζήτημα της ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας, απέστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

 

Σε παρέμβαση του στο Συνέδριο με θέμα « Το Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ( ΕΣΔΑ)  και η Εφαρμογή των Περιφερειακών Σχεδίων ( ΠΕΔΑ)» που διοργανώθηκε στο Μυστρά, ο κ. Πατούλης εστίασε στις σημαντικές επιπτώσεις που έχει στη δημόσια υγεία αλλά και στο περιβάλλον, η μη ύπαρξη σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

«Είναι νωπές οι μνήμες από τις τριτοκοσμικές εικόνες που ζήσαμε στην Αττική και στην Πελοπόννησο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν πλέον να παίζει και να πειραματίζεται με την υγεία των πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη για να έχουν καθαρές πόλεις και όχι εστίες μόλυνσης οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Τα τελευταία 15 χρόνια η πολιτεία και οι Περιφέρειες κωφεύουν απέναντι σε ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας. Κάθε φορά που υπάρχει κρίση οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επέκταση των λοιμώξεων και για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου. Θα ιδρώσει το αυτί κανενός; Πού πήγαν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν για τη διαχείριση των απορριμμάτων; Θα αναλάβει ποτέ κανείς την ευθύνη για τους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπη η Αττική και άλλες πόλεις της Ελλάδας κάθε λίγο και λιγάκι; »

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔ Πελοποννήσου, το Δήμο Σπάρτης, τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δίκτυο Βιώσιμη Πόλη.

Τους Συνέδρους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Σπάρτης Ε. Βαλιώτης. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου Σ. Αργειτάκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δημαρχος Πύλου-Νέστορος Δ. Καφαντάρης και ο Γ. Γραμματέας ΠΕΔ Πελοποννήσου Γ. Σμυρνιώτης.

«Δεν μας αξίζει να γίνουμε Νάπολη»

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως η ΚΕΔΕ έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη την ανάγκη δρομολόγησης όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων από πλευράς της κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυροί και οργανωμένοι ΦΟΔΣΑ, να εξασφαλισθεί η άμεση αδειοδότηση των Χώρων Επεξεργασίας και Διαλογής Απορριμμάτων με παράλληλη εξασφάλιση των απαιτούμενων χώρων, πριν το πρόβλημα καταστεί μη διαχειρίσιμο όπως εμφανίζεται σήμερα στην Αττική, μέχρι πρότινος στη Πελοπόννησο, στη Κέρκυρα και αλλού.

«Δεν μας ταιριάζει και δεν μας αξίζει να δούμε εικόνες σαν της Νάπολη στη πατρίδα μας. Η κωλυσιεργία, η αναβλητικότητα και οι ιδεοληψίες είναι επιζήμια για το περιβάλλον και τη κοινωνία και πολύ χειρότερη συνταγή από τη δρομολόγηση λύσεων έστω και αν αυτές δεν συγκεντρώνουν την απόλυτη κοινωνική αποδοχή», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη να βρεθούν ριζικές λύσεις στο ζήτημα τόνισε πως «οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει να εισπράττουν τα οικονομικά οφέλη και μέσω της ανακύκλωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων τους, με απώτερο σκοπό τη μείωση του κόστους διαχείρισης» και πρόσθεσε πως θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες με διάφορες μορφές επιδότησης π.χ. με ανάλογη μείωση των δημοτικών τελών, αλλά και αντικίνητρα σε όσους κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, πρέπει επιτέλους η δίκαιη αρχή «Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ» να μπει στη κουλτούρα μας.

«Να αφήσουν κάποιοι στην άκρη τα συμφέροντα»

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο κ. Πατούλης εστίασε στην ανάγκη να εκλείψουν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η σύγκρουση συμφερόντων και υπογράμμισε:

«Σήμερα μαζί με το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, τη Περιφέρεια, τους Δήμους της Πελοποννήσου και τους φορείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να διεκδικήσουμε τις αναγκαίες θεσμικές και διοικητικές ρυθμίσεις, τους πόρους για να υλοποιήσουμε βιώσιμες λύσεις, να ενισχύσουμε τη κυκλική οικονομία, να πάμε μπροστά. Να βρούμε λύσεις. Κι όταν ακόμα έχουμε το κεντρικό κράτος ή και τις Περιφέρειες σε κάποιες περιπτώσεις όχι ως συνοδοιπόρους και αρωγούς στο κρίσιμο αυτό ζήτημα αλλά δυστυχώς  ως τροχοπέδη στις αγωνιώδεις προσπάθειές μας για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και το πολίτη».

IMG 2275IMG 2275IMG 2275

Κατηγορία: