Επιτροπές

Συνεχίζεται από την ΚΕΔΕ για 5η ημέρα η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες κατοίκους της Δ. Αττικής

IMG 0453 1

Γ. Πατούλης: Καλώ όλους τους συναδέλφους δημάρχους των όμορων δήμων να διαθέσουν υδροφόρες και εργαλεία για την άμεση αποστράγγιση και το καθαρισμό κατοικιών, οδικού δικτύου και καταστημάτων

Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ διανεμήθηκαν σήμερα πάνω από 300 γεύματα ζεστού φαγητού, πόσιμο νερό  καθώς και εκατοντάδες ζευγάρια γαλότσες. Η διανομή έγινε στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγ. Κωνσταντίνου, πλησίον του δημαρχείου Μάνδρας Ειδυλλίας. 

Διαβάστε περισσότερα: Συνεχίζεται από την ΚΕΔΕ για 5η ημέρα η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες κατοίκους...

Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων

Γ. Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος - Είναι έτοιμη να αναλάβει  ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες στο μέλλον αρκεί να της δοθούν οι απαιτούμενες αρμοδιότητες από την πολιτεία

Στην αναγκαιότητα να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα ουσιαστικό ρόλο σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην ανάγκη η κεντρική διοίκηση να συνεργάζεται με τους δήμους, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων το οποίο διεξάγεται στην Ηγουμενίτσα και έχω ως θέμα τα «Προβλήματα των κλειστών θαλάσσιων κόλπων».

Διαβάστε περισσότερα: Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων

Η ανοχή μας τελείωσε. Η Αττική δεν αντέχει ούτε άλλη υποκρισία, ούτε άλλα ψέματα

Δήλωση Γιώργου Πατούλη,

Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχου Αμαρουσίου 

 

Η επόμενη μέρα της τραγωδίας από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική, βρίσκει τη χώρα σε σοκ. Οι μόνοι οι οποίοι όμως φαίνεται ότι δεν έχουν μάθει τίποτε από την επανάληψη παρόμοιων τραγικών περιστατικών, είναι όσοι πραγματικά ευθύνονται γι αυτά.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά βλέπουμε να περισσεύει η υποκρισία, η οποία αναδεικνύει την ανευθυνότητα κάποιων συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και υποκρύπτει έλλειψη σεβασμού, απέναντι στην κοινή λογική.

Η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την Περιφερειάρχη Αττικής κα Δούρου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δεν αρκεί για να καλύψει και τις δικές της τεράστιες πολιτικές της ευθύνες για τη χθεσινή τραγωδία.

Οι ευθύνες αυτές έρχονται να προστεθούν στις ευθύνες των Κυβερνήσεων και των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών των τελευταίων 40 τουλάχιστον ετών, οι οποίες με τους νόμους που ψήφιζαν στη Βουλή, νομιμοποιούσαν διαχρονικά την πολεοδομική αυθαιρεσία και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Προκαλεί την κοινή λογική η ενέργεια της Περιφερειάρχου Αττικής να αναζητά ποινικές ευθύνες σε ένα έγκλημα που έχει κυρίως πολιτικό πρόσημο. Η κα Δούρου θα πρέπει να δώσει λογαριασμό στους πολίτες της Αττικής με αφορμή τη χθεσινή τραγωδία και να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πόσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχει ολοκληρώσει στα 3 χρόνια θητείας της στη Δυτική Αττική αρχικά, και στην υπόλοιπη Αττική στη συνέχεια.
  • Πόσα χρήματα έχει προϋπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2017 της Περιφέρειας Αττικής για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και πόσα από αυτά έχουν εκταμιευτεί μέχρι σήμερα, 16 Νοεμβρίου.
  • Πόσες μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας από Δήμους της Αττικής και περιμένουν έγκριση για να χρηματοδοτηθούν και να εκτελεστούν.
  • Τι ενέργειες έχει κάνει η Περιφέρεια Αττικής για την αναδάσωση του όρους Πατέρα; Και ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός της Περιφέρειας για τις αναδασώσεις ειδικά και γενικά για την προστασία των δασών της Αττικής, που λειτουργούν ως φυσικό φράγμα στα πλημμυρικά φαινόμενα;
  • Πόσες ενέργειες και πρωτοβουλίες ανέλαβε και τι πιέσεις άσκησε τα τρία αυτά χρόνια προς την Κεντρική Εξουσία, ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που να διέπει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας μας;

Η χθεσινή τραγωδία αλλά και φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού αναδεικνύουν τις ανεπάρκειες του εθνικού και περιφερειακού μηχανισμού. Κι αποδεικνύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια ριζική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Χρειάζεται να δοθούν στους Δήμους οι ευθύνες, οι αρμοδιότητες και οι πόροι για τη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων.

Δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτό, άλλοι να διαχειρίζονται τα χρήματά μας κι άλλοι να έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων της καθημερινότητας των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών.

Η ανοχή μας σε πρόσωπα και θεσμούς που η μόνη τους χρησιμότητα είναι να κάνουν τους ενδιάμεσους για την κατανομή των δικών χρημάτων, τελείωσε.

Η Αττική και οι τοπικές μας κοινωνίες δεν αντέχουν ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλη υποκρισία.

Mε πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη δημιουργείται γραμμή καταγραφής των προβλημάτων λόγω κακοκαιρίας

Η γραμμή 2132147513 θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ

 

Γ. Πατούλης: Στόχος μας η αμεσότερη και ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία

Στην ενεργοποίηση τηλεφωνικού κέντρου για την αναφορά προβλημάτων από την κακοκαιρία καθώς και την καταγραφή αιτημάτων προχωρεί η ΚΕΔΕ μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.

Η τηλεφωνική γραμμή που ενεργοποιήθηκε είναι ο αριθμός: 2132147513.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο συγκεκριμένο κέντρο που θα λειτουργεί στη ΚΕΔΕ μέχρι το Σάββατο 18 Νοεμβρίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι, αφού γίνει η χαρτογράφηση των προβλημάτων και των αιτημάτων, αυτά θα προωθούνται στους κατάλληλους φορείς προκειμένου να επιλυθούν.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κάθε κρίσιμη περίσταση. Περιμένουμε ανάλογη στάση και από την Πολιτεία προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και συμπλήρωσε ότι «το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν».

Τέλος ο Γ. Πατούλης απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να βεβαιωθούν ότι βρίσκονται σε ασφαλές σημείο σε περίπτωση που η περιοχή τους πλήττεται από την κακοκαιρία.

Σε κινητοποίηση η ΚΕΔΕ για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες δήμους της Δυτικής Αττικής

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Στο πλευρό των δήμων και των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν η ΚΕΔΕ η οποία εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων

Επιτόπου απόψε κλιμάκιο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ  με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη

Σε συνεχή επικοινωνία με τους δημάρχους και τους αρμόδιους φορείς των περιοχών που επλήγησαν στη Δυτική Αττική βρίσκεται ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και τις ανάγκες που έχουν προκύψει εξαιτίας των φονικών πλημμυρών.

Ο Γ. Πατούλης από την Κύπρο που βρίσκεται στην Τακτική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, επιστρέφει εσπευσμένα προκειμένου απόψε το βράδυ να μεταβεί με κλιμάκιο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ στη περιοχή.

Ήδη με εντολή του, έχει τεθεί σε ετοιμότητα η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, ενώ έχουν μεταβεί επιτόπου στις πληγείσες περιοχές τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης και Β. Σιώμος προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως για τις εξελίξεις και να συμβάλλουν στην παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας όπου απαιτείται.

Ο Γ. Πατούλης ως δήμαρχος Αμαρουσίου έχει αποστείλει στην περιοχή όχημα πολλαπλών χρήσεων με μονάδα άντλησης υδάτων, ενώ έχει μεταβεί επί τόπου και κλιμάκιο της ομάδας Πολιτικής Προστασίας του δήμου.  Αντίστοιχη υλικοτεχνική βοήθεια έχει αποσταλεί και από τον ΣΠΑΠ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει συνεχή επικοινωνία με τους Δημάρχους  Μεγαρέων και Μάνδρας Ειδυλλίας. 

Ο Γ. Πατούλης δήλωσε: «Απευθύνω έκκληση προς όλους τους συναδέλφους των δήμων της Αττικής να διαθέσουν μηχανήματα τα οποία θα συμβάλλουν στην άμεση αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την βιβλική καταστροφή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Μεταφέρω την έκκληση των δήμων προς τη ΔΕΗ και  τον ΟΤΕ για ταχύτερη αποκατάσταση των δικτύων τους στις περιοχές που επλήγησαν».

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Φόρουμ με θέμα ««Εξοικονόμηση Ενέργειας – Επενδύοντας Στο Ευρωπαϊκό Όραμα»

Γ. Πατούλης: «Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για ατέρμονους σχεδιασμούς και δεσμεύσεις που θα μείνουν στα χαρτιά. Οφείλουμε να λειτουργήσουμε εθνικά για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας»

photo energeia 3

Τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παίξει έναν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Ελληνικής Περιφέρειας, με την προϋπόθεση να της δοθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία από τη κεντρική διοίκηση, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Χαιρετίζοντας το επίκαιρο  φόρουμ με θέμα ««Εξοικονόμηση Ενέργειας –Επενδύοντας Στο Ευρωπαϊκό Όραμα», που  υλοποιείται  από την Α - Εnergy Investments σε συνεργασία με την ΕΕ και τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, των Υπουργείων Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - ΡΑΕ του ΚΑΠΕ, του TEE, Περιφερειών, τραπεζών  και του ιδιωτικού τομέα, εστίασε στα ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή χαρακτηρίζοντας τα «δομικά στοιχεία» στη διαμόρφωση των τοπικών αναπτυξιακών πολιτικών.

Στο Φόρουμ απεύθυναν επίσης χαιρετισμό ο κ. Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής  Αντιπροσωπείας  ΕΕ στην Ελλάδα, ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γεν. Γραμματέας Ενέργειας - Ορυκτών Πόρων, o κ. Γεράσιμος Θωμάς, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας ΕΕ - DG ENERGY (σύνδεση με Skype), ο κ. Κώστας Σκρέκας, Τομεάρχης Ενέργειας ΝΔ,  βουλευτής Τρικάλων, ο κ. Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ ,  κ. Σωτήρης Μανωλκίδης κα.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη να πετύχουμε μία «πραγματική Ενεργειακή και παραγωγική Επανάσταση», για να μπει ένα φρένο στις καταστροφικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών οι οποίες, όπως ανέφερε, έχουν προκληθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια και τις λειτουργίες του φυσικού μας περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού ο κ. Πατούλης τόνισε πως ένας ΟΤΑ μπορεί να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η ενέργεια και το φυσικό περιβάλλον, για την τοπική ανάπτυξη ενός τόπου λειτουργώντας ως ενεργειακός καταναλωτής, ως παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, πρέπει και το κράτος να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε αυτή την κατεύθυνση, αλλάζοντας το μοντέλο διοίκησης του κράτους και δρομολογώντας την αποκέντρωση με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.  «Ας δώσουν τη δυνατότητα στους Δήμους να διαχειρίζονται τα χρήματα που προορίζονται για τους πολίτες, όπως τους πόρους από το Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να μπορέσουν να διευρύνουν τις αναπτυξιακές τους προοπτικές» σημείωσε.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας όχι μόνο δεν έμεινε απαθής αλλά έχει να επιδείξει σημαντικές πρωτοβουλίες και έργο στα θέματα της ενέργειας» υπογράμμισε και συνόψισε τις πιο σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες στις εξής:

α) Τις δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας στα δημοτικά κτίρια

β)         Τη μέτρηση και τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας μέσω έξυπνων εφαρμογών με προτεραιότητα στους ΟΤΑ, στις εγκαταστάσεις τους και τη λειτουργία τους

γ)         Τη μείωση της Ενεργειακής κατανάλωσης άλλων δημοτικών εγκαταστάσεων με παράλληλη εξοικονόμησης πόρων μέσω

  • Της σωστής συντήρησης του δικτύου
  • Της έξυπνης διαχείρισης στα κτίρια
  • Της χρήσης λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης στον οδοφωτισμό
  • Των φωτιστικών με αισθητήρες κίνησης σε δημόσιους χώρους

δ)         Την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας μέσω της εφαρμογής των τοπικών σχεδίων Αποκεντρωμένης Διαχείρισης των ΑΣΑ.

ε)           Τα έργα ορθολογικής διαχείρισης του πόσιμου ύδατος, τα φράγματα, τις υδατοδεξαμενές, τα έργα μείωσης διαρροής στα δίκτυα

στ)         Την επανάχρηση των προϊόντων επεξεργασίας από τις μονάδες βιολογικών καθαρισμών και πολλές άλλες πρωτοβουλίες με θετικό πρόσημο για το περιβάλλον.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως «το αμέσως επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για το κράτος, για τη πολιτεία και για την αυτοδιοίκηση στους τομείς αυτούς» και επισήμανε την ανάγκη να απαντήσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε αυτές τις προκλήσεις, «πειστικά, συγκεκριμένα, με εκατέρωθεν δεσμεύσεις, με έργο και όχι με ατέρμονους σχεδιασμούς, αποτελεσματικά και πάνω απ ’όλα εθνικά».

photo energeia 1photo energeia 2

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην εκδήλωση με θέμα «Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Η εφαρμογή του σε Δήμους και Περιφέρειες»

Γ. Πατούλης: «Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις πρέπει  να διασφαλίσει όχι μόνο τη διαφάνεια, αλλά και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών»

photo symvaseis 2photo symvaseis 1

Την ανάγκη να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες των Δήμων, στην κωδικοποίηση των διατάξεων για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην εκδήλωση με θέμα «Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Η εφαρμογή του σε Δήμους και Περιφέρειες» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη και το Ινστιτούτο Τοπικής Διακυβέρνησης και Καινοτόμων Πολιτικών.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Α.Σακελλαροπούλου και απεύθυναν χαιρετισμούς, μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη Ν.Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών Φ.Κατσίγιαννης, ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Τοπικής Διακυβέρνησης και Καινοτόμων Πολιτικών Π. Βλάχος. Παρέστησαν καθηγητές Πανεπιστημίου, έγκριτοι Νομικοί και πλήθος κόσμου.

Εστιάζοντας στον κίνδυνο της αδυναμίας εκτέλεσης έργων αλλά και απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, ο κ. Πατούλης επισήμανε τη σημασία προσαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου στις ιδιαιτερότητες των Δήμων και εξέφρασε τη βούληση της ΚΕΔΕ για συνεργασία με την κυβέρνηση, προς την κατεύθυνση αυτή.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των Δήμων και στην ανεπάρκεια σε τεχνικό προσωπικό, αδυναμίες οι οποίες, όπως ανέφερε, καθιστούν ανέφικτη ακόμη και τη συγκρότηση των γνωμοδοτικών οργάνων, δηλαδή των Επιτροπών που προβλέπονται από το άρθρο 221 του νόμου.

Παράλληλα τόνισε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο, παρά το γεγονός ότι είναι σε θετική κατεύθυνση «καθώς ενσωματώνει τη μέχρι σήμερα νομολογία των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων επί των θεμάτων που είχαν απασχολήσει τις Αναθέτουσες Αρχές, λόγω της ασάφειας των νόμων και των Κοινοτικών Οδηγιών», δεν συνοδεύτηκε από ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης της Εφαρμογής του.

Επιπρόσθετα χαρακτήρισε χρήσιμη και την καθιέρωση και ενίσχυση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληροφορικής και επικοινωνιών με σκοπό την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών, η οποία ενισχύεται και από την κατάργηση προσκόμισης σημαντικού αριθμού πιστοποιητικών και εγγράφων (δικαιολογητικών).

Η ΚΕΔΕ, σημείωσε ο κ. Πατούλης, έχει προτείνει την τροποποίηση κάποιων άρθρων τα οποία «δεν έρχονται σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, αλλά θα μπορούν να εφαρμοστούν και από τους Δήμους, όπως είναι η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων, όχι μόνο για την ανάθεση συμβάσεων τεχνικών έργων, αλλά και για τις υπηρεσίες και τις προμήθειες, αν λάβει κανείς υπ΄ όψιν του ότι υπάρχουν Δήμοι με ένα και δύο μόνον υπαλλήλους».  

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του εξέφρασε την ευχή «το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις να διασφαλίσει όχι μόνο τη διαφάνεια, αλλά και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα του Δημόσιου τομέα, τελικά προς όφελος της κοινωνίας και με στόχο την υπέρβαση της κρίσης και την ανάπτυξη της χώρας μας».  

Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Κραυγή αγωνίας από την Αυτοδιοίκηση -Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για τη χαμηλή απορροφητικότητα πόρων μέσω ΕΣΠΑ

 ΚΕΔΕ 7 11 2017

Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ουσιαστική εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στη διερεύνηση τρόπων αύξησης της απορροφητικότητας πόρων μέσω του ΕΣΠΑ

Με απόφαση του Δ.Σ. της η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να αναπτυχθεί ένας ειδικός μηχανισμός ο οποίος, με την ουσιαστική εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης, θα συμβάλει στην αύξηση της απορροφητικότητας πόρων μέσω του ΕΣΠΑ.

«Η Κυβέρνηση και το συναρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να μας απαντήσει υπεύθυνα για ποιο λόγο η απορροφητικότητα κονδυλίων  εξακολουθεί να είναι σε δραματικά χαμηλά επίπεδα. Η κραυγή αγωνίας της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εισακουστεί προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης που θα περιορίσουν το κύμα φυγής νέων ανθρώπων στο εξωτερικό».

Διαβάστε περισσότερα: Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Κραυγή αγωνίας από την Αυτοδιοίκηση -Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης...

Στην Κιβωτό του Κόσμου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης

Γ. Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας δοκιμάζονται» 

IMG 8043IMG 8084

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισκέφθηκε την Κιβωτό του Κόσμου και συγκεκριμένα το νέο κτίριο του οργανισμού που έχει αναλάβει τη φιλοξενία  500 παιδιών με τις μητέρες τους, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Πατέρα Αντώνιο, εμπνευστή και ιδρυτή της Κιβωτού.

Ο κ. Πατούλης περιηγήθηκε στους χώρους του κέντρου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα παιδιά αλλά και να παρακολουθήσει διάφορες δραστηριότητές τους.

Διαβάστε περισσότερα: Στην Κιβωτό του Κόσμου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ τη Τρίτη 7 Νοεμβρίου στις 10 π.μ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη 7 Νοεμβρίου  στις 10 το πρωί στα γραφεία της Ένωσης (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8,  3ος όροφος).

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν θέματα που αφορούν στην προετοιμασία και οργάνωση του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ το οποίο θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα, 30/11 – 2/12/2017

Επιπλέον θα γίνει παρουσίαση της πρότασης της ΚΕΔΕ για τη διάθεση πόρων του ΕΣΠΑ με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των Δήμων, ενώ θα ανακοινωθούν  πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση επιπρόσθετων κονδυλίων για τη συνολική κάλυψη πληρωμών του Μέτρου 13. Το Μέτρο αφορά στην «Εξισωτική Αποζημίωση» της νέας Προγραμματικής Περιόδου.

Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Συνέδριο της ΠΟΠ –ΟΤΑ

IMG 7862

Γ. Πατούλης:  Πάγιο αίτημά μας να μπει τέλος στο καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων στην καθαριότητα - Αιρετοί και εργαζόμενοι στους δήμους θα πορευτούμε μαζί στην προσπάθεια αναδόμησης της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

Στην αναγκαιότητα συνεργασίας αιρετών και δημοτικών υπαλλήλων προκειμένου να επιλυθούν σημαντικά εργασιακά προβλήματα και να επέλθει ο μετασχηματισμός του Κράτους σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της ομιλία του στο 25ο τακτικό Συνέδριο που οργανώνει σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ -ΟΤΑ).

Διαβάστε περισσότερα: Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Συνέδριο της ΠΟΠ –ΟΤΑ

Οι προοπτικές του Τουρισμού Υγείας στο επίκεντρο του Συνεδρίου του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας στο Βουκουρέστι

photo voukouresti 1

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ και του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας: «Στόχος μας η ανάδειξη της Ελλάδας ως αξιόπιστου και ελκυστικού προορισμού Τουρισμού Υγείας, για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας και την τόνωση των τοπικών αγορών»

Την πεποίθηση πως η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου των χωρών, με πολλαπλά οφέλη για τις εγχώριες οικονομίες αλλά και την τοπική ανάπτυξη, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας καθώς και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών Γ.  Πατούλης.

Διαβάστε περισσότερα: Οι προοπτικές του Τουρισμού Υγείας στο επίκεντρο του Συνεδρίου του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού...

Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την απλή αναλογική στο insider.gr

"Θέλουμε απλή λογική στη λειτουργία του Κράτους, κι όχι απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης"

Ως Κ.Ε.Δ.Ε. έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θεωρούμε λανθασμένη την λογική που προωθεί η Κυβέρνηση, ότι τάχα η υιοθέτηση της απλής αναλογικής θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και στην ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας.

Αυτό είναι 100% λάθος. Πουθενά στον κόσμο δεν συνιστά μεταρρύθμιση η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Αυτή τη στιγμή το πραγματικό πρόβλημα της χώρας και ιδιαίτερα της αυτοδιοίκησης, δεν είναι το σύστημα ανάδειξης των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, αλλά η ανάγκη να υπάρξει μια πραγματική, ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα: Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την απλή αναλογική στο insider.gr

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.E: Ως εδώ. Δεν θα πληρώσουν τα νησιά και οι τοπικές κοινωνίες την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής της Κεντρικής Κυβέρνησης

H σημερινή παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Βουλή, στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για το μεταναστευτικό, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι το Κεντρικό Κράτος στερείται ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το αρμόδιο υπουργείο αρνείται να αποδεχθεί ότι είναι υπεύθυνο για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, που αποτελούν τόπους πρώτης υποδοχής των αυξημένων προσφυγικών ροών.

Δεν εξήγησε για ποιο λόγο δεν αξιοποιεί τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραμένουν αδιάθετα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Χρήματα που αν είχαν αξιοποιηθεί θα βελτίωναν τις σημερινές άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής. Συνθήκες που δεν μας τιμούν ούτε ως οργανωμένο Κράτος αλλά ούτε και ως λαό.

Επέρριψε αδικαιολόγητα ευθύνες στους Δημάρχους των νησιών μας, όταν γνωρίζει καλά ότι οι ίδιοι και οι τοπικές κοινωνίες είναι οι μόνοι που έχουν ανταποκριθεί, παρά την έλλειψη πόρων και μέσων, στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με ευθύνη του υπουργείου οι Δήμαρχοι των νησιών βρίσκονται σήμερα σχεδόν μόνοι απέναντι στο πρόβλημα, ενώ καλούνται να διαχειριστούν την δικαιολογημένη αγανάκτηση των τοπικών τους κοινωνιών. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί. Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην επιρρίπτει ευθύνες στους Δημάρχους, για να δικαιολογήσει τη δική του ανεπάρκεια.

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη με την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Αν. Μπομπολάκη

Γ. Πατούλης: Απαιτείται ένα Εθνικό Σχέδιο και μια συγκεκριμένη πολιτική για τα ζώα προκειμένου η χώρα μας να μπει στην τροχιά των χωρών που έχουν υψηλό φιλοζωικό επίπεδο»

photo filozoiki

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Αν. Μπομπολάκη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Τσιρώνη για τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς.

Διαβάστε περισσότερα: Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη με την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και...

Στο πρώτο συνέδριο του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

IMG 5120

Γ. Πατούλης: Η αυτοδιοίκηση μέσα από πρωτοβουλίες όπως η δικτύωση και η διαδημοτική συνεργασία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για «Βιώσιμες Πόλεις»

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει μάχη καθημερινά προκειμένου να διαμορφωθούν Ολοκληρωμένες Τοπικές Στρατηγικές για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των πόλεων. Μέσα από πρωτοβουλίες όπως η δικτύωση και η διαδημοτική συνεργασία δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας σε τοπικό επίπεδο».

Διαβάστε περισσότερα: Στο πρώτο συνέδριο του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

Πρόταση για κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ εντός του 2018

patoulis agorastos

Κοινή δήλωση Γ. Πατούλη και Κ. Αγοραστού: Πρώτος και Δεύτερος Βαθμός Αυτοδιοίκησης συνεργαζόμαστε στενά για την από κοινού επίλυση των προβλημάτων μας

Η διοργάνωση κοινού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)  και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) προγραμματίζεται για το 2018.

Η σχετική πρόταση διαμορφώθηκε από την κοινή ομάδα εργασίας ΚΕΔΕ –ΕΝΠΕ η οποία συνεδρίασε χθες Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών.

Διαβάστε περισσότερα: Πρόταση για κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ εντός του 2018

Τις θέσεις της ΚΕΔΕ σχετικά με το υπαίθριο εμπόριο κατέθεσε ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Γ. Πατούλης: Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία η κυβερνητική απόφαση ανάθεσης της αρμοδιότητας του υπαίθριου εμπορίου στις Περιφέρειες και όχι στους δήμους 

IMG 4592

Την έντονη δυσαρέσκεια του για τη μη αποδοχή των προτάσεων και των παρατηρήσεων του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ σχετικά με το υπαίθριο εμπόριο, εξέφρασε ο  Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξωκοινοβουλευτικών προσώπων της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. 

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, με αφορμή της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», επισήμανε ότι το «επίμαχο νομοσχέδιο χαρίζει στην Ελλάδα μια μοναδική πρωτοτυπία. Να μην αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου, η δραστηριότητα του υπαιθρίου εμπορίου».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης, αφού ανέφερε ότι «είναι σαφής για άλλη μια φορά η πρόθεση της Κυβέρνησης για απαξίωση του Πρώτου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναρωτήθηκε «σε ποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα η υπόθεση του υπαιθρίου εν γένει εμπορίου εκφεύγει της αρμοδιότητας του τοπικού Δήμου και εκτείνεται σε επίπεδο Περιφέρειας;»

«Για μας, δεν είναι υπερτοπικής, αλλά τοπικής σημασίας η ευθύνη και αρμοδιότητα για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου, στάσιμου και πλανόδιου. Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα νομοθετικής πρωτοβουλίας όπου η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού αντιμετωπίζεται εχθρικά, κόντρα ακόμη και στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αυτοτέλειας, της εγγύτητας και της επικουρικότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων αναφερόμενος σε συγκεκριμένα άρθρα υπογράμμισε ότι στο άρθρο 8, αρμόδια αρχή για την χορήγηση άδειας στις περιφέρειες Αττικής και μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης είναι το οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αρμόδια αρχή για την έκδοση νέων αδειών Λαϊκών Αγορών είναι οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Με βάση τη σχετική πρόβλεψη στο 70% περίπου των Λαϊκών Αγορών της χώρας οι δήμοι δε θα έχουν ουδεμία αποφασιστική αρμοδιότητα», γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «παράλογο κι απαράδεκτο».

Ο Γ. Πατούλης, αφού διατύπωσε τη συνολική αντίθεση της ΚΕΔΕ επί συγκεκριμένων διατάξεων, κατέθεσε το συγκεκριμένες προτάσεις και ζήτησε να υπάρξουν σχετικές τροποποιήσεις και διορθώσεις. 

 

Επισυνάπτεται η τοποθέτηση του Προέδρου  

Πρόσκληση Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη προς τους δημάρχους της χώρας να συνυπογράψουν τη διακήρυξη για την προώθηση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Γ. Πατούλης:  Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για τη διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας – Είναι σημαντικό να την υπογράψουν τα Δημοτικά Συμβούλια όλης της χώρας

Για την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να προωθήσει το θεσμό της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ενημερώνει με επιστολή του τους δημάρχους όλης της χώρας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Αφού τους ενημερώνει για την κοινή διακήρυξη η οποία υπεγράφη μεταξύ ΚΕΔΕ και δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, επισημαίνει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο για τη διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Ο Γ. Πατούλης τονίζει στη συνέχεια ότι «Με σκοπό την ενίσχυση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας σας καλώ να θέσετε προς ψήφιση στο Δημοτικό σας Συμβούλιο το κείμενο της διακήρυξης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της υπογραφής της, από όλους τους Δήμους της χώρας».

 

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της σχετικής επιστολής

Την Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, με αφορμή τους 23ους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «PyeongChang 2018» που θα πραγματοποιηθούν στη Νότια Κορέα, υπεγράφη στην Αρχαία Ολυμπία από την ΚΕΔΕ και το Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας, κοινή διακήρυξη για την προώθηση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Μέσα από τη σχετική διακήρυξη, την οποία και σας επισυνάπτουμε, αναλαμβάνουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού πρωτοβουλίες που προωθούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο βασικά ολυμπιακά ιδεώδη όπως ο διάλογος, η συμφιλίωση, η αμοιβαία κατανόηση, η αλληλεγγύη και η ειρήνη.

Με σκοπό την ενίσχυση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας σας καλώ να θέσετε προς ψήφιση στο Δημοτικό σας Συμβούλιο το κείμενο της διακήρυξης, προκειμένου, να επιτευχθεί ο στόχος της υπογραφής της, από όλους τους Δήμους της χώρας.

Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εργάζομαι προκειμένου να αναπτυχθεί ένα κίνημα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία το οποίο θα εξελιχθεί σε Παγκόσμιο Δίκτυο. Προς αυτή τη κατεύθυνση σημαντική θα είναι και η στήριξη των ομογενών οι οποίοι έχουν δεσμευθεί για την προώθηση της διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Επιπλέον αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προκειμένου η Ολυμπιακή Εκεχειρία να τεθεί σε Διεθνείς Οργανισμούς και να καθιερωθεί ως σύγχρονος θεσμός παύσης των εχθροπραξιών.

Εγώ προσωπικά και οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, στο Κογκρέσο, στα Ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, κοινοποιούμε τη σχετική μας απόφαση προκειμένου διαδοθεί το μήνυμα και να οργανωθεί ένα «κίνημα υπογραφών για την Ολυμπιακή Εκεχειρία».

Η απόφαση της υπογραφής της διακήρυξης από το Δημοτικό σας Συμβούλιο, θα πρέπει να αποσταλεί στην ΚΕΔΕ μέσω του E-mail: [email protected]kedke.gr , προκειμένου να συμπεριληφθεί στο κατάλογο των φορέων που υπογράφουν τη διακήρυξη. 

Στην τελετή παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

Γ. Πατούλης: «Από την Αθήνα, το λίκνο του πολιτισμού και τη μητέρα της δημοκρατίας, το ολυμπιακό φως θα στείλει τη λάμψη του σε όλο τον κόσμο, μαζί με τα διαχρονικά μηνύματα του» 

 

floga2floga3

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης παραβρέθηκε στην τελετή παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Pyeongchang 2018», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«H Aθήνα σήμερα υποδέχτηκε την ολυμπιακή φλόγα σε μία ιδιαίτερα συγκινητική τελετή. Από εδώ την πρωτεύουσα της Ελλάδας, το λίκνο του πολιτισμού και τη μητέρα της δημοκρατίας, το ολυμπιακό φως θα στείλει τη λάμψη του σε όλο τον κόσμο, μαζί με τα διαχρονικά μηνύματα του.

Ενωμένοι εκπέμπουμε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα ότι πρέπει να διατηρηθούν ως κόρη οφθαλμού τα ολυμπιακά ιδεώδη, όπως ο ανθρωπισμός, η ειρήνη, η αλληλεγγύη και η αμοιβαία κατανόηση.

Η Αθήνα μαζί με την Αρχαία Ολυμπία, όπου πρόσφατα με πρωτοβουλία μας, υπεγράφη μία ιστορική διακήρυξη για την ενίσχυση του θεσμού της ολυμπιακής εκεχειρίας, είναι οι πόλεις όπου χτυπά η καρδιά των ολυμπιακών αξιών, πάνω στις οποίες πρέπει να «πατήσουμε» για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας με σύγχρονο πρόσωπο που θα συμβάλλει στη μεταλαμπάδευση πρωτοπόρων ιδεών και καινοτόμων πρωτοβουλιών». 

floga311017

floga4

Πρόταση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για καθιέρωση ειδικού τέλους υπέρ των Δήμων, από τα έσοδα από τους Αρχαιολογικούς Χώρους

Γ. Πατούλης: «Μέρος των εισπράξεων από τους Αρχαιολογικούς Χώρους πρέπει να πηγαίνουν στους Δήμους για ανταποδοτικές υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών. Μονόδρομος για την ανάπτυξη είναι η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

 

Την πρόταση να καθιερωθεί ειδικό τέλος υπέρ των Δήμων από τα έσοδα που εισπράττει το κράτος από την επισκεψιμότητα στους Αρχαιολογικούς Χώρους, υπέβαλλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στην Αρχαία Ολυμπία.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη ένα μέρος των χρημάτων  που εισπράττονται από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία σε όλη την χώρα να διατίθεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού αφενός για την ανάδειξή τους.

Αφετέρου να αξιοποιηθούν, όπως ανέφερε, για την τουριστική προβολή των Δήμων αλλά και για παρεμβάσεις και υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών αλλά και θα βελτιώσουν την εικόνα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων.

Η νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ θα επεξεργαστούν τη συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να πάει προς ψήφιση στο επικείμενο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ένωσης, που θα γίνει στα Ιωάννινα, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

« Το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να αντιληφθεί πως ήρθε επιτέλους η ώρα, ένα μέρος από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων να πηγαίνουν στην Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, για ανταποδοτικές υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών. Κατέθεσα τη συγκεκριμένη πρόταση με στόχο οι Δήμοι, αξιοποιώντας μέρος των εισπράξεων, να έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε εργασίες ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτεια τους αλλά και να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις κοινωφελούς χαρακτήρα.

Στο ετήσιο συνέδριό μας, στα τέλη Νοεμβρίου, θα ζητήσουμε από την πολιτεία να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση ειδικού τέλους υπέρ των Δήμων από τις εισπράξεις των Αρχαιολογικών Χώρων.

Είναι ανάγκη να καταλάβει η κεντρική διοίκηση πως πρέπει να μπει ένα τέλος στο συγκεντρωτικό κράτος και να δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές με στόχο την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών με θέμα «Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση»

Γ. Πατούλης:  «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινής γνώμης για την άρση των έμφυλων στερεοτύπων» 

photo isotita 3

Την πεποίθηση πως μία δημοκρατική κοινωνία πραγματώνεται μέσα από την ίση συμμετοχή στην πολιτική ζωή γυναικών και ανδρών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας το Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών με θέμα «Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση», που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Στο Συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χ. Καλογήρου, o Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Σγουρός, η Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της ΕΝΠΕ Φ. Βρύνα και η Γ.Γ Ισότητας των Φύλων Φ. Κούβελα. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο Μ.Βορίδης εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΝΔ, η Ζ. Δημαδάμα, εκπροσωπώντας την επικεφαλής της ΔΗΣΥ, η Δ. Μανωλάκου, εκπροσωπώντας τον ΓΓ του ΚΚΕ, η Δ. Χαλκίδη, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ και η Ε. Στεφοπούλου, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του Ποταμιού.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και όλες και πρόσθεσε πως για τη διασφάλισή του, δεν απαιτείται μόνο η νομική αναγνώρισή του, αλλά και η εφαρμογή του σε όλους τους τομείς της ζωής: τον πολιτικό, τον οικονομικό, τον κοινωνικό και τον πολιτιστικό.

 Σε αυτή την κατεύθυνση υπογράμμισε πως «το θέμα της ισότητας αποτελεί πρωταρχικό στόχο στην πολιτική μας ατζέντα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ως μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών και με την ιδιότητά μου του Αντιπροέδρου, ασπάζομαι και προσυπογράφω τις θεμελιώδεις προτεραιότητες του Συμβουλίου για την ισότητα. Θεωρούμε και εκτιμούμε ότι θα πρέπει να αναληφθούν περαιτέρω δράσεις στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο, με πρωταρχική την πολιτική δέσμευση. Η ισότητα των φύλων πρέπει να ενσωματώνεται σε όλες τις πολιτικές, τις νομοθεσίες, τις δραστηριότητες και τους προϋπολογισμούς».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως οι επικεφαλείς των αυτοδιοικητικών αρχών πρέπει να διασφαλίσουν την ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες των δήμων μας, του κάθε πολίτη, γυναίκας ή άνδρα, αλλά και να συνδράμουν ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και να επιτευχθεί η οικονομική αυτονόμησή τους.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, σημαντική είναι και η ευθύνη της πολιτείας η οποία θα πρέπει να λάβει μέτρα «που θα συμβάλλουν στην συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, μέσω ευέλικτων μορφών εργασίας αλλά και διαθέτοντας στους δημότες μας άρτιες υπηρεσίες φύλαξης, προσιτές και προσβάσιμες για όλους, υψηλού ποιοτικού επιπέδου».

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινής γνώμης για την άρση των έμφυλων στερεοτύπων, στηρίζοντας τις γυναίκες και άνδρες πολίτες, με σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και κατέληξε τονίζοντας πως θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. 

photo isotita 1photo isotita 2Ο