platforma diorthosis tm akiniton pros ota s covid 19 kede s1 Πρόσβαση Δήμων Ψηφιακή Πλατφόρμα Καταγραφής Αναγκών ΟΤΑ

ΕΣΠΑ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα διεκδικήσει δυναμικά και συντεταγμένα το ρόλο της στο νέο ΕΣΠΑ

OPP 4355Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ΚΕΔΕ με το Προεδρείο της ΕΕΤΑΑ με αντικείμενο τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο νέο ΕΣΠΑ καθώς και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ, Ηλία Γιάτσιο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Σπύρο Σπυρίδων καθώς και τα στελέχη των δύο οργανισμών ξεκίνησαν μια ουσιαστική καταγραφή των αναγκών του Πρώτου Βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Στόχος η δυναμική και συντεταγμένη παρέμβαση στον σχεδιασμό και υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να παίξει τον ρόλο που της αξίζει και να διαχειριστεί τους πόρους που της ανήκουν για την υλοποίηση προγραμμάτων που θα αναδείξουν τον κυρίαρχο ρόλο των Δήμων την επόμενη μέρα, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

OPP 4371

ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ προετοιμάζονται για να παράσχουν στους Δήμους όλης της χώρας, μικρούς και μεγάλους, τεχνική βοήθεια για να τρέξει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με έμφαση στην απλούστευση των διαδικασιών ώστε με σωστό σχεδιασμό να αρχίσουν να τρέχουν έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία των Δήμων με έργα που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών.
Η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού με ωριμότητα και σωστό σχεδιασμό θα είναι πρωτοπόρα στην δημιουργία τοπικής ανάπτυξης με αξιοποίηση του ΕΣΠΑ  για μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και μετά τους δύσκολους μήνες της καραντίνας.

Στη συνάντηση, από την ΚΕΔΕ συμμετείχαν ο Β΄ Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Κάρναβος, ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Καφαντάρης και ο Γενικός Διευθυντής, Γιάννης Καραγιάννης.

Η συνάντηση ήταν η πρώτη που έγινε με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων μετά τις μέρες της καραντίνας.

OPP 4399

Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Κραυγή αγωνίας από την Αυτοδιοίκηση -Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για τη χαμηλή απορροφητικότητα πόρων μέσω ΕΣΠΑ

 ΚΕΔΕ 7 11 2017

Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ουσιαστική εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στη διερεύνηση τρόπων αύξησης της απορροφητικότητας πόρων μέσω του ΕΣΠΑ

Με απόφαση του Δ.Σ. της η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να αναπτυχθεί ένας ειδικός μηχανισμός ο οποίος, με την ουσιαστική εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης, θα συμβάλει στην αύξηση της απορροφητικότητας πόρων μέσω του ΕΣΠΑ.

«Η Κυβέρνηση και το συναρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να μας απαντήσει υπεύθυνα για ποιο λόγο η απορροφητικότητα κονδυλίων  εξακολουθεί να είναι σε δραματικά χαμηλά επίπεδα. Η κραυγή αγωνίας της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εισακουστεί προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης που θα περιορίσουν το κύμα φυγής νέων ανθρώπων στο εξωτερικό».

Διαβάστε περισσότερα: Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Κραυγή αγωνίας από την Αυτοδιοίκηση -Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης...

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ τη Τρίτη 7 Νοεμβρίου στις 10 π.μ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη 7 Νοεμβρίου  στις 10 το πρωί στα γραφεία της Ένωσης (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8,  3ος όροφος).

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν θέματα που αφορούν στην προετοιμασία και οργάνωση του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ το οποίο θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα, 30/11 – 2/12/2017

Επιπλέον θα γίνει παρουσίαση της πρότασης της ΚΕΔΕ για τη διάθεση πόρων του ΕΣΠΑ με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των Δήμων, ενώ θα ανακοινωθούν  πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση επιπρόσθετων κονδυλίων για τη συνολική κάλυψη πληρωμών του Μέτρου 13. Το Μέτρο αφορά στην «Εξισωτική Αποζημίωση» της νέας Προγραμματικής Περιόδου.

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Προτεραιότητα για τους Δήμους, η βελτίωση της απορροφητικότητας κι αποτελεσματικότητας του ΕΣΠΑ

Αυτονόητη η απόφαση του αν. Υπουργού Ανάπτυξης Α. Χαρίτση για ανάθεση στην ΕΕΤΑΑ της δράσης δημιουργίας δικτύου τεχνικών συμβούλων, που θα βοηθήσουν τους δήμους στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ

Μας βρίσκει αντίθετους η ανακοίνωση - διαμαρτυρία των εργαζομένων της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΜΟΔ ΑΕ, που ταυτίζει την εταιρεία της Αυτοδιοίκησης με την «πρακτική αναθέσεων εργασιών σε ιδιώτες συμβούλους»

Η ΚΕΔΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία κατανομής και υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πόρων για τις τοπικές μας κοινωνίες. Εδώ και μήνες ζητούμε να υπάρξουν τρόποι για να βελτιωθεί η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ , όσον αφορά έργα των Δήμων.

Διαβάστε περισσότερα: Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Προτεραιότητα για τους Δήμους, η βελτίωση της απορροφητικότητας κι...

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Χρειαζόμαστε μία ριζική, γενναία μεταρρύθμιση με αιχμή την αποκέντρωση του Κράτους»

Δέκα θέσεις της ΚΕΔΕ για μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση με μία ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον πολίτη στο επίκεντρο

Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ στο Συνέδριο της Κόνιτσας με θέμα την Ισότιμη Συμμετοχή των Ορεινών Δήμων στην Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση της Χώρας

photo konitsa 1photo konitsa 2

 

Ενίσχυση της Περιφέρειας, ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών είναι το τρίπτυχο στο οποίο πρέπει να βασιστεί η ριζική μεταρρύθμιση του μοντέλου διοίκησης του κράτους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Διαβάστε περισσότερα: Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Χρειαζόμαστε μία ριζική, γενναία μεταρρύθμιση με αιχμή την...

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Η Αυτοδιοίκηση, με τους Δήμους στην «πρώτη γραμμή»,  μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για να γίνει πράξη η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας

IMG 3638

Από την Κόνιτσα, που διεξάγεται το ειδικό θεματικό συνέδριο με θέμα την «Ισότιμη Συμμετοχή των Ορεινών Δήμων στην Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση της Χώρας», ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Αυτοδιοίκησης για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και τον κίνδυνο να χαθούν σημαντικά κονδύλια για τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα: Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια του...

Για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, η μόνη που δεν ευθύνεται , είναι η Αυτοδιοίκηση

Να ζητήσει συγνώμη από την Αυτοδιοίκηση για τα ψέματα της, η κα Ε. Φωτονιάτα

Η Κ.Ε.Δ.Ε. καταγγέλλει με αγανάκτηση τις ανεύθυνες δηλώσεις της Ειδικής Γραμματέως Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, κας Ευγενία Φωτονιάτα, η οποία ψευδώς ισχυρίσθηκε σε συνέντευξη της ότι «οι Περιφερειακές Επιτροπές Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ), για τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση των Δήμων από το ΕΣΠΑ, καθυστερούν με ευθύνη της ΚΕΔΕ, αν και έχουμε ήδη από το 2015 στείλει μία σειρά επιστολές για την ενεργοποίηση των ΠΕΑΣ, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει, πάλι με ευθύνη της ΚΕΔΕ».

Διαβάστε περισσότερα: Για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, η μόνη που δεν ευθύνεται , είναι η Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: O κ. Σκουρλέτης δε μπορεί να διαχειριστεί μόνος του ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η αλλαγή του Καλλικράτη

Με την επισήμανση ότι η «Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βρίσκεται στο στόχαστρο της Κεντρικής Κυβέρνησης», άνοιξε σήμερα τη συνεδρίαση του Δ.Σ.της ΚΕΔΕ ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης.

Αναφερόμενος στη στάση του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ο οποίος έχει ξεκινήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα για να «δείξει ότι κάνει διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ότι «οι μάσκες πέφτουν και ότι ο υπουργός οδηγεί σε μια ολέθρια πορεία την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με τη στάση του και με τις επιλογές του δείχνει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η αλλαγή του Καλλικράτη».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Υπουργός για την Αυτοδιοίκηση και συμπλήρωσε ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν προσβάλλει κανένα.

Ο Γ. Πατούλης έκανε γνωστό ότι από την ερχόμενη Κυριακή 12 Μαρτίου ξεκινάνε ενημερωτικές συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα (το σχετικό πρόγραμμα επισυνάπτεται).

Στόχος των συναντήσεων είναι να υπάρξει διάλογος με όλους τους αιρετούς Α’ Βαθμού και να προσδιοριστεί το πλαίσιο των αντιδράσεων που θα πρέπει να διαμορφωθεί απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές που περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τον τόπο τους.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε 10 συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία απαιτούν απαντήσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ενώ  αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι η  Αυτοδιοίκηση δέχεται «αλλεπάλληλα χτυπήματα από την Κεντρική Κυβέρνηση»

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά η «Κυβέρνηση δεν επιθυμεί το διάλογο, δεν έχει θέσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, δεν σέβεται τους αιρετούς εκπροσώπους και τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης».

 

10 ερωτήματα προς τον κ. Σκουρλέτη

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «σε αντίθεση με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., η ΚΕΔΕ μετέχει από την πρώτη στιγμή σε όλες τις επιτροπές διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις».

Με βάση αυτό το δεδομένο η ΚΕΔΕ απευθύνει στον κ. Σκουρλέτη 10 ξεκάθαρα ερωτήματα, στα οποία οφείλει να απαντήσει προκειμένου να διαπιστώσει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού «ποιοι επιθυμούν πραγματικά το διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη και ποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά και μόνον κομματικές σκοπιμότητες».

 • Ερώτημα πρώτο: έχει κοστολογήσει ο κ. Σκουρλέτης το κόστος της Μεταρρύθμισης; Το 2015, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης, είχε αναφέρει πως η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί 3 δις ευρώ. Σήμερα ο κ. Σκουρλέτης δεν αναφέρει πουθενά ούτε πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση που δήθεν προωθεί, ούτε που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Πόσο σοβαρός είναι, όταν μιλά για αλλαγές, αλλά δεν παρουσιάζει την κοστολόγησή τους;
 • Ερώτημα δεύτερο: Γνωρίζει ο κ. Σκουρλέτης ότι για να γίνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση με ανακατανομή και αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, απαιτείται η συνεργασία και ο διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Αυτό άλλωστε αναφέρει 7 φορές και το πόρισμα της Επιτροπής που έδωσε στη δημοσιότητα. Τον ρωτάμε λοιπόν να μας πει, έχει συζητήσει με τα άλλα μέλη της Κυβέρνησης για τις οριζόντιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν ; Πώς λέει ότι ως τα μέσα του χρόνου θα φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση, αν δεν έχει προηγηθεί η συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία; Για ποια μεταρρύθμιση και ποιο διάλογο με την αυτοδιοίκηση μιλά ο κ. Σκουρλέτης, όταν δεν έχει συνομιλήσει ακόμη με τους συναδέλφους του στην Κυβέρνηση;
 • Ερώτημα τρίτο: Γιατί δεν σέβεται τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης; Γιατί μας προσβάλλουν συστηματικά; Στο πρόσφατο παρελθόν, ως αντιπολίτευση, μας αποκαλούσαν «βλαχοδήμαρχους». Τώρα, μας αποκαλεί ο κ. Σκουρλέτης «πασάδες στα Γιάννενα» και «αφελείς» επειδή λέμε το αυτονόητο, ότι στις τοπικές κοινωνίες και για τις τοπικές υποθέσεις τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι Δήμοι. Πως μπορεί να γίνει διάλογος όταν μας συκοφαντούν και μας βρίζουν;
 • Ερώτημα τέταρτο: Πότε θα παρουσιάσει τις συνολικές της θέσεις η Κυβέρνηση για την αλλαγή του Καλλικράτη; Πως είναι δυνατόν να γίνει διάλογος όταν η Κυβέρνηση δεν παρουσιάζει τις θέσεις της και κρύβεται πίσω από ένα πολυσέλιδο κι ανερμάτιστο πόρισμα μιας επιτροπής, που ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν δεσμεύει την Κυβέρνηση;
 • Ερώτημα πέμπτο: Πόσο σοβαρός είναι ένας διάλογος για τη Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης, με έναν Υπουργό να γυρνά από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και να μοιράζει με λογική «Μαυρογυαλούρου» τα δικά μας χρήματα;
 • Ερώτημα έκτο: Η Κυβέρνηση επιμένει στην άποψη να μην μπορεί ο Δήμαρχος να επιλέγει ως Γραμματέα πρόσωπο δικής του επιλογής αλλά πρόσωπο από συγκεκριμένο Μητρώο;
 • Ερώτημα έβδομο: είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η μείωση της θητείας των Δημοτικών Αρχών από τα 5, στα 4 χρόνια;
 • Ερώτημα όγδοο: Πως θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής; Γιατί πρέπει να αλλάξει ένα μοντέλο που σήμερα διασφαλίζει την εκπροσώπηση σε ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες; Τι μοντέλο διοίκησης προωθεί ; Το παζάρι και τη συναλλαγή πίσω από τις κλειστές πόρτες και το μοντέλο του «Δημάρχου – νταλαβερτζή»; Πως θα μπορεί ένας Δήμαρχος που πήρε 40-45% να εφαρμόζει το πρόγραμμά του, αν είναι αναγκασμένος να υποκύπτει στις πιέσεις μικρών μειοψηφικών παρατάξεων για να εξασφαλίζει την αναγκαία πλειοψηφία 51% στο Δημοτικό του Συμβούλιο;
 • Ερώτημα ένατο: Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η προώθηση της φορολογικής αποκέντρωσης; Με ποιον τρόπο θα στηριχθεί οικονομικά η λειτουργία των Δήμων;
 • Ερώτημα δέκατο: Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην ψήφιση ενός Νομοσχεδίου που δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης και των θεσμικών της οργάνων; Αν συμβεί αυτό, για ποιο λόγο γίνεται διάλογος;

 

Τα 10 παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι η Αυτοδιοίκηση δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα 

 1. Μας μειώνουν περαιτέρω την χρηματοδότηση. Στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση για τους Δήμους των τελευταίων χρόνων.
 2. Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι αποκλεισμένη από το ΕΣΠΑ, ενώ δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
 3. Οδηγούν σε κλείσιμο τις δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας, εξαιτίας της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και της καθυστέρησης να δημιουργηθεί «γέφυρα» χρηματοδότησης με το ΕΣΠΑ.
 4. Με την νομοθετική πρωτοβουλία της κας Γεροβασίλη για την κινητικότητα των υπαλλήλων, αποψιλώνουν τους Δήμους, κυρίως τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς από το προσωπικό τους, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.
 5. Χειρίστηκαν με προχειρότητα το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων. Χωρίς να λάβουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες του  κάθε Δήμου, αλλά και χωρίς να έχουν διασφαλίσει εκ των προτέρων νομοτεχνικά την  πληρωμή τους.
 6. Καθυστερούν εδώ και οκτώ μήνες να φέρουν μια απλή νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016, με αποτέλεσμα να στερούν τη δυνατότητα από δεκάδες αιρετούς το δικαίωμα να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης ( αντιδήμαρχοι, μέλη σε Δ.Σ. Νομικών Προσώπων).
 7. Καθυστερούν αδικαιολόγητα το ζήτημα της παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους.
 8. Αντιμετωπίζουν με προχειρότητα το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες.
 9. Έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή του Ν. 4412/2016, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.
 10. Μειώνουν συστηματικά τις αμοιβές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και των συμβούλων , ενώ την ίδια περίοδο αυξάνουν κατακόρυφα τις αμοιβές των Γενικών Γραμματέων και των ειδικών συμβούλων των Υπουργείων.

 

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα των ενημερωτικών συναντήσεων της ΚΕΔΕ σε όλη την Ελλάδα

Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ παρουσία του Αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλεξ. Χαρίτση και του Γ.Γ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Π. Κορκολή

 Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Επιβάλλεται η συμμετοχή των Δήμων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ»

Το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού να δοθεί επιτέλους από την Κυβέρνηση στους Δήμους ένα σημαντικό κομμάτι από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, προκειμένου με αυτά να χρηματοδοτηθούν έργα και παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προς τον Αν. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλεξ. Χαρίτση.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του κ. Χαρίτση αλλά και του Γ.Γ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Π. Κορκολή, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης, αν δεν υπάρχει πρώτα τοπική ανάπτυξη στη χώρα.

Απαραίτητη η συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και στη διαχείριση του ΕΣΠΑ

Συγκεκριμένα τόνισε πως η κεντρική εξουσία πρέπει να αντιληφθεί πως βασική προϋπόθεση για την αύξηση της αποτελεσματικότητας αλλά και της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ είναι η εμπλοκή των Δήμων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση τους.

Τι ζητά η ΚΕΔΕ

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την οποία η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού απαιτεί από την Κυβέρνηση τη δημιουργία «Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος με δικαιούχους τους Δήμους», με προϋπολογισμό  2 δις €.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε πως η ΚΕΔΕ, πολύ έγκαιρα έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις σχετικά με ζητήματα οργάνωσης και υλοποίησης πράξεων του ΕΣΠΑ ωστόσο, όπως σημείωσε, από πλευράς της κυβέρνησης προβάλλονται μία σειρά από έωλες δικαιολογίες για να μην γίνονται αποδεκτές. «Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς της Κυβέρνησης για συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στις διαδικασίες εφαρμογής του ΕΣΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη και όχι για άλλους σκοπούς

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε την αντίφαση να αρνείται η κυβέρνηση επιχειρησιακά προγράμματα για τους Δήμους, την ίδια ώρα που χρησιμοποιεί το ΕΣΠΑ για δαπάνες χωρίς αναπτυξιακή κατεύθυνση, όπως είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. «Η άρνηση αυτή είναι μια καθαρά πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, όπως πολιτική επιλογή είναι να μειώσει κι άλλο τη χρηματοδότηση των Δήμων το 2017, μέσα από τον προϋπολογισμό αλλά και η απόφαση της να προσπαθήσει να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας» σημείωσε.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε στον κ. Χαρίτση και το πολύ σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επισημαίνοντας πως η ολιγωρία και οι αργοί ρυθμοί της Περιφέρειας να προχωρήσει τις διαδικασίες καθώς και η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης, έχουν φέρει την κατάσταση σε οριακό σημείο.

 

 

Η κυβέρνηση δεν διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ με επιτυχία

Απευθυνόμενος στον κ. Χαρίτση και επικαλούμενος τα στοιχεία για την Απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20, ανέφερε πως η κυβέρνηση ούτε στους Δήμους δίνει χρήματα, αλλά ούτε το ΕΣΠΑ διαχειρίζεται με επιτυχία.

Ειδικότερα σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία:

Οι Δαπάνες ανέρχονται στα 1,612 δις € (Ιανουάριος 2017), ήτοι 11,35%.

Από τις δαπάνες αυτές:

 • 350 εκ. € προέρχονται από το Πρόγραμμα Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, που βρίσκεται εδώ και μήνες σε αναστολή πληρωμών (δηλ. δεν πληρώνονται) από την Ε.Ε.
 • 320 εκ. €, αφορούν το Πρόγραμμα της Τεχνικής Βοήθειας, δηλ. ως επί το πλείστον δαπάνες της μισθοδοσίας του προσωπικού της ΜΟΔ
 • 500 εκ. €, προέρχονται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπ. Εργασίας και αφορούν τα εμπροσθοβαρή έργα που είχαν σχεδιαστεί και ενταχθεί το 2014 (δηλ. προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, εκπαιδεύσεις και βρεφονηπιακούς σταθμούς)
 • Το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝΕΚ), που αφορά δράσεις που απευθύνονται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, έχει απορρόφηση μόλις 7%.

Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται και οι δαπάνες της Πρόσκλησης 054, που αφορά την πληρωμή μισθοδοσίας των επικουρικών γιατρών των Δημόσιων Νοσοκομείων.

 • Τέλος, ένα μεγάλο ποσό αφορά διάσπαρτα έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, που μεταφέρθηκαν στα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-20, αποκλειστικά για λόγους απορρόφησης.

 

Οι συγκεκριμένες δαπάνες τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ

 • Δεν συνεισφέρουν στο στόχο της ανάπτυξης
 • Δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας
 • Δεν εξυπηρετούν κανένα από τους στρατηγικούς (γενικούς και επιμέρους) στόχους του ΕΣΠΑ 2014-20.

Προτάσεις της ΚΕΔΕ για την εμπλοκή των Δήμων στη διαχείριση του ΕΣΠΑ

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι για να μπει ένα τέλος στην πολιτική αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με τακτικές «μπαλώματος» και με ευκαιριακό τρόπο, «επιβάλλεται η άμεση και ουσιαστική εμπλοκή και αξιοποίηση των Δήμων στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, λόγω της γνώσης των τοπικών προβλημάτων και της δυνατότητας αποτελεσματικής παρέμβασης σε τοπικό επίπεδο».

Σε αυτή το πλαίσιο παρέδωσε στον κ. Χαρίτση ένα αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της ΚΕΔΕ στα ζητήματα που αφορούν την εμπλοκή των Δήμων με το ΕΣΠΑ και τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

 1. Η δημιουργία Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος με δικαιούχους τους Δήμους, προϋπολογισμού 2 δις ευρώ.
 2. Η υλοποίηση κοινωνικών δράσεων μέσω του Θεματικού Στόχου 9 των ΠΕΠ, από τους Δήμους.
 3. Η παροχή τεχνικής βοήθειας και η ωρίμανση έργων Δήμων, με έμφαση στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς.
 4. Το επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής
 5. Τα δύο έργα, που προτείνουμε να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, το «ολοκληρωμένο έργο οργάνωσης και λειτουργικού εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων» και το έργο της εκπαίδευσης του προσωπικού της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, με την πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε τη διάθεση να συζητήσει και να εξετάσει τις προτάσεις της ΚΕΔΕ αλλά και τα επιμέρους αιτήματα των Δήμων με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ τοποθετήθηκαν οι επικεφαλείς των παρατάξεων αλλά και μέλη του ΔΣ διατυπώνοντας αιτήματα που σχετίζονται κυρίως με την επιτάχυνση των διαδικασιών απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, την αύξηση κονδυλίων για τους Δήμους αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

  

 

 

Επιστολή Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στους συναρμόδιους Υπουργούς για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας

Γ. Πατούλης: Να επισπευσθεί η υπογραφή των συμβάσεων,  η αποπληρωμή των δεδουλευμένων και να δοθεί παράταση του προγράμματος και των συμβάσεων εργασίας

 

Στην αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, αναφέρεται στην επιστολή προς τους συναρμόδιους Υπουργούς ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

 

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς την κα Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον κ. Αλέξανδρο Χαρίτση, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης   και τον κ. Γεώργιο Χουλιαράκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών εκφράζει την αγωνία του για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των 256 Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της φτώχειας που λειτουργούν στους Δήμους της χώρας, και παρέχουν υπηρεσίες σε 118.000 ωφελούμενους.

 

Επιπλέον, ο Γ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι οι δομές αυτές (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Συσσίτια, Ανοιχτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Υπνωτήρια κ.α.), προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ απασχολούν 1.112 νέους επιστήμονες.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητεί να επισπευσθεί η υπογραφή των συμβάσεων, η αποπληρωμή των δεδουλευμένων και να δοθεί παράταση του προγράμματος και των συμβάσεων εργασίας.

 

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρει:

 

«Αυτό το πολύτιμο έργο που προσφέρουμε στους αδύναμους συμπολίτες μας, κινδυνεύει να σταματήσει ,καθώς στις 28 Φεβρουαρίου 2017 λήγει η τελευταία παράταση που έχει δοθεί στις Κοινωνικές Δομές. Αποτελεί λοιπόν αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί η λειτουργία των κοινωνικών δομών μέχρι την ουσιαστική επανένταξή τους από το νέο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 μέσω των Π.Ε.Π.

Οι Δήμοι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, από τη στιγμή που έχουν αναρτηθεί οι αποφάσεις ένταξης των Δομών από τα κατά τόπους Π.Ε.Π. με γοργούς ρυθμούς, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, προχωρούν τις διαδικασίες για την έκδοση των τελικών προσκλήσεων που αφορούν την πρόσληψη προσωπικού. Δυστυχώς, οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες αλλά και οι Φορείς που εμπλέκονται για την εποπτεία της διαδικασίας και την προέγκριση (Α.Σ.Ε.Π) καθυστερούν στην απάντηση των αιτημάτων μας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον την 1η Μαρτίου 2017 να επαναλειτουργήσουν οι  Κοινωνικές Δομές από το Ε.Σ.Π.Α 2014-2020.

 

Για τους λόγους αυτούς, καθώς και για το γεγονός ότι έχουν παρατηρηθεί τεράστιες καθυστερήσεις στην υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας για το διάστημα από 1/11/2016 έως 28/02/2017 ζητούμε:

 

Α) Να επισπευσθεί η διαδικασία υπογραφής των προγραμματικών συμβάσεων και η αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους, διότι με τις καθυστερήσεις που για ακόμη μια φορά έχουν παρατηρηθεί, οι εργαζόμενοι των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας παραμένουν απλήρωτοι για 4 και πλέον μήνες και οι φορείς αδυνατούν να αποπληρώσουν λειτουργικές δαπάνες του προγράμματος.

 

Β) Την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, έως την πραγματική τους ένταξη μέσω των Π.Ε.Π. στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ανωτέρω δομών και η συνέχιση της παροχής των πολύτιμων υπηρεσιών τους στους αδύναμους συμπολίτες μας ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα πρέπει να αποτελεί κοινό μας στόχο».

 

 

 

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνεδριάζει αύριο στις 10.30 το πρωί το ΔΣ της ΚΕΔΕ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση

Συνεδριάζει αύριο το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ.  Χαρίτση.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΚΕΔΕ και στο επίκεντρο της συζήτησης με τον υπουργό θα είναι  το ΕΣΠΑ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού.

 

Στη συνέχεια το ΔΣ της ΚΕΔΕ θα συζητήσει θέματα ημερήσιας διάταξης μεταξύ των οποίων είναι το  σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που ήδη συζητείται στη Βουλή,  το νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση για το υπαίθριο εμπόριο, οι δασικοί χάρτες,  η πιστοποίηση των παιδικών χαρών, το θέμα των καθαριστριών στις σχολικές μονάδες καθώς και η λειτουργία του εθελοντισμού στους δήμους.

 

Ακολουθούν αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

 1. Επικύρωση Πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου.
 2. Ενημέρωση Προέδρου.
 3. Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το σχέδιο νόμου που αφορά τη ρύθμιση για το υπαίθριο εμπόριο.

Εισηγητές:    - κ. Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

 • κ. Π. Ζυγούρης, Νομικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ
 1. Ενημέρωση επί του νομοσχεδίου με τίτλο: «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Εισηγητές:    - κ. Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

 • κ. Ε. Πάνου, Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ
 1. Πιστοποίηση των παιδικών χαρών των Δήμων.

Εισηγητές:    - κ. Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

 • κ. Μ. Αγγελόπουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής
 1. Δασικοί Χάρτες.

Εισηγητές:    - κ. Δ. Τζιαχρήστας, Πρόεδρος Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης

 • κ. Ι. Τζίτζιος, Δήμαρχος Σιθωνίας
 1. Παρατηρήσεις επί της ΚΥΑ μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την καλλιέργεια Λαχανόκηπων.

Εισηγητής:   κ. Δ. Τζιαχρήστας, Πρόεδρος Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης

 1. Καθαρίστριες σχολικών μονάδων.

Εισηγητής:   κ. Ι. Μουράτογλου, Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ

 1. Η λειτουργία του Εθελοντισμού στους Δήμους.

Εισηγητής:      - κ. Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

 

- κ. Σ. Δανιηλίδης, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής

Πρόνοιας

 1. Έγκριση Αποφάσεων Προέδρου.
 2. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Επείγουσα έκκληση Προέδρου ΚΕΔΕ προς τους συναρμόδιους υπουργούς για την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στη λειτουργία των ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Γ. Πατούλης: Αναγκαία η άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται στη συμμετοχή των εκατοντάδων παιδιών με αναπηρία στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία

Την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να τροποποιηθεί η Υπουργική Απόφαση που αφορά στη λειτουργία των Κέντρων  Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), ζητεί με σχετική επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, και την Αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Ο Γ. Πατούλης ζητεί να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται στη συμμετοχή των εκατοντάδων παιδιών με αναπηρία στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ).

Όπως υπογραμμίζει τα Κέντρα οδηγούνται σε μείωση της δυναμικότητάς τους και σε αναγκαστική διακοπή φοίτησης των παιδιών.

Τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» και παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης σε 1.670 παιδιά με αναπηρία με την παράλληλη υποστήριξη των οικογενειών τους.

Ωστόσο παρά την εξαιρετική λειτουργία τους όλα τα περασμένα έτη και την απρόσκοπτη ένταξή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Σεπτέμβρη του 2016 οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών ανακάλεσαν τις άδειες λειτουργίας σε εκείνα τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ που η δυναμικότητά τους ξεπερνά τα 25 άτομα με αναπηρία, επικαλούμενες την Αριθμ.Π2β/Γ.Π.οικ.14957 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ 1397/Β΄/22-10-2001), την οποία εξέδωσε στις 9/10/2001 ο τότε Υφυπουργός Υγείας κος Δ. Θάνος.

«Είναι τραγικό να μειώνεται η δυναμικότητα σε ήδη υπάρχοντα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και να αναγκάζονται οι δομές να διώξουν παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με αναπηρία που εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχουν στις δομές αυτές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπληρώνει ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση καθώς τέλος του έτους είναι ορατό το ενδεχόμενο υπάρξει εκ νέου κίνδυνος να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Ο Γ. Πατούλης καταλήγει στην επιστολή του ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες άμεσες «κατεπείγουσες ενέργειες – όχι πέραν τις 31/12/2016» προκειμένου να ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το 2017-2018 η δυναμικότητα των φορέων που ήδη έχουν λάβει άδεια λειτουργίας τα παρελθόντα έτη και λειτουργούν και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, να τροποποιηθεί η Υ.Α. Αριθμ.Π1β/Γ.Π.οικ.14957 όσον αφορά το άρθρο 1 που αναφέρεται στη δυναμικότητα των φορέων και να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που θα καθορίσει εκ νέου τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές.

 Ακολουθεί το σχετικό κείμενο της Επιστολής

 Κύριε/Κυρία Υπουργέ,

Παρακαλούμε να επιληφθείτε άμεσα της επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται στη συμμετοχή των εκατοντάδων παιδιών με αναπηρία στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ),  καθώς τα Κέντρα οδηγούνται σε μείωση της δυναμικότητάς τους και σε αναγκαστική διακοπή φοίτησης των παιδιών.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία λειτουργούν κυρίως από τις δημοτικές επιχειρήσεις των δήμων και χρηματοδοτούνται εξ’ ολοκλήρου από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις μιας και η φροντίδα και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία αποτελεί τομέα πρώτης αιχμής για την κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» 89 ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης σε 1.670 παιδιά με αναπηρία με την παράλληλη υποστήριξη των οικογενειών τους.

Παρόλη την εξαιρετική λειτουργία των ΚΔΑΠ ΜΕΑ όλα τα περασμένα έτη και την απρόσκοπτη ένταξή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Σεπτέμβρη του 2016 οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών ανακάλεσαν τις άδειες λειτουργίας σε εκείνα τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ που η δυναμικότητά τους ξεπερνά τα 25 άτομα με αναπηρία, επικαλούμενες την Αριθμ.Π2β/Γ.Π.οικ.14957 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ 1397/Β΄/22-10-2001), την οποία εξέδωσε στις 9/10/2001 ο τότε Υφυπουργός Υγείας κος Δ. Θάνος.

Σύμφωνα με την παραπάνω Υπουργική Απόφαση (Άρθρο 1) περιγράφεται ότι πρόκειται για μονάδες δυναμικότητας 20-25 ατόμων με αναπηρία, χωρίς όμως να αποκλείει ρητά τη φιλοξενία περισσότερων ατόμων εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές ως προς το χώρο. Η παραπάνω Υπουργική Απόφαση ήταν αιτία για την ανάκληση αδειών σε δεκάδες ΚΔΑΠ ΜΕΑ από την αρμόδια Διεύθυνση των Περιφερειών, παρότι οι μονάδες αυτές λειτουργούσαν εδώ και πολλά χρόνια με νόμιμες άδειες λειτουργίας οι οποίες προέβλεπαν περισσότερα από 25 άτομα ανά βάρδια. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρίες του Δήμου Κατερίνης που έχει άδεια λειτουργίας για 60 άτομα και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Αγρινίου που προσφέρει υπηρεσίες σε 50 άτομα ανά βάρδια. Να υπενθυμίσουμε ότι οι θέσεις αυτές έχουν ήδη εγκριθεί από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2016-2017» και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Είναι τραγικό να μειώνεται η δυναμικότητα σε ήδη υπάρχοντα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και να αναγκάζονται οι δομές να διώξουν παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με αναπηρία που εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχουν στις δομές αυτές. Ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία που η ένταξή τους σε μια δομή και η εκπαίδευσή τους απαιτεί πρόσθετο χρόνο και παιδαγωγική παρέμβαση, είναι ακόμα πιο δραματικό να διακόπτεται με αυτόν τον βίαιο τρόπο η φοίτησή τους.  Επιπλέον, αυτή τη στιγμή που μιλούμε, είναι εξαιρετικά δραματική η κατάσταση για τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία, διότι έχουν λήξει οι εγγραφές μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» και θα είναι αδύνατο να απευθυνθούν σε άλλη αντίστοιχη δομή για να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Μετά από τη σχετική συνεργασία που είχαμε με τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα μέσα Σεπτεμβρίου 2016 «πάγωσαν» οι ανακλήσεις των αδειών και τέθηκαν σε ισχύ οι παλιότερες άδειες που ήδη υπήρχαν, μέχρι τις 31/12/2016.  Επιπλέον, στις 13/9/2016 υπήρξε γραπτή και ρητή δέσμευση από τον Υπουργό Εσωτερικών                κ. Κουρουμπλή (μέσω του νομικού του συμβούλου κου Αυγουλά), ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και να εναρμονιστεί με την υπάρχουσα κατάσταση.

Παράλληλα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των Υπουργών                     κ. Κουρουμπλή, κας Φωτίου και του κου Χαρίτση για τους Παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ  παρουσία του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. στις 12/10/2016, υπήρξε η τοποθέτηση του κ. Κουρουμπλή ότι ήδη τα Υπουργεία ήταν σε διαδικασία τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ  και το οποίο θα ήταν έτοιμο έως το τέλος του έτους 2016.

Ωστόσο, η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα και καθώς το τέλος του έτους είναι ορατό, κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε εκ νέου τον κίνδυνο να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ και να βρεθούν εκατοντάδες παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με αναπηρία χωρίς φροντίδα και εκπαίδευση. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή θα επιφέρει πολλαπλά προβλήματα καθώς οι συμμετέχοντες σήμερα έχουν όλοι λάβει voucher από το πρόγραμμα της Εναρμόνισης Επαγγελματικής και Οικογενειακής  Ζωής και είναι δικαιούχοι συμμετοχής στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Παρακαλούμε για τις άμεσες κατεπείγουσες δικές σας ενέργειες – όχι πέραν τις 31/12/2016 - ώστε να:

-        Ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το 2017-2018 η δυναμικότητα των φορέων που ήδη έχουν λάβει άδεια λειτουργίας τα παρελθόντα έτη και λειτουργούν και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ

-        Τροποποιηθεί η Υ.Α. Αριθμ.Π1β/Γ.Π.οικ.14957 όσον αφορά το άρθρο 1 που αναφέρεται στη δυναμικότητα των φορέων

- Συγκροτηθεί ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τα αρμόδια Υπουργεία, την ΚΕΔΕ, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών & Παιδιών και ατόμων με Αναπηρία (ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π), ώστε να καθοριστούν εκ νέου οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές.

 Περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο  Γ. Πατούλη, με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη

foto-2-ypesΓ. Πατούλης: Εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης υπάρχει διάθεση συνεργασίας για εθνικούς λόγους. Ελπίζω να υπάρξει η ίδια διάθεση και από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών

Την πρώτη, διερευνητικού χαρακτήρα και εφόλης της ύλης συνάντηση είχε σήμερα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη, με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τον γενικό γραμματέα Κ. Πουλάκη.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, αποτελούμενη εκτός από τον πρόεδρο Γ. Πατούλη, από τον α΄ αντιπρόεδρο Δ. Καφαντάρη, τον β΄ αντιπρόεδρο Γ. Καραγιάννη και τους επικεφαλής των παρατάξεων Α. Κοιμήση, Γ. Ιωακειμίδη και Δ.Μπίρμπα καθώς και από τον γενικό διευθυντή της ΚΕΔΕ Ευ. Πάνου, έθεσε  προς συζήτηση σειρά ζητημάτων  που αποτελούν  προτεραιότητα για την ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα:

 • Ζητήθηκε  να προχωρήσει άμεσα η κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου  , το οποίο προετοίμασε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να επιλυθούν άμεσα και επείγοντα θέματα, που αφορούν στη λειτουργία των δήμων.
 • Ζητήθηκε να αποδοθεί άμεσα και πάντως μέσα στο 2016  η τελευταία δόση των παρακρατηθέντων πρώτης γενιάς ύψους 214 εκ. ευρώ. Τόνισαν δε ότι για το 2017, θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι οικονομικής ενίσχυσης των δήμων, σε αντικατάσταση της «ένεσης των παρακρατηθέντων». Μέχρι δε να εξεταστεί η απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, να εξευρεθεί τρόπος  ώστε το 2017 να μην καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των δήμων,  διασφαλίζοντας τουλάχιστον ότι η χρηματοδότησή τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2016.
 • Τέθηκε το θέμα της παράτασης των συμβάσεων καθαριότητας ζητώντας είτε την επανεξέταση της πρόσφατης ρύθμισης, εισάγοντας το δυνητικό χαρακτήρα της εφαρμογής της από τους δήμους, είτε να εξευρεθεί λύση για το κόστος εφαρμογής της, εκτός των δημοτικών προϋπολογισμών.
 • Ζητήθηκε η άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού  στους δήμους με την άμεση έναρξη της διαδικασίας της εθελοντικής κινητικότητας πλεονάζοντος προσωπικού, με προτεραιότητα στους ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους.
 • Τέθηκε το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις δικαστικές διώξεις των δημάρχων, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου  να διασφαλίσει ότι θα μπορούν οι δήμαρχοι να ασκούν ελεύθερα τα καθήκοντά τους , στο πλαίσιο των προβλέψεων του νόμου.
 • Ζητήθηκε να διαμορφωθεί ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020» και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει οι Διαχειριστικές Αρχές Τομεακών  και Περιφερειακών Προγραμμάτων να προβλέψουν συγκεκριμένες κατηγορίες έργων και δράσεων για τους δήμους.
 • Σε ότι αφορά στη μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αλλαγή του Καλλικράτη, ζητήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς ο διάλογος, με στόχο τη βελτίωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, τη διεύρυνση της συμμετοχής τους στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το μεγάλο αυτό θέμα θα κατατεθούν στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 1-3 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, απαντώντας στα ζητήματα που τέθηκαν εκ μέρους της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ διευκρίνισε πως σ΄ ότι αφορά στο πολυνομοσχέδιο θα «χτενιστεί», τονίζοντας ότι τα επείγοντα λειτουργικά  ζητήματα που αντιμετωπίζονται από τις διατάξεις του, όσο γίνεται πιο σύντομα θα προωθηθούν προς ψήφιση. Για το ζήτημα των παρακρατηθέντων ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ ότι η τελευταία δόση, ύψους  214 εκατ. ευρώ,  θα αποδοθεί στους δήμους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε ότι αφορά στη ρύθμιση για τις  παρατάσεις των συμβάσεων καθαριότητας ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι  δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να την πάρει πίσω, αντιθέτως κατευθύνεται προς το να βρεθούν λειτουργικές λύσεις.

Για την αλλαγή του «Καλλικράτη» το χαρακτήρισε κορυφαίο θέμα και ότι στόχος είναι μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που να λειτουργεί προωθητικά για τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, ενισχύοντας τις αρμοδιότητες και το ρόλο των δήμων.

Για το ίδιο θέμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κ. Πουλάκης ανακοίνωσε ότι θα ζητηθεί παράταση 2 έως 3 μηνών για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής για την αλλαγή του «Καλλικράτη».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε:

Σήμερα είχαμε την πρώτη διερευνητική συνάντηση με τον νέο υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη και του θέσαμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους δήμους και τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης. Εκ μέρους μας δηλώσαμε την πρόθεση και τη διάθεσή μας να υπάρξει συνεργασία, μεταξύ ημών και του «υπουργείου της Αυτοδιοίκησης», ζητώντας διάλογο για όλα τα θέματα που μας αφορούν αλλά και τη συμβολή του υπουργείου στο να μην αιφνιδιάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση με αποφάσεις, ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες άλλων υπουργείων που πολλές φορές δυσκολεύουν ή ακυρώνουν το ρόλο  μας.

Σε ότι αφορά στη μεταρρύθμιση του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης υπογραμμίσαμε ότι για να γίνει πράξη,  για να στηρίξουμε σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται , για να υπάρξει τοπική και εθνική ανάπτυξη, πρέπει κεντρική κυβέρνηση και δήμοι να συνεργαστούν.

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ υπάρχει διάθεση για συνεργασία, όχι από αδυναμία αλλά για εθνικούς λόγους.  Ελπίζω να υπάρξει η ίδια διάθεση και από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που αν δεν γίνει εμπράκτως τότε θα πάμε στο επόμενο στάδιο της δράσης και της αντίδρασης».

 

Με επιτυχία έκλεισε το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του Υποστηρικτικού Δικτύου Ενημέρωσης όλων των Δήμων της Χώρας -HELP DESK- στην ΚΕΔΕ

Γ.Πατούλης: «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με σταθερό προσανατολισμό την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς όλους τους Δήμους-μέλη»

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Δήμων στην πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη να συσταθεί, στα γραφεία της Ένωσης, ένα ολοκληρωμένο Υποστηρικτικό Δίκτυο Ενημέρωσης όλων των Δήμων της Χώρας , υπό τη μορφή HELP DESK.

Ειδικότερα το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του το Help Desk δέχθηκε και εξυπηρέτησε συνολικά 325 αιτήματα από 103 Δήμους σε όλη τη χώρα. Αναλυτικά τα αιτήματα κατανέμονται σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες ως εξής:

ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: 113

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: 62

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: 32

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: 4

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: 64

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: 23

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ: 16

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ - ΕΣΠΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: 9

Η σύσταση του Δικτύου Ενημέρωσης εντάσσεται σε μία σειρά πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η ΚΕΔΕ, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες των Δήμων - μελών της για παροχή άμεσης κι έγκυρης ενημέρωσης πάνω σε ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία τους. Η συγκεκριμένη υπηρεσία αναλαμβάνει να συγκεντρώνει, καταγράφει και να δίνει άμεσες απαντήσεις και λύσεις (το αργότερο εντός 24 ωρών) σε τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους Δήμους, αντιμετωπίζοντάς τα υπεύθυνα, με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο, αξιοποιώντας ταυτόχρονα το επιστημονικό δυναμικό που στελεχώνει τις υπηρεσίες της Κ.Ε.Δ.Ε.

Για τη λειτουργία του HELP DESK, στην ΚΕΔΕ, είναι στη διάθεση των Δήμων:

 • Δύο (2) απευθείας τηλεφωνικές γραμμές ( 210-3800682 & 2132147577).
 • Μια (1) τηλεφωνική γραμμή fax ( 210 – 3307183)
 • Ένας (1) λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Παράλληλα όμως με τη λειτουργία του τηλεφωνικού υποστηρικτικού δικτύου, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. ( www.kedke.gr) να έχουν άμεση και καθημερινή ενημέρωση για θέματα της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, είναι προς αξιοποίηση και το πληροφοριακό υλικό που προσφέρεται μέσα από το ηλεκτρονικό περιοδικό www.localit.gr, όπου συμπεριλαμβάνονται θέματα επικαιρότητας, και γενικότερης αυτοδιοικητικής ύλης με ειδικά ρεπορτάζ και αφιερώματα.

 

Σχολιάζοντας τη μεγάλη ανταπόκριση των Δήμων στη νέα υπηρεσία ενημέρωσης της ΚΕΔΕ ο κ. Πατούλης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου, που η πρωτοβουλία μας να ενισχύσουμε την παροχή ενημερωτικών υπηρεσιών προς τους Δήμους, απέδωσε.

Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους Δήμους της χώρας, σε μία προσπάθεια να διευκολύνουμε την ικανοποίηση των λειτουργικών τους αναγκών και κατ’ επέκταση τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αναλαμβάνοντας και άλλες σχετικές πρωτοβουλίες, με σταθερό προσανατολισμό την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς όλους τους Δήμους-μέλη».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

 

Ευχαριστήρια επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη από τον Σύλλογο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας

Γ.Πατούλης: «Επιμένουμε στο αίτημά μας να μην υπάρξει το παραμικρό κενό στη μετάβαση από το παλιό πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ προκειμένου να μην κινδυνεύσει η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών»

 

Επιστολή με την οποία ευχαριστούν τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για τη στήριξη αλλά και τη συμβολή του στην απόφαση να δοθεί παράταση στη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας μέχρι το τέλος του έτους, απέστειλε το προεδρείο του Συλλόγου Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

 

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η παράταση που δίνεται, κατόπιν των «σχετικών ενεργειών και της πίεσης που ασκήθηκε προς τα αρμόδια υπουργεία από τον κ. Πατούλη, είναι ένα θετικό γεγονός καθώς, όπως τονίζεται, «118.000 ωφελούμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν παροχές στην καρδιά του χειμώνα και 800 εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την εργασία τους».

 

Ωστόσο τα μέλη του Συλλόγου επισημαίνουν πως δεν επιλύεται ένα βασικό ζήτημα, που είναι η ομαλή μετάβαση του προγράμματος στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ειδικότερα τονίζουν πως η δίμηνη παράταση δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα που είναι το κενό που δημιουργείται εξαιτίας της μετάβασης από το παλιό πρόγραμμα στο νέο καθώς, όπως επισημαίνουν, «από 1/1/2017, μόνο το 30% των νέων δομών θα έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους και αυτές θα αφορούν στα Κέντρα Κοινότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι τις 30 Μαρτίου 2017.

 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

 

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του υπουργείου να δώσει τη δέουσα προσοχή στο αίτημα της ΚΕΔΕ και να παρατείνει τη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους. Είναι σημαντικό, μέσα στην καρδιά του χειμώνα να μην στερήσουμε από περίπου 120.000 ωφελούμενους τις πολύτιμες υπηρεσίες των Κοινωνικών Δομών, αλλά και να μην μείνουν στο δρόμο 800 οικογένειες.

Ωστόσο αυτή η δίμηνη παράταση δίνει μία προσωρινή ανάσα και όχι μία οριστική λύση στο πρόβλημα.

Εμείς ως ΚΕΔΕ επιμένουμε στο αίτημα μας να μην υπάρξει το παραμικρό κενό στη μετάβαση από το παλιό πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ προκειμένου να μην κινδυνεύσει η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών. Σε αυτή την κατεύθυνση υπενθυμίζουμε ότι έχουμε ζητήσει, με επιστολές μας τόσο στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα όσο και στις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων,  παράλληλα με την επίσπευση των διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας των δομών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, να δοθεί πεντάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με χρηματοδότηση από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η ΚΕΔΕ θα παραμείνει στο πλευρό των συμπολιτών μας που πλήττονται από την κρίση αλλά και όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στις κοινωνικές δομές, οι οποίοι με τις γνώσεις και την κατάρτισή τους αποτελούν την ατμομηχανή των κοινωνικών προγραμμάτων».

 

Επισυνάπτεται η ευχαριστήρια επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΚΕΔΕ με τον Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής για έργα που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Αναγκαία η εξάλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών

AR_31 3 1AR_31 3 2

Η πορεία των χρηματοροών των εκτελούμενων έργων που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη προγραμματική περίοδο 2014-2020, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ..Ε με τον Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής Χρήστο Κασίμη.

 

Στην συνάντηση την ΚΕΔΕ εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Πύλου -Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Δομοκού Δημήτρης Τζιαχρήστας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξέφρασαν καταρχήν την ανησυχία και δυσαρέσκεια της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για το «πάγωμα» σημαντικών έργων των δήμων, εξαιτίας της προσωρινής διακοπής των χρηματοροών.

 

Ενώ μετέφεραν και τη θέση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη ότι  «είναι αναγκαίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να εξαλειφθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι δυσκολίες που εμποδίζουν τη γρήγορη υλοποίηση των αναγκαίων βημάτων έγκρισης και εκταμίευσης πόρων».

 

Ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής Χρήστος Κασίμης παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος, το οποίο οφείλεται όπως ισχυρίσθηκε σε «διαδικαστικούς λόγους» και δεσμεύθηκε ότι θα αποκατασταθεί σύντομα η ροή χρημάτων μέσω συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων.

 

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται στην όλη διαδικασία έγκρισης και εκταμίευσης χρηματικών ροών, οφείλονται τόσο στη γραφειοκρατία, όσο και στη δυσλειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων. Η κατάσταση επιτείνεται λόγω της νέας προγραμματικής περιόδου.

 

Ο αρμόδιος Γ.Γ. εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα σχετικά προβλήματα θα εξαλειφθούν εντός δύο μηνών, καθώς θα έχουν τεθεί σε λειτουργία τα νέα πληροφοριακά συστήματα τα οποία θα υποστηρίζουν τις πληρωμές και τις σχετικές διαδικασίες. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με τη ΚΕΔΕ.

 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργηθεί τεχνική ομάδα εργασίας μεταξύ υπουργείου και ΚΕΔΕ προκειμένου να επιλύονται άμεσα σε υπηρεσιακό επίπεδο προβλήματα που προκύπτουν.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη προς τον Πρωθυπουργό με αίτημα να δοθεί πεντάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τη συνέχιση λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Α

Γ. Πατούλης: «Σας ζητώ να στηρίξετε με την πολιτική της Κυβέρνησης σας τη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Φτώχειας. Δεν πρέπει να χαθούν όλες αυτές οι πολύτιμες υπηρεσίες που παρέχονται στους συμπολίτες μας»

 

Την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των 256 Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας που λειτουργούν στους Δήμους και εξυπηρετούν 118.000 ωφελούμενους ζητά με επιστολή που του απέστειλε, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως το «πολύτιμο έργο που προσφέρεται στους αδύναμους συμπολίτες μας κινδυνεύει να ακυρωθεί, αφού σύμφωνα με έγγραφο της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου, καταληκτική ημερομηνία χρηματοδότησης των Δομών Φτώχειας από το εθνικό σκέλος του Π.Δ.Ε. είναι η  31η Οκτωβρίου 2016».

Όπως είναι γνωστό, μετά την ημερομηνία αυτή η λειτουργία των Δομών Φτώχειας, εντάσσεται μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι Δομές αυτές είναι Κοινωνικά Παντοπωλεία, Συσσίτια, Γραφεία Διαμεσολάβησης, Τράπεζες Χρόνου, Ανοιχτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Υπνωτήρια κ.α. οι οποίες προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε 118.000 και πλέον άνεργους, αστέγους, άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται πως «με δεδομένο ότι καθυστερούν οι διαδικασίες έναρξης των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία των Δομών Φτώχειας, είναι ορατός ο κίνδυνος να σταματήσει για απροσδιόριστο διάστημα η λειτουργία τους, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τους ωφελούμενους, όσο και για το προσωπικό που απασχολείται σε αυτές, που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι επιστήμονες».

Αξίζει να σημειωθεί πως στις ανωτέρω δομές εργάζονται 1.112 νέοι επιστήμονες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει και να δώσει εντολή στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των Δομών Φτώχειας στο νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου:

 • να δοθεί πεντάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με χρηματοδότηση από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να μην αφεθούν εκτεθειμένοι οι 118.000 συμπολίτες μας.
 • Να επισπευθούν οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας των δομών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, δεδομένου ότι τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα δεν έχουν ξεκινήσει να εντάσσουν τις νέες δομές.

 

Καταλήγοντας ο κ. Πατούλης επισημαίνει χαρακτηριστικά:

 

«Σας ζητώ να στηρίξετε με την πολιτική της Κυβέρνησης σας τη λειτουργία των Δομών Φτώχειας ώστε να αποδείξουμε ότι μέσα από τη συνεργασία της Κεντρικής Εξουσίας με την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού, μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται πραγματικά από την κρίση των τελευταίων ετών».

 

Επισυνάπτεται η επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ στον Πρωθυπουργό

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com

Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική αναπτυξιακή προοπτική χωρίς τοπικά αναπτυξιακά σχέδια Είναι ανάγκη το Ε.Σ.Π.Α. να προσανατολιστεί σε μία bottom up στρατηγική ανάπτυξης

_AR_2443_AR_2445«Για να μπορέσει να επιτευχθεί ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να εξασφαλιστεί πρώτα η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο θα συμβάλει στην αποκέντρωση πόρων. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια για ένα ακόμη χαμένο ΕΣΠΑ».

Στις σχετικές επισημάνσεις προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στo forum που πραγματοποιείται χθες και σήμερα στην Αθήνα με θέμα «Χρηματοδότηση έργων και Επενδύσεων: Η επόμενη μέρα».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι σε σχέση με την υλοποίηση των έργων μέσω ΕΣΠΑ, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίτευξη δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου στο οποίο θα μπορούν οι δήμοι να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μάλιστα πρότεινε το 10% των χρημάτων από το σχέδιο Γιούνκερ να κατευθυνθεί αποκλειστικά σε δημοτικές επενδύσεις.

Ο Γ. Πατούλης πρότεινε επίσης τη μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα, ενώ επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού προγράμματος τύπου «ΘΗΣΕΑ» για την αυτοδιοίκηση.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

Κεντρική Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να μετατρέψουμε το σημερινό μειονέκτημα, σε μελλοντικό πλεονέκτημα.

Όπως προκύπτει από σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ, η αύξηση των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκαλεί αύξηση του συνολικού εθνικού ΑΕΠ.

Ως ΚΕΔΕ έχουμε διατυπώσει αίτημα για φορολογική αποκέντρωση και δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Προτείνουμε τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ που να προορίζεται για δημοτικά έργα.

Ως αυτοδιοίκηση διαπιστώνουμε μεγάλη έλλειψη και σε ποιοτικά χρηματοδοτικά προϊόντα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις κι ανάγκες της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα καθίσταται αναγκαία η μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σε Δημοτική Τράπεζα.

Οι δήμοι είμαστε ο μοναδικός τομέας της γενικής κυβέρνησης που διαχρονικά προσφέρει πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ως ΚΕΔΕ επιμένουμε ότι το Ε.Σ.Π.Α. θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μία bottom up στρατηγική ανάπτυξης.

Το νέο ΕΣΠΑ σχεδιάστηκε για άλλη μια φορά άκρως συγκεντρωτικά χωρίς τη συμμετοχή των συλλογικών φορέων της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα οι μικροί, ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι οι οποίοι δε διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος ουσιαστικού αποκλεισμού τους από το ΕΣΠΑ.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε να δοθεί τεχνική και επιστημονική υποστήριξη σε όσους δήμους παρουσιάζουν ανάλογες αδυναμίες.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα η επενδυτική πολιτική θα πρέπει να υποστηριχθεί με βάση τρεις πυλώνες:

Α. Συντονισμός των δημοσίων επενδυτικών πολιτικών στα διαφορετικά επίπεδα της γενικής κυβέρνησης

 1. Ενίσχυση των ικανοτήτων για παραγωγή και διαχείριση δημοσίων επενδύσεων όπως επίσης και προώθηση της εκμάθησης επενδυτικών πολιτικών σε όλα τα επίπεδα της γενικής κυβέρνησης

Γ. Εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών και πλαισίου για τις δημόσιες επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα της γενικής κυβέρνησης

Η πρωτοβάθμια ΤΑ το τελευταίο καιρό βρίσκεται απομονωμένη, πραγματοποιούνται σχεδιασμοί για αυτήν χωρίς αυτήν,  κάτι το οποίο συμβαίνει χωρίς τη δική της ευθύνη. Αν και οι  προτάσεις μας είναι επιστημονικά θεμελιωμένες και τεκμηριωμένες και στηριζόμενες στη πραγματική κοινωνία και οικονομία, δεν λαμβάνονται υπόψη.

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού θα διεκδικήσει με όλες τις δυνάμεις της και ρόλους και αρμοδιότητες και τους αναγκαίους πόρους.

Οι πόροι του ΕΣΠΑ και ο τρόπος διαχείρισης τους θεωρούνται για κάποιους πολιτικό λάφυρο, το οποίο σχεδιάζουν να διαχειριστούν  για να εξυπηρετήσουν τα μικροπολιτικά τους οφέλη κι επιδιώξεις, κι όχι το στόχο για εθνική οικονομική ανάπτυξη

Αυτόν τον σχεδιασμό οι Δήμοι και τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης τους όπως η ΚΕΔΕ και οι ΠΕΔ, θα τον ανατρέψουμε.

Εκτός όμως από την ενεργό συμμετοχή των Δήμων στο ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουμε μετά επιτάσεως ζητήσει από την Κυβέρνηση,  τη δημιουργία ενός νέου «ΘΗΣΕΑ», ο οποίος  θα χρηματοδοτηθεί από τη νέα γενιά «παρακρατηθέντων».

Η ανάγκη της χώρας και των δήμων απαιτεί εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις προτείνουμε να αξιοποιηθούν και οι πόροι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην εκδήλωση του ΤΕΕ με θέμα «Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ελληνική Αγορά»

tee-photo-1photo-tee-2

Γ.Πατούλης: «Κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας η συνεργασία της κεντρικής εξουσίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης»

 

Επιβάλλεται η άμεση αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ για έξοδο από την ασφυξία

 

Tην ανάγκη άμεσης αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυσης της ανάπτυξης στη χώρα, στη βάση όμως ενός στρατηγικού σχεδιασμού στον οποίο θα συμμετέχει ουσιαστικά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε σημερινή του ομιλία στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

 

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης κατά την τοποθέτηση του στην εκδήλωση με θέμα «Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ελληνική Αγορά» σημείωσε πως με δεδομένο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού στην Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά έναν από τους βασικούς πυλώνες σχεδιασμού και εφαρμογής αναπτυξιακών προγραμμάτων απαιτείται, για το συμφέρον της χώρας, η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και των Δημοσίων Υπηρεσιών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

 

Ωστόσο, όπως επισήμανε, παρατηρούνται σήμερα:

 • Απουσία καθορισμού των προγραμματικών και επιτελικών αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης με την Αυτοδιοίκηση – Απουσία κριτηρίων διαχωρισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων διοίκησης
 • Επικαλύψεις και μη προσδιορισμένες αρμοδιότητες σχεδιασμού, στοχοθεσίας και εφαρμογής δράσεων μεταξύ του συνόλου των επιπέδων Διοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες, Κράτος)
 • Υλοποίηση, κατά βάση, πληθώρας «κατακερματισμένων» έργων, που επ’ ουδενί συνεισφέρουν στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό
 • Ύπαρξη παρωχημένων, υψηλής γραφειοκρατίας και εν πολλοίς αναποτελεσματικών διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα.

 

Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά μέσα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την ασφυκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, σχολίασε πως τα ποσοτικά στοιχεία από την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-20 (συμβάσεις περί το 8,5% και απορρόφηση περί το 2,4%), τα οποία πρόσφατα ανακοινώθηκαν, υποδηλώνουν εξαιρετικά χαμηλή ενεργοποίηση και κρίνονται μάλλον απογοητευτικά.

 

Επιπρόσθετα σχετικά με το «Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ» το οποίο, όπως τόνισε, αποτελεί ένα «μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων, μέσω της παροχής εγγυήσεων και της προσφοράς χαμηλών επιτοκίων», σημείωσε πως μπορεί:

 • να αξιοποιήσει τη μόχλευση/δανεισμό για σημαντικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα,
 • να χρησιμοποιήσει τα φθηνά δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ),
 • να αξιοποιήσει υφιστάμενους πόρους των Ευρωπαικών Διαρθρωτικών Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ).

 

Με αυτόν τον τρόπο πρόσθεσε, θα επιτευχθούν οι εξής στόχοι:

 

-Η κινητοποίηση της χρηματοδότησης για επιχειρήσεις

-Η ύπαρξη μέριμνας ώστε να φθάσει η χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία

-Η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος

 

«Το καινούργιο που φέρνει το πακέτο είναι η δυνατότητα εμπροσθοβαρούς χρήσης μέρους των πόρων με μεγαλύτερη ευελιξία και μικρή ή καθόλου εθνική συμμετοχή, η αύξηση της προκαταβολής καθώς και η προσπάθεια διάσωσης χρημάτων και έργων που κινδύνευαν να χαθούν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013», τόνισε ο κ. Πατούλης.

 

Παράλληλα αναφέρθηκε στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου που σύστησε η ΕΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και πρόσθεσε πως ήδη έχει εκδώσει σειρά συστάσεων όσον αφορά τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, τους απλούστερους τρόπους επιστροφής δαπανών, την ευκολότερη πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση και την αυξημένη απορρόφηση των χρηματοδοτικών μέσων.

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά:

 

«Ως ΚΕΔΕ καλούμε όλους τους υπεύθυνους φορείς αναπτυξιακού σχεδιασμού και διαχείρισης να επιτύχουμε το μέγιστο βαθμό συνεργασίας επί των ανωτέρω θεμάτων, προκειμένου να επιτευχθούν:

 • οι αναπτυξιακοί στόχοι, που έχουν τεθεί για το χωρικό επίπεδο εκάστης Περιφέρειας
 • η μέγιστη προστιθέμενη αξία από την υλοποίηση των πράξεων, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών
 • το ξεπέρασμα της κρίσης και την επαναφορά της Χώρας σε ένα επίπεδο κανονικότητας».

 

 

 

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο  Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ.Στασινός.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, ο ΓΓ ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Π. Κορκολής, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλ. Χαρίτση Γ. Πατούλης: Οι δήμοι μπορούν και θα έχουν ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ

_AR_2408_AR_2387

Την επίσπευση υλοποίησης έργων που αφορούν στην αυτοδιοίκηση και υλοποιούνται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, ο αρμόδιος Υφυπουργός Αλ. Χαρίτσης και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη να επιλυθούν μια σειρά από προβλήματα που δυσκολεύουν τη διαδικασία υλοποίησης έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και τόνισε ότι οι δήμοι μπορούν και έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των έργων.

 

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αλ. Χαρίτσης δεσμεύθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση Υπουργικής Απόφασης μέσω της οποίας θα επιλύονται μια σειρά από προβλήματα και θα επισπεύδονται οι διαδικασίες ωρίμασης και υλοποίησης των έργων.

 

Στόχος του Υπουργείου είναι η Υπουργική Απόφαση να έχει υπογραφεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

 

Μετά από εισηγήσεις της ΚΕΔΕ, ιδιαίτερη έμφαση στη σχετική απόφαση θα δίδεται σε θέματα που αφορούν στην επιλεξιμότητα έργων μικρών, ορεινών και νησιωτικών έργων.

 

Επιπλέον συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο πλευρών και γενικότερα των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να μην σημειώνονται καθυστερήσεις.

 

Tέλος, επισημάνθηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη οι Δήμοι να έχουν περισσότερο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020. Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία του Υπουργείου, της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ προκειμένου να σχεδιαστούν δράσεις στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου που αφορούν τους Δήμους.

 

Βασικός στόχος των συνεργασιών που θα αναπτυχθούν θα είναι η εξασφάλιση της Διοικητικής, Επιχειρησιακής και της Οικονομικής Επάρκειας των φορέων που επιδιώκουν να εντάξουν έργα τους στο ΕΣΠΑ.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη στον Πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη ενόψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ

Γ. Πατούλης: «Η Πατρίδα χρειάζεται μία πραγματική πολιτική αλλαγή που θα συνοδεύεται από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Οικονομίας, που θα υπηρετεί το συμφέρον της κοινωνίας και όχι τις επιδιώξεις των δανειστών της»

 

Την ανάγκη ουσιαστικής πολιτικής αλλαγής, σε πρόσωπα, συμπεριφορές, ιδέες και νοοτροπίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, ενόψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ.

Παράλληλα ο κ. Πατούλης επισημαίνει τη σημασία εκπόνησης ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας «που θα υπηρετεί το συμφέρον της κοινωνίας και όχι τις επιδιώξεις των δανειστών της».

Σε αυτή την κατεύθυνση και επισημαίνοντας πως πρέπει να «επιδείξουμε εμπιστοσύνη σε θεσμούς, όπως η Αυτοδιοίκηση» καλεί τον κ. Μητσοτάκη, μέσω της επιστολής, να λάβει υπ’ όψιν, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, τις βασικές θέσεις της ΚΕΔΕ πάνω σε ζητήματα που απασχολούν το θεσμό.

Στην επιστολή τονίζει, μεταξύ άλλων, πως η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι Έλληνες επιδεινώνεται από την «αδυναμία του πολιτικού δυναμικού της χώρας να συμφωνήσει και να επιχειρήσει μια συναινετική πορεία», τη «διαρκή ροπή μεγάλου τμήματος του πολιτικού προσωπικού προς το λαϊκισμό» αλλά και από τη «συστηματική υποβάθμιση θεσμών, όπως η Αυτοδιοίκηση, με σκοπό τη διατήρηση των πολιτικών κεκτημένων, σε βάρος των πραγματικών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας»

Καταλήγοντας ο κ. Πατούλης θέτει στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη ένα αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος πάνω στα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Σας ζητώ να αξιοποιήσετε τις γνώσεις και την εμπειρία μας, προκειμένου να καταρτιστεί ένα συγκροτημένο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα περιβάλλουν με εμπιστοσύνη και θα στηρίξουν οι πολίτες και οι φορείς της κοινωνίας».

 

Επισυνάπτεται η επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη.

Το υπόμνημα με τις θέσεις της ΚΕΔΕ

 

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ : Ζήτημα εθνικής σημασίας η αναδιοργάνωση του Κράτους και η εξεύρεση ενός αποτελεσματικού μοντέλου συνεργασίας μεταξύ των Δήμων και της Κεντρικής Κυβέρνησης

FullSizeRender

Η ΚΕΔΕ και η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι έτοιμη να συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτή τη νέα εθνική προσπάθεια

«Σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις η εθνική συνεννόηση και συνεργασία είναι προϋπόθεση για να διαχειρισθούμε με εθνικά επωφελή τρόπο τις δύσκολες καταστάσεις που έρχονται. Η αναδιοργάνωση του Κράτους και η εξεύρεση ενός αποτελεσματικού μοντέλου συνεργασίας μεταξύ των Δήμων και της Κεντρικής Κυβέρνησης, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, είναι ζήτημα εθνικής σημασίας. Η ΚΕΔΕ και η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι έτοιμη να συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτή τη νέα εθνική προσπάθεια».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μιλώντας  σήμερα το μεσημέρι στο κεντρικό συνέδριο «Δήμοι και Επιχειρηματικότητα» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ανοικτών εκδηλώσεων ATHENS HILTON MONEY SHOW 2016 σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης  «Κλεισθένης».

Αναφερόμενος ο κ. Πατούλης στη σχέση Κράτους και Αυτοδιοίκησης και στους όρους συνεργασίας τους, άσκησε δριμεία κριτική, σημειώνοντας ότι  από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα, ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων, η Κεντρική Κυβέρνηση ποτέ δεν είδε με καλό την Αυτοδιοίκηση, ποτέ δεν προώθησε ουσιαστικές πολιτικές, που θα διασφαλίσουν τη θεσμική, οικονομική και λειτουργική ανεξαρτησία του θεσμού, ενώ κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης προωθείτο χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τους αιρετούς του θεσμού.

Ακόμη και οι κατ’ επίφαση μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο κ. Πατούλης, όπως ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης, ουσιαστικά ως στόχο είχαν την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης και πατρωνίας, τη μεταβίβαση όλο και περισσοτέρων αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων στους Δήμους με διαρκώς λιγότερα χρήματα και λιγότερο προσωπικό.

Ταυτόχρονα με το θεσμικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί αποκλειόταν η  Αυτοδιοίκηση από μια σειρά λειτουργίες, με την εκχώρησή τους μέσω ΣΔΙΤ ή παρόμοιων κατασκευασμάτων. Παράλληλα επιχειρήθηκαν και επιχειρούνται πολιτικές άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ.) και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου , χωρίς να συμμετέχει στο εγχείρημα αυτό η Αυτοδιοίκηση.

Επικριτικός ήταν ο πρόεδρος ΚΕΔΕ και για το ρόλο του κεντρικού κράτους στην περίοδο της κρίσης, εγκαλώντας το για απόσυρση και εγκατάλειψη του Κοινωνικού Κράτους, υποχρεώνοντας έτσι την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στήριξης των τοπικών κοινωνικών με λιγότερους πόρους και προσωπικό.

Επίσης ο κ. Πατούλης κατηγόρησε το Κεντρικό Κράτος για την προγραμματκή του αναξιοπιστία και την αδυναμία να τηρήσει τόσο τους προϋπολογισμούς όσο και τους ίδιους τους νόμους, με, διαχρονικά, πρώτο θύμα τους ΟΤΑ.

Ωστόσο ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα για τους δήμους δεν είναι συνδικαλιστικού χαρακτήρα, αλλά ουσιαστικού και αναπτυξιακού, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα, αν δεν διασφαλιστεί ότι οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν πραγματικά στην τοπική ανάπτυξη.

Μάλιστα παρέθεσε τρεις βασικούς άξονες παρέμβασης στο μίγμα οικονομικής στρατηγικής των ΟΤΑ, (εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης, εξορθολογισμός των δαπανών και οικονομική αυτοτέλεια – δημοσιονομική αποκέντρωση), προτάσσοντας παράλληλα την ανάγκη για μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σε Δημοτική Τράπεζα.

 FullSizeRender (1)

Αναφερόμενος στην εξάρτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας προέταξε την ανάγκη για την προώθηση φορολογικών μεταρρυθμίσεων που θα επιφέρουν δημοσιονομική αποκέντρωση, που συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του δημοσιονομικού συστήματος αλλά και των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Οι βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη δημοσιονομική αποκέντρωση ώστε να συμβαδίζει η Ελληνική με την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Πατούλης, θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

 • Μεταφορά φορολογικών πόρων από το κεντρικό κράτος στους Δήμους, κι όχι νέες επιβαρύνσεις στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
 • Δημιουργία ενός ισχυρού αναδιανεμητικού μηχανισμού, που θα λαμβάνει υπόψη την ελληνική ιδιαιτερότητα που θέλει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, να διαμένει σε περιορισμένο αριθμό Δήμων, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των μικρότερων σε πληθυσμιακό μέγεθος Δήμων χωρίς την ύπαρξη αυτού του αναδιανεμητικού μηχανισμού.

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής αποκέντρωσης η ΚΕΔΕ έχει προτείνει μέτρα όπως:

 • Η μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους δήμους.
 • Η στήριξη των τοπικών πολεοδομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και τουριστικών υποδομών.
 • Η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και είσπραξης των ιδίων εσόδων των δήμων, ώστε μακροπρόθεσμα να απεμπλακεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη ΔΕΗ.
 • Η μεταφορά του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους των πόρων που εισέρχονται σε διάφορα ταμεία που έχουν δημιουργηθεί, όπως π.χ. το Πράσινο Ταμείο.

«Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω, σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, θα πρέπει στην επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση να συμπεριληφθεί το άρθρο 102 και να ενταχθεί η έννοια του “τοπικού φορολογικού εσόδου”».

Αναφερόμενος στο ρόλο των δήμων στην προώθηση της επιχειρηματικότητας ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση πρέπει να αναλάβει τον επιτελικό ρόλο σε εθνικό επίπεδο και να εμπιστευθεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών που αφορούν την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και την οικονομική υποστήριξη των δήμων.

Ο κ. Πατούλης, υποστήριξε την ανάγκη, εκτός από την ενεργό συμμέτοχή τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020, για δημιουργία ενός νέου «ΘΗΣΕΑ», δηλαδή ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, που θα σχεδιαστεί και θα διαχειριστεί από τους δήμους για τους δήμους, θα χρηματοδοτηθεί από  τη νέα γενιά των παρακρατηθέντων, από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και θα έχει ως βασικές προτεραιότητες :

α) η υποστήριξη των μικρών ορεινών και νησιώτικων δήμων που κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το ΕΣΠΑ,

β) η χρηματοδότηση δράσεων που δεν είναι επιλέξιμες στο ΕΣΠΑ, όπως ο συντηρήσεις και οι επισκευές των υποδομών,

γ) η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού των δήμων,

δ) η τόνωση της τοπικής απασχόλησης μέσω προγραμμάτων αυτεπιστασίας, τηρώντας πάντα τους κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

«Για να μπορέσει όμως η Δημόσια Διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθούν σε αυτό τον αναπτυξιακό τους ρόλο, χρειάζεται μια ουσιαστική και καθολική διοικητική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στο Επιτελικό Κράτος και στην αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σε συνεργασία με τον επιστημονικό σύμβουλό του, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπονούν μια αναλυτική πρόταση, την Τριετή Στρατηγική Μεταρρυθμίσεων της Δημόσιας Διοίκησης, περιλαμβανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι για μια Εθνική Προγραμματική Συμφωνία με την Κυβέρνηση που θα διασφαλίσει για την επόμενη τριετία, με την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, όχι μόνο τη βελτίωση του «Καλλικράτη» και γενικότερα του κανονιστικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητάς της και ένα νέο αναβαθμισμένο αναπτυξιακό ρόλο των δήμων στη νέα προγραμματική περίοδο».

Τέλος αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο ζήτημα της αλλαγής της οργάνωσης του κράτους και των θεσμών τόνισε ότι για να επιτευχθεί η αλλαγή αυτή, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας θεωρεί αναγκαία τη διεύρυνση της Αποκέντρωσης σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας στους πολίτες, με τρόπο ώστε να καταστεί ο κάθε Δήμος :

 • ο φορέας ενός νέου τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού και αναπτυξιακού προγραμματισμού, προκειμένου να προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο
 • ο φορέας παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, με έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες , με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

 FullSizeRender (2)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΕΔΕ και ΤΕΕ αναζητούν λύση για την ταχύτερη ωρίμανση και υλοποίηση έργων με την αξιοποίηση ελευθέρων επαγγελματιών διπλωματούχων μηχανικών Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη στην υλοποίηση έργων σε επί

tee_180716

Τα προβλήματα που υπάρχουν στην ωρίμανση και στην υλοποίηση έργων μέσω ΕΣΠΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γ. Στασινού.

 

Οι δύο πλευρές, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει συμφώνησαν να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη που θα επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες Διπλωματούχους Μηχανικούς να παρακολουθούν την υλοποίηση δημοτικών έργων και να συμβάλλουν στην ωρίμαση των έργων.

 

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης, η ΚΕΔΕ θα προωθήσει την ουσιαστική συνεργασία με το ΤΕΕ, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που έχουν συνάψει, με κύριο στόχο την ουσιαστική εξέλιξη και υλοποίηση έργων.

 

«Σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζονται προβλήματα, τόσο στην ωρίμανση όσο και στην υλοποίηση των έργων. Συχνά δίδονται υπερβολικές εκπτώσεις οι οποίες στη συνέχεια δεν επιτρέπουν την υλοποίηση των έργων», σημείωσε ο Γ. Πατούλης και συμπλήρωσε ότι «η αξιοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών διπλωματούχων μηχανικών θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ, ενώ θα μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων».

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός υπογράμμισε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες Διπλωματούχοι Μηχανικοί μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη λύση των προβλημάτων υλοποίησης έργων σε τοπικό επίπεδο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ αύριο Τρίτη, στις 10.30

Συνεδριάζει αύριο, Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65, 3ος όροφος).

Κατά την αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν μεταξύ των άλλων και τα εξής θέματα:

 • Η πορεία των έργων ΕΣΠΑ και η χρηματοδότησή τους

Εισηγητής: Γ. Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ

 

 • Η μη καταβολή των πόρων στους δήμους σύμφωνα με τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

Εισηγητής: Γ. Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ

 

 • Χρήση πόρων από μη εξειδικευμένη χρηματοδότηση για κάλυψη ανταποδοτικών δαπανών

Εισηγητής: Α. Καστρινός, πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών ΟΤΑ

 

 • Επιμήκυνση περιόδου χάριτος δανείων Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Εισηγητές: Γ. Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ

Α. Καστρινός, πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών ΟΤΑ

 

 • Χρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών ΟΤΑ

Εισηγητές: Γ. Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ

Α. Καστρινός, πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών ΟΤΑ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Αναγκαία η θεσμοθέτηση ειδικών μέτρων υποστήριξης των ορεινών δήμων της χώρας Παρουσία του Υπουργού Π. Κουρουμπλή η συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ

VAR_0862

Με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προτάσεις της ΚΕΔΕ σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η συμμετοχή του Υπουργού Π. Κουρουμπλή στη συνεδρίαση της Επιτροπής σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του για τους μικρούς και ορεινούς δήμους» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Όπως επισήμανε στη συνέχεια, οι μικροί και ορεινοί δήμοι χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και θεσμικών μέτρων που θα συμβάλουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. «Για να μπορέσουν να πετύχουν στην αποστολή τους οι μικροί και ορεινοί δήμοι, θα πρέπει να υποστηριχθούν τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνικό και αναπτυξιακό επίπεδο», σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Ο Π. Κουρουμπλής άκουσε τα αιτήματα του Προέδρου της ΚΕΔΕ και των μελών της Επιτροπής και υπογράμμισε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενταχθούν στο νομοσχέδιο που καταρτίζεται από το ΥΠΕΣΔΑ διατάξεις οι οποίες θα διευκολύνουν το έργο των μικρών και ορεινών δήμων. Επιπλεόν ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξουν αντίστοιχες ρυθμίσεις και από τα συναρμόδια υπουργεία.

Μεταξύ άλλων στο πακέτο των αιτημάτων που κατέθεσαν στον Υπουργό είναι:

 • Θεσμική κατοχύρωση του χαρακτηρισμού ενός δήμου ως «ορεινού».
 • Άρση αναστολής προσλήψεων, καθώς η έλλειψη προσωπικού στις ορεινές περιοχές δεν έχει λυθεί μέσω της διαδημοτικής κινητικότητας και των επιτυχόντων παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
 • Πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης νέας προγραμματικής περιόδου και Ορεινοί Δήμοι (Ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα κ.λπ.).
 • Πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας.
 • Καθιέρωση ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης
 • Επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ
 • Υλοποίηση ειδικού προγράμματος ενίσχυσης και επιδότησης των συγκοινωνιών
 • Εξειδίκευση – Διαμόρφωση προτάσεων για τα συγχρηματοδοτούμενα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ, Π.Α.Α. κ.λπ.) για τους Ορεινούς Δήμους.
 • Στρατηγικές ανάπτυξης ορεινού χώρου – Θέσπιση κινήτρων αποκέντρωσης.
 • Πρόβλεψη ειδικών δράσεων οργανωτικής και τεχνικής υποστήριξης των ορεινών δήμων.
 • Ανάδειξη των προβλέψεων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (νέο ΕΣΠΑ 2014–2020, Π.Α.Α. κλπ) για τις ορεινές περιοχές.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό Π. Κουρουμπλή και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών και δήμαρχος Παρανεστίου Α. Σωτηριάδου, μέλη της Επιτροπής καθώς και το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και δήμαρχος του ορεινού δήμου Λίμνης Πλαστήρα Δ. Τσιαντής.  

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο περιθώριο της 32ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου

FullSizeRender3Γ. Πατούλης:  Όλοι οι Αιρετοί της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης είμαστε στο πλευρό σας και συμπαραστεκόμαστε συστηματικά για την επίλυση του εθνικού ζητήματος της Κύπρου

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα το πρωί στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στο περιθώριο των εργασιών της 32ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

«Ελπίζω και εύχομαι την επόμενη φορά που θα έρθω στην Κύπρο να έχει δοθεί λύση στο εθνικό ζήτημα της Νήσου και να γιορτάσουμε όλοι μαζί σε μία ενωμένη Κύπρο με μία ενιαία Ένωση των Δήμων όλης της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης  προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Μιλώντας νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στη 32η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου εξέφρασε εκ μέρους των Δημάρχων της Ελλάδας τη διαβεβαίωση ότι «όλοι οι Αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας και να παρέχουμε σε όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλα τα FORA τη συστηματική συμπαράστασή μας για την επίλυση του εθνικού ζητήματος της Κύπρου».

FullSizeRender1

Αναφερόμενος στα ζητήματα που απασχολούν την Κυπριακή Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σημείωσε ότι η εμπειρία της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να φανεί χρήσιμη, τονίζοντας παράλληλα ότι «από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία μας, το know how των μεταρρυθμίσεων. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του ρόλου της Κυπριακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ελληνική εμπειρία των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει την τελευταία 30ετία, υπογράμμισε ότι «δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα η διακοινοτική συνεργασία, ενώ η συνένωση σε μεγαλύτερους Δήμους, στην αρχή με τον «Καποδίστρια» και στη συνέχεια με τον «Καλλικράτη», παρά τα λάθη και τις υπερβολές που έγιναν στη χωροθέτηση των ορίων, βοήθησε στην εξοικονόμηση πόρων και στην αύξηση του πολιτικού βάρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Αναφερόμενος δε στη συγκρότηση της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημείωσε ότι  «παρά το γεγονός ότι ορισμένοι Περιφερειάρχες δεν αντιλαμβάνονται ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και αποτελούν δύο ισότιμες βαθμίδες του διοικητικού συστήματος της χώρας, ο μέχρι σήμερα συνολικός απολογισμός είναι θετικός».

Ωστόσο τόνισε ότι «αυτή η θετική εμπειρία από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, δεν αποτελεί εγγύηση ότι εάν πραγματοποιηθούν ανάλογες στην Κύπρο θα πετύχουν. Κάθε χώρα έχει τις δικές της οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τη δική της χωροταξία, το δικό της διοικητικό σύστημα και οι θεσμοί τη δική τους ιστορία».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε επίσης  στο σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας στην περίοδο της οικονομικής κρίσης σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχει ανταποκριθεί με επάρκεια, με παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία, με συσσίτια για τους άπορους δημότες μας, με προγράμματα κοινωνικής εργασίας.

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στη νέα πρόταση που καταθέτει η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση ενόψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι αυτή δεν θα πρέπει να αφορά μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά ολόκληρο το διοικητικό σύστημα, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με στόχο το Επιτελικό Κράτος και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

FullSizeRender

«Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η νέα Αποκέντρωση που προτείνουμε, σημαίνει επανα-οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων, που θα συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και θα βασίζεται στις αρχές της επικουρικότητας, της εταιρικής σχέσης και της εγγύτητας παροχής των υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σημαίνει σχέσεις συνεργασίας Κεντρικής Διοίκησης – Περιφερειών – Δήμων, ώστε να αποτελούν τους τρεις ισότιμους πυλώνες του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας μας.

Αυτή η νέα Αρχιτεκτονική που σχεδιάζουμε προϋποθέτει και τη διεύρυνση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων. Μελετούμε τη δυνατότητα δημοσιονομικής αποκέντρωσης, ώστε οι Δήμοι να αποκτήσουν φορολογική εξουσία. Προχωρούμε όμως πολύ προσεκτικά, γιατί αυτό απαιτεί ισχυρούς μηχανισμούς επιβολής, βεβαίωσης και είσπραξης των φόρων και ικανό σύστημα αναδιανομής που θα ενισχύσει τους αδύνατους Δήμους. Διότι παρά τη συνένωση που πραγματοποιήθηκε, υπάρχουν αρκετοί μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι που δεν θα έχουν τα έσοδα των μεγάλων».

Επίσης, ο κ. Πατούλης διευκρίνισε ότι η επόμενη μεταρρύθμιση, «δεν θα αφορά πλέον τον αριθμό των δομών αλλά τις λειτουργίες. Θα είναι μια λειτουργική μεταρρύθμιση. Το μεγάλο πρόβλημα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων είναι ότι η Κεντρική Διοίκηση πρώτα συζητά το μέγεθος των Δήμων και των Κοινοτήτων και μετά τις αρμοδιότητες που θα πρέπει να ασκήσουν και τους πόρους που θα αποκτήσουν, δηλαδή «βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο».

Εμείς, από την πλευρά μας, αλλάζουμε αυτή την κατεύθυνση. Δεν συζητάμε πλέον δομική αλλαγή (με αλλαγές του αριθμού και των ορίων των Δήμων), αλλά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των πόρων των Δήμων και την απλοποίηση και ηλεκτρονικοποίηση των λειτουργιών τους.

Παράλληλα, επιδιώκουμε τη διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014–2020 και ιδιαίτερα των Κοινωνικών Προγραμμάτων που αφορούν τη επισιτιστική βοήθεια, την αντιμετώπιση της φτώχειας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και γενικότερα την κοινωνική ένταξη των αδύνατων κοινωνικών ομάδων».

Επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε το διαχρονικό σοβαρό πρόβλημα που συνοδεύει τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα που είναι η απουσία Προγράμματος Υποστήριξης της Εφαρμογής του για να υπογραμμίσει ότι «ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, και εγώ προσωπικά, είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχτούμε νέα μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εάν δεν θα συνοδεύεται από Πρόγραμμα Υποστήριξης της Εφαρμογής της με επαρκείς πόρους».

Κλείνοντας ο κ. Πατούλης είπε ότι η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη για συνεργασία με την Ένωση Δήμων Κύπρου σε όλα τα πεδία και ειδικότερα:

 • με την ανταλλαγή των εμπειριών και τεχνογνωσίας και τη μεταφορά καλών πρακτικών,
 • με την πρόσκληση εκπροσώπων κάθε Ένωσης στις σημαντικές εκδηλώσεις της άλλης Ένωσης,
 • με τη συνεργασία των εκπροσώπων στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως στην Επιτροπή Περιφερειών, καθώς και στα διεθνή FORA,
 • με την αξιοποίηση του Προγράμματος INTERREG Ελλάδας– Κύπρου και γενικότερα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, καθώς και ειδικών προγραμμάτων όπως το «πακέτο Γιουνκέρ».

 FullSizeRender2

Στην 32η Γενική Συνέλευση των Ένωσης Δήμων Κύπρου μίλησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Σωκράτης Χάσικος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Αλέξης Γαλανός και ο Λευτέρης Περικλή από το Γενικό Οργανωτικό της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου. Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παρακολούθησε και Σύμβουλος Αναπληρωτής Επικεφαλής της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία Χρήστος Καποδίστριας, ενώ συμμετείχαν σύσσωμοι οι αιρετοί της Κυπριακής Αυτοδιοίκησης.

FullSizeRender4

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com

Γ. Πατούλης -Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Αναμένουμε να δούμε και στην πράξη τις διαβεβαιώσεις του υπουργού πως θα επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης, μέσω ΕΣΠΑ, των δημοτικών έργων» «Απαραίτητη η συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014

PHOTO 9.6

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού  Αλέξη Χαρίτση και το Γενικό Γραμματέα  Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) Παναγιώτη Κορκολή.

 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποτύπωση της προόδου που έχει συντελεστεί πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, που αφορούν τη συμμετοχή των Δήμων στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

 

Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης επανέλαβε την πάγια θέση της ΚΕΔΕ ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-20 και υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών εφαρμογής των έργων.

 

Παράλληλα, επισήμανε στον κ. Χαρίτση τη σημασία  υποστήριξης  των  μικρών Δήμων (ορεινών, νησιωτικών, απομακρυσμένων) για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

 

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός  Οικονομίας  ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ πως σε σχέση με τη συμμετοχή των μικρών Δήμων στο ΕΣΠΑ, πρόκειται άμεσα να υπογραφεί ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών, που θα προβλέπει την υποστήριξη  των μικρών Δήμων αναφορικά με την ωρίμανση των έργων και την υποβολή των αιτήσεων Χρηματοδότησης, από το εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

 

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως θα επιταχύνονται οι διαδικασίες  για τον προσδιορισμό ενός πακέτου για την υλοποίηση έργων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, εντός των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-20, με φορέα εφαρμογής την ΕΕΤΑΑ.

 

Παράλληλα, όπως σημείωσε,  επιταχύνονται και οι διαδικασίες για την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης για την υλοποίηση των έργων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» που αφορούν τους Δήμους.

 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

 

«Η συνάντηση μας με τον κ. Χαρίτση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Επισημάναμε για άλλη μία φορά πως για εμάς είναι αδιανόητο να μην συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού στην διαδικασία υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Πληροφορηθήκαμε πως με σχετική ΚΥΑ ενεργοποιείται ειδικό πρόγραμμα μέσω του οποίου θα στηριχθούν ουσιαστικά οι μικροί Δήμοι, ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ. Αναμένουμε να δούμε και στην πράξη τις διαβεβαιώσεις του υπουργού πως θα επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης, μέσω ΕΣΠΑ, δημοτικών έργων».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com