platforma diorthosis tm akiniton pros ota s covid 19 kede s1 Πρόσβαση Δήμων Ψηφιακή Πλατφόρμα Καταγραφής Αναγκών ΟΤΑ

Γενικές Συνελεύσεις

Με μεγάλη πλειοψηφία απέρριψε η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» ως βάση διαλόγου με το Υπουργείο Εσωτερικών

VAR 8063

Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Λέμε ναι στο διάλογο αλλά για μεταρρυθμίσεις ουσίας. Δε θα επιτρέψουμε την απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης και τη διάλυση των δήμων μας

Κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ -ΕΝΠΕ αύριο Παρασκευή 11 Μαΐου παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και εκπροσώπων των κομμάτων

Το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης Ι» δεν μπορεί να αποτελέσει  βάση για συζήτηση με το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ με ψήφισμά της.

Διαβάστε περισσότερα: Με μεγάλη πλειοψηφία απέρριψε η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» ως βάση...

H ανάπτυξη θα έλθει με την Αποκέντρωση - «Κόκκινο» στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης I” από το Γ. Γ. του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (C.E.M.R.) Frederic Vallier στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

IMG 8626

Η απλή αναλογική αποτελεί παγίδα, η κυβέρνηση χρειάζεται να λειτουργήσει με σύνεση, εκτός αν ο στόχος της είναι να αποδυναμωθούν οι δήμοι

Οι χώρες της ΕΕ με τις καλύτερες επιδόσεις σε οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο και σε επίπεδο ευημερίας, εκείνες που έχουν προχωρήσει σε ουσιαστική αποκέντρωση

Ξεκάθαρη θέση κατά του περιεχομένου του νομοσχεδίου Κλεισθένης 1 πήρε ο Γ. Γ. του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (C.E.M.R.) Frederic Vallier, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Διαβάστε περισσότερα: H ανάπτυξη θα έλθει με την Αποκέντρωση - «Κόκκινο» στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης I” από το Γ. Γ. του...

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Ενωμένη η Αυτοδιοίκηση λέει ένα περήφανο και μεγαλοπρεπές ΟΧΙ στη διάλυση των Δήμων, στο χάος και την ακυβερνησία. Τέλη Ιουνίου η ΚΕΔΕ καταθέτει σχέδιο Νόμου με όλες τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης»

IMG 1874

Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη τη χώρα για το νομοσχέδιο

Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ με αντικείμενο το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι»

Παρέμβαση του Γ.Γ. του CEMR Frederic Vallier : Παγίδα η απλή αναλογική. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει ένα σύστημα που μπορεί να οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους

Με ένα ηχηρό «ΌΧΙ» στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» για τη διοικητική μεταρρύθμιση απαντά σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση από την μια άκρη της Ελλάδος ως την άλλη στο σχέδιο διάλυσης των Δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών, διαμήνυσε ο Γ. Πατούλης στην ομιλία του κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Διαβάστε περισσότερα: Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Ενωμένη η Αυτοδιοίκηση λέει ένα περήφανο και μεγαλοπρεπές ΟΧΙ στη...

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ την Πέμπτη 10 Μαΐου και ώρα 11.00 π.μ. στο ξενοδοχείο Κάραβελ με αντικείμενο το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι»

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Η αλλαγή του συνόλου του περιεχομένου του νομοσχεδίου είναι ο μοναδικός μας στόχος, μέσα από την έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Κυβέρνηση»

Τοποθετήσεις του Γ. Γ. του C.E.M.R. Frederic Vallier και της Προέδρου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Gudrun Mosler-Törnström

Η ΚΕΔΕ συγκαλεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 10 Μαΐου και ώρα 11.00 π.μ. στο ξενοδοχείο Κάραβελ, με αντικείμενο τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με τις δράσεις που θα αναλάβει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι», που αφορά στη Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Διαβάστε περισσότερα: Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ την Πέμπτη 10 Μαΐου και ώρα 11.00 π.μ. στο ξενοδοχείο Κάραβελ με...

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Ξεκινάμε μία μάχη που το τέλος της θα βρει ισχυρότερη την Αυτοδιοίκηση. Από αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς»

Η μεταρρύθμιση του κράτους είναι εθνική υπόθεση

 

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ. Ήρθε η ώρα της Αυτοδιοίκησης

Το μήνυμα ότι η Αυτοδιοίκηση θα προχωρήσει με ωριμότητα, ενότητα και σύνθεση προκειμένου να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε από τη Συνέλευση, η ΚΕΔΕ καλεί τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλία προκειμένου να προχωρήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στη βάση όμως συγκεκριμένων και επεξεργασμένων κυβερνητικών προτάσεων.

«Η μεταρρύθμιση είναι εθνική υπόθεση. Η ΚΕΔΕ θα ανταποκριθεί με συνέπεια στην ιστορική της ευθύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Παράλληλα, τα μέλη της Συνέλευσης υπό τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ πραγματοποίησαν πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου επεδίωξαν να συναντήσουν τον αρμόδιο υπουργό Π. Σκουρλέτη.

Ωστόσο ο κ. Σκουρλέτης αν και είχε ενημερωθεί εγκαίρως για το αίτημα συνάντησης, επικαλούμενος το πολυάριθμο της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ αρνήθηκε να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου και αποχώρησε.

Τη στάση του υπουργού καταδικάζει στο σχετικό ψήφισμα η πλειοψηφία των αιρετών υποστηρίζοντας ότι «η άρνηση του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να συναντηθεί σήμερα με την αντιπροσωπεία  των Δημάρχων από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί  τον ουσιαστικό διάλογο για την Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης.

 

Ο Π. Σκουρλέτης δε γύρισε την πλάτη στην ΚΕΔΕ, αλλά τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες που ως αιρετοί εκπροσωπούμε.

Καταδικάζουμε τη στάση του η οποία είναι προσβλητική και απαξιωτική, απέναντι στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

 

Επισυνάπτεται αναλυτικά το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ με θέμα την αλλαγή του Καλλικράτη, την Δευτέρα 3 Απριλίου στην Αθήνα

Μέσα από την ενότητα και τη σύνθεση διεκδικούμε μια ουσιαστική  Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου και ώρα 10.00 π.μ συγκαλείται Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε., στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Τιτάνια, Πανεπιστημίου 52).

Στη Συνέλευση θα αποφασισθούν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού στο πλαίσιο της διενέργειας του εθνικού διαλόγου με την Κυβέρνηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση, με στόχο να ανταποκριθεί στην ιστορική της ευθύνη, συμβάλλοντας δημιουργικά στην αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους.

Οι εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης θα ανοίξουν με εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.

Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Ανοιχτή επιστολή ενότητας, εγρήγορσης και αγωνιστικότητας του Προέδρου της ΚΕΔΕ στους αιρετούς Πρώτου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ:  Αναγκαίο να δώσουμε όλοι δυναμικό παρόν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. στις 3 Απριλίου, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας της Αυτοδιοίκησης

 

Ανοιχτή επιστολή προς τους αιρετούς Πρώτου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την οποία τους καλεί να δώσουν το παρόν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στην Αθήνα, απέστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Στη Συνέλευση, επισημαίνει ότι θα αποφασιστούν δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού στο πλαίσιο της διενέργειας του εθνικού διαλόγου με την Κυβέρνηση για την αλλαγή του Καλλικράτη και υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο οι αιρετοί Πρώτου Βαθμού να στείλουν μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι στη Κυβέρνηση.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ιστορική ευθύνη να συμβάλει δημιουργικά στην αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους. Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού και οι αιρετοί εκπρόσωποι του θεσμού που υπηρετούμε, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση. Καλούμαστε να συμμετάσχουμε με θέσεις και προτάσεις σε έναν διάλογο, που στόχο έχει την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης και υπογραμμίζει ότι «στο διάλογο αυτό η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συμμετέχει με τεκμηριωμένες θέσεις, αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων δύο Συνεδρίων,  σε Βόλο και Θεσσαλονίκη».

Ο Πρόεδρος καλεί τους αιρετούς πάνω από κόμματα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες να υπηρετήσουν το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, στις 10 π.μ. στο Ξενοδοχείο Τιτάνια.

Ακολουθεί παρακάτω το κείμενο της επιστολής:

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού και οι αιρετοί εκπρόσωποι του θεσμού που υπηρετούμε, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση.

Καλούμαστε να συμμετάσχουμε με θέσεις και προτάσεις σε έναν διάλογο, που στόχο έχει την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Στο διάλογο αυτό η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συμμετέχει με τεκμηριωμένες θέσεις , αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων δύο Συνεδρίων μας, σε Βόλο και Θεσσαλονίκη.

Ο στόχος μας όσον αφορά το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης είναι κοινός. Είναι

 • η δημιουργία ενός ευέλικτου Κράτους που θα βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες του πολίτη και στα ζητήματα της καθημερινότητάς του
 • η μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, με βάση τις αρχές της εγγύτητας , της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας
 • η ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας του τοπικού κοινωνικού κράτους από την Αυτοδιοίκηση
 • η διασφάλιση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της λειτουργικής μας αυτοτέλειας
 • η αναβάθμιση της καταστατική θέσης των αιρετών του θεσμού μας

Η επίτευξη του στόχου αυτού μας  αφορά όλους, μας ενώνει όλους.

Πάνω από κόμματα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ένας στόχος που υπηρετεί το συμφέρον των τοπικών μας κοινωνιών.

Είναι σημαντικό να προχωρήσει μια Μεταρρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν οι ίδιες για το μέλλον τους.

Με βάση τα παραπάνω είναι κρίσιμης σημασίας  η παρουσία σου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε., που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, στις 10 π.μ. , στο Ξενοδοχείο Τιτάνια.

Στη Συνέλευση αυτή θα αποφασίσουμε τις δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε ως Αυτοδιοίκηση Α ΄Βαθμού στο πλαίσιο της διενέργειας του εθνικού διαλόγου με την Κυβέρνηση  για την αλλαγή του Καλλικράτη.

Σε καλώ να δώσεις το παρόν στις εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Ε., ώστε μέσα και από την δική σου παρουσία, να στείλουμε σε κάθε κατεύθυνση το μήνυμα της ενότητας και αποφασιστικότητας της Αυτοδιοίκησης  να ανταποκριθεί στην ιστορική της ευθύνη , συμβάλλοντας δημιουργικά στην αλλαγή  του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους.

Φιλικά

Γιώργος Πατούλης

Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Δήμαρχος Αμαρουσίου

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com

Γενική Συνέλευση των ΠΕΔ Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, αύριο Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 17:00 με αντικείμενο τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού επί της προωθούμενης Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ολοκληρώνεται ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποίησε η ΚΕΔΕ σε όλη την Ελλάδα με πρωτοβουλία του Προέδρου Γ. Πατούλη,  πριν την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 3 Απριλίου

 

 

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα με αντικείμενο τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού επί της προωθούμενης Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ΚΕΔΕ αύριο, Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 και ώρα 17:00 διοργανώνει στο Ξενοδοχείο Τιτάνια, (Πανεπιστημίου 52) Γενική Συνέλευση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

 

Στόχος των συναντήσεων είναι να υπάρξει διάλογος μεταξύ των αιρετών και να προσδιοριστεί το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα πρέπει να αναληφθούν απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές που περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τον τόπο τους.

 

Η Γενική Συνέλευση θα ξεκινήσει με εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Αλ. Τσίπρα και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου

«Η παρατεταμένη κρίση, οι τεράστιες περικοπές πόρων και οι συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις απειλούν με κατάρρευση τους δήμους της χώρας», τονίζει ο κ. Πατούλης

 

Σε υλοποίηση απόφασης της πρόσφατης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος Γ. Πατούλης, ζητά με επιστολές που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και σε όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, ξεχωριστές συναντήσεις προκειμένου να ενημερωθούν για όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, απειλούν με κατάρρευση την ομαλή λειτουργία των δήμων της χώρας και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

 

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολές που απέστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, στον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά, τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη ζητά άμεσα συνάντηση μαζί τους προκειμένου, αφενός το Προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Διοικητικού Συμβουλίου της να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους για το σύνολο των ζητημάτων που υπάρχουν στην Αυτοδιοίκηση και αφετέρου να ενημερωθούν για τις θέσεις και τη στάση των κομμάτων, τόσο απέναντι στα προβλήματα που απασχολούν τους δήμους, όσο και γενικότερα απέναντι στο θεσμό.

 

Ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι «η παρατεταμένη κρίση που πλήττει τη χώρα μας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο συνεχίζει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων της χώρας.

Οι δήμοι αγωνίζονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και με τεράστιες περικοπές πόρων να ανταποκριθούν στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

Οι οικονομικές περικοπές σε συνδυασμό με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις, έχουν ως συνέπεια οι δήμοι της χώρας να απειλούνται με κατάρρευση».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει ότι λόγω αυτών των σοβαρών προβλημάτων συγκλήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 6 Ιουλίου, στην οποία οι αιρετοί  «προσδιορίσαμε μία σειρά από συγκεκριμένα θέματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν ομαλά οι δήμοι».

«Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ,  θεωρώ αναγκαίο να πραγματοποιηθεί άμεσα μια συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε ως Προεδρείο μαζί με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και να σας καταθέσουμε τις απόψεις και προτάσεις μας για το σύνολο των ζητημάτων που υπάρχουν στην Αυτοδιοίκηση.

Για μας θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο και εποικοδομητικό να γνωρίζουμε τις θέσεις σας και τη στάση σας, τόσο απέναντι στο προβλήματα που μας απασχολούν, όσο και γενικότερα απέναντι στο θεσμό».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com

Για τις 6 Ιουλίου ορίστηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ

Γ. Πατούλης: Στόχος μας είναι η έκτακτη γενική συνέλευση να έχει μεγάλη συμμετοχή, ουσιαστικό και παραγωγικό χαρακτήρα

 

Για τις 6 Ιουλίου ορίστηκε η αναβληθείσα έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ. Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, έγινε δεκτή η εισήγηση του προέδρου Γιώργου Πατούλη η έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία αναβλήθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει δοθεί ακόμη προς διαβούλευση το νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αναμένεται να δοθεί στο μεταξύ στη δημοσιότητα, να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Ιουλίου.

Τα θέματα που τεθούν προς συζήτηση αφορούν στα εξής ζητήματα:

 • Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τα οξυμένα και συσσωρευμένα την τελευταία εξαετία προβλήματα  των δήμων καθώς και η εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων, που, όπως τονίζουν οι αιρετοί στοχοποιούν τόσο την Αυτοδιοίκηση ως θεσμό, όσο και τα αιρετά όργανά της αναφορικά με την καταστατική τους θέση.
 • Η μεταρρύθμιση Κράτους – Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του διαλόγου που μόλις άνοιξε για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά την έκτακτη γενική συνέλευση αναμένεται να κατατεθεί ο πρώτος προβληματισμός των αιρετών, για το ρόλο του θεσμού στο δρόμο εξόδου από την κρίση και την εφεξής λειτουργία του στο πλαίσιο ενός αποκεντρωμένου κράτους και μιας Αυτοδιοίκησης με αναβαθμισμένο ρόλο, διοικητικά και οικονομικά αυτοδύναμης, με σύγχρονες και αποτελεσματικές δομές και υπηρεσίες στην υπηρεσία των πολιτών.

«Στόχος μας, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, είναι η έκτακτη γενική συνέλευση να έχει μεγάλη συμμετοχή, ουσιαστικό και παραγωγικό χαρακτήρα, τόσο για τα προβλήματα που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία και βιωσιμότητα των δήμων, που είναι απόρροια της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης και των συνεχόμενων μέτρων και περικοπών που έχουν υποστεί οι δήμοι, όσο και για τη μεταρρύθμιση Κράτους – Αυτοδιοίκησης.

Εμείς ως ΚΕΔΕ έχουμε συγκεκριμένες απόψεις και επεξεργασμένες θέσεις για το ποια Αυτοδιοίκηση οραματιζόμαστε και διεκδικούμε και οι οποίες  καταγράφονται σε σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Θεωρώ λοιπόν ότι η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 6 Ιουλίου, αποτελεί ευκαιρία προκειμένου οι αιρετοί της χώρας να καταθέσουν έναν πρώτο προβληματισμό στο πλαίσιο του διαλόγου που άνοιξε σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com

Αναβολή της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Ε

Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. είχε αποφασίσει στην τελευταία του συνεδρίαση να προχωρήσει στη διενέργεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για την προσεχή Πέμπτη 23 Ιουνίου, προκειμένου σε αυτήν να συζητηθεί τόσο το περιεχόμενο του «νομοσχεδίου- σκούπα» που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις), όσο και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία στην Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού από την ψήφιση και εφαρμογή πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων.

 

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις που λάβαμε τις προηγούμενες ημέρες από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι θα δοθεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ως το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας το προσχέδιο του «νομοσχεδίου – σκούπα»,  αυτό τελικά δεν έγινε.

 

Με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μη παράδοση του προσχεδίου, αναβάλλεται η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη.

 

Η νέα ημερομηνία θα αποφασισθεί στο αυριανό Δ.Σ., που θα πραγματοποιηθεί στις 3 μ.μ. στα γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

 

 

Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Ενωμένοι διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα μας – Αν κριθεί αναγκαίο θα επιλέξουμε το δρόμο της σύγκρουσής για την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών

ΚΕΔΕ ΓΣ«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενωμένη σε ένα αρραγές μέτωπο θα διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά της, με στόχο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταρρύθμιση του κράτους. Ωστόσο δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με όλες εκείνες τις δυνάμεις που επιδιώκουν την υποβάθμιση του ρόλου και του έργου της».  Με αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης έκλεισε τις εργασίες Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των δημάρχων.

Κατά τη συνέλευση κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις από όλες τις παρατάξεις οι οποίες, όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης, κατεγράφησαν και θα αποτελέσουν τη βάση γα ένα κοινό κείμενο θέσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων το οποίο η ΚΕΔΕ θα ζητήσει να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο σκούπα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το τελικό κείμενο θα εγκριθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διαμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις πως σε περίπτωση που τα αιτήματα μας δε γίνουν αποδεκτά θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δε θα στραφούν σε βάρος των πολιτών.

«Η Αυτοδιοίκηση έχει ωριμάσει», επισήμανε ο Γ. Πατούλης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού είναι μία γροθιά και αν κριθεί αναγκαίο θα υπερασπιστεί δυναμικά τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Θα είμαστε σε εγρήγορση».

Παράλληλα το Προεδρείο της ΚΕΔΕ μαζί με τους επικεφαλής των παρατάξεων θα επιδιώξουν συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα ζητήματα που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση, ενώ θα ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και  των  πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο Πρόεδρος της ΠΟΕ –ΟΤΑ Ν. Τράκας, ο Πρόεδρος της ΠΟΠ -ΟΤΑ Μ. Δαρδαμάνης, ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κ. Βαρθαλίτης, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλος, οι επικεφαλής των παρατάξεων και πλήθος δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που είναι μέλη της Γενικής Συνέλευσης. Τις εργασίες παρακολούθησε και ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός της ΝΔ Χ. Αθανασίου.

 Δείτε λεπτομέρειες από τη συνεδρίαση εδώ  

Έκτακτη γενική συνέλευση δημάρχων δρομολογεί η ΚΕΔΕ για τις προωθούμενες από το ΥΠΕΣΔΑ ρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -Γ. Πατούλης: Αν δε ληφθούν υπόψη οι προτάσεις μας θα εξετάσουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση την περαιτέρω στάση μας

DS 1 6 16Στη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης δημάρχων προχωρά η ΚΕΔΕ  με αντικείμενο τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μετά από εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση  όρισε ως ενδεικτική ημερομηνία σύγκλισης την 13η Ιουνίου, στη λογική ύπαρξης του σχεδίου νόμου  του υπουργείου Εσωτερικών και πάντως πριν το θέσει σε δημόσια διαβούλευση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μιλώντας για το θέμα στο σημερινό Δ.Σ. σημείωσε:

Η ΚΕΔΕ εγκαίρως έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις στις προτεινόμενες από το υπουργείο ρυθμίσεις για σημαντικά λειτουργικά ζητήματα και δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δήμοι. Δυστυχώς το κείμενο του νομοσχεδίου δεν μας έχει δοθεί ακόμη, διότι, όπως ενημερωθήκαμε, δεν έχουν συγκεντρωθεί οι παρατηρήσεις όλων των ενδιαφερομένων φορέων.

Εμείς δρομολογούμε τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης, ορίζοντας ως ενδεικτική ημερομηνία την 13η Ιουνίου. Στη διάρκειά της θα εξετάσουμε αν έχουν συμπεριληφθεί ή όχι οι προτάσεις μας στο σχέδιο νόμου.  Σε περίπτωση δε που δεν ληφθούν υπόψη θα εξετάσουμε την περαιτέρω στάση μας,  διότι τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους δήμους της χώρας όχι μόνο εξακολουθούν να είναι οξυμένα από ελλείψεις αποφάσεων άλλων κυβερνήσεων, αλλά καθημερινά πολλαπλασιάζονται, ενώ με την ψήφιση των νέων μέτρων γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα και μη αντιμετωπίσιμα.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε  να επικρατήσει η λογική και η κυβέρνηση να αντιληφθεί την ευθύνη που φέρει απέναντι στους πολίτες και στη δυνατότητα λειτουργίας των δήμων  και να συμπεριλάβει στο τελικό σχέδιο νόμου τα διαχρονικά αιτήματα της Αυτοδιοίκησης.

Αύριο στην Αθήνα η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και τα οξυμένα προβλήματα των δήμων της χώρας στο επίκεντρο των συζητήσεων και αποφάσεων

Συνέρχεται αύριο, Τετάρτη 6 Ιουλίου, στην Αθήνα η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ με αντικείμενο συζήτησης το υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας, καθώς και η μεταρρύθμιση Κράτους – Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του διαλόγου που μόλις άνοιξε για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι εργασίες της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης θα ξεκινήσουν στις 10.30 το πρωί με κεντρική εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ενώ θα χαιρετήσουν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός και εκπρόσωποι των εργαζομένων στους δήμους.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών συζητήθηκε και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγιναν παρατηρήσεις, προτάσεις και βελτιώσεις οι οποίες θα συμπληρωθούν με αυτές που θα διατυπωθούν κατά την αυριανή έκτακτη Γενική Συνέλευση και θα κατατεθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι υπάρχουν αρκετές θετικές διατάξεις και ρυθμίσεις που διευκολύνουν την καθημερινή λειτουργία των δήμων. Υπογραμμίστηκε ωστόσο ότι το νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα από τα μεγάλα ζητήματα του θεσμού, τα οποία παραπέμπονται σε μέλλοντα χρόνο και στο πλαίσιο της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της. Επισημάνθηκε ακόμη ότι η συζήτηση αυτή θα πρέπει να γίνει καταρχήν στους κόλπους της ίδια της Αυτοδιοίκησης οργανωμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα και να καταλήξει μέσα από τις συλλογικές της διαδικασίες στην κατάθεση ολοκληρωμένου πλαισίου για το ποια Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη σήμερα η χώρα και πως οι δήμοι θα μετατραπούν σε πραγματικούς οργανισμούς ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών και να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τις πολλαπλές ανάγκες των πολιτών.                    

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εργασιών:

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Αθήνα, Ξενοδοχείο PRESIDENT

 

 

09:30 – 10:30           Προσέλευση - Διαπίστευση συμμετεχόντων

10:30 – 13:00           Έναρξη εργασιών

Χαιρετισμοί:

Προέδρου Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

                      Νίκου Τράκα         

Προέδρου Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α.

                      Μάρκου Δαρδαμάνη

Προέδρου ΕΝ.Π.Ε.

                      Κων/νου Αγοραστού 

Εισήγηση Δ.Σ. από τον

         Γιώργο Πατούλη, Πρόεδρο ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Αμαρουσίου

Τοποθετήσεις:

 • Επικεφαλής Αυτοδιοικητικών παρατάξεων
 • Συνέδρων - Προέδρων Π.Ε.Δ.

 

13:00 – 17:00      Τοποθετήσεις Συνέδρων – Συζήτηση

 

Αποφάσεις - Συμπεράσματα

Λήξη Εργασιών Γενικής Συνέλευσης

 

Ψήφισμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των Δήμων

8,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση διεκδικούν οι δήμοι

 

Δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα 24 αιτήματα της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού

  

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα κατάληξε στο εξής ψήφισμα:

 

Ψήφισμα Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης Κ.Ε.Δ.Ε.

 

Οι πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση και η εφαρμογή των μνημονίων τα τελευταία χρόνια , έχουν οδηγήσει σε μια συστηματική επίθεση σε βάρος της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού , σε όλα τα επίπεδα.

Στόχος της επίθεσης αυτής είναι η θεσμική , οικονομική και λειτουργική απαξίωση του θεσμού καθώς και των αιρετών εκπροσώπων του.

 

Το σχέδιο απαξίωσης και οικονομικού στραγγαλισμού των Δήμων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :

 • Την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης μέσω των Κ.Α.Π. σε ποσοστό άνω του 60%.
 • Την ανάθεση από το 2011       στους Δήμους δεκάδων νέων αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων, χωρίς παράλληλα να τους δοθούν ούτε οι αντίστοιχοι πόροι, ούτε το απαραίτητο προσωπικό.
 • Τη μείωση της ΣΑΤΑ σε ποσοστό άνω του 85%, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνταν έργα τοπικής εμβέλειας.
 • Τη μη απόδοση των ήδη θεσμοθετημένων πόρων προς τους Δήμους, όπως αυτοί περιγράφονται στο Ν. 3852/2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον το 2016 θα αποδοθούν στους; Δήμους κατά 50% λιγότερα χρήματα από αυτά που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό θα προκαλέσει απώλεια εσόδων άνω των 2,5 δις ευρώ μόνον για την επόμενη χρονιά που έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 10 δις των προηγούμενων ετών.
 • Την κατάργηση χωρίς να ερωτηθούμε μια σειρά από κρίσιμες για τα έσοδα και την ομαλή λειτουργία των Δήμων μας υπηρεσιών, όπως η Δημοτική Αστυνομία, στο όνομα μιας κατ’ επίφαση εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης.
 • Τον οικονομικό μας στραγγαλισμό . Οι ανελαστικές δαπάνες των Δήμων το 2016 θα ανέλθουν στα 3,5 δις ευρώ, ενώ η Κεντρική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί μέσω του προϋπολογισμού του 2016 να μας αποδώσει μόλις τα 2,5. Από πού θα καλυφθεί το υπόλοιπο 1 δις ευρώ κανείς δεν γνωρίζει, ενώ είναι δεδομένη και απώλεια εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη για όλους τους Δήμους, λόγω της αδυναμίας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους
 • Τη σημαντική υστέρηση στη χρηματοδότηση μας για την τρέχουσα χρονιά. Σε σχέση με τα όσα έχουν προβλεφθεί να μας αποδοθούν στον προϋπολογισμό του 2015, ως το μήνα Νοέμβριο μας είχε αποδοθεί μόλις το 70%.
 • Την συστηματική αφαίρεση πόρων από τα ταμεία μας. Με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται τους τελευταίους μήνες, αφαιρούνται με σχέδιο θεσμοθετημένοι πόροι των Δήμων ( π.χ. απαλλαγή των παραχωρησιούχων του Δημοσίου από την καταβολή ανταποδοτικών τελών, αφαίρεση του τέλους χρήσης βοσκότοπων από τους Δήμους και παραχώρησή του στις Περιφέρειες , κατάργηση του φόρου ζύθου και των τελών διαφήμισης , κλπ)
 • Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου ενώ έπρεπε να διατίθενται στους Δήμους, για τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ισορροπίας, διατίθενται για την αποπληρωμή του χρέους και δεν επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες.
 • Μας υποχρεώνουν να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την ώρα που τα χρήματα του Ταμείου αυτού προέρχονται κυρίως από την Αυτοδιοίκηση.
 • Επιχειρήθηκε η δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων με την κατ΄ αρχήν αντιθεσμική μεθόδευση της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
 • Μειώνονται διαρκώς οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το 2015 θα δοθούν στους Δήμους 555 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα και το 2016 590 εκατομμύρια, γεγονός που αποκλείει κάθε δυνατότητα για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων.
 • Το 2016 μόνον οι Δήμοι υποχρεώνονται από όλους τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης να δημιουργήσουν πλεονάσματα, την ώρα που οι υπόλοιποι φορείς του Κράτους θα εξακολουθήσουν να δημιουργούν ελλείμματα.
 • Αναγκάζονται Δήμοι που βρίσκονται σε καθεστώς χρεοκοπίας να αυξάνουν τα ανταποδοτικά τέλη , σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, χωρίς η Κυβέρνηση να αναλαμβάνει μια συνολική πρωτοβουλία επίλυσης των χρεών των Δήμων, στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης του εθνικού χρέους, από τη στιγμή μάλιστα που τα χρέη των Δήμων δεν υπερβαίνουν το 1% του συνολικού δημόσιου χρέους.
 • Δεκάδες Δήμοι αδυνατούν να κλείσουν τους προϋπολογισμούς του 2015 , εξαιτίας της καθυστέρησης του Κράτους να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις.
 • Δεκάδες έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 κινδυνεύουν με ματαίωση και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης με την καταβολή ποινικών ρητρών κι αποζημιώσεων προς τους εργολάβους.
 • Σε μια περίοδο που η Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον μόνο θεσμό του Κράτους που στηρίζει τους πολίτες με τις δεκάδες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες , καθώς και το έμπειρο προσωπικό που διαθέτει , επιχειρείται από την Κεντρική Εξουσία η υπονόμευση της προσπάθειας μας με την υποχρηματοδότηση καθώς και την απαγόρευση μας να προχωρήσουμε σε προσλήψεις προσωπικού για να στηρίξουμε τη λειτουργία τους.

 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ενώνει τις δυνάμεις της και στέλνει στην Κεντρική Εξουσία το ξεκάθαρο μήνυμα ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ.

 

 • Δεν ανεχόμαστε άλλον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων μας.
 • Δεν ανεχόμαστε να αποφασίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς.
 • Δεν θα δεχθούμε πλέον καμία περαιτέρω υποβάθμιση της λειτουργικής και οικονομικής μας αυτοτέλειας.
 • Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει λουκέτο στους Δήμους μας.

 

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί τη θεσμική, λειτουργική και οικονομική μας ανεξαρτησία. Στο πλαίσιο αυτό :

Διεκδικούμε

 1. Να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων και να μας αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
 2. Να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 8,5% του ΑΕΠ, για την Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς ικανή και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας απαιτεί ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνον με σταθερή χρηματοδότηση.
 3. Την άμεση κατάργηση του άρθρου 13 του Ν.4337/2015.
 4. Την ένταξη όλων των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων των δήμων στο πρόγραμμα αποπληρωμής τους μέσω των εσόδων της δανειακής σύμβασης.
 5. Την κατάργηση της απαράδεκτης ΠΝΠ που αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων. Τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων να παραμείνουν στην αποκλειστική διαχείρισή τους από τους ίδιους τους δήμους.
 6. Μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ καταρρέει το σύστημα παραχώρησης των παραλιών στους δήμους με οικονομικές συνέπειες για τους ίδιους και το Κράτος, που αδυνατεί να τη διαχειριστεί (ναυαγοσωστικό, καθαριότητα κ.λπ). Απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση.
 7. Την αντιμετώπιση του χρέους των Δήμων της χώρας με την προώθηση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης , με ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης με το υπόλοιπο δημόσιο χρέος και όχι με επιπλέον επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.
 8. Την απελευθέρωση των προσλήψεων στους Δήμους , που αφορά προσωπικό που απασχολείται στις κοινωνικές δομές και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
 9. Την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα Δήμων 2 δις ευρώ, όπως έχουμε αναφέρει και στο ψήφισμα του Συνεδρίου της Χαλκιδικής
 10. Την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Αυτοδιοίκησης μέσα από τη συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στο σχέδιο Γιούνκερ, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 10% , καθώς και με τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.
 11. Τη δημιουργία ενός νέου ΘΗΣΕΑ, τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα αφορά μόνον τους Δήμους. Η απαξίωση των τεχνικών, πολεοδομικών, σχολικών και κοινωνικών υποδομών των Δήμων είναι πολύ μεγάλη με άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Βασικές προτεραιότητες του προγράμματος αυτού θα είναι: α) η υποστήριξη των μικρών ορεινών και νησιώτικων δήμων που κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το ΕΣΠΑ β) η χρηματοδότηση δράσεων που δεν είναι επιλέξιμες στο ΕΣΠΑ όπως οι συντηρήσεις και οι επισκευές των υποδομών μας γ) η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού των δήμων δ) η τόνωση της τοπικής απασχόλησης μέσω προγραμμάτων αυτεπιστασίας, τηρώντας πάντα τους κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητάς. Ο νέος ΘΗΣΕΑΣ θα χρηματοδοτηθεί από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Επειδή η ανάγκη της χώρας και των δήμων απαιτεί εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις, προτείνουμε να αξιοποιηθούν και οι πόροι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
 12. Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ, διεκδικούμε την ενεργητική συμμετοχή των Δήμων στην υλοποίηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
 13. Για τα έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 διεκδικούμε την μεταφορά των έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί στο νέο ΕΣΠΑ και την κάλυψη όσων δεν μεταφερθούν από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, θεωρούμε αναγκαίο να καλύψει η Κυβέρνηση τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια από τυχόν αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για την μη ολοκλήρωση των έργων και τους αναδόχους των έργων από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
 14. Τη χρηματοδότηση από την Τεχνική Βοήθεια ενός Προγράμματος Υποστήριξης των Δήμων με σκοπό τη διασφάλιση της διαχειριστικής επάρκειας των Δήμων, την υποστήριξη τους στην ωρίμανση και την υλοποίηση των έργων τους, καθώς και την παροχή τεχνικής βοήθειας και ωρίμανσης μελετών ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.
 15. Την άμεση υλοποίηση του Προγράμματος Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων, που έχει ενταχθεί μετά από πιέσεις της ΚΕΔΕ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020.
 16. Την ενίσχυση των Δήμων με το απαραίτητο προσωπικό για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών τους. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε α) τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού σε ευαίσθητους τομείς ( ανταποδοτικές υπηρεσίες, Καθαριότητα και Κοινωνικές Υπηρεσίες) β) Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας από τον στενό Δημόσιο τομέα και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς του δήμους, με έμφαση στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με τη θέσπιση ειδικών κινήτρων γ) ειδικά για τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους να θεσπιστεί αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας δ) ως θέμα αιχμής θεωρούμε την οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την δήθεν ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Προτείνουμε την εξαίρεση προσλήψεων για την κάλυψη αναγκών της Δημοτικής Αστυνομίας , για όσους Δήμους το επιθυμούν.
 17. Την άμεση ανάκληση όλων των απαράδεκτων ρυθμίσεων με τις οποίες μας αφαιρούνται οι εδώ και δεκαετίες θεσμοθετημένοι πόροι ( φόρος ζύθου, ανταποδοτικά τέλη για παραχωρησιούχους Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ, κ.λπ.)
 18. Την ακύρωση του Νόμου που προωθεί η Κυβέρνηση με την οποία περνά η αρμοδιότητα για τη χρήση των βοσκοτόπων από τους Δήμους στις Περιφέρειες.
 19. Την αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ στους δήμους σύμφωνα με πρόταση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ.
 20. Την παραχώρηση των τμημάτων των χερσαίων ζωνών που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων στους κατά τόπους Δήμους.
 21. Την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις που έχει διατυπώσει η ΚΕΔΕ.
 22. Την οικονομική ενίσχυση των Δήμων της χώρας που σηκώνουν το κύριο βάρος φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων.
 23. Τη θέσπιση θέσης γενικού γραμματέα και στους δήμους με πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους.
 24. Ζητάμε από την κυβέρνηση να οριστεί η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική, έτσι ώστε από τη Συνταγματική Αναθεώρηση:
 • Να προκύψει ο διττός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: α) ως θεμελιώδης πολιτικός θεσμός έκφρασης της «τοπικής δημοκρατίας» και της «τοπικής αυτονομίας», όπως ορίζεται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ) και β) ως διοικητικός θεσμός που συναποτελεί με την κεντρική και αποκεντρωμένη διοίκηση το ενιαίο διοικητικό σύστημα της χώρας.
 • Να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.
 • Να προβλεφθεί η φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τους πολίτες

 

Για την υλοποίηση των διεκδικήσεων μας , θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες στις παρακάτω δράσεις

 1. Στην αποστολή επιστολής σε όλους τους Βουλευτές, όλων των κομμάτων, από τους οποίους θα ζητήσουμε να μην δώσουν ψήφο σε κανένα νομοθέτημα που θα θίγει τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης
 2. Στην ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης της Κοινής Γνώμης (με έντυπο υλικό και μηνύματα – σποτ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο) σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αυτοδιοίκηση , καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητα των πολιτών η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων πολιτικών.
 3. Στην ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών από το Προεδρείο της ΚΕΔΕ για τις θέσεις της σχετικά με τα οικονομικά των Δήμων.
 4. Στο συμβολικό κλείσιμο όλων των Δήμων και πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας, αιρετών κι εργαζομένων στους Δήμους , προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή των Ελλήνων σε χρόνο που θα αποφασιστεί, με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί το προσεχές Σαββατοκύριακο .
 5. Στην ανάληψη ενεργειών ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Σε περίπτωση που τα αιτήματά μας δεν γίνουν δεκτά, εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών μας που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :

 • τη σταδιακή διακοπή διευκόλυνσης άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων (Εξειδίκευση από την ΚΕΔΕ)
 • τη διακοπή όλων των επιδόσεων προς τους δημότες
 • τη διακοπή παροχών δικτύων κοινής ωφέλειας κι αποκομιδή από όλες τις κρατικές υπηρεσίες (ύδρευση – αποχέτευση)
 • τη μη παραλαβή απορριμμάτων από παραχωρησιούχους
 • την άρνηση μας να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη καθ’ υπόδειξη. Οι δημοτικές πολιτικές καθορίζονται μόνο από το κυρίαρχο Δημοτικό Συμβούλιο κι από κανέναν άλλον.
 • Τον συμψηφισμό των φόρων που πρέπει να αποδοθούν για τα χρέη του Δημοσίου προς τους Δήμους
 • Τη διακοπή παροχής στοιχείων και πληροφοριών σε κρατικούς φορείς.
 • Στη διενέργεια Συνεδρίου στο άμεσο χρονικό διάστημα με θέμα: Νέο κράτος – αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση- φορολογική αποκέντρωση- εγγύτητα – επικουρικότητα- συνταγματική αναθεώρηση.
 • Εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ να εξειδικεύσει περαιτέρω τις μορφές αντίδρασης.

Την Τετάρτη στην Αθήνα η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποτελεί βήμα ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου μεταξύ των αιρετών για το παρόν και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας

Μεθαύριο Τετάρτη, 6 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ (ξενοδοχείο PRESIDENT).

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και τα γενικότερα προβλήματα των δήμων καθώς και η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα τα θέματα που τεθούν προς συζήτηση αφορούν στα εξής ζητήματα:

 • Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τα οξυμένα και συσσωρευμένα την τελευταία εξαετία προβλήματα των δήμων καθώς και η εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων, που, όπως τονίζουν οι αιρετοί στοχοποιούν τόσο την Αυτοδιοίκηση ως θεσμό, όσο και τα αιρετά όργανά της αναφορικά με την καταστατική τους θέση.
 • Η μεταρρύθμιση Κράτους – Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του διαλόγου που μόλις άνοιξε για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά την έκτακτη γενική συνέλευση αναμένεται να κατατεθεί ο πρώτος προβληματισμός των αιρετών, για το ρόλο του θεσμού στο δρόμο εξόδου από την κρίση και την εφεξής λειτουργία του στο πλαίσιο ενός αποκεντρωμένου κράτους και μιας Αυτοδιοίκησης με αναβαθμισμένο ρόλο, διοικητικά και οικονομικά αυτοδύναμης, με σύγχρονες και αποτελεσματικές δομές και υπηρεσίες στην υπηρεσία των πολιτών.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θα ξεκινήσουν στις 10.30 το πρωί με κεντρική εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ενώ θα χαιρετήσουν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός και πρόεδροι της ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Τράκας και της ΠΟΠ-ΟΤΑ Μ. Δαρδαμάνης.                 

«Στόχος μας, τονίζει  σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, είναι η έκτακτη γενική συνέλευση να αποτελέσει βήμα ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου μεταξύ των αιρετών για το παρόν και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.

Αφενός δηλαδή για τα προβλήματα καθημερινής λειτουργίας και βιωσιμότητας των δήμων, τα οποία είναι απόρροια της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης και των συνεχόμενων μέτρων και περικοπών που έχουν υποστεί οι δήμοι.

Αφετέρου για τη μεταρρύθμιση Κράτους – Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει από το υπουργείο Εσωτερικών για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρούμε λοιπόν ότι η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία προκειμένου οι αιρετοί,  έχοντας την εμπειρία της μακρόχρονης κρίσης, να καταθέσουν έναν πρώτο προβληματισμό για το ποια Αυτοδιοίκηση οραματιζόμαστε και έχει ανάγκη η χώρα μας, πως μπορούν οι δήμοι να μετατραπούν σε πραγματικούς οργανισμούς ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών και να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τις πολλαπλές ανάγκες των πολιτών».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εργασιών:

 

 

 

 

 

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Αθήνα, Ξενοδοχείο PRESIDENT

 

 

09:30 – 10:30           Προσέλευση - Διαπίστευση συμμετεχόντων

10:30 – 13:00           Έναρξη εργασιών

Χαιρετισμοί:

Προέδρου Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

                      Νίκου Τράκα         

Προέδρου Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α.

                      Μάρκου Δαρδαμάνη

Προέδρου ΕΝ.Π.Ε.

                      Κων/νου Αγοραστού 

Εισήγηση Δ.Σ. από τον

         Γιώργο Πατούλη, Πρόεδρο ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Αμαρουσίου

Τοποθετήσεις:

 • Επικεφαλής Αυτοδιοικητικών παρατάξεων
 • Συνέδρων - Προέδρων Π.Ε.Δ.

 

13:00 – 17:00      Τοποθετήσεις Συνέδρων – Συζήτηση

 

Αποφάσεις - Συμπεράσματα

Λήξη Εργασιών Γενικής Συνέλευσης

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com

Συνεδριάζει αύριο Τρίτη στις 12.00 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ

Συνέρχεται αύριο, Τρίτη 5 Ιουλίου και ώρα 12.00 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Κατά τη συνεδρίαση θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο δόθηκε προς διαβούλευση και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ που συγκαλείται μεθαύριο Τετάρτη, 6 Ιουλίου.

Επίσης το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αναμένεται να εγκρίνει την κεντρική εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι και η «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) – Οι επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», καθώς και η πρόταση της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» (Προγραμματική Σύμβαση ΥΠΕΣΔΑ – ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ).

Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

 

 1. Επικύρωση Πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου.
 2. Ενημέρωση από τον πρόεδρο Γ. Πατούλη
 3. Συζήτηση επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Εισηγητής:   Γ. Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ

 1. Έγκριση κεντρικής εισήγησης του προέδρου της ΚΕΔΕ στη Γενική Συνέλευση της 6ης Ιουλίου 2016.

Εισηγητής:   Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

 1. Έγκριση εισήγησης της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» (Προγραμματική Σύμβαση ΥΠΕΣΔΑ – ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ):

(α)   Σχέδιο εξειδίκευσης 1ης δράσης.

(β)   Σύστημα διοίκησης, χρονοδιάγραμμα.

Εισηγητές:    - Ι. Τσιάμης, πρόεδρος Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής

Διακυβέρνησης

- Ε. Πάνου, γενικός διευθυντής ΚΕΔΕ

- Γ. Ζερβός, συνεργάτης ΚΕΔΕ

 1. Συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στη σύσταση και αρμοδιότητα έμμισθων υποθηκοφυλακείων – Κατάργηση άμισθων.

Εισηγητής:   Γ. Δαμουλάκης, πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης

 1. Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) – Οι επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εισηγητής:   Μ. Αγγελόπουλος, πρόεδρος Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής

 1. Έγκριση Αποφάσεων Προέδρου.
 2. Ορισμός εκπροσώπων.
 3. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δυναμικές κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην έκτακτη Γενική Συνέλευση για τα οικονομικά των Δήμων.

 • Δεν πρόκειται να ανεχθούμε πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού.
 • Δεν θα γίνει η Αυτοδιοίκηση το εξιλαστήριο θύμα της παταγώδους αποτυχίας ενός ξεπερασμένου από τις καταστάσεις πολιτικού προσωπικού
 • Με αποφασιστικότητα προχωράμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις

 

_AR_8132 (1024x683) 

«Το μήνυμα της σημερινής μας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είναι ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού δεν πρόκειται να ανεχθούν πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού που υπηρετούν.

Δεν θα φορτωθεί στις δικές μας πλάτες, το βάρος  των ανέφικτων υποσχέσεων που κάποιοι έδωσαν, για να υφαρπάξουν την ψήφο των ελλήνων πολιτών. Δεν θα γίνει η Αυτοδιοίκηση το εξιλαστήριο θύμα

της παταγώδους αποτυχίας ενός ξεπερασμένου από τις καταστάσεις πολιτικού προσωπικού».

 

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος  Πατούλης στην αρχή της ομιλίας του στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα με  κεντρικό θέμα την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας και μάλιστα  υπό το πρίσμα των προβλέψεων του υπό ψήφιση κρατικού προϋπολογισμού  2016 για νέες περικοπές στις επιχορηγήσεις των δήμων.

 

«Με τη δυναμική και μαζική μας παρουσία σήμερα εδώ, συνέχισε ο κ. Πατούλης,  στέλνουμε προς την Κεντρική Εξουσία το ξεκάθαρο μήνυμα, ως εδώ και μη παρέκει.  Τέρμα πια η κοροϊδία. Δεν ανεχόμαστε άλλον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων μας.  Δεν ανεχόμαστε να αποφασίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς. Δεν θα δεχθούμε πλέον καμία περαιτέρω υποβάθμιση της λειτουργικής και οικονομικής μας αυτοτέλειας.

 

Σε αυτή την άρρωστη κατάσταση πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος.

Κι αυτό το τέλος είμαστε αποφασισμένοι να το δώσουμε εμείς σήμερα.

Με την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις , για να βάλουμε τέλος στις πολιτικές που στόχο έχουν την υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης.

Στη συστηματική επίθεση που δεχόμαστε από την Κεντρική Κυβέρνηση,  θα απαντήσουμε δυναμικά».

 

Αναφερόμενος  ο κ. Πατούλης στη σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων σημείωσε ότι αυτοί λειτουργούν οριακά, εξαιτίας της διαρκούς

μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία τα τελευταία χρόνια ξεπερνά το 60%. Η σημερινή Κυβέρνηση, τόνισε,  όχι μόνον δεν είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση, αλλά αντίθετα την επιδεινώνει

Προωθεί  την περαιτέρω μείωση των οικονομικών πόρων των Δήμων.

Δεν παίρνει αποφάσεις για να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες Δήμοι της χώρας στην καθημερινή τους λειτουργία, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

 

_AR_8178 (1024x683)Ο κ. Πατούλης ανέφερε ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα έλλειψης σεβασμού στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης

 

 1. Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, «όπου πάλι χωρίς καν να μας ρωτήσουν, αποφάσισαν μέσα σε μια νύχτα να μας δεσμεύσουν τα ταμειακά μας διαθέσιμα , για να τα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή άλλων υποχρεώσεων του Κράτους.
 2. Τη συστηματική αφαίρεση πόρων από τους Δήμους με μια σειρά από νομοθετήματα ( π.χ. απαλλαγή των παραχωρησιούχων του Δημοσίου από την καταβολή ανταποδοτικών τελών, μεταφορά του τέλους για τη χρήση των βοσκότοπων από τους Δήμους στις Περιφέρειες, την κατάργηση του φόρου ζύθου και του τέλους διαφήμισης, την μη απόδοση των παρακρατηθέντων το 2015, τη μείωση της ΣΑΤΑ κατά 80%, κλπ)
 3. Τη διαρκή μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το 2015 θα δοθούν στους Δήμους 555 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα και το 2016, 590 εκατομμύρια, γεγονός που αποκλείει κάθε δυνατότητα για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων.
 4. Τη μη κλήση της ΚΕΔΕ στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, σε μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.

 

 • Ξεπουλήθηκαν οι Τράπεζες της χώρας σε κερδοσκοπικά funds

 

Αναφερόμενος  στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τις συνέπειες που συνεπάγονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε:

«Είναι  προφανές ότι τα ξένα κερδοσκοπικά funds το μόνο για το οποίο δεν ενδιαφέρονται είναι η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Χωρίς όμως πρόσβαση στη χρηματοπιστωτική αγορά, πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των Δήμων μας;  Πώς μπορεί να εφαρμοστεί η κοινοτική πολιτική της εταιρικότητας;  Πώς μπορούν να σχεδιαστούν ΣΔΙΤ ή άλλες μορφές παρέμβασης;  Αντιλαμβάνεστε ότι ως θεσμός θα βρούμε μπροστά μας τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.  Γιατί δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα χωρίς τοπική ανάπτυξη και οργάνωση. Και χωρίς χρηματοδότηση από τις Τράπεζες , τι είδους ανάπτυξη θα υπάρξει, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο;».

 

 • Λείπει 1 δις ευρώ το 2016 από τους Δήμους για να καλύψουν τις ανελαστικές τους δαπάνες

 

Σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό για το 2016 ο κ. Πατούλης  έκανε λόγο για «τερατουργήματα» στο περιεχόμενό του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αν και οι ανελαστικές δαπάνες των δήμων ανέρχονται στα 3,5 δις ευρώ, η πρόβλεψη για να καλυφθούν αυτές οι δαπάνες από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους  ανέρχεται στα 2,5 δις. Λείπουν 1 δις ευρώ και κανένας δεν λέει στους Δήμους από πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά, τόνισε.

 

 • Αφαιρεί η Κεντρική Κυβέρνηση 2,5 δις από τους Δήμους

 

«Όσοι, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης,  συνέβαλαν στη συγγραφή αυτού του προϋπολογισμού, επανέλαβαν ότι έκαναν και οι συντάκτες των προηγούμενων προϋπολογισμών. Πρόβλεψαν να δοθούν στους Δήμους μόλις το 50% αυτών που προβλέπονται από το Ν 3852/2010.

Η μη εφαρμογή από την κυβέρνηση του Νόμου θα προκαλέσει απώλειες εσόδων για τους δήμους που θα ξεπεράσουν τα 2,5 δις €. Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι τα χρήματα αυτά μας ανήκουν και δε θα αφήσουμε κανένα να τα καταχραστεί. Θα διεκδικήσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ ό,τι μας ανήκει, όχι μόνο για φέτος  αλλά για το σύνολο των τελευταίων ετών».

 • Οι 13 Διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης

«Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί τη θεσμική, λειτουργική και οικονομική μας ανεξαρτησία. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε:

 

 1. Να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων και να μας αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
 2. Να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 10% του προϋπολογισμού,  για την Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς ικανή και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση.
 3. Την αντιμετώπιση του χρέους των Δήμων της χώρας με την προώθηση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης , με ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης με το υπόλοιπο δημόσιο χρέος και όχι με επιπλέον επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.
 4. Την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα Δήμων 2 δις ευρώ, όπως έχουμε αναφέρει και στο ψήφισμα του Συνεδρίου της Χαλκιδικής
 5. Την συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στο πρόγραμμα Γιούνκερ, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 10% , καθώς και με τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.
 6. Τη δημιουργία ενός νέου ΘΗΣΕΑ, ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος που θα σχεδιαστεί και θα διαχειριστεί από τους δήμους για τους Δήμους και με βασικές προτεραιότητες: α) η υποστήριξη των μικρών ορεινών και νησιώτικων δήμων που κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το ΕΣΠΑ β) η χρηματοδότηση δράσεων που δεν είναι επιλέξιμες στο ΕΣΠΑ όπως οι συντηρήσεις και οι επισκευές των υποδομών μας γ) η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού των δήμων δ) η τόνωση της τοπικής απασχόλησης μέσω προγραμμάτων αυτεπιστασίας, τηρώντας πάντα τους κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητάς. Ο νέος ΘΗΣΕΑΣ θα χρηματοδοτηθεί από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Επειδή η ανάγκη της χώρας και των δήμων απαιτεί εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις, προτείνουμε να αξιοποιηθούν και οι πόροι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
 7. Την απελευθέρωση των προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους όσον αφορά τους τομείς των ανταποδοτικών υπηρεσιών και της λειτουργίας των κοινωνικών δομών .
 8. Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ, διεκδικούμε την ενεργητική συμμετοχή των Δήμων στην υλοποίηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
 9. Για τα έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 διεκδικούμε την μεταφορά των έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί στο νέο ΕΣΠΑ και την κάλυψη όσων δεν μεταφερθούν από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, θεωρούμε αναγκαίο να καλύψει η Κυβέρνηση τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια από τυχόν αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για την μη ολοκλήρωση των έργων και τους αναδόχους των έργων από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
 10. Τη χρηματοδότηση από την Τεχνική Βοήθεια ενός Προγράμματος Υποστήριξης των Δήμων με σκοπό τη διασφάλιση της διαχειριστικής επάρκειας των Δήμων, την υποστήριξη τους στην ωρίμανση και την υλοποίηση των έργων τους, καθώς και την παροχή τεχνικής βοήθειας και ωρίμανσης μελετών ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.
 11. Την άμεση υλοποίηση του Προγράμματος Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων, που έχει ενταχθεί μετά από πιέσεις της ΚΕΔΕ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020
 12. Την ενίσχυση των Δήμων με το απαραίτητο προσωπικό για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών τους. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε α) τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού σε ευαίσθητους τομείς ( ανταποδοτικές υπηρεσίες, Καθαριότητα και Κοινωνικές Υπηρεσίες) β) Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας από τον στενό Δημόσιο τομέα και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς του δήμους, με έμφαση στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με τη θέσπιση ειδικών κινήτρων γ) ειδικά για τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους να θεσπιστεί αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας δ) ως θέμα αιχμής θεωρούμε την οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την δήθεν ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Προτείνουμε την ένταξη της στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, για όσους Δήμους το επιθυμούν.
 13. Ζητάμε από την κυβέρνηση να οριστεί η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική, έτσι ώστε από τη Συνταγματική Αναθεώρηση έτσι ώστε να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας και να προβλεφθεί η φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τους πολίτες .

Μπροστά στο ζοφερό σκηνικό που δημιουργείται ενόψει της νέας χρονιάς, καλούμαστε να αποφασίσουμε ποια στάση θα κρατήσουμε απέναντι στις νέες προκλήσεις  και να διαμορφώσουμε από κοινού το νέο πλαίσιο διεκδικήσεων μας. Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού είναι αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν την περαιτέρω υποβάθμιση , οικονομική, θεσμική, λειτουργική των Δήμων. Αναλαμβάνοντας μαζί με τους πολίτες  ουσιαστικές δράσεις για να ανατραπούν αποφάσεις και πολιτικές που πλήττουν το συμφέρον των κοινωνιών μας. Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει ο πρωταγωνιστής της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας».

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ  παραβρέθηκαν και μίλησαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ  Ν. Τράκας, ο πρόεδρος της ΠΟΠ –ΟΤΑ Μ. Δαρδαμάνης. Στη συνέλευση συμμετέχουν οι όλοι οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

_AR_8066 (1024x683) 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : [email protected]kedke.gr, [email protected]gmail.com